Podniebienne Pieszczoty

Wpisy

  • środa, 20 maja 2015
    • "Domowe, sojowe lody waniliowe"

      Składniki:

      • 500 ml waniliowego mleka sojowego
      • 100 g cukru
      • 1 laska wanilii
      • 6 żółtek
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


      Przygotowanie:

      Dzień wcześniej wkładamy do zamrażalnika misę do lodów.

      Do garnka wlewamy mleko, laskę wanilii przecinamy wzdłuż, wyciągamy nasionka i dodajemy do mleka. Dosypujemy 3/4 cukru i doprowadzamy do wrzenia.

      W misce ucieramy żółtka z pozostałym cukrem aż staną się jasne i lekko puszyste, dodajemy ekstrakt z wanilii i trzy łyżki wrzącego mleka waniliowego, nie przerywamy miksowania.

      Żółtka powoli wlewamy do gotującego się mleka, zmniejszamy ogień i nieustannie mieszając drewnianą łyżką czekamy aż zgęstnieje (około pięciu minut, nie dopuszczamy by się zagotowało).

      Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

      Chłodną masę przelewamy do maszyny do lodów i postępujemy zgodnie z instrukcją producenta.

      Wspaniałe z szarlotką na gorąco. 

      Domowe, sojowe lody waniliowe

       

      Akcja lodowa 2015

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „"Domowe, sojowe lody waniliowe"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      środa, 20 maja 2015 20:19
  • wtorek, 19 maja 2015
    • "Strawa dla Wiedźmina"

      Mąż mój ukochany uwielbia wiedźmińską serię i wczoraj tuż po 23 biegł do paczkomatu po swój wyczekany egzemplarz. Do szóstej rano podróżował po Temerii. A przecież machając mieczem i jeżdżąc na koniu można się zmęczyć solidnie, więc i konkretna strawa potrzebna! Zarówno w książkach jak i grach niewiele jest o jedzeniu, bo kto by się zastanawiał co je będąc Wiedźminem - ma być smacznie i pożywnie. ;)

      Składniki:

      • 1 łyżka smalcu
      • 600 g karkówki
      • 1 główka czosnku
      • 2 czerwone cebule
      • 200 g dowolnej kaszy
      • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli
      • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
      • 125 ml miodu pitnego
      • 125 ml ciemnego piwa typu porter
      • 2 łyżki śmietany
      • 2 łyżeczki musztardy


      Przygotowanie:

      Karkówkę kroimy w trzy grube plastry, każdy po 200 g. W moździerzu rozcieramy sól z pieprzem i doprawiamy mięso. Wkładamy do lodówki na całą noc.

      Na patelni rozgrzewamy smalec, obsmażamy mięso z obu stron na lekko brązowy kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy posiekaną cebulą, zmiażdżonymi mieczem ząbkami czosnku, zalewamy piwem i miodem pitnym.

      Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez godzinę. Po połowie czasu przewracamy mięso. Gotujemy kaszę według opisu na opakowaniu.

      Po upieczeniu wyciągamy, odkładamy na talerz by odpoczęło.

      Sos spod mięsa przelewamy do garnka, miksujemy ze śmietaną i musztardą.

      Podajemy kawał mięcha z kaszą i sosem, do tego zimne, ciemne piwo. 

      Strawa dla Wiedźmina

      Strawa dla Wiedźmina

      Strawa dla Wiedźmina

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 maja 2015 19:29
    • "Masło z kwiatami czosnku niedźwiedziego"

      Składniki:

      • 200 g prawdziwego masła
      • szklanka kwiatów czosnku niedźwiedziego,
      • bez łodyżek
      • szczypta soli
      • szczypta białego pieprzu
      • kawałek folii spożywczej


      Przygotowanie:

      Masło wyciągamy dwie - trzy godziny wcześniej z lodówki.

      Umyte kwiaty drobno siekamy, mieszamy z masłem, pieprzem oraz solą.

      Na arkuszu folii spożywczej układamy masło i nadajemy mu kształt wałeczka. Delikatnie formujemy folią, zwijamy i wkładamy do lodówki na dwie godziny.

      Podajemy ze świeżym pieczywem, dodajemy dla wzbogacenia smaku do zup i sosów.

      Masło z kwiatami czosnku niedźwiedziego

      Masło z kwiatami czosnku niedźwiedziego

      Masło z kwiatami czosnku niedźwiedziego

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 maja 2015 17:31
  • poniedziałek, 18 maja 2015
  • niedziela, 17 maja 2015
    • "Suszony czosnek niedźwiedzi"

      Czosnek niedźwiedzi odkryłam wiele lat temu. Przechadzając się po sklepie, natknęłam się na półkę ze zdrową żywnością, a jako niepoprawna fanka czosnku postanowiłam go kupić. Och, jaka była radość w domu jak zrobiłam z nim najzwyklejszy makaron! Od tamtej pory używam go do mięs i makaronów, twarogów, koktajli i zup. Dopiero w tym roku znalazłam na popularnym serwisie aukcyjnym świeże liście na kilogramy - niewiele myśląc zamówiłam i narobiłam sobie roboty na całą noc. ;p

      Czosnek niedźwiedzi ma podobne właściwości zdrowotne do zwykłego czosnku, a nawet mocniejsze. Warto go więc wysuszyć i cieszyć się nim cały rok. ;)

      Zauważyłam, że krąży pewien mit na temat czosnku niedźwiedziego, że gdy zakwitnie staje się trujący - to nieprawda. Liście stają się mniej smaczne, ale wciąż zdrowe i pyszne. ;) Warto zbierać przed zakwitnięciem, ale ja też wykorzystałam kwiaty do kilku przepisów, które pojawią się na blogu. ;)

      Pamiętajmy, że czosnek niedźwiedzi jest pod częściową ochroną - to oznacza, że można zbierać liście, nie wolno wyrywać korzeni oraz należy zebrać nie więcej niż kilkanaście procent na danym terenie.

      Składniki na 200 g suszonego czosnku:

      • 2 kg świeżych liści czosnku niedźwiedziego, bez łodyżek


      Przygotowanie:

      Na podłodze rozpościeramy prześcieradło, najlepiej takie, które nawet jak się ewentualnie zabarwi, nie będzie nam go szkoda.

      Liście myjemy partiami i rozkładamy na prześcieradle by się osuszyły.

      Osuszone siekamy (nie musi być bardzo drobno, bardzo łatwo się kruszy w rękach po wysuszeniu) i układamy na piętrach suszarki do warzyw.

      Mi wyszło łącznie dziesięć pięter na dwa kilogramy czosnku.

      Przechowujemy w suchym miejscu.

      Suszymy około 5 - 6 godzin, przesypujemy do suchych, plastikowych pojemniczków. 

      Suszony czosnek niedźwiedzi

      Suszony czosnek niedźwiedzi

      Suszony czosnek niedźwiedzi

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      niedziela, 17 maja 2015 15:27
    • "Domowe lody o smaku solonego karmelu"

      Smak solonego karmelu to mój smak Paryża! Zajadałam się tam lodami Haagen i nie wyobrażałam sobie miesiąca w Polsce bez tego smaku. ;p Dlatego postanowiłam go odtworzyć, oczywiście nie jest tak perfekcyjny... ale jest pysznie, oj jest! ;)

      Składniki na chrupiące, karmelowe kawałki:

      • 1/2 szklanki cukru
      • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
      • 1 arkusz papieru do pieczenia
      • dwa kawałki taśmy klejącej


      Przygotowanie:

      Deskę do krojenia owijamy papierem do pieczenia, od spodu przyklejamy taśmą by się dobrze trzymała.

      Cukier równo wysypujemy na patelni z grubym dnem ( nie przejmujcie się, jeśli po zrobieniu karmelków na patelni zostanie twarda, cukrowa warstwa, wystarczy wymoczenie w wodzie i wszystko zejdzie ;)). Rozpuszczamy, nie mieszamy.

      Kiedy karmel zacznie przybierać piękny, bursztynowy kolor dodajemy sól i lekko poruszamy patelnią.

      Gotowy karmel przelewamy na wcześniej przygotowany papier i przechylamy deskę by rozlał się po jak największej powierzchni. Odstawiamy do ostygnięcia.

      Składniki na lody:

      • 0,5 l mleka 3,2 %
      • 0,25 l kremówki 30%
      • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
      • 1 szklanka brązowego cukru
      • 6 żółtek z wiejskich jajek
      • 5 płaskich łyżek masła


      Przygotowanie:

      Do zamrażalnika wkładamy misę od maszyny do lodów.

      Wszystkie składniki odmierzamy i układamy na blacie, by szybko można było je wykorzystać.

      Na patelnię wysypujemy cukier i na średnim ogniu rozpuszczamy, również nie mieszając. Kiedy zacznie nabierać złoto - brązowego koloru, ściągamy z ognia, dodajemy sól i masło i bardzo energicznie mieszamy. Kiedy wszystkie składniki się połączą, ponownie wstawiamy na ogień i nieustannie mieszając dolewamy kremówkę. Na końcu dolewamy mleko, mieszamy i zostawiamy na małym ogniu.

      W osobnej misce lekko ubijamy żółtka i hartujemy je 3 - 4 łyżkami gorącego mleka karmelowego, następnie dolewamy żółtka do garnka i nieustannie mieszając gotujemy jeszcze około pięciu minut.

      Masa powinna lekko zgęstnieć. Wyłączamy i odstawiamy do ostygnięcia.

      Następnie wkładamy garnek owinięty folią spożywczą do lodówki na minimum osiem godzin.

      Następnego dnia przekładamy masę do wcześniej zamrożonej misy do lodów, ustawiamy maszynę według instrukcji producenta i kręcimy lody. Pięć minut przed końcem kruszymy tłuczkiem do mięsa karmelki i dosypujemy do lodów.

      Moja maszyna nie zmroziła ich odpowiednio, dlatego też spędziły jeszcze trzy godziny w zamrażalniku w - 23 stopniach, po tym czasie były idealne. ;)

      Smacznego! ;)

      Domowe lody o smaku solonego karmelu

       

      Akcja lodowa 2015

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      niedziela, 17 maja 2015 12:44
  • sobota, 16 maja 2015
  • poniedziałek, 27 kwietnia 2015
  • niedziela, 26 kwietnia 2015
    • "Domowa pasta tahini"

      Dzisiaj miałam totalne zaćmienie umysłowe i wsadziłam plastikową końcówkę od blendera w świeżo uprażone ziarna sezamu... Nie podobał mi się dźwięk jaki wydaje blender więc na niego spojrzałam, a on się ordynarnie stopił. Nie wiedziałam, czy się śmiać czy płakać, szczególnie, że kilka godzin wcześniej włączyłam zły palnik na indukcji (cholerna indukcja, serio.. nigdy bym sobie jej nie sprawiła świadomie..) i spaliłam deskę do krojenia.. Ech, ten dzień mógłby się już skończyć.

      Składniki:

      • 2 szklanki białego sezamu
      • 2 łyżki oleju sezamowego


      Przygotowanie:

      Sezam prażymy na suchej patelni, aż zacznie pachnieć (mi zapach przypomina popcorn) i lekko się zezłoci. Odstawiamy do ostudzenia.

      Następnie miksujemy ziarna dolewając odrobinę oleju aż uzyskamy konsystencję pasty. My lubimy zostawić pojedyncze ziarenka sezamu, ale możecie miksować aż uzyskacie jednolitą, lejącą się tahinę. ;)

      Domowa pasta tahini

      Domowa pasta tahini

      Domowa pasta tahini

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „"Domowa pasta tahini"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 kwietnia 2015 10:55
  • czwartek, 23 kwietnia 2015
    • "Sałatka z tuńczykiem na krakersach a'la ciasto"

      Składniki:

      • 48 serowych krakersów - około 300g
      • 300 g tuńczyka w sosie własnym
      • 6 łyżek kukurydzy z puszki
      • 8 jajek
      • 200 g żółtego sera
      • 2 łyżeczki musztardy dijon
      • pęczek szczypiorku
      • 300 ml majonezu


      Przygotowanie:

      Jajka gotujemy na twardo, obieramy, oddzielamy żółtka od białek i wkładamy do osobnych miseczek.

      Na desce do krojenia rozkładamy pierwszą warstwę szesnastu krakersów.

      Starty na najdrobniejszej tarce ser mieszamy z połową majonezu i ostrożnie rozsmarowujemy na krakersach, przykrywamy kolejną warstwą krakersów.

      Następnie mieszamy odsączonego tuńczyka z musztardą, wykładamy na krakersy, posypujemy kukurydzą i przykrywamy ostatnią warstwą, lekko dociskamy.

      Białka ścieramy na najmniejszych oczkach i mieszamy z pozostałym majonezem. Rozmarowujemy na ciasteczkach, posypujemy pokruszonymi żółtkami.

      Wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny.

      Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

      Sałatka z tuńczykiem na krakersach a'la ciasto

      Sałatka z tuńczykiem na krakersach a'la ciasto

      Sałatka z tuńczykiem na krakersach a'la ciasto

      Sałatka z tuńczykiem na krakersach a'la ciasto

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 kwietnia 2015 18:21

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl