Podniebienne Pieszczoty

Wpisy

  • czwartek, 27 czerwca 2013
  • niedziela, 23 czerwca 2013
  • czwartek, 20 czerwca 2013
  • niedziela, 16 czerwca 2013
    • "Żeberka w sosie grzybowym"

      Składniki:

      • 1,5 kg żeberek
      • 2 białe cebule
      • 3 ząbki czosnku
      • 2 łyżki oleju
      • litr bulionu
      • garstka suszonych prawdziwków
      • 1 opakowanie mieszanki na zupę grzybową Frosta
      • 150 ml śmietanki 36%
      • sporo świeżo zmielonego pieprzu
      • sól do smaku
      • łyżeczka czosnku niedźwiedziego
      • suszona lub świeża natka pietruszki
      • szczypta chilli


      Przygotowanie:

      Paski żeberek kroimy co dwie kosteczki na kawałki. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim oraz chilli.

      Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i obsmażamy żeberka z obu stron na złoty kolor (można je nawet lekko przypalić ;)), następnie przekładamy je do garnka i zalewamy bulionem.

      Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki cebulę i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.

      Kiedy cebula się zeszkli dodajemy na patelnie suszone prawdziwki, chwilę dusimy i całość przekładamy do żeberek, dokładnie 'zeskrobując;' smak z patelni.

      Przykrywamy przykrywką i dusimy przez godzinę.

      Po godzinie delikatnie wyciągamy żeberka i odkładamy je do miski.

      Do bulionu grzybowego dodajemy mieszankę na zupę grzybową oraz śmietanę. Chwilę dusimy i miksujemy na gładki sos (można go przetrzeć przez drobne sitko, dzięki czemu będzie miał delikatniejszą fakturę).

      Ponownie dodajemy mięso, doprawiamy do smaku i dusimy jeszcze przez trzydzieści minut/

      Najlepiej będą smakowały z kaszą jęczmienną, mazurską. ;)

      Żeberka w sosie grzybowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      niedziela, 16 czerwca 2013 11:43
  • czwartek, 13 czerwca 2013
    • "Flaczki cielęco - drobiowe"

      Składniki na rosół:

      • 4 ładne porcje rosołowe
      • pęczek młodej marchewki
      • 2 pietruszki
      • kawałek selera
      • główka czosnku
      • 1 cebula
      • zielona część pora
      • około 2 - 2,5 litra wody
      • kilka listków laurowych
      • 100 g świeżego imbiru


      Dodatkowo:

      • 900 g flaków cielęcych*
      • dwie czubate łyżki majeranku
      • 3 łyżki masła
      • 1,5 łyżki mąki
      • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
      • biała część pora
      • szczypta chilli
      • 1/3 świeżo startej gałki muszkatołowej
      • sól do smaku
      • porządnie dwie łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
      • woda


      * Użyłam gotowych, wstępnie blanszowanych i krojonych. Oczywiście - na pewno lepsze i zdrowsze będą z całego flaka, samodzielnie czyszczonego, ja jednak na pierwszy raz trochę się bałam. ;)

      Przygotowanie:

      Do garnka wkładamy umyte porcje rosołowe, obrane warzywa, przekrojoną na pół główkę czosnku, liście pora, kawałek imbiru oraz liście laurowe. 

      Całość zalewamy wodą i bez dodatkowych przypraw, gotujemy na niewielkim ogniu przez około dwie godziny.

      Po dwóch godzinach flaki z opakowania przekładamy na sitko i przemywamy zimną wodą. Następnie przekładamy je do osobnego garnka, zalewamy wrzątkiem (tu polecam szeroko otworzyć okno w kuchni i zamknąć drzwi, by ten nieprzyjemny zapach nie roznosił się na resztę mieszkania)  i gotujemy przez dwadzieścia minut.

      Ponownie przekładamy je na sitko, przelewamy wodą i ponownie zagotowujemy.

      Z rosołu wyciągamy warzywa, odkładamy do ostygnięcia. Liście pora, czosnek, cebulę, liście laurowe, porcje rosołowe oraz imbir wyrzucamy.

      Do rosołu dodajemy odsączone flaki i gotujemy przez godzinę.

      Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i szklimy drobno pokrojoną białą część pora. Warzywa z rosołu kroimy i dodajemy na patelnię. Całość przekładamy do garnka z flaczkami.

      Na tej samej patelni robimy zasmażkę z mąki i pozostałego masła, kiedy oba składniki się połączą dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę smażymy. Następnie wlewamy całość do garnka z rosołem.

      Zupę (a może danie? :)) doprawiamy chilli, pieprzem, solą, gałką muszkatołową i obowiązkowo majerankiem.

      Po piętnastu minutach wyłączamy płomień, podajemy gorące z chrupiącym pieczywem i kieliszeczkiem wódki. ;)) 

      Flaczki cielęco - drobiowe

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 czerwca 2013 19:45
  • środa, 12 czerwca 2013
  • piątek, 07 czerwca 2013
  • wtorek, 04 czerwca 2013
    • "Kluski z zielonym sosem serowym"

      Składniki:

      • Zielone warzywa na patelnię Frosta
      • 2 piersi z kurczaka
      • 400 ml śmietany 12 %
      • 400 ml bulionu drobiowego
      • 3 ząbki czosnku
      • łyżeczka czosnku niedźwiedziego
      • 100 g żółtego sera
      • 100 g sera brie
      • 2 łyżki oliwy z oliwek
      • spora szczypta pieprzu
      • odrobinka sol

      • I do tego najlepsze kluseczki!


      Przygotowanie:

      Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, po dwóch - trzech minutach dodajemy drobno pokrojone piersi z kurczaka.

      Mięso doprawiamy pieprzem oraz czosnkiem niedźwiedzim. (z solą się wstrzymujemy do samego końca, ponieważ warzywa są odrobinę solone)

      Dodajemy śmietanę oraz bulion. Zmniejszamy ogień i pozostawiamy na 10 - 15 minut, żeby sos się odrobinę zredukował.

      Wykorzystując ziemniaki z wczorajszego obiadu (zdecydowanie lepiej smakują z takich) robimy kluski śląskie.

      Do sosu dodajemy starty na drobnych oczkach ser żółty oraz drobno pokrojone brie. Wrzucamy zielone warzywa i dusimy jeszcze przez około dziesięć minut, często mieszając.

      Gorący sos podajemy z pysznymi kluskami. 

      Kluski z zielonym sosem serowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 czerwca 2013 19:50
  • sobota, 01 czerwca 2013
    • "Gulaszowy test garnka Neoflam"

      Gdyby tak można było zamknąć oczy i przenieść się do czasów neolitu i poobserwować pierwsze podrygi w kierunku tworzenia przepięknych garncarskich arcydzieł, które formowano z niezwykłą starannością.. Ech szkoda, że jeszcze nikt nie stworzył maszyny pozwalającej cofnąć się do przeszłości. Chociaż, może jakbym pożyczyła TARDIS od Doktora Who? ;)

      Niestety ma zbyt napięty grafik i nie znalazł czasu dla mnie, ale za to firma Neoflam zaproponowała mi przetestowanie garnka z serii Nature Cook. Stworzony został z naturalnych minerałów i gliny; jego wygląd jest prosty, bardzo naturalny z nutką współczesności objawiającej się delikatnym zdobieniem na przykrywce.

      Gulaszowy test garnka Neoflam

      Jako, że niewiele miałam do czynienia z garnkami ceramicznymi, przede wszystkim zachwycił mnie smak przygotowanych w nich potraw. Sos boloński, który robię zawsze tak samo, smakował zupełnie inaczej. Odnoszę wrażenie, że gotowanie w garnkach metalowych czy żeliwnych wpływa na ich smak.

      Garnek Suelo (tutaj go można podejrzeć.. i kupić. ;)) ma pojemność 3,8 l i średnicę 24 cm. Spokojnie więc można w nim przygotować pyszny posiłek dla całej rodziny, a nawet zostanie coś na dokładki. ;) Można korzystać z niego na każdym rodzaju kuchenek, wkładać do mikrofalówek (o ile ktoś posiada taką dużą. ;p), a nawet piec w piekarniku. Jest świetnym wyborem dla fanów dań jednogarnkowych i dbających o linię - dzięki ceramicznej powłoce można używać o wiele mniej tłuszczu do smażenia. ;)

      Kilka słów o zaletach:

      • jak już pisałam wyżej - smak potraw
      • mniejsze zużycie tłuszczu
      • wielofunkcyjność
      • estetyczny wygląd
      • nieprzywierające dno
      • szybkość gotowania


      Wady:

      • niestety cena - niewiele osób może sobie na taki garnek pozwolić (sama bym musiała dłuuugo odkładać), aczkolwiek warto, ponieważ może zastąpić wiele naczyń
      • nagrzewające się rączki
      • waga - drobna kobietka mogłaby mieć problem z uniesieniem go wypełnionym zupą, ale od czego w domu są mężczyźni? ;)


      A teraz.. Suelo w akcji! ;)

      Mój ukochany mężczyzna przywiózł mi z Węgier prawdziwą salami, więc nie mogło się obyć bez przygotowania pysznego gulaszu, a do tego placków z młodych ziemniaków.

      "Gulasz z salami"

      Składniki:

      • 500 g prawdziwego salami
      • 300 g wędzonego boczku
      • 2 średniej wielkości cebule
      • 1 czerwona papryka
      • 1 żółta papryka
      • 4 ogórki małosolne
      • 1 puszka czerwonej fasoli
      • 1 kilogram soczystych pomidorów
      • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
      • 100 g pomidorowego serka topionego
      • 1 łyżka oliwy z oliwek
      • 500 ml bulionu
      • szczypta wędzonej papryki
      • łyżeczka czosnku niedźwiedziego
      • 4 ząbki czosnku
      • spora szczypta pieprzu
      • 1 łyżeczka soli
      • chilli do smaku


      Gulaszowy test garnka Neoflam

      Przygotowanie:

      Cebulę drobno siekamy i podsmażamy w garnku na łyżce oliwy z oliwek. Dodajemy łyżeczkę soli, wędzoną paprykę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pieprz.

      Kiedy zacznie się szklić, dodajemy pokrojony w kostkę boczek i rumienimy na złoty kolor.

      Następnie wrzucamy paprykę pokrojoną w kostkę, ogórki w plasterkach oraz czerwoną fasolę. Dusimy przez około dziesięć minut, po czym całość zalewamy bulionem i dodajemy pokrojone pomidory. Przykrywamy i zostawiamy na pół godzinki, od czasu do czasu mieszając.

      Kiedy warzywa zmiękną dodajemy pokrojone salami, serek topiony i przesmażony na odrobinie masła koncentrat pomidorowy. Na koniec przyprawiamy czosnkiem niedźwiedzim.

      Najlepiej podawać z plackami ziemniaczanymi, aczkolwiek żadne kluski nim nie pogardzą. ;)

      Gulaszowy test garnka Neoflam

      Gulaszowy test garnka Neoflam

      Gulaszowy test garnka Neoflam

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „"Gulaszowy test garnka Neoflam"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      sobota, 01 czerwca 2013 21:08

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl