Podniebienne Pieszczoty

Wpisy

  • niedziela, 28 września 2014
  • sobota, 27 września 2014
    • "Wiejska zapiekanka - cottage pie"

      Składniki:

      • 1 kg mielonej wołowiny
      • 2 białe cebule
      • 4 ząbki czosnku
      • 50 g masła
      • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
      • 1 łyżka miodu
      • 1 łyżeczka wędzonej, ostrej papryki
      • 1 kg ziemniaków
      • 100 g żółtego sera
      • pół gałki muszkatołowej
      • sól i pieprz do smaku
      • 2 łyżki śmietany
      • 1 marchewka


      Przygotowanie:

      Ziemniaki gotujemy w mundurkach, w osolonej wodzie.

      Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na złoty kolor drobno posiekaną cebulę ze startą marchewką, dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku i po chwili mięso.

      Doprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą, wędzoną papryką.

      Ziemniaki odcedzamy i studzimy, przeciskamy przez praskę, dodajemy starty ser, śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

      Do mięsa dodajemy miód i koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy, jeśli mięso jest zbyt suche, dodajemy pół szklanki bulionu wołowego.

      Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy mięso, na nie ziemniaki, robimy esy - floresy widelcem.

      Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, termoobieg, grzanie z góry. Zapiekankę pieczemy przez pół godziny. Podajemy z ulubioną surówką.

      Wiejska zapiekanka - cottage pie

      Wiejska zapiekanka - cottage pie

      Wiejska zapiekanka - cottage pie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „"Wiejska zapiekanka - cottage pie"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      sobota, 27 września 2014 10:35
  • czwartek, 25 września 2014
  • sobota, 20 września 2014
  • piątek, 19 września 2014
    • "Domowe, suszone śliwki - wersja kaloryczna"

      Składniki:

      • 180 śliwek węgierek
      • 500 ml wody
      • 1 laska cynamonu
      • 1340 g cukru


      Przygotowanie:

      Do garnka wsypujemy 900 g cukru, dolewamy wodę i wrzucamy cynamon. Gotujemy syrop aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy do ostudzenia.

      Śliwki dokładnie myjemy, pozbawiamy pestek i wrzucamy do zimnego syropu. Odstawiamy na dobę. (może nam się wydawać, że syropu jest mało i że nie przykrywa wszystkich śliwek, spokojnie, przez noc puszczą sok, wystarczy je kilka razy zamieszać i syropu będzie w sam raz ;))

      Następnego dnia odcedzamy śliwki, syrop wlewamy do garnuszka i dodajemy 220 g cukru. Ponownie gotujemy aż cukier się rozpuści, następnie pozostawiamy do przestygnięcia ale tym razem ciepłym (nie gorącym) syropem zalewamy śliwki.
      Pozostawiamy na kolejną dobę.

      Trzeciego dnia postępujemy tak samo: odcedzamy, dodajemy 220 g cukru, doprowadzamy do wrzenia i gorącym syropem zalewamy śliwki.

      Przedostatniego dnia przecedzamy śliwki, syrop gotujemy i na wrzący wrzucamy po 5 - 6 śliwek, chwile je prażymy (charakterystycznie spuchną) i wyciągamy. Zalewamy syropem, zostawiamy na dobę.

      Piątego dnia odsączamy śliwki z syropu i układamy je w suszarce do warzyw i owoców, suszymy minimum dwanaście godzin.

      Przechowujemy w suchym i szczelnym pojemniku, w chłodnym miejscu.

      Syrop zlewamy do butelki i używamy jak miodu, golden syrupu lub syropu klonowego.

      Inspiracja: [ link ]

      Wersja dietetyczna: [ link ]

      Domowe, suszone śliwki - wersja kaloryczna

      Domowe, suszone śliwki - wersja kaloryczna

      Domowe, suszone śliwki - wersja kaloryczna

       

      Śliwka - robaczywka!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      piątek, 19 września 2014 11:15
  • czwartek, 18 września 2014
    • "Chleb zmieniający życie, bez drożdży i mąki"

      Składniki:

      • 1 szklanka ziaren słonecznika
      • 1/4 szklanki ziaren siemienia lnianego
      • 1/4 szklanki ziaren sezamu
      • 1/4 szklanki orzechów brazylijskich
      • 1/2 szklanki nerkowców
      • 2 szklanki płatków owsianych
      • 1/2 szklanki lnu złocistego
      • 1 i 1/2 szklanki przegotowanej wody
      • łyżeczka soli
      • 2 łyżki płynnego miodu/syropu klonowego
      • 4 łyżeczki babki płesznik
      • 2 łyżki oleju kokosowego
      • 2 arkusze papieru do pieczenia


      Przygotowanie:

      Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy ze sobą.
      Doprawiamy solą.

      W osobnej misce mieszamy wodę z łyżką rozpuszczonego oleju kokosowego i miodem. Dodajemy do suchych składników i dokładnie łączymy wszystkie składniki.

      Odstawiamy na minimum dwie godziny.

      Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem kokosowym i wkładamy ciasto, mocno ubijając.

      Przygotowujemy również blaszkę do pieczenia, którą wykładamy papierem.

      Pieczemy dwadzieścia minut w 180 stopniach (termoobieg, grzanie z dołu), następnie wyciągamy, ściągamy ostrożnie papier i odwracamy, kładziemy na blaszce i pieczemy jeszcze czterdzieści minut.

      Wyciągamy, odkładamy do całkowitego wystudzenia, kroimy ostrym nożem.

      Chleb zmieniający życie, bez drożdży i mąki

      Chleb zmieniający życie, bez drożdży i mąki

      Chleb zmieniający życie, bez drożdży i mąki

      Chleb zmieniający życie, bez drożdży i mąki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      czwartek, 18 września 2014 18:57
  • środa, 17 września 2014
    • "Karkówka w sosie śliwkowym"

      Składniki:

      • 500 g chudej karkówki
      • 2 laski cynamonu
      • 50 g masła
      • 5 goździków
      • 100 g wędzonego boczku
      • 2 łyżki mąki
      • 4 szklanki wody
      • 1 szklanka czerwonego, pół słodkiego wina
      • 200 g śliwek węgierek
      • 2 łyżki oleju
      • sól i pieprz do smaku


      Przygotowanie:

      Karkówkę kroimy w plastry półcentymetrowe, lekko rozbijamy i obsmażamy na oleju oprószone solą i pieprzem.

      W garnku roztapiamy połowę masła i podsmażamy drobno pokrojony boczek, dodajemy mięso, zalewamy wodą z winem, goździki oraz cynamon. Gotujemy przez godzinę na średnim ogniu.

      Następnie wyciągamy mięso, dodajemy przekrojone na pół śliwki, zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody, doprawiamy solą oraz pieprzem, wkładamy mięso z powrotem.

      Dusimy razem dziesięć minut.

      Podajemy z ulubionymi dodatkami.

      Karkówka w sosie śliwkowym

      Karkówka w sosie śliwkowym

      Karkówka w sosie śliwkowym

      Śliwka - robaczywka!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      środa, 17 września 2014 16:33
  • wtorek, 16 września 2014
  • poniedziałek, 15 września 2014

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl