Podniebienne Pieszczoty

Wpisy

  • sobota, 30 czerwca 2012
  • piątek, 29 czerwca 2012
    • "Wiśniowa whiskey"

      Spacer po wiśniowym sadzie jest cudownym doznaniem. Śliczne, czerwone perełki wpadające do koszyczka cieszą oczy i podniebienie. Trzymając się za ręce, rozmawiając i śmiejąc się wpadliśmy na świetny pomysł, zainspirowany ulubioną herbatą mojego Ukochanego.. ;)

      Składniki:

      • 0,7 ulubionej whiskey
      • 1 kg wiśni
      • 1 kawałek kory cynamonowej
      • 0,5 szklanki cukru


      Dodatkowo:

      • cierpliwość
      • duży słoik
      • 1 m2 gazy
      • 2 buteleczki po 300 ml


      Przygotowanie:

      Wiśnie, które będziemy macerować należy dokładnie przebrać - nie mogą być robaczywe, nadgniłe lub popękane. Kiedy już wybierzemy kilogram zdrowych owoców - myjemy je i osuszamy na papierowym ręczniku. Następnie wsypujemy je do obszernego słoja (musi mieć przynajmniej 2 litry) i zalewamy whiskey. Jako, że nie wiedzieliśmy co nam z tego wyjdzie - użyliśmy najtańszej, z popularnego czerwonego sklepu w kropeczki (swoją drogą, jest naprawdę smaczna).

      Dodajemy cynamon i mocno zakręcamy słoik. Pozostawiamy w ciepłym miejscu, najlepiej na parapecie na 4 dni. Po czterech dniach, kiedy wiśnie 'napiją się alkoholu' i zrobi się trochę miejsca w słoiku - dosypujemy cukier i mieszamy.

      Pozostawiamy na kolejne cztery dni. Następnie odcedzamy alkohol przez gazę nałożoną na drobne sitko. Owoce możemy wydrylować i wykorzystać do pijanego ciasta tylko dla dorosłych. ;)

      Wiśniowa whiskey

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      piątek, 29 czerwca 2012 17:53
    • "Z tęsknoty za morzem.."

      Czasami dopada mnie tęsknota za Kołobrzegiem. Szczególnie wtedy, kiedy Kraków męczy ogromnymi temperaturami, przy których ciężko jest choćby oddychać. Marzę wtedy o świeżej, porannej morskiej bryzie, delikatnym wietrze i dreszczem zimna od włożenia stopy do najzimniejszej wody nad Bałtykiem..

      Składniki:

      • 6 jajek
      • 1 tortilla
      • 100 g wędzonego łososia
      • puszka rozdrobnionego tuńczyka w oleju
      • 2 plastry pomidora
      • 2 łyżeczki sezamu niełuszczonego Biofuturo
      • 2 plastry żółtego sera z ziołami
      • pieprz cytrynowy
      • sól
      • kilka piórek szczypiorku
      • oliwa z oliwek
      • kilka igiełek rozmarynu


      Przygotowanie:

      Oddzielamy białka od żółtek. Do miseczki z białkami dodajemy szczyptę soli i ubijamy. Kiedy powiększą dwukrotnie swoją objętość, powoli dolewamy żółtka, nieprzerwanie ubijając. Następnie odlewamy część oleju z tuńczyka i dodajemy resztę do jajek. Dokładnie miksujemy, dodajemy pieprzu cytrynowego.

      Na patelni rozgrzewamy jedną łyżkę oliwy, na dnie układamy tortille i zalewamy ją jajkami. Wierzch posypujemy świeżymi igiełkami rozmarynu oraz sezamem. Przykrywamy przykrywką i smażymy na średnim ogniu przez pięć minut.

      Kiedy jajka się zaczną ścinać, nożyczkami wycinamy rybki z łososia oraz sera. Układamy je na sobie i przekładamy na omlet. Pomidora kroimy w drobną kostkę i rozrzucamy po całości. Ze szczypiorku robimy glony i lekko dociskamy do omletu.

      Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i włączamy pieczenie z góry. Omlet zapiekamy na patelni w piekarniku przez 10 minut. Następnie przekładamy na talerze. ;) Dzięki tortilli można to danie jeść jak pizzę. ;)

      Z tęsknoty za morzem

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      piątek, 29 czerwca 2012 11:13
  • czwartek, 28 czerwca 2012
    • "Szpinakowo - ogórkowe spaghetti"

      Szczerze mówiąc, kiedy otrzymałam paczkę z Frosty z produktami do testowania, z wyciąganiem każdego kolejnego pudełka byłam coraz bardziej przerażona. Długo się zastanawiałam co ja zrobię z tak ogromną ilością.. szpinaku. Nikt niestety u nas nie lubi szpinaku więc problem był kolosalny. Ale cóż - kto nie próbuje, ten nie wie.. I.. może jednak ten szpinak nie jest taki zły? :)

      Składniki:

      • 1 zielony ogórek
      • 2 czerwone cebule
      • 5 ząbków czosnku
      • 400 ml śmietanki 30%
      • 400 ml śmietany 12%
      • 0,5 kg mięsa mielonego
      • 0,5 kg makaronu spaghetti
      • 1/2 opakowania Szpinaku z sosem serowym Frosta
      • kilka gałązek ulubionych ziół
      • sól
      • pieprz
      • czosnek niedźwiedzi
      • gałka muszkatołowa
      • oliwa z oliwek
      • 2 jajka


      Przygotowanie:

      Wstawiamy osoloną wodę na makaron.

      Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy pokrojoną w piórka cebule i rumienimy. Kiedy cebula się lekko zeszkli - dodajemy mięso mielone wymieszane z dwoma jajkami, pieprzem, odrobinką soli oraz startymi ząbkami czosnku.

      Kiedy mięso będzie podsmażone - przekładamy całość do wysokiego garnka i zalewamy śmietanką 30%, dodajemy świeżo startą gałką muszkatołową, ulubionymi ziołami i ponownie dosalamy szczyptą soli.

      Na tarce o grubych oczkach ścieramy zielonego ogórka i dodajemy wraz z drugą śmietaną do sosu. Dokładnie mieszamy.

      Nóż zamaczamy we wrzątku i odkrawamy połowę kostki szpinaku w sosie serowym. Dodajemy zamrożony do sosu i zwiększamy ogień.

      Próbujemy sos - doprawiamy w razie potrzeby i podajemy z makaronem al dente. ;)

      Szpinakowo - ogórkowe spaghetti

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „"Szpinakowo - ogórkowe spaghetti"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 czerwca 2012 17:49
  • środa, 27 czerwca 2012
    • "Malinowy król"

      Na targach królują truskawki, czereśnie i pierwsze jagody.. a ja dziś znalazłam przepiękne, dorodne i słodkie maliny! ;)

      Składniki:

      • 250 g świeżych malin
      • 1 kg serka z prawdziwą wanilią
      • 300 g kruchych ciastek
      • 1 opakowanie żelatyny
      • 4 łyżeczki Konfitury z malin Premium Rosa
      • 2 galaretki malinowe
      • kolorowa posypka
      • 550 ml wrzątku


      Przygotowanie:

      Na dnie okrągłej tortownicy z odpinanym dnem układamy z ciastek równą warstwę.

      Do miski przekładamy serek waniliowy, dodajemy malinową konfiturę i rozpuszczoną w 1/4 szklanki wrzątku żelatynę. Miksujemy łącząc dokładnie wszystkie składniki. Powstałą masę przelewamy na ciastka.

      Na wierzchu serka układamy maliny - ja układałam na około, ale równie dobrze można je fantazyjnie rozrzucić. ;) Ciasto wstawiamy do lodówki na 3 godzinki.

      Po dwóch godzinach od wstawienia ciasta do lodówki, obie galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra wrzątku i pozostawiamy do ostygnięcia.

      Po trzech godzinach wyciągamy sernik, wolnym strumieniem przelewamy ostudzoną galaretkę i wstawiamy na kolejne dwie godziny do chłodni.

      Jeśli zabierzemy się za to przed południem - wieczorem, przy herbacie będziemy mogli cieszyć się malinowym smakiem lata. ;)

      Malinowy król

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „"Malinowy król"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      środa, 27 czerwca 2012 20:18
  • wtorek, 26 czerwca 2012
    • "Łosojajki"

      Składniki:

      • 14 wiejskich jajek
      • 300 g wędzonego łososia
      • pęczek szczypiorku
      • pół szklanki kaszy manny
      • pieprz
      • sól
      • czosnek niedźwiedzi
      • dwa ząbki czosnku
      • szklanka bułki tartej
      • oliwa z oliwek


      Przygotowanie:

      Dwanaście jajek gotujemy na twardo, w osolonej wodzie. Ja zawsze daje dwie łyżeczki soli - dzięki temu skorupki łatwiej odchodzą od białka. Następnie hartujemy je zimną wodą i obieramy.

      Skręcamy maszynkę do mielenia i na najdrobniejszych oczkach mielimy jajka, następnie do masy jajecznej dodajemy zmielonego łososia. Całość mieszamy ręką.

      Dodajemy posiekany pęczek szczypiorku, starte na tarce ząbki czosnku, kaszę mannę, pieprz, sól oraz czosnek niedźwiedzi.

      Masę wstawiamy do lodówki na godzinkę, żeby kasza manna lekko spęczniała.  Następnie zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy e w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej oliwie, z obu stron na złoty kolor.

      Pysznie smakują z ziemniakami, majonezem i surówką ze świeżych warzyw. ;) Doskonałe również dla wegetarian!

      Łosojajka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „"Łosojajki"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 czerwca 2012 18:38
    • "Domowy majonez o smaku curry"

      Składniki:

      • 2 żółtka
      • 1 łyżka soku z grejpfruta
      • szczypta soli
      • szklanka oliwy z oliwek Monini
      • szczypta pieprzu
      • 1 łyżeczka musztardy curry


      Przygotowanie:

      Jajka oddzielamy od żółtek - najlepiej to zrobić wylewając jajko na rękę i łapiąc delikatnie żółtko.

      Oczyszczone z białka żółtka wlewamy do miseczki, dodajemy szczyptę soli oraz łyżkę soku z grejpfruta. Miksujemy na wolnych obrotach, starając się kręcić w jedną stronę. Kiedy masa się połączy - dolewamy kilka kropelek oliwy. Nieprzerwanie miksując dolewamy cieniutką strużką oliwę z oliwek, zwiększamy obroty.

      Kiedy cała oliwa połączy się z żółtkami - dodajemy łyżeczkę musztardy, doprawiamy odrobiną pieprzu i szczyptą soli. Gotowy majonez przechowujemy w lodówce - najlepiej w słoiczku.

      Domowy majonez o smaku curry

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 czerwca 2012 16:53
  • poniedziałek, 25 czerwca 2012

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl