Podniebienne Pieszczoty

Wpisy

  • poniedziałek, 30 czerwca 2014
  • piątek, 27 czerwca 2014
    • "Sernik gotowany z owocami"

      Składniki:

      • 1 kg półtłustego twarogu
      • 2 wiejskie jajka
      • 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
      • 1 szklanka cukru
      • 2 budynie waniliowe
      • 100 g masła
      • małe opakowanie biszkoptów
      • 2 galaretki jagodowe
      • 1 kg truskawek
      • 200 g wiśni
      • 200 g czereśni
      • 100 ml mleka
      • 1,5 szklanki wrzątku


      Przygotowanie:

      Twaróg mielimy dwukrotnie na najmniejszych oczkach.

      Do garnka o grubym dnie wbijamy dwa jajka, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i ucieramy na biały kogiel mogiel. Dodajemy zmielony twaróg, masło oraz budynie rozpuszczone w 100 ml mleka.

      Nieustannie miksując na najwolniejszych obrotach podgrzewamy masę sernikową aż się zagotuje i zgęstnieje.

      W 1,5 szklanki wrzątku rozpuszczamy galaretki i odstawiamy do ostygnięcia.

      Dno tortownicy wykładamy biszkoptami, przelewamy masę serową i zabieramy się za owoce.

      Wiśnie oraz czereśnie drylujemy, truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na połówki. Wszystkie owoce wykładamy na wierzch sernika i lekko dociskamy.

      Na wierzch wylewamy przestudzoną galaretkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na całą noc do lodówki.

      Sernik gotowany z owocami

      Sernik gotowany z owocami

      Sernik gotowany z owocami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „"Sernik gotowany z owocami"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      piątek, 27 czerwca 2014 12:56
  • czwartek, 26 czerwca 2014
    • "Pierogi z bobem i ziemniakami"

      Składniki na ciasto:

      • 3,5 szklanki mąki na pierogi
      • 1 szklanka wody
      • 1 łyżeczka soli
      • 4 łyżeczki oleju
      • 1 jajko


      Składniki na farsz:

      • 800 g obranego i ugotowanego bobu
      • 500 g ugotowanych młodych ziemniaków
      • 1 pęczek szałwii
      • 2 cebule
      • 50 g masła
      • czubata łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
      • sól do smaku
      • 2 ząbki czosnku
      • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego


      Dodatkowo:

      • 4 łyżki oleju
      • 200 g wędzonego boczku
      • 2 białe cebule


      Przygotowanie:

      Ziemniaki oraz bób przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką. Na patelni, na wolnym ogniu rozgrzewamy kawałek masła. Podsmażamy cebulę z szałwią, startymi ząbkami czosnku oraz czosnkiem niedźwiedzim.

      Po podsmażeniu dodajemy wszystko do zmielonego farszu. Doprawiamy sporą ilością pieprzu oraz solą.

      Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy w środku zagłębienie, wbijamy jajko i przysypujemy mąką. Wodę mieszamy z solą i powoli dodając wyrabiamy ciasto. Kiedy zacznie stanowić w miarę jednolitą kulkę, dodajemy cztery łyżki oleju i wyrabiamy dokładnie przez dziesięć minut.

      Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą wałkujemy na cieniuteńki, około milimetrowy (a nawet cieńszy) placek. Wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy.

      Gotowe pierogi gotujemy do wypłynięcia. Podajemy okraszone cebulką z boczkiem.

      Pierogi z bobem i ziemniakami

      Pierogi z bobem i ziemniakami

      Pierogi z bobem i ziemniakami

      Pierogi z bobem i ziemniakami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 czerwca 2014 17:08
  • środa, 25 czerwca 2014
    • "Kotlety mielone z bobem"

      Składniki:

      • 700 g mielonej łopatki wieprzowej
      • 300 g obranego i ugotowanego bobu
      • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
      • 2 młode cebule
      • 1 łyżka masła
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 ząbek czosnku
      • 1 szklanka bułki tartej
      • 2 łyżki sezamu
      • 1 jajko
      • olej do smażenia


      Przygotowanie:

      Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, obrany bób, sól, pieprz oraz starty czosnek.

      Ze szklanki z bułką tartą odsypujemy 1/3 i dodajemy do mielonego.

      Sezam i pozostałą bułkę mieszamy ze sobą.

      Na maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i dodajemy do mięsa. Dokładnie łączymy wszystkie składniki wyrabiając dłonią.

      Do osobnej miski nalewamy zimną wodę. Zamaczamy w niej dłonie, formujemy nieduże kotlety a następnie obtaczamy je w panierce.

      Smażymy na rozgrzanym oleju, na złoty kolor.

      Kotlety mielone z bobem

      Kotlety mielone z bobem

      Kotlety mielone z bobem

      Kotlety mielone z bobem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      środa, 25 czerwca 2014 14:58
  • wtorek, 24 czerwca 2014
  • poniedziałek, 23 czerwca 2014
  • niedziela, 22 czerwca 2014
    • "Makaron z sosem kurkowym i kurczakiem"

      Składniki:

      • 500 g piersi z kurczaka
      • 200 g świeżych kurek
      • 400 ml śmietanki 30%
      • 2 ząbki czosnku
      • świeżo zmielony pieprz i sól do smaku
      • 500 g makaronu z czosnkiem niedźwiedzim
      • pęczek natki pietruszki
      • 50 g masła
      • 1 łyżka oleju


      Przygotowanie:

      Na patelni rozgrzewamy masło z łyżką oleju. Dodajemy starte ząbki czosnku.
      Piersi kroimy na trzy części, posypujemy solą oraz pieprzem.
      Podsmażamy na złoty kolor na patelni z obu stron.

      Następnie wyciągamy mięso i wsypujemy dokładnie umyte i osuszone kurki.
      Podsmażamy dwie - trzy minuty, następnie dodajemy z powrotem mięso.

      Całość zalewamy śmietanką i dusimy na wolnym ogniu.

      Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

      Przed końcem gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy w razie potrzeby, podajemy z makaronem.

      Makaron z sosem kurkowym i kurczakiem

      Makaron z sosem kurkowym i kurczakiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      niedziela, 22 czerwca 2014 19:46
  • sobota, 21 czerwca 2014
    • "Zupa z bobem"

      Uff, obieranie surowego bobu to nie jest najłatwiejsza sprawa, ale smak zupy wynagradza żmudną robotę. ;)

      Składniki:

      • 2 l rosołu drobiowego
      • 500 g obranego, surowego bobu
      • 500 g młodych ziemniaków
      • 1 marchewka
      • 3 chude kiełbasy
      • 2 białe cebule
      • 1 ząbek czosnku
      • 400 ml śmietany 18%
      • sól i pieprz do smaku
      • 20 g masła


      Przygotowanie:

      Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy ze skórki (jeśli jest taka potrzeba) i kroimy w kostkę. Wrzucamy wraz z pokrojoną marchewką do garnka, zalewamy rosołem i gotujemy na średnim ogniu.

      Po dziesięciu minutach dodajemy bób oraz starty ząbek czosnku.

      Kiełbasę oraz cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na odrobinie masła. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy całość do wywaru.

      Zabielamy hartowaną śmietaną, doprawiamy do smaku.

      Najlepiej smakuje z grzankami. 

      Zupa z bobem

      Zupa z bobem

      Zupa z bobem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      sobota, 21 czerwca 2014 19:59
  • piątek, 20 czerwca 2014
    • "Kotlety z ziemniaków"

      Składniki na kotlety:

      • 800 g ugotowanych ziemniaków
      • 1 jajko
      • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
      • pół łyżeczki soli
      • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
      • szklanka bułki tartej
      • olej do smażenia
      • 3 łyżki mąki


      Sos:

      • 4 chude kiełbasy
      • 2 białe cebule
      • 2 łyżki oleju
      • 400 ml śmietany 12%
      • 250 ml wody
      • sól, pieprz do smaku
      • 2 ząbki czosnku
      • pół łyżeczki płatków chilli
      • pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego


      Przygotowanie:

      Ugotowane w mundurkach ziemniaki obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko, czosnek niedźwiedzi, mąkę, sól oraz pieprz i łączymy ręką wszystkie składniki.

      Kiełbasę oraz cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Odlewamy nadmiar tłuszczu na druga patelnię i dodajemy śmietanę, wodę, czosnek, chilli oraz czosnek niedźwiedzi. Gotujemy na wolnym ogniu.

      Na drugą patelnię dolewamy olej (około 1/3 szklanki) i rozgrzewamy.

      Na talerz wysypujemy bułkę tartą. z masy ziemniaczanej formujemy niewielkie kotlety, obtaczamy bułką i smażymy na złoty kolor.

      Podajemy z sosem i kwaśną surówką - kapustą kiszoną lub ogórkami.

      Kotlety z ziemniaków

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      piątek, 20 czerwca 2014 20:35
  • czwartek, 19 czerwca 2014

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl