Podniebienne Pieszczoty

Wpisy

  • czwartek, 31 lipca 2014
    • "Domowy ketchup z suszonymi pomidorami i szałwią"

      Składniki:

      • 5 kg mięsistych pomidorów
      • 2 białe cebule
      • 2 główki czosnku
      • duży pęczek szałwii
      • 10 suszonych pomidorów
      • 6 łyżek oleju z suszonych pomidorów
      • 1/4 szklanki octu rosso
      • 2 czerwone papryki
      • 1/4 szklanki cukru
      • 1/4 szklanki soli
      • 1 suszona papryczka chilli
      • 2 liście laurowe


      Przygotowanie:

      Na dno garnka wlewamy olej i wrzucamy obrane, całe ząbki czosnku oraz pokrojoną na ćwiartki cebulę. Chwilę przesmażamy na średnim ogniu.

      W tym czasie myjemy pomidory, usuwamy szypułki i kroimy w ćwiartki. Dodajemy do garnka razem z pokrojoną papryką.

      Do warzyw wrzucamy liście laurowe, suszoną papryczkę chilli oraz suszone pomidory. Całość dusimy na wolnym ogniu przez sześć godzin. Mniej więcej co godzinę mieszamy.

      Następnie wrzucamy szałwię i całość miksujemy na gładki sos, dodajemy cukier, sól i ocet.

      Gotujemy kolejną godzinę.

      Gorący ketchup przecieramy przez sito, wlewamy do czystych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy dziesięć minut od momentu zagotowania.

      Domowy ketchup z suszonymi pomidorami i szałwią

      Domowy ketchup z suszonymi pomidorami i szałwią

      Domowy ketchup z suszonymi pomidorami i szałwią

       

      Przetwory

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      czwartek, 31 lipca 2014 21:54
  • wtorek, 29 lipca 2014
  • poniedziałek, 28 lipca 2014
    • "Małopolskie Fizioły"

      W Krakowie mieszkam od niedawna i choć Krakuską nigdy nie będę się czuła (sercem w Kołobrzegu! <3) to muszę przyznać, że wpadłam jak śliwka w fizioły! Uwielbiam kamienne uliczki, lodziarnie, to, że zawsze coś się dzieje i miasto tętni życiem. Postanowiłam na blogu stworzyć cykl potraw regionalnych, mam nadzieję, że będzie się Wam podobał. ;)
      
      Składniki:

      • 200 g fasoli jaś
      • 100 ml miodu pitnego
      • 200 g wędzonego boczku
      • 2 białe cebule
      • 2 łyżki masła klarowanego
      • 1 łyżka majeranku
      • sól i pieprz do smaku
      • 300 ml rosołu
      • 100 g suszonych śliwek
      • żeberko wędzone


      Przygotowanie:

      Fasolę opłukujemy zimną wodą, następnie wsypujemy do garnka i zalewamy. Pozostawiamy na dwanaście godzin.

      Następnego dnia do garnka z fasolą dodajemy rosół, żeberko oraz miód pitny i gotujemy do miękkości.

      Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na złoty kolor, drobno posiekaną cebulę z pokrojonym w kostkę boczkiem. Śliwki kroimy na cztery części i wrzucamy na patelnię. Doprawiamy roztartym w dłoniach majerankiem. Całość przekładamy do fasoli.

      Gotujemy jeszcze około piętnastu minut, aż wszystkie smaki się połączą, doprawiamy solą i pieprzem. 

      Małopolskie Fizioły

      Małopolskie Fizioły

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 28 lipca 2014 19:49
  • piątek, 25 lipca 2014
  • czwartek, 24 lipca 2014
  • środa, 23 lipca 2014
    • "Maczanka krakowska"

      Składniki dla czterech głodnych osób:

      • 4 plastry schabu
      • 4 plastry karkówki
      • 2 duże, białe cebule
      • 2 łyżki klarowanego masła
      • 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
      • 1,5 łyżeczki kminku
      • świeżo mielony pieprz i sól
      • 400 ml śmietanki 30%
      • 600 ml rosołu
      • 4 bułki z kminkiem


      Przygotowanie:

      Mięso doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, solą oraz kminkiem. Odstawiamy do lodówki na dwanaście godzin, najlepiej w zamkniętym lub ofoliowanym pojemniku.

      Następnego dnia rozgrzewamy na patelni masło klarowane, mięso obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Następnie przekładamy kawałki do garnka, zalewamy rosołem oraz śmietanką i gotujemy przez godzinę na średnim ogniu.

      Na patelni, na której smażyliśmy mięso podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę z łyżką miodu. Dodajemy odrobinę kminku i doprawiamy solą.

      Podajemy w przekrojonej na pół bułce, z dwoma kawałkami mięsa i cebulą. Obficie polewamy sosem.

      Maczanka krakowska

      Maczanka krakowska

      Maczanka krakowska

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      środa, 23 lipca 2014 19:56
  • niedziela, 20 lipca 2014
  • piątek, 18 lipca 2014
    • "Kurczak curry z kokosem i ananasami"

      Składniki:

      • 2 duże piersi z kurczaka
      • szklanka wiórek kokosowych
      • 200 ml słodkiej śmietanki 18 %
      • pół puszki ananasów
      • szklanka soku ananasowego
      • szklanka rosołu drobiowego lub warzywnego
      • 1 biała cebula
      • 2 ząbki czosnku
      • 2 łyżki oleju ryżowego
      • 200 g makaronu ryżowego
      • 1 łyżka oleju sezamowego
      • 2 łyżki żółtej pasty curry
      • sól do smaku
      • 2 łyżki miodu
      • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
      • pęczek szczypiorku


      Przygotowanie:

      Kurczaka myjemy i kroimy wzdłuż na cieniutkie paski. Następnie wrzucamy je do miski, dodajemy miód, olej sezamowy, sos sojowy oraz starte dwa ząbki czosnku. Odstawiamy do lodówki na dwie - trzy godziny (a najlepiej całą noc).

      Następnie na patelni rozgrzewamy olej ryżowy i szklimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy zamarynowane mięso.

      Do piersi dodajemy wiórki kokosowe i zalewamy całość rosołem i sokiem ananasowym. Zmniejszamy ogień i redukujemy przez około dziesięć minut.

      Ananasy kroimy w kostkę i dodajemy wraz z pastą curry na patelnię. Całość zaciągamy śmietanką.

      Podajemy z makaronem ryżowym przygotowanym według przepisu na opakowaniu i posiekanym szczypiorkiem.

      Kurczak curry z kokosem i ananasami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      piątek, 18 lipca 2014 20:50
  • środa, 16 lipca 2014
    • "Ogórki w curry z czosnkiem"

      Składniki:

      • 2 kg gruntowych ogórków
      • 1 główka polskiego czosnku
      • 2 gałązki kopru
      • opakowanie curry (22 g)
      • 2 łyżki soli
      • 1 szklanka wody
      • 1 szklanka octu
      • 1 szklanka cukru


      Przygotowanie:

      Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w plasterki. Pokrojone wkładamy do garnka, zasypujemy dwiema łyżkami soli, mieszamy i odstawiamy na cztery godziny.

      Do rondelka wlewamy wodę, ocet i dodajemy cukier. Marynatę doprowadzamy do wrzenia, następnie wyłączamy i studzimy.

      Z ogórków odlewamy wodę, dodajemy curry, pokrojone gałązki kopru i czosnek w plasterkach.
      Mieszamy, napełniamy słoiki (trzy słoiki po 0,5 l lub dwa litrowe), zalewamy chłodną marynatą i mocno zakręcamy.

      Pasteryzujemy pięć minut od momentu zagotowania.

      Ogórki w curry z czosnkiem

      Ogórki w curry z czosnkiem

       

      Przetwory

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      środa, 16 lipca 2014 21:54
  • wtorek, 15 lipca 2014
    • "Ogórki krokodylki z chilli"

      Składniki na trzy litrowe słoiki:

      • 3 kg ogórków
      • 3 łyżki soli
      • 2 główki polskiego czosnku
      • 6 łyżek oleju ryżowego/rzepakowego/słonecznikowego (nie polecam oliwy w tym przypadku)
      • 1 szklanka cukru
      • 2 szklanki octu
      • 3 łyżeczki chilli


      Przygotowanie:

      Ogórki dokładnie myjemy i dzielimy na cztery części.Po pokrojeniu kilograma wkładamy je do garnka (lub dużej miski) i posypujemy łyżką soli. Następnie kolejny kilogram, sól i kolejny.
      Przygotowane ogórki pozostawiamy na sześć godzin aż puszczą soki.

      Następnie odlewamy wodę i dodajemy obrany i drobno posiekany czosnek oraz chilli. Mieszamy.

      Do osobnego garnka wlewamy ocet, dodajemy cukier oraz olej. Zalewę doprowadzamy do wrzenia, następnie pozostawiamy do ostygnięcia.

      Zimną marynatą zalewamy ogórki i pozostawiamy na całą noc.

      Następnego dnia układamy ogórki w wyparzonych słoikach, dość ciasno. Dolewamy tyle zalewy ile się zmieści i mocno zakręcamy.

      Pasteryzujemy siedem minut od momentu zagotowania. 

      Ogórki krokodylki z chilli

      Ogórki krokodylki z chilli

      Ogórki krokodylki z chilli

       

      Przetwory

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 lipca 2014 21:07

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl