Podniebienne Pieszczoty

Wpisy

  • piątek, 29 maja 2015
    • "Letni koktajl dwukolorowy"

      Składniki na warstwę czerwoną:

      • 1 kg truskawek
      • 2 łyżki mieszanki babki płesznik z jajowatą
      • 2 łyżki soku z cytryny


      Składniki na warstwę zieloną:

      • garść szpinaku
      • garść jarmużu
      • 2 łyżki soku z cytryny
      • filiżanka zimnego naparu z pokrzywy
      • łyżka młodego jęczmienia


      Przygotowanie:

      Wyciągamy dwie miski.

      Do pierwszej wrzucamy umyte truskawki bez szypułek, dodajemy sok z cytryny i babki, miksujemy.

      Do drugiej miski wrzucamy umyty szpinak, jarmuż, dodajemy herbatę i sok z cytryny. Miksujemy.

      Podajemy w jednym naczyniu, nalewamy warstwowo.

      Smacznego!

      Letni koktajl dwukolorowy

      Letni koktajl dwukolorowy

      Letni koktajl dwukolorowy

       

      Oczyszczające smoothies "Czas na szpinak 5!" Milion Smaków Truskawek - druga edycja

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      piątek, 29 maja 2015 21:40
  • środa, 27 maja 2015
    • "Lody sernikowe z galaretką truskawkową"

      Składniki:

      • 500 g półtłustego twarogu
      • 125 g mascarpone
      • 4 żołtka
      • 1/2 szklanki mleka
      • 5 łyżek cukru pudru
      • 1 galaretka truskawkowa
      • 100 ml wrzątku
      • otarta skórka z jednej cytryny


      Przygotowanie:

      Dzień wcześniej do zamrażalnika chowamy misę do lodów.

      Twaróg dwukrotnie mielimy.

      Do miski wbijamy cztery żółtka, ucieramy z cukrem pudrem na gładką, lekko puszystą masę. W garnuszku podgrzewamy mleko, doprowadzamy do wrzenia. Powoli dolewamy do żółtek.

      Do masy jajecznej dodajemy zmielony twaróg, mascarpone i skórkę otartą z cytryny. Miskę owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny.

      Do szklanki wlewamy 100 ml wrzątku, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Przelewamy do płaskiego naczynia i wkładamy do lodówki.

      Schłodzoną masę przekładamy do maszyny razem z pokrojoną galaretką, postępujemy według instrukcji producenta.

      Podajemy z chrupiącymi rurkami. ;)

      Lody sernikowe z galaretką truskawkową

      Lody sernikowe z galaretką truskawkową

       

      Akcja lodowa 2015

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      środa, 27 maja 2015 17:38
  • wtorek, 26 maja 2015
    • "Lody pistacjowe - obłędne"

      Składniki:

      • 400 g solonych pistacji w skorupkach
      • 1 serek mascarpone
      • 1 szklanka śmietanki 30%
      • 1/3 szklanki cukru
      • 2 łyżki syropu migdałowego
      • 2 żółtka


      Przygotowanie:

      Dzień wcześniej do zamrażalnika chowamy misę od maszyny do lodów.

      Pistacje obieramy ze skorupek, dzielimy na dwie części - jedną 2/3, drugą 1/3.

      Mniejszą część pistacji mielimy w malakserze na grubsze kawałki, odkładamy.
      Większą część mielimy na pył, dodajemy syrop migdałowy i mielimy jeszcze chwilę trybem pulsacyjnym.

      Do garnka wlewamy kremówkę, dodajemy cukier i podgrzewamy na niewielkim ogniu aż do rozpuszczenia.

      Żółtka miksujemy, dolewamy trochę ciepłej kremówki, hartujemy i dodajemy całość do garnka, podgrzewamy chwilę i nie doprowadzamy do wrzenia.

      Kremówkę łączymy z grubszymi kawałkami pistacji oraz miazgą z syropem migdałowym. Wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny.

      Masę na lody wlewamy do maszyny, postępujemy według wskazówek producenta.

      Zmrożone lody przelewamy do pojemniczka i wkładamy do zamrażalnika na minimum dwie godziny.

      Lody pistacjowe - obłędne

      Lody pistacjowe - obłędne

      Lody pistacjowe - obłędne

       

      Akcja lodowa 2015

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 maja 2015 14:47
  • niedziela, 24 maja 2015
  • sobota, 23 maja 2015
  • środa, 20 maja 2015
    • "Domowe, sojowe lody waniliowe"

      Składniki:

      • 500 ml waniliowego mleka sojowego
      • 100 g cukru
      • 1 laska wanilii
      • 6 żółtek
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


      Przygotowanie:

      Dzień wcześniej wkładamy do zamrażalnika misę do lodów.

      Do garnka wlewamy mleko, laskę wanilii przecinamy wzdłuż, wyciągamy nasionka i dodajemy do mleka. Dosypujemy 3/4 cukru i doprowadzamy do wrzenia.

      W misce ucieramy żółtka z pozostałym cukrem aż staną się jasne i lekko puszyste, dodajemy ekstrakt z wanilii i trzy łyżki wrzącego mleka waniliowego, nie przerywamy miksowania.

      Żółtka powoli wlewamy do gotującego się mleka, zmniejszamy ogień i nieustannie mieszając drewnianą łyżką czekamy aż zgęstnieje (około pięciu minut, nie dopuszczamy by się zagotowało).

      Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

      Chłodną masę przelewamy do maszyny do lodów i postępujemy zgodnie z instrukcją producenta.

      Wspaniałe z szarlotką na gorąco. 

      Domowe, sojowe lody waniliowe

       

      Akcja lodowa 2015

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „"Domowe, sojowe lody waniliowe"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      środa, 20 maja 2015 20:19
  • wtorek, 19 maja 2015
    • "Strawa dla Wiedźmina"

      Mąż mój ukochany uwielbia wiedźmińską serię i wczoraj tuż po 23 biegł do paczkomatu po swój wyczekany egzemplarz. Do szóstej rano podróżował po Temerii. A przecież machając mieczem i jeżdżąc na koniu można się zmęczyć solidnie, więc i konkretna strawa potrzebna! Zarówno w książkach jak i grach niewiele jest o jedzeniu, bo kto by się zastanawiał co je będąc Wiedźminem - ma być smacznie i pożywnie. ;)

      Składniki:

      • 1 łyżka smalcu
      • 600 g karkówki
      • 1 główka czosnku
      • 2 czerwone cebule
      • 200 g dowolnej kaszy
      • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli
      • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
      • 125 ml miodu pitnego
      • 125 ml ciemnego piwa typu porter
      • 2 łyżki śmietany
      • 2 łyżeczki musztardy


      Przygotowanie:

      Karkówkę kroimy w trzy grube plastry, każdy po 200 g. W moździerzu rozcieramy sól z pieprzem i doprawiamy mięso. Wkładamy do lodówki na całą noc.

      Na patelni rozgrzewamy smalec, obsmażamy mięso z obu stron na lekko brązowy kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy posiekaną cebulą, zmiażdżonymi mieczem ząbkami czosnku, zalewamy piwem i miodem pitnym.

      Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez godzinę. Po połowie czasu przewracamy mięso. Gotujemy kaszę według opisu na opakowaniu.

      Po upieczeniu wyciągamy, odkładamy na talerz by odpoczęło.

      Sos spod mięsa przelewamy do garnka, miksujemy ze śmietaną i musztardą.

      Podajemy kawał mięcha z kaszą i sosem, do tego zimne, ciemne piwo. 

      Strawa dla Wiedźmina

      Strawa dla Wiedźmina

      Strawa dla Wiedźmina

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 maja 2015 19:29
    • "Masło z kwiatami czosnku niedźwiedziego"

      Składniki:

      • 200 g prawdziwego masła
      • szklanka kwiatów czosnku niedźwiedziego,
      • bez łodyżek
      • szczypta soli
      • szczypta białego pieprzu
      • kawałek folii spożywczej


      Przygotowanie:

      Masło wyciągamy dwie - trzy godziny wcześniej z lodówki.

      Umyte kwiaty drobno siekamy, mieszamy z masłem, pieprzem oraz solą.

      Na arkuszu folii spożywczej układamy masło i nadajemy mu kształt wałeczka. Delikatnie formujemy folią, zwijamy i wkładamy do lodówki na dwie godziny.

      Podajemy ze świeżym pieczywem, dodajemy dla wzbogacenia smaku do zup i sosów.

      Masło z kwiatami czosnku niedźwiedziego

      Masło z kwiatami czosnku niedźwiedziego

      Masło z kwiatami czosnku niedźwiedziego

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 maja 2015 17:31
  • poniedziałek, 18 maja 2015
  • niedziela, 17 maja 2015
    • "Suszony czosnek niedźwiedzi"

      Czosnek niedźwiedzi odkryłam wiele lat temu. Przechadzając się po sklepie, natknęłam się na półkę ze zdrową żywnością, a jako niepoprawna fanka czosnku postanowiłam go kupić. Och, jaka była radość w domu jak zrobiłam z nim najzwyklejszy makaron! Od tamtej pory używam go do mięs i makaronów, twarogów, koktajli i zup. Dopiero w tym roku znalazłam na popularnym serwisie aukcyjnym świeże liście na kilogramy - niewiele myśląc zamówiłam i narobiłam sobie roboty na całą noc. ;p

      Czosnek niedźwiedzi ma podobne właściwości zdrowotne do zwykłego czosnku, a nawet mocniejsze. Warto go więc wysuszyć i cieszyć się nim cały rok. ;)

      Zauważyłam, że krąży pewien mit na temat czosnku niedźwiedziego, że gdy zakwitnie staje się trujący - to nieprawda. Liście stają się mniej smaczne, ale wciąż zdrowe i pyszne. ;) Warto zbierać przed zakwitnięciem, ale ja też wykorzystałam kwiaty do kilku przepisów, które pojawią się na blogu. ;)

      Pamiętajmy, że czosnek niedźwiedzi jest pod częściową ochroną - to oznacza, że można zbierać liście, nie wolno wyrywać korzeni oraz należy zebrać nie więcej niż kilkanaście procent na danym terenie.

      Składniki na 200 g suszonego czosnku:

      • 2 kg świeżych liści czosnku niedźwiedziego, bez łodyżek


      Przygotowanie:

      Na podłodze rozpościeramy prześcieradło, najlepiej takie, które nawet jak się ewentualnie zabarwi, nie będzie nam go szkoda.

      Liście myjemy partiami i rozkładamy na prześcieradle by się osuszyły.

      Osuszone siekamy (nie musi być bardzo drobno, bardzo łatwo się kruszy w rękach po wysuszeniu) i układamy na piętrach suszarki do warzyw.

      Mi wyszło łącznie dziesięć pięter na dwa kilogramy czosnku.

      Przechowujemy w suchym miejscu.

      Suszymy około 5 - 6 godzin, przesypujemy do suchych, plastikowych pojemniczków. 

      Suszony czosnek niedźwiedzi

      Suszony czosnek niedźwiedzi

      Suszony czosnek niedźwiedzi

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      niedziela, 17 maja 2015 15:27

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl