Podniebienne Pieszczoty

Wpisy

  • czwartek, 28 sierpnia 2014
    • "Domowy ocet malinowy"

      Składniki:

      • 1 kg malin
      • 2 łyżki prawdziwego miodu
      • 3 litrowy słój (bo to już przecież nie słoik ;))
      • gaza
      • gumka recepturka


      Przygotowanie:

      Maliny przepłukujemy zimną wodą, osuszamy na sicie i wrzucamy do słoika.
      Zalewamy wodą, dodajemy miód i miksujemy.

      Nakładamy gazę, zawiązujemy gumką i stawiamy na parapecie.
      Codziennie, przez trzy tygodnie mieszamy ocet drewnianą łyżką.

      Następnie przelewamy przez bardzo drobne sito i zlewamy do butelek.
      Trzymamy w chłodnym miejscu. ;)

      Doskonały do sałatek, przetworów.. i włosów! ;) 

      Domowy ocet malinowy

      Domowy ocet malinowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 sierpnia 2014 21:06
  • wtorek, 26 sierpnia 2014
    • "Pulled pork - przepyszne, wyczesane mięso"

      Składniki:

      • 3 kg łopatki wieprzowej z kością
      • główka polskiego czosnku
      • 1 łyżka ostrej papryki wędzonej
      • 1 łyżka ziaren kolorowego pieprzu
      • 6 liści laurowych
      • 1 łyżka słodkiej papryki
      • pół gałki muszkatołowej
      • 2 litry wody
      • 130 g grubej soli morskiej
      • 100 g brązowego cukru
      • 6 łyżek sosu worcestershire
      • 2 łyżki oleju sezamowego
      • 4 łyżki płynnego miodu


      Przygotowanie:

      Do dużego garnka wlewamy wodę, wsypujemy sól, cukier, dodajemy pokruszone liście laurowe, zmiażdżone ziarna pieprzu i starte ząbki czosnku. Mieszamy, a następnie wkładamy łopatkę. Odstawiamy do lodówki na całą noc (lub dzień, jeśli w nocy mamy tańszą taryfę ;)).

      Po zamarynowaniu wyciągamy mięso, osuszamy.

      Do kubka wlewamy miód, dodajemy olej sezamowy, sos worcestershire, startą gałkę, ostrą i słodką paprykę. Dokładnie łączymy wszystkie składniki marynaty i wcieramy ją w mięso.

      Pieczemy przykryte folią aluminiową w piekarniku nagrzanym do 110 stopni, grzanie góra dół bez termoobiegu przez sześć godzin. Następnie ściągamy folię, zwiększamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy jeszcze półtorej godziny, co pół godziny przewracając mięso.

      Następnie wyciągamy i odstawiamy na godzinę. Dwoma widelcami wyczesujemy mięso i wrzucamy je do sosu powstałego z pieczenia.

      Podajemy z ulubionym pieczywem i sosami. 

      Pulled pork - przepyszne, wyczesane mięso

      Pulled pork - przepyszne, wyczesane mięso

       

      Sztuka mięsa edycja letnia

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 sierpnia 2014 20:23
  • piątek, 22 sierpnia 2014
  • środa, 20 sierpnia 2014
    • "Nalewka aroniowa z miodem"

      Składniki:

      • 1 kg aronii
      • 250 ml spirytusu
      • 125 ml przegotowanej wody
      • 6 czubatych łyżek miodu


      Przygotowanie:

      Aronię dokładnie myjemy i osuszamy, następnie wsypujemy do pojemnika i mrozimy (dzięki temu jest smaczniejsza i mniej cierpka). Zamrożone owoce wrzucamy do garnka i na wolnym ogniu gotujemy przez trzydzieści minut, aż puści sok.

      Studzimy do 40 - 50 stopni, dodajemy miód i dokładnie mieszamy.

      Zupełnie wystudzone owoce zalewamy spirytusem wymieszanym z przegotowaną wodą, łączymy dokładnie wszystkie składniki i przelewamy do czystych butelek.

      Chowamy w ciemne, chłodne miejsce na minimum miesiąc.

      Nalewka aroniowa z miodem

      Nalewka aroniowa z miodem

      Nalewka aroniowa z miodem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      środa, 20 sierpnia 2014 23:05
  • wtorek, 19 sierpnia 2014
    • "Domowe pizzerki"

      Składniki na 8 sztuk:

      • 500 g mąki pszennej
      • 120 ml gorącej wody
      • 120 ml mleka
      • 50 g drożdży
      • 1 łyżeczka soli
      • pół łyżeczki cukru
      • 1 łyżka ziół prowansalskich
      • 100 g masła
      • 1 duży, soczysty pomidor
      • 1 łyżeczka pesto bazyliowego
      • 1 łyżeczka pesto rosso
      • 1 łyżeczka pasty harrisa
      • sól i pieprz do smaku
      • 200 g żółtego sera
      • 4 plasterki szynki


      Przygotowanie:

      Do miski przesiewamy pół kilograma mąki, dodajemy łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki cukru. Wsypujemy zioła prowansalskie.

      Do dużego kubka kroimy w niewielkie kawałki masło i zalewamy je gorącą wodą, chwilę mieszamy, następnie dodajemy mleko oraz drożdże. Po połączeniu wszystkich składników całość przelewamy do mąki i wyrabiamy jednolite ciasto.

      Odkładamy przykryte czystą ściereczką na czterdzieści pięć minut.

      Do miski kroimy pomidora, dodajemy oba rodzaje pesto, harrisę i miksujemy. Doprawiamy sola oraz pieprzem.

      Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

      Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem części. Każdą rozklepujemy w dłoniach, a następnie wałkujemy cieniutkie placki (pół centymetra grubości).

      Każdy kładziemy osobno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy pokrojoną szynką i serem.

      Zapiekamy przez dwadzieścia minut w 180 stopniach, termoobieg, grzanie z dołu.

      Doskonałe jako drugie śniadanie, lunch lub przekąska. ;)

      Domowe pizzerki

      Domowe pizzerki

      Domowe pizzerki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 sierpnia 2014 13:39
  • środa, 13 sierpnia 2014
    • "Idealna przekąska na imprezę - Laugenbrötchen"

      Składniki:

      • 500 g mąki pszennej typ 550
      • 120 ml gorącej wody
      • 120 ml letniego mleka
      • 75 g masła
      • mała kostka drożdży (42 g)
      • 1,5 łyżeczki soli


      Dodatkowo:

      • 750 ml wrzątku
      • 50 g sody oczyszczonej
      • łyżeczka gruboziarnistej soli


      Inspirację zaczerpnęłam z GzW

      Przygotowanie:

      Mąkę wraz z solą przesiewamy do miski.

      Do dużego kubka dodajemy pokrojone w kosteczkę masło, zalewamy gorącą wodą oraz letnim mlekiem. Dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy aż do uzyskania jednolitego płynu.

      Przygotowany zaczyn wlewamy do miski z mąką i wyrabiamy jednolite, miękkie i elastyczne ciasto. Następnie przykrywamy je suchą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na czterdzieści pięć minut.

      Przygotowane ciasto przekładamy na stolnicę i rolujemy w wałek o wysokości mniej więcej 5 cm.

      Kroimy na bułeczki (u mnie wyszło 9), formujemy je w dłoniach.

      Do garnka wlewamy wrzątek, wsypujemy sodę i doprowadzamy do wrzenia.

      Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

      Każdą bułeczkę z osobna wrzucamy do garnka z sodą na 30 sekund. Po piętnaście na każdą ze stron. Następnie wyciągamy łyżką cedzakową i przekładamy na papier do pieczenia. Posypujemy gruboziarnistą solą (ja nie miałam, więc posypałam zwykłą).

      Przygotowane bułeczki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, grzanie góra dół. Pieczemy dwadzieścia minut (warto sprawdzić po piętnastu). Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

      Podajemy z zimnym piwem lub z szynką/serem/ulubioną pastą do chleba. ;)

      Idealna przekąska na imprezę - Laugenbrötchen

      Idealna przekąska na imprezę - Laugenbrötchen

      Idealna przekąska na imprezę - Laugenbrötchen

      Idealna przekąska na imprezę - Laugenbrötchen

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      środa, 13 sierpnia 2014 21:33
  • poniedziałek, 11 sierpnia 2014
    • "Masełko krewetkowe"

      Składniki:

      400 g dużych krewetek
      100 g masła
      2 papryczki chilli
      szalotka
      2 ząbki czosnku
      sól do smaku
      ulubione pieczywo

      Przygotowanie:

      Na patelni rozpuszczamy kawałek masła i lekko podsmażamy drobno posiekany czosnek, szalotkę i papryczki. Następnie dodajemy pokrojone krewetki i smażymy dwie - trzy minuty.

      Dodajemy resztę masła i doprawiamy do smaku solą.

      Przygotowane masełko zlewamy do miseczki i wkładamy na dwadzieścia minut do lodówki.

      Podajemy z ulubionym pieczywem.

      Masełko krewetkowe

      Masełko krewetkowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 sierpnia 2014 20:59
  • niedziela, 10 sierpnia 2014
    • "Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką"

      Składniki na zaczyn:

      • mała kostka drożdży (42 g)
      • pół szklanki mąki pszennej
      • pół szklanki mleka
      • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią


      Ciasto:

      • 100 g masła
      • 1 jajko i 1 żółtko
      • szczypta soli
      • 3 szklanki mąki
      • pół szklanki cukru
      • pół szklanki mleka
      • 5 soczystych brzoskwiń lub innych ulubionych owoców


      Kruszonka:

      • 200 g mąki
      • 100 g cukru
      • 100 g masła


      Przygotowanie:

      Do miski kruszymy świeże drożdże, posypujemy cukrem i rozcieramy aż zaczną pracować. Następnie dodajemy lekko letnie mleko (absolutnie nie gorące!), mąkę i miksujemy. Przykrywamy czystą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu.
      Odstawiamy na piętnaście minut.

      Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość dodajemy miękkie masło, jajka, mleko, mąkę, szczyptę soli oraz cukier. Dokładnie wyrabiamy ciasto (ręką albo mikserem, jak kto woli). Po połączeniu wszystkich składników odstawiamy ponownie, tym razem na godzinę.

      Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i na wierzchu układamy przekrojone w ćwiartki brzoskwinie.

      Z mąki, cukru oraz miękkiego masła robimy kruszonkę. Posypujemy ciasto i odstawiamy na dwadzieścia minut.

      Pieczemy w temperaturze 180 stopni, z termoobiegiem, grzanie z dołu przez trzydzieści minut. Po upieczeniu (musi być suchy patyczek) wyłączamy piekarnik i w ciepłym pozostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia.

      Podajemy ze szklanką mleka. ;)

      Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką

      Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką

      Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „"Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      niedziela, 10 sierpnia 2014 20:26
  • czwartek, 07 sierpnia 2014
    • "Pyzy jarmarczne"

      Składniki:

      • 1,5 kg ziemniaków
      • 300 g twarogu lub bundzu
      • 1 biała cebula
      • 1 ząbek czosnku
      • 2 kabanosy
      • 1 łyżeczka smalcu
      • sól i pieprz do smaku
      • kawałek słoniny
      • pęczek natki pietruszki


      Przygotowanie:

      Ziemniaki obieramy i dokładnie myjemy. Połowę kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Drugą połowę ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach (tej najostrzejszej, wypukłej) i mocno odciskamy w czystej ściereczce.

      Ugotowane ziemniaki odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z surowymi ziemniakami i wyrabiamy ciasto.

      Na łyżeczce smalcu przesmażamy drobno posiekaną cebulę ze startym czosnkiem. Bundz oraz zeszkloną cebulę mielimy przez maszynkę na najmniejszych oczkach.

      Farsz doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

      Z ciasta formujemy niewielkie placuszki, nakładamy nadzienie i dokładnie zlepiamy.
      Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia.

      Podajemy polane stopioną słoniną, z kawałkami kabanosów i natką pietruszki.

      Pyzy jarmarczne

      Pyzy jarmarczne

      Pyzy jarmarczne

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „"Pyzy jarmarczne"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 sierpnia 2014 18:57

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl