Podniebienne Pieszczoty

Wpisy

  • piątek, 02 marca 2012
    • "Letni romans z kukurydzą"

      Ostatnio było wiosennie, więc teraz wakacyjne, letnie kolory i smaki. ;)

      • 2 marchewki
      • 1 pietruszka
      • kawałek selera
      • 1 puszka kukurydzy
      • 4 duże ziemniaki
      • 1 śmietana 18%
      • 4 kiełbaski
      • 3 szalotki
      • 50 g świeżego imbiru
      • 6 ząbków czosnku
      • 2 kostki rosołowe
      • curry, vegeta, imbir, czosnek granulowany
      • 4 szklanki wody
      • olej


      Przygotowanie:

      Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, selera oraz imbir obieramy i myjemy. Kroimy na niewielkie kawałki i gotujemy w 'rosołku' z kostek. Kiedy warzywa będą na tyle miękkie by móc je zblenderować - robimy to i powolutku dodajemy śmietanę oraz czosnek.
      Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę z kiełbaską, aż wręcz się lekko 'przypali'. Doprawiamy odpowiednią ilością przypraw - unikam dokładnej ilości, gdyż każdy ma zupełnie inny smak. ;) Pod koniec gotowania dodajemy podsmażoną kiełbaskę.
      

      Letni romans z kukurydzą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      piątek, 02 marca 2012 21:06
    • "Pappardelle w wiosennym kolorze"

      W związku ze zbliżającą się wiosną, proponuję zielony sos, który każdemu poprawi humor, nawet w najbardziej smutny dzień ! ;)

      • 1 opakowanie makaronu Parpadelle
      • 1 puszka zielonego groszku
      • 3 szalotki
      • 1 por
      • 400 g dowolnej szynki
      • 600 ml śmietany
      • 2 szklanki wody z ugotowanego makaronu
      • Bazylia, zioła prowansalskie, oregano, vegeta
      • 6 ząbków czosnku
      • olej
      • Odrobina szczypiorku i orzechów włoskich do dekoracji


      Przygotowanie:

      Szyneczkę kroimy w średniej wielkości kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dodajemy szalotki oraz pora.

      Do miski wsypujemy odsączony z wody zielony groszek, wlewamy śmietanę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i blenderujemy. Jeśli nie posiadamy takiego urządzenia - możemy pognieść groszek widelcem. ;)
      Dodajemy cały wachlarz ziół - jednych mniej, drugich więcej, w zależności od tego co lubimy.

      Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.

      Groszkowo - ziołową śmietanę wlewamy do smażącej się szynki, dodajemy 2 szklanki wody z ugotowanego makaronu (dzięki niej nie będziemy musieli dodatkowo zagęszczać sosu), doprawiamy vegetą i podajemy. ;)

      Smacznego !

      Pappardelle w wiosennym kolorze

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      piątek, 02 marca 2012 17:04
  • czwartek, 01 marca 2012
  • środa, 29 lutego 2012
    • "Ryba w cieście sezamowo - piwnym"

      • 6 filetów z mintaja
      • 2 szklanki mąki
      • poł szklanki piwa
      • 100 ml mleka (opcjonalnie)
      • 2 jajka
      • 100 g sezamu
      • Odrobina vegety, pieprzu cytrynowego, czosnku granulowanego, curry
      • olej


      Dodatki: U mnie dzisiaj ryż, ale równie dobrze będą pasowały ziemniaki lub frytki. ;)

      Mintaja rozmrażamy w wodzie z solą (wtedy krócej to trwa), po rozmrożeniu osuszamy na papierowym ręczniku, układamy na dużej desce do krojenia i doprawiamy. Wszystko zależy od gustu - można użyć gotowej przyprawy do ryby, lub tak jak ja - kombinować. ;)
      Vegeta, sporo pieprzu cytrynowego (ostatnio moja ulubiona przyprawa ;)), curry. Odstawiamy na godzinkę, po czym zabieramy się za ciasto.

      Do jajek dodajemy piwo, solimy i doprawiamy czosnkiem granulowanym.
      Wsypujemy mąkę, sezam i blenderujemy.

      Na duży talerz wysypujemy mąkę i rozgrzewamy sporą ilość oleju na patelni. Rybkę obtaczamy najpierw w mące, następnie w cieście i smażymy na złoty kolor. ;)

      Pewnie zostanie nam trochę ciasta, ale spokojnie - u dobrej gospodyni/gospodarza nic się nie marnuje , prawda? ;)
      Można spokojnie wylać resztę ciasta na patelnie i zrobić placuszki. ;)

      Ryba w cieście sezamowo - piwnym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „"Ryba w cieście sezamowo - piwnym"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      środa, 29 lutego 2012 18:36
    • "Wariacja z kapustą kiszoną"

      • 4 spore garście kapusty kiszonej (oczywiście najlepsza jest domowa. ;))
      • Pęczek natki pietruszki
      • 2 marchewki
      • 4 ząbki czosnku
      • Pół czerwonej cebuli
      • Niewielka garść rodzynek
      • 4 łyżki oliwy z oliwek
      • Szczypta pieprzu cytrynowego, vegety


      Sałatka zupełnie nieskomplikowana a wzbogaca rybny obiad o szaleństwo smaków i aromatów.
      Kapustę rozdrabniamy, bo zwykle jest mocno zbita - do tego jest idealna oliwa, poza tym, że nadaje wyjątkowy posmak - pomaga w mieszaniu. Marchewki obieramy i tarkujemy prosto do kapusty, czosnek przeciskamy przez praskę, kroimy cebulkę i natkę pietruszki.

      Mieszamy i dodajemy rodzynki, doprawiamy pieprzem cytrynowym i vegetą vel. solą - co kto lubi. ;)

      Wariacja z kiszoną kapustą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      środa, 29 lutego 2012 18:33

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl