Podniebienne Pieszczoty

Wpisy

  • sobota, 31 maja 2014
  • piątek, 30 maja 2014
    • "Kluseczki twarogowe z truskawkami"

      Kochani! Dostąpił mnie dzisiaj niesamowity zaszczyt znalezienia się w pięćdziesiątce najsmaczniejszych kulinarnych blogów Małopolskich. Trwa głosowanie na ten najpyszniejszy! Mam nadzieję, że mogę liczyć na wasze głosy! ;)

      http://krakow.naszemiasto.pl/plebiscyt/karta/podniebienne-pieszczoty,8954,190856,t,id,kid.html

      "Kluseczki twarogowe z truskawkami"

      Składniki na ciasto:

      • 250 g pełnotłustego twarogu
      • 1 jajko
      • 1/3 szklanki mąki
      • 2 łyżki kaszy manny
      • 50 g masła
      • 2 łyżki cukru
      • skórka otarta z jednej cytryny


      Składniki na sos truskawkowy:

      • 300 g truskawek
      • łyżeczka cukru
      • pół łyżeczki cynamonu
      • szczypta świeżo zmielonego pieprzu


      Dodatkowo:

      • 14 średniej wielkości truskawek
      • 4 łyżki bułki tartej
      • łyżka cukru
      • łyżka masła


      Przygotowanie:

      Do miski wkładamy kawałek miękkiego masła i dodajemy cukier, jajko, pokruszony twaróg, mąkę oraz kaszę mannę. Całość miksujemy ze sobą aż utworzy się jednolite ciasto. Odstawiamy do lodówki na pół godziny.

      Do dużego garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy szczyptę soli.

      Do małego garnuszka wrzucamy truskawki bez szypułek, cukier oraz cynamon, na malutkim ogniu dusimy aż truskawki zaczną się rozpadać.

      Wyciągamy ciasto i wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie placuszki, otulamy szczelnie truskawki i odkładamy zrobione kuleczki na deskę oprószoną mąką.

      Ogień pod wodą skręcamy na minimum (nie może już wrzeć) i gotujemy kluseczki przez dziesięć minut.

      Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy bułkę tartą z cukrem na złoty kolor.

      Truskawki miksujemy, dodajemy szczyptę świeżo zmielonego pieprzu.

      Podajemy kluseczki wraz z sosem i chrupiącą posypką.

      Kluseczki twarogowe z truskawkami

      Kluseczki twarogowe z truskawkami

      Kluseczki twarogowe z truskawkami

      Kluseczki twarogowe z truskawkami

       

      Milion smaków truskawek

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      piątek, 30 maja 2014 18:49
  • czwartek, 29 maja 2014
  • środa, 28 maja 2014
    • "Czekoladowe muffinki"

      Składniki:

      • 1 czubata szklanka mąki
      • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 4 łyżki kakao
      • pół tabliczki mlecznej czekolady
      • pół tabliczki białej czekolady
      • 2 wiejskie jajka
      • 1 duży jogurt grecki
      • 100 g bardzo miękkiego masła
      • 1/3 szklanki cukru pudru


      Przygotowanie:

      Do miski przesiewamy mąkę wraz z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz kakao.
      W osobnej misce miksujemy masło z jajkami oraz jogurtem.

      Łączymy wszystko ze sobą, dodajemy posiekaną czekoladę.

      Do formy wkładamy papilotki i każdą napełniamy do 3/4 wysokości.
      Pieczemy w 200 stopniach przez dwadzieścia minut, termoobieg, grzanie z dołu.

      Można dodatkowo udekorować bitą śmietaną, ale co za dużo grzechów, to za dużo w boczki. ;p

      Czekoladowe muffinki

       

      Jeść czy grać?

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      środa, 28 maja 2014 22:09
  • wtorek, 27 maja 2014
  • poniedziałek, 26 maja 2014
  • niedziela, 25 maja 2014
  • sobota, 24 maja 2014
  • piątek, 23 maja 2014
    • "Azjatycka sałatka z olejem rzepakowym"

      Składniki:

      • 2 piersi z kurczaka
      • 1 opakowanie mieszanki azjatyckiej
      • 200 g makaronu ryżowego
      • 2 łyżki sezamu
      • pęczek szczypiorku
      • 2 łyżki oleju sezamowego
      • 2 łyżki oleju rzepakowego
      • 1 biała cebula
      • kawałek imbiru
      • sól i pieprz do smaku
      • 2 papryczki chilli
      • 4 łyżki sosu słodko - kwaśnego


      Sos:

      • 4 łyżki majonezu
      • 4 łyżki jogurtu greckiego
      • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
      • 2 ząbki czosnku


      Przygotowanie:

      Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju rzepakowego i podsmażamy drobno posiekane chilli oraz obrany imbir. Po chwili dodajemy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka.

      Kiedy z mięsa wytopi się zbyt wiele wody, odlewamy ją i wyłączamy. Dodajemy sos słodko - kwaśny,olej sezamowy, doprawiamy solą i pieprzem.
      Odstawiamy do ostygnięcia.

      Warzywa podsmażamy na tej samej patelni co mięso.
      Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

      Do domowego majonezu na oleju rzepakowym (Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego przestałam używać oliwy z oliwek. Dobre, po polskie! ;)) dodajemy sos sojowy, jogurt oraz czosnek.

      Sezam prażymy krótką chwilę na suchej patelni.

      Składniki układamy warstwowo - mięso, warzywa, sos, makaron, sezam i posiekany drobno szczypiorek.

      Azjatycka sałatka z olejem rzepakowym

      Azjatycka sałatka z olejem rzepakowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      piątek, 23 maja 2014 20:33

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl