Podniebienne Pieszczoty

Wpisy

  • czwartek, 30 października 2014
    • "Kruche babeczki z indyjską nutą"

      Wczoraj, podczas pieczenia ciasta korzystając z funkcji dual cook w piekarniku Samsung upiekłam kruche babeczki - doskonałe do nadziewania, zarówno na słodko (wtedy sól zamieniamy na cukier) jak i na słono.

      Składniki na kruche babeczki:

      • 5 czubatych łyżek mąki
      • 50 g masła
      • 1 jajko
      • 1 łyżeczka soli


      Krem:

      • Kremowy serek Apetina o smaku indyjskim
      • pół słodkiego mango
      • 2 łyżeczki czarnuszki
      • 100 g orzechów włoskich
      • 250 g krewetek
      • 1 łyżka masła
      • 2 ząbki czosnku
      • szczypta soli


      Przygotowanie:

      Do miski wsypujemy przesianą mąkę i pokrojone, zimne masło. Ucieramy palcami aż stworzy się kruszonka, dodajemy sól i jajko. Wyrabiamy ciasto, następnie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny.

      Foremkę na muffinki smarujemy masłem, ciasto dzielimy na osiem części i wyklejamy foremkę. Nakłuwamy dno widelcem i pieczemy z termoobiegiem, 200 stopni, grzanie z dołu przez osiem minut.

      Złote babeczki pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

      Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni. Mango kroimy w kostkę, mieszamy z serkiem indyjskim, doprawiamy czarnuszką.

      Rozpuszczamy masło, dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy krewetki aż się zaróżowią.

      Babeczki nadziewamy kremem, na wierzchu układamy krewetki, dekorujemy czarnuszką.

      Kruche babeczki z indyjską nutą

      Kruche babeczki z indyjską nutą

      Kruche babeczki z indyjską nutą

       

      Dania z serkami kremowymi

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „"Kruche babeczki z indyjską nutą"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      czwartek, 30 października 2014 20:46
  • środa, 29 października 2014
    • "Ciasto z zębami - Halloween"

      Składniki na biszkopt:*

      • 5 jajek
      • 3/4 szklanki mąki tortowej
      • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
      • 1/2 szklanki drobnego cukru
      • barwnik pomarańczowy w żelu


      Masa:

      • 2 banany
      • 200 g serka mascarpone
      • 2 łyżki cukru pudru z wanilią
      • 1 śmietan-fix
      • 200 ml śmietanki 30%


      Dodatkowo:

      • 1 łyżka maku
      • 300 g żelków w kształcie szczęki
      • arkusz papieru do pieczenia


      Przepis na biszkopt rzucany z zawsze niezawodnego bloga 'Moje Wypieki'

      Przygotowanie:

      Godzinę przed pieczeniem wyciągamy wszystkie składniki z lodówki/szafki poza śmietanką 30%.

      Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na prawie sztywno, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce drobny cukier oraz barwnik. Następnie powoli dodajemy po jednym żółtku.

      Mąki przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej mieszając szpatułką.

      Tortownicę o średnicy 23 - 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), przelewamy masę.

      Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni, grzanie z dołu, termoobieg. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez 35 minut, po upieczeniu spuszczamy blaszkę z wysokości około pół metra, pozostawiamy do ostygnięcia.

      Wystudzony  biszkopt wyciągamy z formy i przecinamy na dwie części. Jedną układamy na paterze, natomiast drugą kruszymy i mieszamy z makiem.

      Śmietankę ubijamy z fixem, następnie dodajemy mascarpone, pokrojone banany oraz cukier. Kremem smarujemy biszkopt, posypujemy okruszkami i dekorujemy zębami.

      Podajemy po dwu godzinnym schłodzeniu.

      Korzystając z dual-cooka w moim piekarniku Samsung upiekłam jednocześnie kruche babeczki, na które przepis już jutro! ;)

      Ciasto z zębami - Halloween

      Ciasto z zębami - Halloween

      Ciasto z zębami - Halloween

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „"Ciasto z zębami - Halloween"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      środa, 29 października 2014 19:42
  • niedziela, 26 października 2014
    • "Zupa z piekarnika"

      Składniki:

      • 1 kg surowego, chudego boczku z kością
      • 1 l rosołu drobiowego
      • 100 g kaszy jaglanej
      • 2 marchewki
      • 1,5 kg papryki czerwonej
      • 2 papryczki chilli
      • 2 cebule
      • 4 ząbki czosnku
      • 4 łyżki śmietany
      • 2 łyżki miodu
      • sól i pieprz do smaku
      • 200 g sera


      Przygotowanie:

      Z boczku ostrożnie wycinamy kości i odkładamy, odcinamy skórę, resztę mięsa kroimy w kostkę.
      Partiami smażymy na złoty kolor, na dużym ogniu (nie przejmujcie się, jak się lekko przypali, będzie jeszcze lepszy smak ;)).

      Do garnka (który można włożyć do piekarnika, ewentualnie głębokie naczynie ceramiczne) wkładamy mięso, kości, zalewamy bulionem, dodajemy czosnek, pokrojone papryczki, miód.

      Na blaszce wykładamy papryki oraz obrane marchewki. Jak nam zostanie dużo miejsca można dodatkowo upiec buraki i zrobić pyszną pastę na kolacje. ;)

      Wspominałam wczoraj, że jestem szczęśliwą posiadaczką piekarnika Samsung z funkcją dual cook. Dzisiaj też się przydała i spisała na medal - na dół wstawiamy garnek z zupą, temperatura 180 stopni, grzanie góra dół (warto nagrzać z termoobiegiem, zaoszczędzimy czas).

      Natomiast na górę wstawiamy blaszkę z warzywami, 190 stopni, grzanie z góry, pieczemy aż papryka się przypali.

      Paprykę wrzucamy do czystej reklamówki foliowej, zawiązujemy i zostawiamy na dziesięć minut. Następnie ściągamy skórę, usuwamy nasiona i miksujemy razem z marchewką.

      Na patelni, na której smażyliśmy mięso podsmażamy posiekaną cebulę.

      Sos paprykowy wraz z cebulą dodajemy ostrożnie do zupy, zaciągamy śmietaną i pieczemy przez półtorej godziny.

      Dwadzieścia minut przed końcem pieczenia wsypujemy kaszę.

      Podajemy z żółtym serem.

      Zupa z piekarnika

      Zupa z piekarnika

      Zupa z piekarnika

      Zupa z piekarnika

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 października 2014 18:08
  • sobota, 25 października 2014
    • "Dufinki z miodowym kurczakiem"

      Składniki na dufinki:

      • 500 g ugotowanych ziemniaków
      • 4 wiejskie jajka
      • 6 łyżek mąki
      • 50 g masła
      • pół startej gałki muszkatołowej
      • pół łyżeczki soli


      Dodatkowo:

      • 4 udka z kurczaka
      • 4 łyżki miodu
      • 2 łyżeczki ostrej, wędzonej papryki
      • 2 łyżeczki soli
      • 2 arkusze papieru do pieczenia
      • 2 łyżki oleju


      Przygotowanie:

      W miseczce mieszamy płynny miód z ostrą papryką oraz solą. Wykorzystujemy 2/3 marynaty do dokładnego natarcia kurczaka i odkładamy na minimum dwie godziny do lodówki.

      Ugotowane, gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką na najmniejszych oczkach. Dodajemy jajka, świeżo startą gałkę, sól, masło oraz mąkę. Dokładnie mieszamy.

      Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą szprycy wyciskamy niewielkie dufinki.
      (wyjdzie ich dużo, w sam raz dla czterech osób... i podjadaczy. ;D)

      Od jakiegoś czasu piekę w piekarniku Samsung z funkcją doskonałą - dual cook'iem. Jeśli zastanawiacie się nad kupnem nowego piekarnika - polecam rękami i nogami, blaszkami i foremkami. Dzięki niemu mogę piec dwie potrawy jednocześnie, bez migracji zapachów, z różnymi poziomami temperatury i sposobem pieczenia.

      Kurczaka wstawiamy na 180 stopni, grzanie z dołu, termoobieg na 45 minut, następnie przewracamy mięso, smarujemy resztą marynaty i zmieniamy ustawienia - teraz kolejne 45 minut, grzanie z dołu i termoobieg.

      Piętnaście minut przed końcem pieczenia wkładamy na górę pierwszą blachę dufinków, ustawiamy grzanie z góry, 200 stopni, jak się zrobią złote, wstawiamy drugą.

      Podajemy z ulubioną surówką. 

      Dufinki z miodowym kurczakiem

      Dufinki z miodowym kurczakiem

      Dufinki z miodowym kurczakiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      sobota, 25 października 2014 21:38
  • niedziela, 19 października 2014
    • "Fioletowe gołąbki z kaszą i sosem grzybowym"

      Składniki:

      • 1 główka czerwonej kapusty (ok. 2 kg)
      • 3 szklanki bulionu
      • 2 garści suszonych grzybów
      • 500 g pieczarek
      • 200 ml słodkiej śmietanki
      • mąka do zagęszczenia sosu
      • 1 łyżeczka octu, cukru i soli
      • sól i pieprz do smaku
      • 1 łyżeczka klarowanego masła
      • 50 g masła


      Składniki na farsz:

      • 2 udka z kurczaka
      • 500 g wołowiny
      • 100 g kaszy jęczmiennej
      • sól i pieprz do smaku
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 czerwona cebula
      • 100 g wędzonego boczku
      • 1 łyżka masła klarowanego


      Przygotowanie:

      Suszone grzyby zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy.

      Z kapusty wycinamy głąb.

      Nastawiamy duży garnek z wodą, łyżeczką octu, cukru i soli. Do gotującej się wody wsadzamy kapustę i parzymy dwie - trzy minuty, następnie ostrożnie, dwoma widelcami ściągamy liście i odkładamy na bok.

      Potrzebujemy około dziesięciu.

      Udka luzujemy z kości i kroimy na mniejsze kawałki, razem z wołowiną mielimy na najgrubszych oczkach, dodajemy kaszę, doprawiamy solą i pieprzem.

      Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy drobno posiekaną cebulę z boczkiem i czosnkiem, po podsmażeniu dodajemy do mięsnego farszu i wyrabiamy.

      Zgrubiałe części na liściach kapusty rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Z nadzienia formujemy niewielkie wałeczki (około trzy łyżki), kładziemy na liściu, zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Po zrobieniu wszystkich gołąbków obkładamy je kawałkami pokrojonego masła i zalewamy szklanką bulionu.

      Pieczemy w 180 stopniach, grzanie góra - dół bez termoobiegu przez godzinę, po godzinie odwracamy nasze gołąbki, ewentualnie podlewamy bulionem i pieczemy kolejną godzinę.

      Na patelni rozpuszczamy klarowane masło i podsmażamy umyte pieczarki. Zalewamy pozostałym bulionem, wodą z suszonych grzybów oraz śmietanką. Dusimy dziesięć minut, następnie doprawiamy solą oraz pieprzem, zagęszczamy śmietanką.

      Gołąbki podajemy polane sosem.

      Fioletowe gołąbki z kaszą i sosem grzybowym

      Fioletowe gołąbki z kaszą i sosem grzybowym

      Fioletowe gołąbki z kaszą i sosem grzybowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 października 2014 20:40
  • czwartek, 16 października 2014
  • środa, 15 października 2014
    • "Łazanki z kapustą i dynią"

      Składniki:

      • 500 g świeżego makaronu łazanka
      • 1/2 pieczonej dyni hokkaido
      • 1/2 niedużej, białej kapusty
      • 200 g wędzonego boczku
      • 200 g ulubionej kiełbasy
      • 1 czerwona cebula
      • 1 łyżka masła klarowanego
      • 200 ml śmietany 18%
      • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
      • sól i pieprz do smaku
      • 1 szklanka bulionu


      Przygotowanie:

      Dynię przekrawamy na cztery części, usuwamy pestki i pieczemy przez czterdzieści minut w temperaturze 180 stopni, grzanie z góry, termoobieg.

      Na maśle klarowanym podsmażamy drobno posiekaną cebulę z imbirem. Dodajemy pokrojoną kapustę i dusimy dziesięć minut. Całość przekładamy do garnka i zalewamy szklanką bulionu.

      Na patelni smażymy na złoto boczek i kiełbasę.
      Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.

      Warzywa mieszamy z mięsem, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą oraz pieprzem. Do garnka dodajemy makaron, przekładamy do miseczek, dekorujemy dynią i natką pietruszki.

      Łazanki z kapustą i dynią

      Łazanki z kapustą i dynią

      Łazanki z kapustą i dynią

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „"Łazanki z kapustą i dynią"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      środa, 15 października 2014 19:54
  • poniedziałek, 13 października 2014
    • "Jesienna lazania z kurkami"

      Składniki:

      • 500 g domowego makaronu do lazanii
      • 200 g świeżych kurek
      • szklanka suszonych kurek
      • 400 ml śmietanki 30%
      • szklanka wrzątku
      • pęczek natki pietruszki
      • łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
      • 1 cebula
      • 2 ząbki czosnku
      • 500 g mięsa wieprzowo - wołowego
      • 200 g oscypka
      • sól i pieprz do smaku
      • 1 łyżka klarowanego masła
      • 1 łyżka mąki


      Przygotowanie:

      Godzinę przed robieniem sosu zalewamy suszone grzyby szklanką wrzątku.

      Na maśle klarowanym szklimy drobno posiekaną cebulę i starty czosnek. Dodajemy umyte kurki, czosnek niedźwiedzi i smażymy kilka minut.

      Następnie dodajemy suszone grzyby wraz z zalewą, doprawiamy solą oraz pieprzem. Po dziesięciu minutach zagęszczamy mąką.

      Płat świeżego makaronu układamy na dnie naczynia, dodajemy 1/3 mięsa mielonego, zalewamy 1/3 sosu i przykrywamy kolejnym płatem, do skończenia składników. Wierzch posypujemy startym oscypkiem.

      Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra - dół.

      Podajemy posypane natką pietruszki.

      Jesienna lazania z kurkami

      Jesienna lazania z kurkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 października 2014 21:42
  • poniedziałek, 06 października 2014
  • czwartek, 02 października 2014
    • "Latte dyniowe"

      Składniki dla dwóch osób:

      • 300 ml mleka
      • 2 espresso
      • 4 łyżki puree z pieczonej dyni
      • 4 łyżki miodu
      • 1/2 łyż. cynamonu
      • 1/2 łyż. imbiru
      • pół startej gałki muszkatołowej
      • 100 ml śmietanki 30%
      • pół łyżki cukru pudru
      • kakao do oprószenia


      Przygotowanie:

      Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy miód, przygotowane wcześniej espresso, puree z dyni oraz przyprawy.
      Podgrzewamy, co jakiś czas mieszając.

      Śmietankę wlewamy do schłodzonej miski, dodajemy cukier puder i ubijamy.

      Ciepłe (około 50 stopni) latte przelewamy do wysokiej szklanki, dekorujemy bitą śmietaną i oprószamy kakao.

      Latte dyniowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      czwartek, 02 października 2014 20:52

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl