Podniebienne Pieszczoty

Wpisy

  • wtorek, 21 kwietnia 2015
  • niedziela, 19 kwietnia 2015
  • sobota, 18 kwietnia 2015
    • "Zupa z pokrzywy z kaszą jaglaną"

      Przyszła przepiękna wiosna, a łąki są usiane prawdziwym bogactwem przyrody. Jednym z naturalnych 'lekarstw' jakie możemy teraz zbierać (uzbrojeni w porządne rękawice, ja się średnio przygotowałam i mam poparzone palce, ale to podobno na zdrowie. ;p) jest pokrzywa zwyczajna. Pomaga w walce z anemią (więc jest doskonała dla kobiet w ciąży), jest świetna na problemy żołądkowe (od dwunastego miesiąca można ją podawać dzieciom - w formie zupki lub koktajlu), wspaniale wpływa na kondycję włosów i paznokci. Polecam, zachęcam - nie bójcie się, że nie poznacie, jak parzy - znaczy, ze pokrzywa. ;)

      Składniki:

      • 1,5 l rosołu drobiowego lub warzywnego
      • 1 marchewka
      • 1 ziemniak
      • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
      • 2 szklanki umytej i sparzonej pokrzywy
      • 4 ząbki czosnku
      • 1 biała cebula
      • 25 g masła
      • sól i pieprz do smaku


      Przygotowanie:

      Ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Zalewamy bulionem drobiowym i gotujemy do miękkości.

      Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na złoty kolor cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, wrzucamy pokrzywę, chwilę mieszamy i całość przekładamy do zupy.

      Dodajemy kaszę jaglaną i jeśli mamy ochotę - śmietanę. Miksujemy na gładki krem.

      Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z chrupiącym, pełnoziarnistym pieczywem. 

      Zupa z pokrzywy z kaszą jaglaną

      Zupa z pokrzywy z kaszą jaglaną

      Zupa z pokrzywy z kaszą jaglaną

      Zupa z pokrzywy z kaszą jaglaną

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      sobota, 18 kwietnia 2015 20:12
  • piątek, 17 kwietnia 2015
    • "Zielony hummus z awokado"

      Składniki:

      • 1 szklanka suchej cieciorki
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      • 2 ząbki czosnku
      • pół pęczka kolendry
      • 6 łyżek pasty tahini
      • 1 łyżka ziaren sezamu
      • 4 łyżki oleju z awokado
      • 1/3 szklanki wody z kostką lodu
      • sok z 1/2 cytryny
      • spora szczypta gruboziarnistej soli morskiej
      • 1 duże awokado Hass


      Przygotowanie:

      Cieciorkę wsypujemy na sitko, przepłukujemy wodą, wsypujemy do garnka i zalewamy dwiema szklankami wody. Dodajemy pół łyżeczki sody oczyszczonej (dzięki temu szybciej zmięknie) i odstawiamy na całą noc.

      Następnego dnia odlewamy wodę, ponownie przepłukujemy cieciorkę, zalewamy dwiema szklankami wody i dodajemy resztę sody. Gotujemy do miękkości.

      Cieciorkę odcedzamy i studzimy. (Można również użyć cieciorki z puszki, warto wtedy wybrać taką eko, bez zbędnych dodatków)

      Następnie wrzucamy do malaksera razem z pastą tahini, czosnkiem, awokado, solą oraz sokiem z cytryny. Miksujemy przez 3 - 4 minuty na w miarę gładki krem. Następnie dodajemy lodowatą wodę i miksujemy jeszcze przez chwilę.

      Przed podaniem polewamy olejem, posypujemy sezamem i kolendrą.

      Wspaniale smakuje ze świeżą, chrupiącą bagietką. 

      Na blogu znajdziecie również klasyczny hummus.

      Zielony hummus z awokado


      Zielony hummus z awokado

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      piątek, 17 kwietnia 2015 21:09
  • czwartek, 16 kwietnia 2015
  • środa, 15 kwietnia 2015
    • "Dietetyczny sernik z awokado"

      Składniki na spód:

      • 1 jajko
      • 1 szklanka pełnoziarnistej mąki
      • 1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich
      • 4 łyżki syropu z agawy
      • 50 g masła


      Składniki na sernik:

      • 500 g jogurtu greckiego
      • 2 miękkie awokado Hass
      • 4 listki żelatyny
      • 4 łyżki syropu z agawy
      • 1 karambola
      • sok z jednej cytryny
      • szczypta soli


      Przygotowanie:

      Na stolnicę wysypujemy mąkę oraz orzechy, dodajemy jajko, masło i syrop z agawy. Siekamy nożem aż składniki zaczną się łączyć, następnie szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

      Następnie wyciągamy ciasto, wałkujemy na grubość około 0,5 cm, nawijamy na wałek i przekładamy do formy o średnicy 25 cm, wysokość 4 cm.

      Ciasto nakłuwamy i wkładamy do lodówki.

      W tym czasie nagrzewamy piekarnik, grzanie góra - dół, 170 stopni przez dwadzieścia - dwadzieścia pięć minut.

      Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

      Do miski przekładamy jogurt grecki, dodajemy wydrążone awokado, sok z cytryny,szczyptę soli i syrop z agawy.
      Miksujemy na gładką, jednolitą masę.

      Żelatynę namaczamy przez dziesięć minut w wodzie, po napęcznieniu odsączamy lekko odciskając, przekładamy do miseczki i wkładamy do mikrofalówki na najniższą moc, na około dziesięć sekund.

      Do żelatyny dodajemy łyżkę masy sernikowej, mieszamy i dodajemy do reszty masy.

      Miksujemy ponownie, wylewamy na upieczony spód. Ciasto dekorujemy karambolą, schładzamy przez dwie - trzy godziny.

      Podajemy polane syropem z agawy.

      Dietetyczny sernik z awokado

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „"Dietetyczny sernik z awokado"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      środa, 15 kwietnia 2015 22:28
  • wtorek, 14 kwietnia 2015
    • "Hummus - pasta ze zdrowej cieciorki"

      Jeśli jeszcze nie próbowaliście pasty z cieciorki (albo jej samej, koniecznie to zmieńcie!) to zapraszam na przepis wyjątkowy - pełen cynku - eliksir dla zdrowych włosów i paznokci, witamin podnoszących odporność organizmu, a nawet mówią i piszą mądre głowy, że obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi.

      Hummus (czyli po prostu cieciorka po arabsku ;)) możecie dodawać zamiast majonezu, smarować nim pieczywo, maczać warzywa, zapakować w słoik i wziąć na grilla zamiast tuczących sosów, a najlepiej to wyjedzcie go palcem, bo jest po prostu pyszny. ;)

      Składniki:

      • 1 szklanka suchej cieciorki
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      • 2 ząbki czosnku
      • pół pęczka kolendry
      • 6 łyżek pasty tahini
      • 1 łyżka ziaren sezamu
      • 4 łyżki oleju z orzechów włoskich (lub oliwy)
      • 1/3 szklanki wody z kostką lodu
      • sok z 1/2 cytryny
      • spora szczypta gruboziarnistej soli morskiej
      • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej


      Przygotowanie:

      Cieciorkę wsypujemy na sitko, przepłukujemy wodą, wsypujemy do garnka i zalewamy dwiema szklankami wody. Dodajemy pół łyżeczki sody oczyszczonej (dzięki temu szybciej zmięknie) i odstawiamy na całą noc.

      Następnego dnia odlewamy wodę, ponownie przepłukujemy cieciorkę, zalewamy dwiema szklankami wody i dodajemy resztę sody. Gotujemy do miękkości.

      Cieciorkę odcedzamy i studzimy.

      Następnie wrzucamy do malaksera razem z pastą tahini, czosnkiem, gałką, solą oraz sokiem z cytryny. Miksujemy przez 3 - 4 minuty na w miarę gładki krem. Następnie dodajemy lodowatą wodę i miksujemy jeszcze przez chwilę.

      Przed podaniem polewamy olejem, posypujemy sezamem i kolendrą.

      Wspaniale smakuje ze świeżą, chrupiącą bagietką. 

      Hummus - pasta ze zdrowej cieciorki

      Hummus - pasta ze zdrowej cieciorki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „"Hummus - pasta ze zdrowej cieciorki"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 kwietnia 2015 19:10
  • poniedziałek, 13 kwietnia 2015
    • "Krem dyniowo - orzechowy z chorizo"

      Składniki:

      • 1 kg dyni piżmowej
      • garść orzechów włoskich
      • 1 puszka gęstego mleka kokosowego
      • 2 słodkie ziemniaki
      • 2 marchewki
      • 1 biała część pora
      • 2 ząbki czosnku
      • kawałek imbiru
      • 1 papryczka chilli
      • 1 l wody
      • 1 laska chorizo z białą pleśnią
      • 1 łyżeczka oleju z orzechów włoskich
      • kolendra do dekoracji
      • sól do smaku


      Przygotowanie:

      Dynię myjemy, kroimy na cztery części i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez około godzinę w 170 stopniach, grzanie góra - dół. ( można to zrobić dzień wcześniej, przy okazji pieczenia ciasta lub mięsa ;))

      Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy posiekany imbir, czosnek, pora oraz chilli. Całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.

      Następnie wyciągamy dynię, wydrążamy pestki (są jadalne i pyszne ;)), miąższ wyciągamy łyżką i dodajemy do zupy.

      Zupę miksujemy na gładki krem, dodajemy masło i mleko kokosowe, doprawiamy solą i ponownie miksujemy.

      Na suchej patelni prażymy orzechy.

      Podajemy z kawałkami chorizo, orzechów i listkami kolendry.

      Krem dyniowo - orzechowy z chorizo

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 kwietnia 2015 21:02
  • niedziela, 12 kwietnia 2015
  • sobota, 11 kwietnia 2015

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl