Podniebienne Pieszczoty

Wpisy

  • piątek, 30 sierpnia 2013
    • "Klasyczne zrazy z jasnym sosem"

      Składniki:

      • 500 g udźca wołowego
      • pół białej cebuli
      • 2 ogórki kiszone
      • 8 ząbków czosnku
      • 2 spore szczypty soli
      • świeżo zmielony kolorowy pieprz
      • 8 łyżeczek musztardy miodowej
      • 8 wykałaczek
      • 750 ml bulionu wołowego
      • 100 g serka topionego o smaku śmietankowym
      • 2 płaskie łyżki mąki
      • 50 g masła
      • 8 plasterków chudego boczku


      Przygotowanie:

      Mięso z udźca dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w cztery plastry, które następnie przekrawamy na pół.

      Na blacie rozkładamy arkusz folii spożywczej, kładziemy kawałek mięsa, przykrywamy folią i tłuczemy na bardzo cieniutkie kotlety, co jakiś czas zmieniając stronę.
      (tak dzisiaj zawzięcie tłukłam, że aż dziury w stolnicy zrobiłam ;))

      Po roztłuczeniu wszystkich kawałków oprószamy mięso solą oraz pieprzem z obu stron.

      Na każdym plasterku układamy boczek i smarujemy łyżeczką musztardy.

      Cebulę kroimy w piórka a ogórki w ćwiartki.
      Na posmarowanych kotletach kładziemy 1/4 ogórka, kilka piórek cebuli oraz przeciskamy ząbek czosnku.

      Zwijamy mocno dociskając i spinamy wykałaczką.

      Zrazy układamy w wysokiej patelni i zalewamy bulionem.
      Pozostawiamy na średnim ogniu na około półtorej godziny.

      Kiedy mięso zmięknie wyciągamy je.

      Na osobnej patelni roztapiamy kawałek masła i robimy zasmażkę z mąki.
      Zasmażkę rozrzedzamy częścią bulionu z gotowanego mięsa, dokładnie mieszamy a następnie dodajemy do reszty.
      Dodajemy kawałeczki serka topionego.

      Zrazy wkładamy z powrotem do sosu i dusimy pod przykryciem, na niewielkim ogniu jeszcze pół godziny.

      Doskonale będą smakowały z kluskami, kaszą lub po prostu z tłuczonymi ziemniakami. ;)

      Klasyczne zrazy z jasnym sosem

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      piątek, 30 sierpnia 2013 19:03
  • niedziela, 25 sierpnia 2013
  • sobota, 24 sierpnia 2013
  • niedziela, 18 sierpnia 2013
  • czwartek, 15 sierpnia 2013
    • "Mascarpone z borówkami"

      Składniki:

      • 1 opakowanie serka mascarpone
      • 100 g białej czekolady z orzechami laskowymi
      • 250 g borówek amerykańskich
      • 1 laska wanilii
      • kilka listków melisy


      Przygotowanie:

      Dzień wcześniej czekoladę wkładamy do lodówki.

      Schłodzony ser mascarpone przekładamy do szklanej miseczki i delikatnie ubijamy.
      Dodajemy nasionka wanilii oraz ścieramy do serka białą czekoladę z chrupiącymi orzechami.

      Przygotowaną masę układamy na dno naczynek, posypujemy borówkami, ponownie kremem i zwieńczamy całość jagodami i listkami melisy.

      Podajemy schłodzone. ;)

      Mascarpone z borówkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      czwartek, 15 sierpnia 2013 13:37
  • środa, 07 sierpnia 2013
    • "Leśny Rumtopf"

      Składniki:

      • 500 g pięknych malin
      • 500 g jeżyn
      • 500 g jagód lub borówek
      • 8 moreli
      • 400 g cukru
      • 400 ml rumu
      • duży słoik


      Przygotowanie:

      Do dużego, umytego i wyparzonego słoika wsypujemy maliny, zasypujemy je 100 g cukru oraz zalewamy setką rumu.

      Następnie układamy jeżyny, ponownie zasypujemy cukrem i zalewamy pirackim rumem.

      Kolejna warstwa to pyszne jagody oraz połówki moreli (pestki koniecznie usuwamy).

      Całość uzupełniamy cukrem i rumem. Mocno zakręcamy.

      Nalewkę zostawiamy przez tydzień w nasłonecznionym miejscu (co teraz nie jest trudne. ;)), po siedmiu dniach wynosimy je do ciemnego i chłodnego miejsca.

      A tak wyglądał Rumtopf z początku lata.. ;)

      W grudniu pokażę jak wygląda lato zaklęte w słoikach. ;)

      Leśny Rumtopf

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      środa, 07 sierpnia 2013 21:52
  • niedziela, 04 sierpnia 2013
    • "Ogórki z pikantnym ketchupem"

      Składniki na zalewę:

      • 1,5 litra wody
      • 0,5 l czerwonego octu z szalotką*
      • 1 główka czosnku
      • 0,5 szklanki cukru
      • 20 łyżek pikantnego Włocławka**


      Pozostałe składniki:

      • 5 kg ogórków gruntowych
      • 4 łyżki gruboziarnistej soli
      • 2 papryczki pepperoni
      • 8 litrowych słoików


      * Mi udało się taki kupić w Auchanie, ma obłędny zapach, a na dodatek jest stosunkowo nie drogi - 750 ml za około pięć złotych.

      ** Zauważyłam, że inne lubią się rozwarstwiać, natomiast ten idealnie się łączy z pozostałymi składnikami i jest po prostu przepyszny. ;)

      Przygotowanie:

      Ogórki dokładnie myjemy, odcinamy tak zwane 'dupki' i kroimy w plasterki. Ogórki wkładamy do dużej miski, dodajemy posiekane papryczki chilli i solimy czterema łyżkami soli.
      Pozostawiamy na dwie godziny, żeby puściły trochę soków.

      Słoiki dokładnie myjemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na dziesięć minut.

      Do gorących słoików nakładamy ogórki, lekko dociskając łyżką do dna.

      Do garnka wlewamy wodę, ocet,, dodajemy cukier oraz przeciśniętą przez praskę główkę czosnku.
      Kiedy zalewa zrobi się ciepła dodajemy do niej dwadzieścia łyżek ketchupu i mieszamy.

      Gotującą się zalewą uzupełniamy słoiki z ogórkami, mocno zakręcamy i stawiamy na zakrętce.
      Nie pasteryzujemy.

      Ogórki z pikantnym ketchupem

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      niedziela, 04 sierpnia 2013 20:11
  • sobota, 03 sierpnia 2013
    • "Ogórki z piekła rodem"

      Składniki na zalewę:

      • 8 papryczek pepperoni
      • 2 główki czosnku
      • 2 litry wody
      • 500 ml octu winnego
      • 1 szklanka cukru
      • 10 łyżek oleju


      Pozostałe składniki:

      • 5 kg ogórków gruntowych
      • 4 łyżki grubej soli
      • 8 litrowych słoików z zakrętkami


      Przygotowanie:

      Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki (razem ze skórką), wkładamy je do dużej miski i zasypujemy czterema łyżkami soli morskiej. Mieszamy i pozostawiamy na minimum sześć godzin. Mniej więcej co godzinę mieszamy dużą łyżką.

      Papryczki oraz obrane ząbki czosnku drobno kroimy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, octem, olejem oraz dodajemy cukier. Zalewę doprowadzamy do wrzenia.

      Słoiki myjemy i wypiekamy w piekarniku przez dziesięć minut w temperaturze 180 stopni.

      Po sześciu godzinach odlewamy wodę z ogórków i przekładamy je do gorących słoików.

      Wypełnione zalewamy gorącą zalewą i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy (choć podobno tych akurat nie trzeba, ale ja wolałam nie ryzykować ;)) przez dziesięć minut. Odstawiamy na całą noc na zakrętce. 

      Ogórki z piekła rodem

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „"Ogórki z piekła rodem"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      sobota, 03 sierpnia 2013 17:02

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl