Podniebienne Pieszczoty

Wpisy

  • niedziela, 30 września 2012
    • "Zapiekane naleśniki z nadzieniem dyniowym"

      Składniki na naleśniki:

      • 2 szklanki pełnotłustego mleka
      • 2 szklanki mąki pszennej
      • 2 jajka
      • łyżeczka soli
      • cztery suszone pomidory, marynowane w czosnkowej oliwie
      • 50 ml czosnkowej oliwy z oliwek
      • pół łyżeczki proszku do pieczenia
      • świeża papryczka chilli


      Składniki na farsz:

      • 350 g półtłustego twarogu
      • 350 g dyni
      • jedna czerwona papryka
      • jedna pomarańczowa papryka
      • jedna biała cebula
      • szczypta soli morskiej
      • pieprz kolorowy w młynku
      • 4 ząbki czosnku
      • 2 łyżki startego imbiru


      Dodatkowo:

      • 150 g dobrze roztapiającego się sera
      • 100 g pestek dyni
      • 250 g dobrej kiełbaski


      Przygotowanie:

      Dynię obieramy ze skórki oraz wycinamy gniazdo nasienne. Kroimy w plasterki i układamy na dnie prodiża, wysmarowanego odrobiną oliwy z oliwek.
      Z papryki usuwamy białe błonki oraz nasionka i dodajemy wraz z czterema ząbkami czosnku do dyni. Pieczemy przez dwadzieścia minut.

      Kiedy warzywa się upieką i ostudzą, z papryki ściągamy skórkę i całość kroimy w kostkę.

      Do miski wrzucamy twarożek, dodajemy do niego starty imbir oraz pokrojone warzywa. Doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy podsmażoną na oliwie cebulkę. Mieszamy i wstawiamy do lodówki.

      Do miski wlewamy dwie szklanki mleka, dodajemy świeże jajka, sól, oliwę z oliwek oraz proszek do pieczenia. Miksujemy na gładką masę i powoli dodajemy mąkę. Kiedy masa zgęstnieje kroimy suszone pomidory oraz papryczki chilli (naprawdę drobniutko) i ponownie mieszamy.

      Naleśniki smażymy z obu stron na suchej patelni na złoty kolor.

      Na gotowy naleśnik dodajemy od serca farszu, by po zwinięciu w rulon były naprawdę porządne i syciły największego głodomora. ;)

      Ruloniki układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, ściśle obok siebie.

      Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną kiełbaskę.

      Usmażonymi skwarkami posypujemy naleśniki, posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na dwadzieścia minut.

      Pestki dyni prażymy na patelni, aż lekko spęcznieją.

      Wyciągamy zapiekankę, posypujemy pestkami i cieszymy się pysznym, jesiennym daniem. ;)

      Zapiekane naleśniki z nadzieneim dyniowym


      Zapiekane naleśniki z nadzieneim dyniowym

       

      Dyniowe przysmaki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „"Zapiekane naleśniki z nadzieniem dyniowym"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      niedziela, 30 września 2012 15:32
  • sobota, 29 września 2012
    • "Domowy smalec z orzechami"

      Składniki:

      • 0,5 kilograma podgardla
      • 200 g smalcu
      • trzy białe cebule
      • 200 g solonych fistaszków
      • 3 ząbki czosnku


      Przygotowanie:

      Pogardle jest z reguły dwa razy tańsze od wędzonego boczku, a równie pyszne i często bardziej mięsiste. ;) Kroimy je więc w cieniutkie plasterki, następnie w paseczki i na końcu w kostkę. Wrzucamy na patelnię i wysmażamy na złoty kolor.

      Następnie dodajemy pokrojoną drobno cebulę i szklimy ją razem z mięsem.

      Orzeszki tłuczemy na mniejsze kawałki (najlepiej w woreczku) i dodajemy na patelnię. Chwilę prażymy, dodajemy starte ząbki czosnku i pokrojony w kostkę smalec.

      Kiedy tłuszcz się rozpuści, przelewamy do pojemniczków i odstawiamy w chłodne miejsce aż się zestali.

      Domowy smalec z orzechami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „"Domowy smalec z orzechami"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      sobota, 29 września 2012 19:32
    • "Pierogi z pieczoną dynią, papryką i kozim oscypkiem"

      Składniki na ciasto:

      • 500 g dobrej, pszennej mąki
      • 50 g miękkiego masła
      • 20 ml oliwy z oliwek
      • 150 ml ciepłej wody
      • 2 żółtka
      • 1 jajko
      • 1 łyżeczka soli


      Farsz:

      • 200 g półtłustego twarogu
      • 250 g dyni
      • pół czerwonej papryki
      • pół pomarańczowej papryki
      • jedna biała cebula
      • 100 g wędzonego, koziego oscypka
      • szczypta soli morskiej
      • pieprz kolorowy w młynku
      • 3 ząbki czosnku


      Dodatkowo:

      • pół pęczka szczypiorku
      • 50 ml oleju


      Przygotowanie:

      Dynię obieramy ze skórki oraz usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy w plastry i układamy na dnie prodiża, wysmarowanego odrobiną oliwy z oliwek.
      Z papryki usuwamy białe błonki oraz nasionka i dodajemy wraz z trzema ząbkami czosnku do dyni. Pieczemy przez dwadzieścia minut.

      Kiedy warzywa się upieką i ostudzą, z papryki ściągamy skórkę i całość kroimy w kostkę.

      Do miski wrzucamy twarożek, dodajemy do niego starty oscypek oraz pokrojone warzywa. Doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy podsmażoną na oliwie cebulkę. Mieszamy i wstawiamy do lodówki.

      Na stolnicę wysypujemy mąkę, formujemy wulkan. Oddzielamy białka od żółtek, a jedno jajko wbijamy do miseczki. Dodajemy do niego dwa żółtka, łyżeczkę soli oraz oliwę i roztrzepujemy widelcem.

      Do mąki dodajemy pokrojone masło i tniemy nożem jak na kruche ciasto. Następnie rozcieramy chwilę palcami, robimy dziurkę i wlewamy na zmianę jajko oraz wodę, zagniatając ciasto do środka aż to skończenia składników.

      Ciasto powinno ładnie odchodzić od rąk i być elastyczne. Jeśli takie jest, wkładamy je do szklanej miseczki i przykrywamy na piętnaście minut czystą ściereczką.

      Po piętnastu minutach odkrywamy ciasto i dzielimy na trzy części. Wałkujemy, wycinamy kółeczka lub tak jak dzisiaj u mnie - kwadraty, nakładamy na każdy placuszek łyżeczkę farszu i sklejamy palcami lub wspomagamy się widelcem. ;)

      Pierogi gotujemy w osolonej, gorącej wodzie do momentu wypłynięcia. Następnie wrzucamy je do lodowatej wody na kilka sekund.

      Podajemy ze świeżym szczypiorkiem lub okraską. ;)

      Pierogi z pieczoną dynią, papryką i kozim oscypkiem


      Pierogi z pieczoną dynią, papryką i kozim oscypkiem

       

      Dyniowe przysmaki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      sobota, 29 września 2012 18:01
  • czwartek, 27 września 2012
  • poniedziałek, 24 września 2012
  • niedziela, 23 września 2012
  • sobota, 22 września 2012
    • "Jesienne śniadanie"

      Składniki:

      • 4 średnie, soczyste i słodkie jabłka
      • 200 ml waniliowego serka homogenizowanego
      • 2 jajka
      • pół szklanki mąki
      • łyżeczka proszku do pieczenia
      • 2 łyżki rodzynek
      • 2 łyżki cukru
      • sok z połowy cytryny
      • łyżeczka cynamonu


      Dodatkowo:

      • olej do smażenia
      • cukier puder do oprószania


      Przygotowanie:

      Umyte jabłka przekrawamy na cztery części i usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce o grubych oczkach, zalewamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, dodajemy dwie łyżki cukru oraz łyżeczkę cynamonu.

      Następnie dodajemy serek homogenizowany, jajka oraz rodzynki. Miksujemy na gładką masę, powoli dodając mąkę oraz proszek do pieczenia.

      Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na złoty kolor i po usmażeniu wykładamy na papierowy ręcznik.

      Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

      Jesienne śniadanie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „"Jesienne śniadanie"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      sobota, 22 września 2012 10:15
  • czwartek, 20 września 2012
    • "Dyniowo - kokosowe marzenie"

      Składniki:

      • 1 kg dojrzałej dyni
      • 4 duże, czerwone papryki
      • dwie główki czosnku
      • 2 marchewki
      • 2 białe cebule
      • 100 g wiórek kokosowych
      • 2 łyżeczki suszonego imbiru
      • 2 łyżeczki soli
      • 50 ml oliwy z oliwek


      Dodatkowo:

      • 4 słoiczki po 300 ml


      Przygotowanie:

      Dynię obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne oraz najbardziej miękkie błonki, następnie kroimy w plastry, paski i kosteczkę. Układamy ją na dnie prodiża, wysmarowanego oliwą z oliwek.

      Paprykę myjemy, usuwamy nasionka oraz gorzkie części, kroimy w kostkę i dodajemy do dyni. Cebulę siekamy w półksiężyce, marchewkę kroimy w plasterki i dodajemy obrane ząbki czosnku. Całość pieczemy przez godzinę, aż wszystkie warzywa zmiękną. Następnie miksujemy na gładką masę, doprawiamy solą oraz imbirem i wieńcząc dzieło dodajemy wiórki kokosowe.

      Sos przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy przez dziesięć minut. Pozostawiamy na całą noc, otulone ręcznikiem na zakrętce.

      Doskonałe jako sos do makaronów, ryżu lub jako zupa. ;)

      Dyniowo - kokosowe marzenie

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „"Dyniowo - kokosowe marzenie"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      czwartek, 20 września 2012 20:58

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl