Podniebienne Pieszczoty

Wpisy

  • sobota, 11 kwietnia 2015
  • piątek, 10 kwietnia 2015
    • "Trufle z awokado i pistacjami"

      Składniki na 10 pralinek:

      • 1/2 dużego, miękkiego awokado Hass
      • 150 g gorzkiej czekolady
      • 1 łyżeczka aromatu pistacjowego
      • garść obranych pistacji
      • szczypta morskiej soli
      • 1 łyżka kakao


      Przygotowanie:

      Czekoladę siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej z solą i aromatem pistacjowym.

      Awokado wyciągamy ze skórki i ugniatamy widelcem, mieszamy z rozpuszczoną czekoladą i pistacjami aż wszystkie składniki idealnie się połączą.

      Następnie owijamy miseczkę folią i wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny.

      Zwilżonymi dłońmi szybko formujemy kuleczki, obtaczamy je w kakao i odkładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Wkładamy na pięć minut do zamrażalnika i podajemy. 

      Trufle z awokado i pistacjami

      Trufle z awokado i pistacjami

      Trufle z awokado i pistacjami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      piątek, 10 kwietnia 2015 19:58
  • środa, 08 kwietnia 2015
    • "Zamień masło na masło z awokado!"

      Po świątecznych, kulinarnych szaleństwach trzeba dać odpocząć żołądkom i przygotować się na przyjście coraz cieplejszych dni, a wraz z nimi - mniejszej ilości ubrań. Czasem jedna - dwie zmiany w codziennym jadłospisie sprawią, że centymetry będą uciekać powoli, ale skutecznie, a skóra nawilżona drogocennymi tłuszczami z awokado podziękuje nam po stokroć. ;)

      Składniki:

      • 2 bardzo dojrzałe awokado Hass
      • 1/2 soczystej limonki
      • łyżeczka morskiej soli


      Przygotowanie:

      Awokado przecinamy na pół, wyciągamy pestkę (można ją posadzić, całkiem przyjemna roślinka z niego wyrasta, na owoce jednak w naszym klimacie nie ma co liczyć ;), wydrążamy miękki miąższ łyżką i wrzucamy do malaksera. Dodajemy sok z limonki (by nie ciemniało) i sól, dla polepszenia smaku.

      Można również dodać czosnek, pietruszkę, chilli - co nam tylko wyobraźnia podpowie. ;)

      Masło z awokado można używać do kanapek z pełnoziarnistego pieczywa, do maczania innych warzyw (np. w wersji z czosnkiem i chilli), można też używać zamiast majonezu w sałatkach. ;)

      Masło trzymamy w zamkniętym słoiczku, w lodówce do 48 godzin.

      Zamień masło na masło z awokado!

      Zamień masło na masło z awokado!

      Zamień masło na masło z awokado!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      środa, 08 kwietnia 2015 21:44
  • środa, 01 kwietnia 2015
    • "Wielkanocna pieczeń z warzywami na parze"

      Wiadomo, że podczas świąt nasze żołądki są często przepełnione i wręcz rozpaczają o coś lżejszego i pysznego, najlepiej dodatkowo pełnego witamin. Taki ratunek może nam zapewnić naczynie do gotowania na parze, które jest dołączane do piekarników Samsung z funkcją dual cook. Dzięki niemu podczas pieczenia mięsa na obiad możemy w drugiej komorze przygotować nasze ulubione warzywa.

      Składniki:

      • 1,5 g szynki wieprzowej
      • siatka do pieczenia
      • woreczek do pieczenia
      • 1 łyżeczka kminku
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 łyżeczka pieprzu
      • 50 ml białego wina
      • 50 ml oleju z orzechów włoskich
      • 1 główka czosnku
      • 1 łyżka miodu
      • 1 duży brokuł
      • 200 ml śmietanki 36%
      • mąka do zagęszczenia


      Sos do brokuła:

      • 4 łyżeczki chrzanu
      • 2 łyżki majonezu
      • 1 łyżeczka słodkiej śmietanki 36%
      • 1 ząbek czosnku
      • sól


      Przygotowanie:

      Mięso nacieramy kminkiem, solą, pieprzem oraz miodem. Wkładamy w siatkę do pieczenia i mocno zawiązujemy. Odkładamy do lodówki na minimum dwie godziny, najlepiej na całą noc.

      Następnie wkładamy mięso do woreczka do pieczenia, dodajemy przekrojoną główkę czosnku, olej z orzechów oraz białe wino.

      Zamykamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego.

      Mięso pieczemy w górnej komorze piekarnika, 160 stopni, termoobieg, grzanie z góry przez około trzy godziny.

      Pod koniec pieczenia mięsa wkładamy do dolnej komory naczynie do gotowania na parze, układamy nasze ulubione warzywa, wlewamy wodę i ustawiamy program. Po 10 minutach warzywa są doskonałe, wciąż jędrne i pełne witamin.

      Wyciągamy mięso, rozcinamy ostrożnie worek (uwaga! Buchnie gorącem!), wyciągamy mięso i dajemy mu odpocząć.

      Sos z pieczenia przelewamy do garnuszka, dodajemy mąkę i śmietankę, wyciskamy upieczony czosnek i miksujemy. Doprowadzamy do wrzenia.

      W miseczce mieszamy chrzan z majonezem, śmietanką, solą oraz czosnkiem.

      Mięso podajemy z sosem pieczeniowym, ziemniakami i brokułami z lekko ostrym, wyraźnie chrzanowym sosem. 

      Wielkanocna pieczeń z warzywami na parze

      Wielkanocna pieczeń z warzywami na parze

      Wielkanocna pieczeń z warzywami na parze

      Wielkanocna pieczeń z warzywami na parze

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      środa, 01 kwietnia 2015 20:06
  • poniedziałek, 30 marca 2015
    • "Wielkanocne łakocie"

      "Wielkanocny mazurek"

      Składniki na ciasto kruche:

      • 1,5 szklanki mąki krupczatki
      • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
      • 2 żółtka
      • 1 łyżka śmietanki 36%
      • 2 łyżki cukru pudru
      • szczypta soli
      • 175 g zimnego masła


      Składniki na krem czekoladowy:

      • 250 g mlecznej czekolady
      • 1 łyżeczka masła
      • 80 ml śmietanki 36%
      • 1 laska wanilii


      Dodatkowo:

      • 100 g chałwy pistacjowej
      • czekoladowe jajeczka
      • posypki


      Przygotowanie:

      Mąki z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy. Dodajemy żółtko, śmietankę, sól i szybko zagniatamy jednolite ciasto.

      Następnie owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

      Schłodzone ciasto odwijamy z folii i wałkujemy na placek o grubości około 3 mm. Możemy z niego wyciąć kształt jajka lub wyłożyć dno formy do pieczenia, wyłożonej koniecznie papierem.

      Brzegi dekorujemy wałeczkami lub kuleczkami z ciasta.

      Pieczemy w dolnej komorze piekarnika Samsung z funkcją Dual Cook, 170 stopni z termoobiegiem przez około 20 - 25 minut aż ciasto zacznie napierać złotego koloru.

      Z podanych proporcji ciasta wyszedł mi jeden duży mazurek i dwa mniejsze.

      Wypieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.

      W garnuszku o grubym dnie (lub kąpieli wodnej) rozpuszczamy kawałek masła, posiekaną czekoladę i śmietankę. Często mieszamy, dodajemy ziarenka z laski wanilii.

      Przygotowany krem wylewamy na upieczone mazurki i wstawiamy do lodówki na minimum cztery godziny.

      Po wystudzeniu dekorujemy i podajemy wielkanocnym gościom. ;)

      Mazurki Wielkanocne

      Mazurki Wielkanocne

      Mazurki Wielkanocne

       

      "Kolorowe ciasteczka"

      Składniki na ciasto:

      • 2 szklanki mąki
      • 0,5 szklanki bardzo drobnego cukru do wypieków
      • 175 g zimnego masła
      • szczypta soli
      • 1 jajko
      • 1 żółtko
      • 2 łyżeczki olejku pistacjowego lub waniliowego


      Dodatkowo:

      • kolorowe posypki
      • mini pianki
      • lukier


      Przygotowanie:

      Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, sól oraz cukier i siekamy. Następnie dodajemy jajko, żółtko oraz olejek pistacjowy.

      Szybko zagniatamy jednolite ciasto, owijamy je folią i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny (ciasto można też zrobić kilka dni wcześniej lub zamrozić).

      Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 2 - 3 mm, wycinamy kółka (lub inne dowolne kształty, jest świetne właśnie do wycinania i dekorowanie ;)), następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

      Dolną komorę w piekarniku Samsung z funkcją dual cook rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Pieczemy około dziesięć minut.

      Z podanych propoprcji wyszło mi 40 ciastek.

      Wystudzone ciastka lukrujemy i posypujemy kolorowymi posypkami. Będą świetnym, świątecznym prezentem dla najmłodszych. ;)

      Kolorowe ciasteczka

      Kolorowe ciasteczka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „"Wielkanocne łakocie"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 marca 2015 21:47
  • sobota, 28 marca 2015
    • "Tacos z wołowiną i guacamole"

      Składnik na tacos:

      • 12 muszelek do tacos
      • 1 kg mielonej wołowiny
      • 2 dojrzałe pomidory
      • 1 cebula
      • 3 ząbki czosnku
      • 1 łyżka oleju
      • 1 papryczka chilli
      • 1 zielona papryka
      • 200 g ostrego sera
      • 1 puszka mini czarnej fasoli
      • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
      • 1 łyżeczka soli
      • szczypta kolendry, kuminu i chilli w płatkach


      Składniki na guacamole:

      • 2 duże, bardzo dojrzałe awokado
      • sok z połowy niedużej cytryny
      • 3 ząbki czosnku
      • 1 papryczka chilli razem z nasionkami
      • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
      • 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego
      • sól do smaku
      • pół pęczka kolendry


      Przygotowanie:

      Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę z posiekną chilli i papryką. Dodajemy mięso, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smażymy około dziesięciu minut.
      Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, odsączoną fasolę i koncentrat. Całość doprawiamy kolendrą, kuminem, solą i chilli. Smażymy aż większość sosu odparuje. Pod koniec dodajemy 50 g startego żółtego sera, wyłączamy.

      Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na 180 stopni, grzanie z góry.

      Muszle wypełniamy mięsem, posypujemy serem i zapiekamy przez trzy minuty.

      Do miski przekładamy miąższ awokado, dodajemy pokrojone chilli, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sok z cytryny. Dodajemy jogurt grecki, olej z orzechów włoskich i kolendrę, całość doprawiamy solą i miksujemy.

      Gorące tacos podajemy z guacamole i dobrym piwem.. lub tequilą. ;) 

      Tacos z wołowiną i guacamole

      Tacos z wołowiną i guacamole

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      sobota, 28 marca 2015 20:44
  • wtorek, 24 marca 2015
    • "Morteau sausage - najlepsza wędzona kiełbasa francuska"

      Jadąc do Francji postanowiliśmy przywitać naszych gospodarzy kilkoma polskimi smakołykami, między innymi oscypkiem i kiełbasą lisiecką. Nasz prezent szczególnie smakował ich synowi, ktory nawet rodzicom nie dał się do niego dorwać. ;) Po kilku dniach nasz gospodarz przyniósł nam kiełbasę, wino i ser. Wino i ser wciąż czekają na spróbowanie, a jako prawdziwi mięsożercy zabraliśmy się najpierw za kiełbasę. Saucisse de Morteau to tradycyjna, wędzona kiełbasa wieprzowa z regionu Morteau. Podpytałam cóż z tego cuda można zrobić, a po zrobieniu, po prostu się zachwyciłam! Jak tylko będziecie mieli możliwość, koniecznie ją spróbujcie. ;)

      Zapraszam więc na dwa przepisy - jeden klasyczny, a drugi jest moją francuską wariacją. ;)

      "Pieczona Morteau saucisse"

      Składniki:

      • 2 kiełbasy Morteau
      • 1 kg ziemniaków
      • 2 gałązki rozmarynu
      • 4 ząbki czosnku
      • sól
      • woda
      • 50 g masła


      Przygotowanie:

      Kiełbasę wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy przez czterdzieści minut. Ziemniaki obieramy i gotujemy al dente w osolonej wodzie.

      Ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy zgniecione ząbki czosnku, galązki rozmarynu i kawałki masła. Na wierzch układamy kiełbasę. Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem w piekarniku Samsung z funkcją dual cook przez około trzydzieści minut.

      Podajemy z musztardą i ulubionymi warzywami.

      Pieczona Morteau saucisse
      Pieczona Morteau saucisse

      "Morteau saucisse w brioszce"

      Składniki na ciasto:

      • 3,5 szklanki mąki chlebowej
      • 2 saszetki suszonych drożdży (10g)
      • 175 g masła
      • 2 łyżeczki cukru
      • 1 łyżeczka soli
      • 5 dużych jajek
      • arkusz folii spożywczej


      Dodatkowo:

      • 1 morteau saucisse
      • 1 jajko
      • 1/4 szklanki mleka


      Przygotowanie:

      Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem oraz solą. Dodajemy lekko roztrzepane jajka i wyrabiamy jednolite ciasto przez około dwadzieścia minut. Następnie dodajemy po łyżce miękkiego masłą i wmasowujemy w ciasta nieustannie je wyrabiając.

      Wyrobione ciasto będzie delikatne, klejące i pachnące niezwykle masłem. Wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na dwie godziny w ciepłe miejsce, najlepiej przy grzejniku.

      Po wyrośnięciu ciasto bijemy pięścią wyżywając się za cały tydzień, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na cztery godziny.

      Następnie wyciągamy i dzielimy na dwie części.

      Formę (u mnie silikonowa nie zdała egzaminu, nie wiem.. jakieś zaćmienie umysłowe miałam, myśląc, że będzie rosło tylko w górę..) smarujemy masłem i obsypujemy odrobiną mąki. Wkładamy połowę ciasta, wypełniamy całe dno, następnie wkładamy do keksówki kiełbasę i przykrywamy dwoma kulkami pozostałego ciasta. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem z mlekiem.

      Pieczemy przez poł godziny w piekarniku Samsung nagrzanym do 185 stopni, termoobieg, grzanie z dołu.

      Podajemy ze świeżym masłem ( w myśl zasady Julii Child ;)) albo ulubionym twarożkiem.

      Morteau saucisse w brioszce

      Morteau saucisse w brioszce

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 marca 2015 22:11
  • niedziela, 01 marca 2015
    • "Pierożki w dwóch smakach"

      Pierożki w dwóch smakach

      Wspólne ciasto:

      • 2,5 szklanki mąki pszennej
      • 1 szklanka mleka
      • 1 łyżka oleju
      • 1 saszetka suchych drożdży
      • 1 płaska łyżeczka soli
      • 1 płaska łyżeczka cukru


      Przygotowanie:

      Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy suche drożdże, sól oraz cukier. Następnie wlewamy mleko z olejem i wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

      Pierożki z krewetkami:

      • 300 g obranych i sparzonych krewetek
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 papryczka chilli
      • pół pęczka natki pietruszki
      • sól do smaku
      • 2 łyżki majonezu


      Przygotowanie:

      Krewetki, pietruszkę, chilli oraz czosnek siekamy, doprawiamy solą oraz majonezem.
      Połowę wyrośniętego ciasta wałkujemy na grubość około 3 - 4 mm, wykrawamy kółeczka, nadziewamy farszem, lekko zwilżamy wodą brzegi i sklejamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy.

      Pierożki w dwóch smakach
      Pierożki w dwóch smakach

      Pierożki w dwóch smakach

      Pierożki z kurczakiem i gorgonzolą:

      • 300 g piersi z kurczaka
      • 2 ząbki czosnku
      • 50 g gorgonzoli
      • 100 g chorizo
      • sól do smaku
      • 2 łyżki musztardy dijon


      Przygotowanie:

      Surowe piersi drobno kroimy, mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, pokruszonym serem i solą. Dodajemy pokrojone chorizo, wszystkie składniki łączymy za pomocą musztardy.

      Wałkujemy drugą część ciasta, wykrawamy kółka i układamy na drugiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

      Korzystając z piekarnika Samsung z funkcją dual cook ustawiamy w obu komorach termoobieg, 180 stopni. Pieczemy pierożki przez 30 - 35 minut, aż nabiorą pięknego, złotego koloru.

      Podajemy z sosami i świeżą sałatą.

      Pierożki w dwóch smakach

      Pierożki w dwóch smakach

      Pierożki w dwóch smakach

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      niedziela, 01 marca 2015 21:59
  • sobota, 28 lutego 2015
    • "Kurczak w mango oraz tarta z mango i mandarynkami"

      Składniki na kurczaka:

      • 4 średniej wielkości udka z kurczaka
      • 1 dojrzałe mango
      • 1 puszka mleka kokosowego
      • pół łyżeczki curry
      • pół łyżeczki płatków chilli
      • pół łyżeczki morskiej soli
      • 4 łyżeczki konfitury z mango
      • 2 ząbki czosnku
      • 2 łyżki oleju arachidowego
      • 200 g ryżu
      • sól i chilli do smaku


      Przygotowanie:

      W miseczce mieszamy sól z chilli, curry, startym czosnkiem oraz konfiturą z mango. Marynatą nacieramy mięso i wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny, najlepiej na całą noc.

      Następnego dnia mięso obsmażamy z obu stron na patelni, na rozgrzanym oleju orzechowym. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy mlekiem kokosowym (ważne, żeby miało postać śmietanki).

      Pieczemy w dolnej części piekarnia Samsung z funkcją dual cook, z termoobiegiem przez około czterdzieści minut. Dziesięć minut przed końcem pieczenia wyciągamy gotową tartę owocową z górnej części piekarnika i wkładamy na jej miejsce kurczaka. Ustawiamy grzanie z góry i dopiekamy w temperaturze 200 stopni, by skórka była chrupiąca.

      Przygotowanie ryżu z mango:

      Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, następnie mieszamy go z pokrojonym na niewielkie kawałki mango, doprawiamy solą i chilli. Podajemy z mięsem.

      Kurczak w mango

      Kurczak w mango

      Kurczak w mango

       

      Składniki na tartę z mango i mandarynkami:

      • 1 opakowanie okrągłego ciasta francuskiego
      • 200 ml śmietanki 30%
      • 2 jajka
      • 1/3 szklanki cukru
      • 1 lasa wanilii
      • 1 dojrzałe mango
      • 3 mandarynki
      • 20 g masła
      • 2 łyżki konfitury z mango


      Przygotowanie:

      Formę na tartę smarujemy miękkim masłem, układamy na niej ciasto, dociskamy dokładnie do brzegów. Dno nakłuwamy widelcem w wielu miejscach.

      Wkładamy do górnej części piekarnika Samsung, nagrzanej do 200 stopni z termoobiegiem. Spód tarty podpiekamy przez dziesięć minut.

      W tym czasie w miseczce mieszamy jajka ze śmietanką, cukrem, jajkami oraz wyskrobanymi ziarenkami laski wanilii. Masę wylewamy na podpieczone ciasto francuskie. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 140 stopni i pieczemy pół godziny.

      Następnie wyciągamy ciasto i odkładamy do ostygnięcia. Wierzch smarujemy konfiturą z mango.

      Po zjedzeniu obiadu dekorujemy wierzch tarty mango i mandarynkami, podajemy deser.

      Tarta z mango i mandarynkami

      Tarta z mango i mandarynkami

      Tarta z mango i mandarynkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      sobota, 28 lutego 2015 21:49
  • piątek, 27 lutego 2015
    • "Francuskie śniadanie"

      Korzystając z funkcji dual cook w piekarniku Samsung, można raczyć się spokojnym, pełnym rodzinnego ciepła i uśmiechu śniadaniem we francuskim stylu - jeszcze ciepłe croissanty, szklanka soku z mango i codzienna gazeta.

      Obiecuję sobie od jakiegoś czasu, że w końcu sama zrobię ciasto na croissanty, więc jak tylko się odważę, to pojawią się w tym samym wpisie. ;) Tym razem wersja dla pół leniwych - bo ani nie kupne, ani nie zrobione od zera.. Ale jakie pyszne! ;)

      Francuskie śniadanie

      Składniki na wytrawne rogaliki:

      • 1 opakowanie ciasta na croissanty
      • 100 g żółtego sera
      • 1 łyżeczka płatków chilli
      • 1 jajko


      Przygotowanie:

      Ciasto lekko wałkujemy, wycinamy trójkąty i zwijamy w rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy serem oraz chilli.

      Wkładamy do piekarnika na górną prowadnicę i pieczemy według instrukcji na opakowaniu.

      Francuskie śniadanie

      Składniki na słodko - słone rogaliki:

      1 opakowanie ciasta na croissanty
      pół słoiczka solonego karmelu
      1 jajko

      Przygotowanie:

      Ciasto również wałkujemy, wycinamy trójkąty, przy najdłuższej krawędzi kładziemy łyżeczkę karmelu i zwijamy w rogaliki. Układamy na drugiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem.

      Pieczemy według instrukcji na dolnej prowadnicy.

      Gorące rogaliki podajemy z ulubionym sokiem, pyszną, świeżo zmieloną kawą i codzienną gazetą. ;)

      A jeszcze w tym tygodniu croissanty zrobione od a do z ! ;)

      Francuskie śniadanie

      Francuskie śniadanie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      piątek, 27 lutego 2015 12:24

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl