Podniebienne Pieszczoty

Wpisy

  • środa, 31 października 2012
  • wtorek, 30 października 2012
    • "Piekielna zupa rybna"

      Jak każdy świadomy konsument, staram się unikać mrożonych ryb, ponieważ nie lubię płacić tak dużych pieniędzy za wodę. Dlatego polecam filety rybne marki Frosta - tylko 2% glazury sprawia, że nie opłaca się kompletnie porównywać do podobnych produktów sprzedawanych na wagę w marketach, nie przepłacając dostajemy kawałek pysznej, świeżej ryby. ;)

      Składniki:

      • 300 g filetów z morszczuka Frosta
      • 200 g kalmarów
      • 2 puszki krojonych pomidorów
      • 3 gałązki rozmarynu
      • 1 l bulionu warzywnego
      • biała część pora
      • 70 g solonego masła
      • 6 ząbków czosnku
      • 2 papryczki chilli
      • świeżo mielony pieprz
      • liść laurowy
      • sól morska
      • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
      • 300 ml gęstej śmietany
      • gałka muszkatołowa
      • pęczek świeżego oregano


      Przygotowanie:

      Na patelni rozpuszczamy masło, pora dokładnie myjemy i drobno kroimy, smażymy. Do zeszklonego pora dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku oraz posiekane papryczki chilli razem z nasionkami.

      Do garnka wlewamy bulion warzywny, dodajemy listek laurowy, gałązki rozmarynu oraz pomidory.

      Kiedy warzywa na patelni zmiękną, wrzucamy kalmary oraz pokrojone w drobną kostkę filety, smażymy przez 10 - 15 minut, następnie przekładamy do zupy.

      Zupę zagęszczamy śmietaną oraz koncentratem pomidorowym, doprawiamy sporą szczyptą pieprzu, odrobiną gałki muszkatołowej i solą do smaku. Pod sam koniec gotowania dodajemy posiekane oregano.

      Doskonale smakuje z makaronem. ;)

      Piekielna zupa rybna

       

      Potrawy rozgrzewające

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      wtorek, 30 października 2012 09:54
  • niedziela, 28 października 2012
    • "Halloweenowa, nadziewana papryka"

      Składniki:

      • 4 średniej wielkości pomarańczowe papryki
      • 250 g dyni
      • 500 g mielonej szynki
      • 1 jajko
      • garstka świeżego oregano
      • 200 g pełnotłustej fety
      • 3 ząbki czosnku
      • szczypta imbiru
      • odrobina świeżo mielonego pieprzu
      • szczypta chilli
      • oliwa z oliwek


      Przygotowanie:

      Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy do niego całe jajko, dodajemy rozdrobniony ser feta i mieszamy.

      Dynię obieramy ze skórki - najłatwiej zrobić to skrobaczką, wydrążamy łyżką miąższ, płuczemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do mięsa wraz z drobno posiekanym oregano oraz startymi ząbkami czosnku. Masę doprawiamy imbirem, chilli oraz pieprzem. Według mnie sól jest już zbędna, ale jeśli ktoś lubi piekielnie słone rzeczy, to może trochę dodać. ;)

      W paprykach wycinamy oczka, noski i buźki - lub inne kształty - fantazja mile widziana. ;) Ścinamy górę, wycinamy białe błonki i usuwamy nasiona.

      Papryki nadziewamy mięsem, lekko ubijając.

      Dno prodiża smarujemy odrobiną oliwy z oliwek, układamy papryki i przykrywamy je czapeczkami. Pieczemy przez trzydzieści pięć minut.

      Halloweenowa nadziewana papryka

       

      Dyniowe przysmaki Halloween 2012

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      niedziela, 28 października 2012 14:49
  • sobota, 27 października 2012
    • "Nalewka gryczana"

      Składniki:

      • 500 ml prawdziwego miodu gryczanego
      • 500 ml spirytusu
      • 500 ml soku z cytryny
      • kilka goździków
      • 1 laska wanilii
      • 2 ziarenka kardamonu


      Przygotowanie:

      Cytryny przekrawamy na pół i dokładnie wyciskamy z nich pół litra soku.

      Sok przelewamy do sporego, najlepiej dwu litrowego słoika, dodajemy do niego kardamon, przeciętą na pół laskę wanilii oraz kilka goździków. Następnie dolewamy miód oraz spirytus.

      Słoik zakręcamy i bardzo energicznie nim potrząsamy, aż wszystkie składniki całkowicie się połączą.

      Naleweczkę trzymamy w chłodnym, przewiewnym i zaciemnionym miejscu przez siedem dni. Każdego dnia wstrząsamy słoikiem.

      Po tygodniu filtrujemy nalewkę przez bardzo drobne sitko i przelewamy do butelek.

      Taka miodowa nalewka jest doskonałym, rozgrzewającym prezentem. ;)

      Nalewka gryczana

       

      Domowy Wyrób Sprawdzone menu na
imprezy!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „"Nalewka gryczana"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      sobota, 27 października 2012 19:42
  • piątek, 26 października 2012
    • "Krem Kinder Bueno"

      Składniki:

      • 100 g orzechów laskowych
      • pół laski wanilii
      • pół szklanki pełnotłustego mleka
      • 1,5 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku
      • kostka dobrego, niesolonego masła
      • 3 łyżki wielokwiatowego miodu


      Dodatkowo:

      • 5 słoiczków 200 ml


      Przygotowanie:

      W garnuszku, na wolnym ogniu rozpuszczamy kostkę masła, dodajemy do niej ziarenka wanilii i czekamy aż całkowicie się rozpuści.

      Orzechy delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa, przesypujemy do miski, zalewamy ciepłym, waniliowym masłem i na wolnych obrotach miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy świeże mleko oraz miód.

      Do masy powoli wsypujemy mleko w proszku, nieustannie mieszając. Kiedy wszystkie składniki się połączą, przelewamy krem do słoiczków i wkładamy do lodówki.

      Jeszcze lepszy niż oryginał! Doskonały na suche wafelki, do naleśników lub ciast. ;)

      Krem Kinder Bueno

      Krem Kinder Bueno

       

      Domowy Wyrób

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (25) Pokaż komentarze do wpisu „"Krem Kinder Bueno"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      piątek, 26 października 2012 08:30
  • środa, 24 października 2012
    • "Jesienne łazanki z dynią"

      Składniki:

      • 700 g miąższu dyni
      • 400 g kiszonej kapusty
      • dwie marchewki
      • 1 pietruszka
      • pół pęczka natki pietruszki
      • 1 biała cebulka
      • biała część niewielkiego pora
      • 50 g masła
      • 6 ząbków czosnku
      • 1 kg białej kapusty
      • pół kilograma chudej kiełbasy
      • 200 g wędzonego boczku
      • 3 ziarenka ziela angielskiego
      • 2 listki laurowe
      • spora szczypta pieprzu
      • szczypta imbiru
      • odrobina chilli
      • sól morska
      • 500 g makaronu typu łazanki
      • 1 l bulionu drobiowego
      • gałązka rozmarynu
      • 4 suszone kurki


      Przygotowanie:

      Na patelni, na wolnym ogniu roztapiamy masełko. Pora oraz cebulkę drobno kroimy i dodajemy na patelnię. Kiedy warzywa będą się szkliły, obieramy dynię ze skórki, usuwamy miękki miąższ i trzemy go na tarce o grubych oczkach. Dodajemy starte marchewki oraz pietruszkę. Smażymy razem z cebulą oraz porem.

      Następnie doprawiamy świeżo startymi ząbkami czosnku oraz imbirem.

      Kiedy dynia zmięknie przekładamy ją do garnka, zalewamy bulionem drobiowym, dodajemy suszone grzyby i powoli dusimy.

      Na tej samej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek oraz kiełbasę. Kapustę drobno siekamy i podsmażamy razem z mięsem. Kiedy straci część swojej objętości - dodajemy do bulionu z dynią. Do garnka wrzucamy również ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn oraz kawałek pokrojonej drobno papryczki chilli bez nasionek.

      Całość dusimy przez półtorej godziny, następnie dodajemy odsączoną kapustę kiszoną i gotujemy przez dwie godziny na maleńkim ogniu.

      Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

      Łazanki doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy świeżo posiekaną natkę pietruszki i mieszamy razem z makaronem.

      Jesienne łazanki z dynią

       

      Dyniowe przysmaki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      środa, 24 października 2012 16:12
  • poniedziałek, 22 października 2012
    • "Domowe rafaello"

      Składniki na masę migdałowo - kokosową:

      • 100 g pokruszonych drobno migdałów
      • czubata szklanka wiórków kokosowych
      • 100 ml pełnotłustego mleka
      • 150 g miękkiego, niesolonego masła
      • 2 łyżki miodu
      • 2 szklanki mleka w proszku


      Dodatkowo:

      • 2 kwadratowe wafle
      • 200 g białej czekolady
      • 100 g migdałów w płatkach


      Przygotowanie:

      Do miseczki wkładamy miękkie masło i na najwyższych obrotach ubijamy je na kremowy mus. Nie przerywając miksowania, dodajemy mleko, starając się jak najdokładniej łączyć je z tłuszczem. Następnie wsypujemy partami mleko w proszku, wiórki kokosowe, pokruszone migdały i na koniec - dwie łyżki pysznego, zdrowego miodu.

      Przygotowaną masę przekładamy na wafla, pozostawiamy dwa - trzy mm wolnej przestrzeni na bokach i z umiarkowaną siłą dociskamy drugim waflem. Całość obciążamy drewnianą deską na dwie godziny.

      Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy wierzch naszego rafaello i posypujemy lekkimi płatkami migdałów.

      Domowe rafaello

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „"Domowe rafaello"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 października 2012 16:37
  • niedziela, 21 października 2012
    • "Domowy knoppers"

      Składniki na masę mleczną:

      • 50 ml pełnotłustego mleka
      • 1 łyżka wielokwiatowego miodu
      • 300 g odtłuszczonego mleka w proszku
      • 150 g masła


      Składniki na masę czekoladową:

      • 200 g nutelli
      • 150 g masła
      • 150 g pokruszonych orzechów ziemnych (można użyć laskowych ;))
      • 1 szklanka dobrego kakao


      Dodatkowo:

      • 150 g mlecznej czekolady
      • 50 g pokruszonych orzechów
      • 3 kwadratowe wafle


      Przygotowanie:

      Do miski wkładamy kawałeczki miękkiego masła i ubijamy na kremową piankę, na najwyższych obrotach przez około piętnaście minut.
      Następnie powoli wlewamy mleko oraz miód. Łączymy dokładnie wszystkie składniki, na sam koniec nieprzerwanie miksując dodajemy mleko w proszku.

      Przygotowaną mleczną masą smarujemy wafel, pozostawiając 5 - 6 mm wolnej przestrzeni, by masa miała się gdzie 'rozejść'.

      Do drugiej miski również wkładamy masło, miksujemy aż stanie się aksamitnie biała, dodajemy nutellę (lub jakiś tańszy, równie dobry odpowiednik), kakao oraz orzechy.

      Wafel z mleczną masą przykrywamy drugim waflem, lekko dociskamy i smarujemy wierzch masą czekoladową. Przykrywamy trzecim waflem, dociskamy i obciążamy deską do krojenia.  Pozostawiamy na dwie godziny w lodówce.

      Po dwóch godzinach rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę, smarujemy wafle od góry, posypujemy orzechami i czekamy aż czekolada zastygnie.

      Kiedy czekolada stwardnieje, kroimy wafel w kostkę i... jemy! ;)

      Domowy knoppers

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „"Domowy knoppers"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 października 2012 11:18
  • piątek, 19 października 2012
  • środa, 17 października 2012

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl