Podniebienne Pieszczoty

Wpisy

  • niedziela, 28 lipca 2013
    • "Ogórki wężowe w zalewie miodowej"

      Składniki na zalewę:

      • 200 ml octu z białego wina lub jabłkowego
      • 1 litr przegotowanej wody
      • pół szklanki cukru
      • 4 łyżki miodu
      • 6 ząbków czosnku
      • 2 łyżki gruboziarnistej soli


      Oraz:

      • 2 kg wężowych ogórków
      • 4 litrowe słoiki ze szczelnymi zakrętkami


      Przygotowanie:

      Umyte słoiki wkładamy do piekarnika i 'wypiekamy' przez 10 minut w temperaturze 200 stopni.

      Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w długie plastry.

      Do garnka wlewamy wodę, ocet, sól, dodajemy cukier, miód oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
      Zalewę doprowadzamy do wrzenia.

      Ostrożnie wyciągamy słoiki oraz nakrętki z piekarnika (koniecznie przy użyciu ochronnych rękawic!), do każdego słoika wkładamy jeden liść laurowy oraz ogórki pozostawiając około 2 cm wolnej przestrzeni na zalewę.

      Wrzącą zalewą uzupełniamy słoiki, mocno zakręcamy i stawiamy na zakrętce.

      Do dużego garnka wkładamy czystą ściereczkę i kładziemy na niej słoiki.
      Zalewamy wodą do wysokości 2 - 3 cm przed zakrętką.

      Pasteryzujemy przez pięć minut od zagotowania.

      Po wyciągnięciu słoiki ponownie stawiamy na zakrętce i otulamy ciepłym kocem.
      Następnego dnia wynosimy w chłodne i ciemne miejsce.

      Doskonałe jako dodatek do kanapek. ;)

      Ogórki wężowe w zalewie miodowej

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      niedziela, 28 lipca 2013 20:24
  • sobota, 27 lipca 2013
    • "Ogórki wężowe w zalewie chrzanowej"

      Składniki na zalewę:

      • 200 ml octu z białego wina lub jabłkowego
      • 1 litr przegotowanej wody
      • pół szklanki cukru
      • 4 łyżki chrzanu
      • 1 główka czosnku
      • 2 łyżki gruboziarnistej soli


      Oraz:

      • 2 kg wężowych ogórków
      • 4 litrowe słoiki ze szczelnymi zakrętkami
      • 4 liście laurowe


      Przygotowanie:

      Umyte słoiki wkładamy do piekarnika i 'wypiekamy' przez 10 minut w temperaturze 200 stopni.

      Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w średniej grubości plasterki.

      Do garnka wlewamy wodę, ocet, sól, dodajemy cukier, chrzan oraz przeciśniętą przez praskę całą główkę czosnku.
      Zalewę doprowadzamy do wrzenia.

      Ostrożnie wyciągamy słoiki oraz nakrętki z piekarnika (koniecznie przy użyciu ochronnych rękawic!), do każdego słoika wkładamy jeden liść laurowy oraz
      ogórki pozostawiając około 2 cm wolnej przestrzeni na zalewę.

      Wrzącą zalewą uzupełniamy słoiki, mocno zakręcamy i stawiamy na zakrętce.

      Do dużego garnka wkładamy czystą ściereczkę i kładziemy na niej słoiki.
      Zalewamy wodą do wysokości 2 - 3 cm przed zakrętką.

      Pasteryzujemy przez pięć minut od zagotowania.

      Po wyciągnięciu słoiki ponownie stawiamy na zakrętce i otulamy ciepłym kocem.
      Następnego dnia wynosimy w chłodne i ciemne miejsce.

      Doskonałe jako dodatek do obiadu. ;)

      Ogórki wężowe w zalewie chrzanowej

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      sobota, 27 lipca 2013 21:05
  • czwartek, 25 lipca 2013
    • "Pomidory krojone z przecierem"

      Składniki:

      • 6 kg pomidorów
      • 2 łyżki soli
      • 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
      • słoiki
      • czyste zakrętki


      Przygotowanie:

      Dwa kilogramy pomidorów kroimy w średniej wielkości kostkę i wrzucamy do garnka.
      Gotujemy na średnim ogniu. Doprawiamy solą oraz czosnkiem niedźwiedzim.

      Kiedy zaczną bulgotać i się rozpadać miksujemy na gładki przecier, skręcamy ogień na minimum.

      Pozostałe cztery kilogramy pomidorów parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórek, wycinamy szypułki i kroimy w drobną kostkę.

      Umyte słoiki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na dziesięć - piętnaście minut, razem z zakrętkami.

      Do gorących słoików, na mniej więcej 3/4 wysokości wkładamy pokrojone pomidory.
      Resztę dopełniamy gotującym się przecierem.
      Mocno zakręcamy.

      Po uzupełnieniu wszystkich słoików pasteryzujemy pomidory przez trzydzieści minut.
      Słoki stawiamy na zakrętce do całkowitego wystygnięcia.

      Następnie wynosimy je do ciemnego i chłodnego miejsca.

      Będą idealne zimą na sosy, zupy lub jako sos do pizzy. 

      Pomidory krojone z przecierem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „"Pomidory krojone z przecierem"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      czwartek, 25 lipca 2013 20:55
  • wtorek, 23 lipca 2013
    • "Drożdżówki z brzoskwiniami i białą czekoladą"

      Składniki na ciasto:

      • 500 g mąki pszennej
      • 1 jajko
      • 100 g masła
      • 1 szklanka mleka
      • pół szklanki cukru
      • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
      • 15 g świeżych drożdży
      • szczypta soli


      Pozostałe składniki:

      • 400 g słodkich, soczystych brzoskwiń
      • 150 g białej czekolady
      • 50 g masła
      • 50 ml mleka
      • 2 łyżki wiórek kokosowych


      Przygotowanie:

      Do miski kruszymy drożdże, dodajemy szczyptę soli oraz cukru i rozcieramy łyżką.
      Po dziesięciu minutach wlewamy mleko, dodajemy jajko, miękkie masło, cukier oraz cukier waniliowy i powoli dosypując mąkę miksujemy.
      Kiedy ciasto zrobi się bardzo gęste, resztę mąki wysypujemy na stolnicę, dodajemy do niej ciasto i wyrabiamy ręcznie.

      Powinno nam wyjść ładne, jednolite i jędrne ciasto, lekko błyszczące.

      Pozostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu, przykryte cieniutką ściereczką.

      Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na szesnaście kawałków.

      Brzoskwinie parzymy, obieramy ze skórki, wycinamy pestkę a miąższ kroimy w kostkę.

      Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy ręką i rozciągamy w palcach uważając by nie zrobiły się dziury.
      Na placuszki nakładamy kopiastą łyżkę brzoskwiń, brzegi sklejamy jak pierogi, formujemy podłużne bułeczki w dłoniach i odkładamy do wyrośnięcia na dwadzieścia minut, łączeniem skierowanym do dołu.

      Na blaszce rozkładamy arkusz papieru do pieczenia na którym rozkładamy słodkie bułki.

      Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, pieczemy przez 15 - 20 minut.

      Upieczone drożdżówki pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

      W kąpieli wodnej rozpuszczamy pokruszoną białą czekoladę wraz z masłem i odrobiną mleka. Polewą ozdabiamy drożdżówki, posypujemy wiórkami i odkładamy w chłodne miejsce.

      Najlepiej smakują z zimnym mlekiem. ;)

      Drożdżówki z brzoskwiniami i białą czekoladą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „"Drożdżówki z brzoskwiniami i białą czekoladą"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 lipca 2013 21:43
  • wtorek, 09 lipca 2013
    • "Piknikowy konkurs z Neoflam"

      Zdecydowanie remont łazienki to najbrudniejszy remont na świecie - od kilku dni walczymy ze skuwaniem kafelków i czekającymi nas pod spodem niespodziankami. Stąd też na blogu ostatnio niewiele się dzieje, ale mam nadzieję, że jak tylko skończymy, to nadrobię i pokażę Wam co pysznego ratowało nas podczas prac. ;)

      Jakiś czas temu testowałam garnek Suelo o czym możecie poczytać przy okazji tutaj. ;))

      Tymczasem zapraszam na konkurs z marką Neoflam!

      "Neoflam jest międzynarodową spółką produkującą akcesoria kuchenne, uznaną za dostawcę innowacyjnych produktów po umiarkowanych cenach.

      Każdy produkt Neoflam jest wyjątkowy pod względem wzornictwa, materiału i funkcji. Neoflam posiada własną receptę na sukces w drodze do stania się wiodącą marką w każdej konkretnej kategorii produktów. Nasze flagowe produkty obejmują deski do krojenia , pojemniki na żywność, kolorowe noże oraz produkty bambusowe o naturalnych właściwościach przeciwdrobnoustrojowych. Najnowsze produkty to naczynia ceramiczne z odlewanego aluminium z powłoką ceramiczną Ecolon oraz ceramiczne naczynia kuchenne w formule NatureCook."*

      Zasady:

      1. Wykonaj zadanie konkursowe.
      2. Proszę o pozostawienie odpowiedzi konkursowej pod tym wpisem, wysłanie do mnie na email (paulinababiuch@gmail.com) lub pod postem konkursowym na Facebooku. Zdjęcia zamieszczajcie na facebookowej stronie mojego bloga.
      3. Konkurs będzie trwał aż dwa tygodnie. Od 09.07 do 23.07 
      4.Jeśli masz ochotę, możesz udostępnić post konkursowy na swojej tablicy Facebookowej i zaprosić znajomych.(Nie ukrywam, że mogę wziąć to pod uwagę podczas wybierania zwycięzców. ;))
      5. Będzie mi niezwykle miło, jeśli polubicie mojego bloga i będziecie na niego często zaglądać! ;))


      ZADANIE !

      Co zabierasz ze sobą na rodzinny piknik lub grilla ze znajomymi? Czekam na pyszne przepisy i apetyczne zdjęcia . Ważne, żeby były to dania i desery, które z powodzeniem można ze sobą zabrać na łono natury. ;)

      Ale nie byłoby konkursu bez nagród, prawda? ;) Do wygrania będą przepiękne pojemniki Cloc marki Neoflam.


      Wybiorę aż dwóch zwycięzców, którzy dzięki nagrodom będą mogli zachwycać swoich najbliższych nie tylko smakiem potraw ale też wyglądem naczyń! ;)

      *http://neoflam.pl/o-firmie/firma.html

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „"Piknikowy konkurs z Neoflam"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      wtorek, 09 lipca 2013 22:23
  • piątek, 05 lipca 2013
    • "Kremówka z truskawkami i malinami"

      Składniki:

      • 1 opakowanie ciasta francuskiego
      • 500 g truskawek
      • 250 g malin
      • pęczek świeżej mięty
      • 200 g frużeliny lub ulubionego dżemu
      • 1 arkusz papieru do pieczenia


      Składniki na masę budyniową:

      • 1 opakowanie budyniu waniliowego
      • 2 szklanki waniliowego mleka sojowego
      • 30 g cukru waniliowego
      • 150 g cukru
      • 100 g dobrej jakości masła
      • 7 żółtek
      • 250 ml śmietanki 30%


      Składniki na masę śmietankową:

      • 400 ml śmietanki 36 %
      • 1 łyżka żelatyny
      • 1 łyżka cukru pudru
      • 50 ml wody


      Przygotowanie:

      Ciasto francuskie wkładamy do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, jeśli jest za duże - składamy na pół i wałkujemy aż do osiągnięcia odpowiedniego rozmiaru. (przycinać nie warto, bo co później z tymi kawałkami zrobić? ;)) Następnie nakłuwamy je widelcem.

      Piekarnik rozgrzewamy do 180 i pieczemy przez kwadrans, co pięć minut zaglądając do piekarnika i nakłuwając ciasto ponownie.

      Ciasto powinno być równomiernie złote i płaskie. Po upieczeniu wyciągamy je z piekarnika, przekładamy na płaski talerz i przykrywamy czystą i suchą ściereczką.

      Masa budyniowa:

      Do garnka wlewamy mleko sojowe oraz wsypujemy cukier. Gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.

      Do miski wbijamy same żółtka, dodajemy resztę mleka, budyń waniliowy oraz cukier waniliowy. Miksujemy na gładką masę.
      Kiedy mleko zacznie wrzeć dodajemy masę budyniowo - jajeczną. Wlewamy powoli, nieustannie miksując. Pozostawiamy do zagotowania, na najmniejszym ogniu, często mieszamy.

      Po zagotowaniu dodajemy szklankę kremówki i doprowadzamy do wrzenia.
      Następnie zdejmujemy z ognia, przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. (najlepiej zostawić na noc)

      W osobnej miseczce ubijamy masło na jasny, puszysty krem. Partiami dodajemy zimną masę budyniową.

      Masę przekładamy na przygotowany wcześniej płat ciasta francuskiego, ładnie wyrównujemy i wkładamy do lodówki na dwie godziny.

      Masa śmietankowa:

      Kremówkę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy przestudzoną żelatynę rozpuszczoną w pięćdziesięciu mililitrach wody. Dokładnie miksujemy, najlepiej blenderem, żeby z całą pewnością nie było żadnych żelatynkowych grudek. ;)

      Wkładamy do lodówki.

      Przygotowanie do wielkiego 'łał!' ;) :

      Schłodzoną masę budyniową smarujemy warstwą frużeliny, następnie schłodzonym kremem śmietankowym.

      Na wierzchu układamy przekrojone na pół truskawki oraz całe maliny.
      Dekorujemy listkami ogrodowej mięty i wkładamy do lodówki na godzinę.

      Kremówka z truskawkami i malinami

      Kremówka z truskawkami i malinami

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      piątek, 05 lipca 2013 18:42
  • czwartek, 04 lipca 2013
    • "Dzień Hot Doga"

      Składniki:

      • 500 g cebulowej mąki chlebowej
      • 280 ml ciepłej wody
      • 2 łyżki oliwy z oliwek
      • 150 g żółtego sera
      • 10 dobrej jakości parówek
      • łyżeczka oregano
      • łyżka bułki tartej
      • 50 g drożdży


      Przygotowanie:

      Do miski kruszymy drożdże i dolewamy ciepłą wodę.
      Nieustannie miksując lub wyrabiając ręką dosypujemy mąkę, wyrabiamy ciasto i pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

      Kwadratową blaszkę smarujemy oliwą z oliwek i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej ciasto i formujemy płaski placek (najwygodniej będzie zwilżyć palce oliwą z oliwek).

      Parówki obieramy z folii i wciskamy w ciasto w równych odstępach, pozostawiamy na piętnaście minut.

      Całość posypujemy pachnącym oregano oraz żółtym serem.
      Zapiekamy przez czterdzieści minut w temperaturze 180 stopni.

      Podajemy z ulubioną surówką i sosami. ;)

      Dzień Hot Doga

      Dzień Hot Doga

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „"Dzień Hot Doga"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 lipca 2013 22:10
  • środa, 03 lipca 2013
    • "Frużelina o smaku lata"

      Składniki:

      • 500 g wiśni
      • 4 soczyste brzoskwinie
      • 500 g truskawek
      • 1 szklanka cukru
      • 1 opakowanie żel-fixu
      • 4 słoiczki
      • 2 łyżki soku z cytryny


      Przygotowanie:

      Wiśnie drylujemy (a jeśli nie mamy drylownicy to po prostu naciskamy palcami wisienkę usuwając pestkę. ;) Najlepiej robić to nad garnkiem w którym będziemy robić frużelinę - wtedy żadna kropelka soku się nie zmarnuje) i wrzucamy je do garnka. Po mniej więcej dziesięciu minutach powinny puścić sporą ilość soku.

      Dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie i gotujemy do miękkości przez dwadzieścia minut.
      Całość miksujemy na gładki mus.

      Następnie dodajemy cukier oraz przekrojone na pół truskawki. Dusimy jeszcze przez pięć minut cały czas mieszając.
      Dosypujemy żel-fix, gotujemy minutkę, na samym końcu dolewamy sok z cytryny.

      Gorącą frużelinę wlewamy do wyparzonych słoiczków i stawiamy do góry dnem (jeśli chcemy zachować smak lata na dłużej ;)), a jeśli nie - to przelewamy do miseczki i po ostygnięciu mamy pyszną polewę do lodów, gofrów i naleśników. ;)

      Frużelina o smaku lata

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „"Frużelina o smaku lata"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      środa, 03 lipca 2013 19:59
  • wtorek, 02 lipca 2013

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl