Wpisy
Składniki dla czterech (bardzo głodnych) osób:
Panierka mokra:
Panierka sucha:
Przygotowanie:
Mięso kroimy w kawałki około 3 - 4 cm, doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i chilli, wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy warzywa, następnie dodajemy do nich ugotowany i odsączony ryż, doprawiamy solą do smaku.
Do miski wsypujemy mąkę, sól i chilli, dodajemy mleko i jajka, miksujemy na gładko.
W drugiej misce mieszamy mąkę pszenną z ziemniaczaną, chilli oraz solą.
Na patelni rozgrzewamy olej.
Mięso obtaczamy w mokrej panierce, następnie wrzucamy do suchej i potrząsamy miską aż cały kawałek się obtoczy, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Do miseczek nakładamy ryż z warzywami, następnie gorące kawałki mięsa, polewamy sosem słodko - ostrym, posypujemy sezamem i szczypiorkiem.
Składniki:
Przygotowanie:
Udka z kurczaka dokładnie myjemy, usuwamy kość i kroimy na małe kawałki razem ze skórą.
Z boczku usuwamy twardą skórę i kroimy w kostkę. Smażymy razem z kurczakiem na oleju na złoty kolor. Na sam koniec dodajemy kurkumę, curry oraz kolendrę, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, szklimy cebulę, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Po usmażeniu i odparowaniu wody dodajemy do mięsa.
Upieczoną wcześniej dynię (ja zazwyczaj piekę całą i zużywam w przeciągu dwóch dni) kroimy na kawałki i dorzucamy do reszty składników wraz z obranym i pokrojonym w plasterki czosnkiem.
Na sam koniec dorzucamy suchy ryż i całość zalewamy połową grzybowego, aromatycznego bulionu.
Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach, termoobieg grzanie z dołu przez pół godziny, następnie dolewamy pozostały bulion, ewentualnie doprawiamy na słoność i pieczemy kolejne pół godziny.
Po upieczeniu trzemy na zapiekankę żółty ser, posypujemy natką pietruszki.
Składniki:
Przygotowanie:
Mięso kroimy w drobną kostkę, doprawiamy przyprawą, solą i pieprzem i odkładamy do lodówki na minimum dwie godziny (najlepiej całą noc),
Następnego dnia rozgrzewamy 3 - 4 łyżki oleju na patelni i podsmażamy mięso aż zrobi się miękkie i lekko chrupiące.
Na blacie rozkładamy sobie aluminiowe foremki.
Na dno każdej foremki układamy warstwę mięsa.
Ziemniaki obieramy, kroimy w paski / kosteczki i smażymy we frytkownicy lub pieczemy w piekarniku aż będą złote.
Na mięsie układamy usmażone ziemniaki, posypujemy porcją sera.
Przygotowany kapsalon zapiekamy w piekarniku z funkcją grilla przez około dziesięć minut.
W tym czasie robimy sos i sałatkę.
Do miski przekładamy majonez, jogurt grecki, ścieramy ząbki czosnku, dodajemy połowę pęczka natki pietruszki. Doprawiamy solą i serem.
Do drugiej miski dodajemy pokrojone pomidory, drobno posiekaną cebulę, plasterki ogórków, sałatę, kukurydzę oraz resztę natki. Mieszamy, doprawiamy do smaku.
Sałatkę przekładamy na gorący kapsalon, polewamy sosem.
Składniki:
Przygotowanie:
Piersi kroimy w drobną kostkę, doprawiamy curry, solą oraz pieprzem i wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny.
Następnie podsmażamy na oleju i odstawiamy do ostygnięcia.
Mięso mieszamy z ryżem, kukurydzą, startymi jajkami i pokrojonymi drobno pomidorkami. Całość łączymy majonezem, doprawiamy do smaku i przekładamy na talerz.
Formujemy środek słonecznika, obsypujemy go oliwkami, dekorujemy chipsami.
Podajemy od razu.
Składniki:
Przygotowanie:
Pory dokładnie myjemy i kroimy w plasterki, rumienimy na maśle razem z czosnkiem, dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki, zalewamy rosołem, gotujemy do miękkości, dodajemy wino.
Na patelni podsmażamy boczek, ściągamy, rumienimy grzanki.
Do zupy dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem, miksujemy na gładki krem.
Podajemy z chrupiącym boczkiem i grzankami.
Składniki na warstwę czerwoną:
Składniki na warstwę zieloną:
Przygotowanie:
Wyciągamy dwie miski.
Do pierwszej wrzucamy umyte truskawki bez szypułek, dodajemy sok z cytryny i babki, miksujemy.
Do drugiej miski wrzucamy umyty szpinak, jarmuż, dodajemy herbatę i sok z cytryny. Miksujemy.
Podajemy w jednym naczyniu, nalewamy warstwowo.
Smacznego!
Składniki:
Przygotowanie:
Dzień wcześniej do zamrażalnika chowamy misę do lodów.
Twaróg dwukrotnie mielimy.
Do miski wbijamy cztery żółtka, ucieramy z cukrem pudrem na gładką, lekko puszystą masę. W garnuszku podgrzewamy mleko, doprowadzamy do wrzenia. Powoli dolewamy do żółtek.
Do masy jajecznej dodajemy zmielony twaróg, mascarpone i skórkę otartą z cytryny. Miskę owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny.
Do szklanki wlewamy 100 ml wrzątku, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Przelewamy do płaskiego naczynia i wkładamy do lodówki.
Schłodzoną masę przekładamy do maszyny razem z pokrojoną galaretką, postępujemy według instrukcji producenta.
Podajemy z chrupiącymi rurkami. ;)
Składniki:
Przygotowanie:
Dzień wcześniej do zamrażalnika chowamy misę od maszyny do lodów.
Pistacje obieramy ze skorupek, dzielimy na dwie części - jedną 2/3, drugą 1/3.
Mniejszą część pistacji mielimy w malakserze na grubsze kawałki, odkładamy.
Większą część mielimy na pył, dodajemy syrop migdałowy i mielimy jeszcze chwilę trybem pulsacyjnym.
Do garnka wlewamy kremówkę, dodajemy cukier i podgrzewamy na niewielkim ogniu aż do rozpuszczenia.
Żółtka miksujemy, dolewamy trochę ciepłej kremówki, hartujemy i dodajemy całość do garnka, podgrzewamy chwilę i nie doprowadzamy do wrzenia.
Kremówkę łączymy z grubszymi kawałkami pistacji oraz miazgą z syropem migdałowym. Wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny.
Masę na lody wlewamy do maszyny, postępujemy według wskazówek producenta.
Zmrożone lody przelewamy do pojemniczka i wkładamy do zamrażalnika na minimum dwie godziny.
Składniki:
Przygotowanie:
Wieczorem wkładamy do zamrażalnika misę od maszyny do lodów.
Do malaksera wsypujemy wiórki kokosowe i cukier, miksujemy pulsacyjnie 2 - 3 minuty na pył.
Do garnuszka wlewamy mleko kokosowe, dodajemy pył i podgrzewamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Wyłączmy, dolewamy likier kokosowy i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny, najlepiej na całą noc.
Płyn przelewamy do misy do lodów i postępujemy według wskazówek producenta.
Zmrożone przekładamy do pojemniczka i wkładamy do zamrażalnika.
Wyciągamy na pół godziny przed podaniem.
Składniki:
Przygotowanie:
Ćwiartki dzielimy na dwie części - pałkę i udko. Wkładamy do miski.
W garnku rozgrzewamy miód, dodajemy lawendę, sól, sok z cytryny oraz tymianek. Podgrzewamy aż miód się całkowicie rozpuści.
Ciepłą marynatą polewamy mięso i wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny, najlepiej na całą noc.
Zamarynowane mięso rozkładamy na blaszce posmarowanej olejem.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, pieczemy z termoobiegiem przez godzinę, po połowie czasu przewracamy na drugą stronę.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.