Podniebienne Pieszczoty

Wpisy

  • poniedziałek, 27 maja 2013
    • "Syrop akacjowy"

      Składniki:

      • 6 szklanek płatków akacji
      • 500 g cukru
      • 1 litr wody
      • 1 cytryna


      Przygotowanie:

      Kwiaty zbieramy z dala od drogi, najlepiej niedaleko lasu, gdzie powietrze jest jak najbardziej czyste.

      Następnie obrywamy z gałązek białe płatki, delikatnie płuczemy je zimną wodą.
      Wsypujemy do sporego, przynajmniej dwulitrowego słoika, dodajemy wyszorowaną i pokrojoną w plasterki cytrynę.

      Do garnka wlewamy litr wody i wsypujemy 500 g cukru, syrop doprowadzamy do wrzenia.
      Gorącym syropem zalewamy kwiaty i odstawiamy na dobę w chłodne, przewiewne miejsce.

      Następnego dnia całość przelewamy do garnka i gotujemy.

      Po zagotowaniu przecedzamy przez drobne sitko, ponownie zagotowujemy i przelewamy do wyparzonych słoiczków/buteleczek.

      Herbatka z syropem akacjowym będzie doskonała na wieczór, zaśniemy spokojniejsi i zdrowsi. ;)

      Syrop akacjowy

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „"Syrop akacjowy"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 maja 2013 21:38
  • niedziela, 26 maja 2013
    • "Konfitura jabłkowo - różana"

      Składniki:

      • 6 kwaśnych, soczystych jabłek
      • 1 szklanka cukru
      • skórka otarta z jednej cytryny
      • sok z połowy cytryny
      • pół szklanki wody
      • 4 szklanki płatków dzikiej róży


      Przygotowanie:

      Jabłka obieramy ze skórki, dzielimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.

      Do garnka wlewamy pół szklanki wody i wsypujemy jabłka.
      Smażymy często mieszając, aż zrobią się al dente.

      Następnie dodajemy cukier, sok oraz skórkę z cytryny.

      Po dziesięciu minutach dodajemy płatki róży, mieszamy i przekładamy jabłka do wyparzonych, gorących słoików.

      Doskonałe do szarlotki i naleśników. ;)

      Konfitura jabłkowo - różana

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 maja 2013 21:52
  • sobota, 25 maja 2013
    • "Wstążki z kurczakiem i pieczarkami"

      Składniki:

      • 500 g makaronu wstążki
      • 400 g pieczarek
      • 1 biała cebula
      • 4 ząbki czosnku
      • 500 ml śmietany 12%
      • 100 g żółtego sera
      • łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
      • 500 g piersi z kurczaka
      • 2 łyżki oliwy z oliwek
      • 2 łyżeczki soli morskiej


      Przygotowanie:

      Cebulę kroimy w drobną kostkę, odrobinę solimy (dzięki czemu się nie przypali) i szklimy na patelni z rozgrzaną oliwą.

      Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki, podsmażamy razem z cebulą.
      Dodajemy łyżeczkę pieprzu i pokrojonego w kostkę kurczaka.

      Dodajemy łyżeczkę soli, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i zwiększamy ogień by odparowała woda.

      Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy śmietanę i ew. doprawiamy do smaku.

      Przygotowany sos mieszamy z makaronem ugotowanym w osolonej wodzie.

      Przed podaniem posypujemy startym, żółtym serem.

      Wstążki z kurczakiem i pieczarkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      sobota, 25 maja 2013 19:54
  • czwartek, 23 maja 2013
    • "Langosze z sosem czosnkowym i serem"

      Składniki na ciasto:

      • 700 g mąki pszennej
      • 30 g świeżych drożdży
      • 300 ml mleka
      • łyżka masła
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 łyżeczka cukru
      • 100 g ostrego sera
      • 3 ugotowane ziemniaki


      Sos:

      • 400 ml jogurtu greckiego
      • 4 ząbki czosnku
      • świeżo zmielony czarny pieprz
      • sól
      • oraz dodatkowo 400 g żółtego sera i olej do smażenia


      Przygotowanie:

      Gotujemy trzy ziemniaki (choć tak naprawdę na taką ilość szkoda gazu/prądu, więc lepiej ugotować trzy więcej dnia poprzedniego. ;))

      Do miski kruszymy drożdże, dodajemy łyżeczkę soli oraz cztery łyżki mąki.
      Mleko lekko podgrzewamy i dolewamy szklankę.
      Dokładnie mieszamy tworząc zaczyn i pozostawiamy w ciepłym miejscu na kwadrans.

      Następnie na stolnicę wysypujemy pół kilograma mąki, dodajemy łyżeczkę soli i ścieramy na drobnych oczkach ostry ser i ziemniaki.
      W mące robimy otwór i wlewamy zaczyn.

      Do pozostałego mleka dodajemy łyżkę masła i podgrzewamy (najwygodniej w mikrofalówce przez minutkę).

      Wyrabiamy ciasto dolewając co jakiś czas odrobinę mleka.
      Jeśli ciasto jest bardzo kleiste, dodajemy resztę mąki.

      Będzie gotowe jak zacznie samo odchodzić od ręki.

      Przygotowane ciasto pozostawiamy na godzinkę do wyrośnięcia.

      Na patelni rozgrzewamy sporą porcję oleju, mniej więcej na wysokość 1 cm.
      Ciasto dzielimy na około szesnaście części. Każdy kawałek rozklepujemy na placuszek, nie grubszy niż pół centymetra.

      Smażymy na patelni na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu odsączamy na papierowych ręcznikach kuchennych.

      Do jogurtu greckiego ścieramy czosnek, doprawiamy solą i pieprzem.
      Ser ścieramy na grubych oczkach.

      Langosze podajemy polane sosem i posypane serem.
      Można również dodać szynkę i szczypiorek.. lub dać ponieść się fantazji. ;)

      Langosze z sosem czosnkowym i serem

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „"Langosze z sosem czosnkowym i serem"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 maja 2013 20:11
  • poniedziałek, 20 maja 2013
  • czwartek, 16 maja 2013
    • "Risotto z łososiem, miętą i pomarańczami"

      Składniki:

      • 300 g ryżu arborio Britta
      • 500 g filetu z łososia
      • 1 biała cebula
      • 2 ząbki czosnku
      • 50 g masła
      • 200 ml śmietanki 30 %
      • 3 szklanki wody
      • 1 łyżeczka soli morskiej
      • kilka ziarenek pieprzu
      • dwa listki laurowe
      • 1 pomarańcza
      • pęczek mięty
      • 2 łyżki parmezanu


      Przygotowanie:

      Rybę kroimy na paski, wkładamy do garnuszka, dodajemy pieprz ziarnisty, sól morską oraz liście laurowe. Dodajemy trzy szklanki wody i gotujemy na średnim ogniu. Jak łosoś zmieni kolor, wyłączamy płomień i odstawiamy do ostygnięcia.

      Po przestygnięciu ściągamy z kawałków skórę i w delikatnie rozdrabniamy w palcach.
      Bulion przecedzamy przed drobne sitko.

      Na patelni rozpuszczamy około 25 g masła, cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy.
      Następnie wsypujemy ryż i nieustannie mieszając czekamy aż zrobi się przezroczysty.

      Następnie chochlą dolewamy miarkę bulionu łososiowego, dodajemy kawałki ryby, otartą skórkę z pomarańczy.

      Z pozostałego owocu wyciskamy sok i po wchłonięciu się bulionu, dodajemy go na patelnię.

      Risotto robimy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając.

      Co jakiś czas dolewamy bulion.

      Pod sam koniec gotowania dodajemy śmietankę i kawałek masła.

      Po odparowaniu nadmiaru płynu wyłączamy patelnię, dodajemy świeżo posiekaną miętę i parmezan.
      Podajemy na gorąco. 

      Risotto z łososiem, miętą i pomarańczami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 maja 2013 22:01
  • sobota, 11 maja 2013
    • "Domowy ketchup bananowy"

      Składniki:

      • 5 bardzo dojrzałych bananów
      • 5 pomidorów
      • 5 laseczek selera naciowego
      • 5 ząbków czosnku
      • 2 niewielkie cebule
      • pęczek świeżej bazylii
      • 2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą Kamis
      • 2 łyżeczki soli morskiej
      • 1 czerwona papryka
      • 1 szklanka rodzynek
      • 1 szklanka octu balsamicznego
      • 2 łyżki oliwy z oliwek


      Przygotowanie:

      Pomidory, banany oraz seler kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i podsmażamy.

      Dodajemy startą cebulę, ząbki czosnku, pieprz, sól oraz rodzynki.

      Dorzucamy pokrojoną paprykę oraz ocet balsamiczny.
      Całość dusimy pod przykryciem przez piętnaście minut.

      Następnie miksujemy na gładki sos, na najwyższych obrotach.
      Doprowadzamy do wrzenia.
      Chwilę przed przełożeniem do słoików lub butelek dodajemy drobno posiekany pęczek bazylii, można jeszcze raz zmiksować. ;) *

      Ketchup przelewamy do niewielkich, wyparzonych wcześniej słoiczków i mocno zakręcamy.
      Stawiamy na zakrętce.

      Doskonały i zaskakujący dodatek do grilla. ;)

      *Jeśli komuś zależy na idealnie gładkiej strukturze, może przetrzeć dodatkowo przez sitko.

      Domowy ketchup bananowy

      Domowy ketchup bananowy

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „"Domowy ketchup bananowy"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      sobota, 11 maja 2013 19:00
  • piątek, 10 maja 2013
    • "Domowa tortilla"

      Składniki na piętnaście sztuk:

      • 2 szklanki mąki kukurydzianej
      • pół szklanki mąki pszennej
      • 15 g świeżych drożdży
      • 1,5 szklanki wody
      • 2 łyżki oliwy z oliwek
      • pół łyżeczki soli
      • pół łyżeczki cukru


      Przygotowanie:

      Do miski kruszymy drożdże, dodajemy sól i cukier. Rozcieramy łyżką aż drożdże zaczną pracować.

      Do wody wlewamy oliwę z oliwek.

      Mąkę pszenną oraz kukurydzianą przesiewamy do miski. Mieszamy razem z drożdżami i dodając powoli wody wyrabiamy ciasto.

      Po osiągnięciu jednolitej kulki przykrywamy ciasto czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

      Następnie wyciągamy ciasto z miski, obsypujemy stolnicę mąką kukurydzianą i ręcznie formujemy dwa wałeczki, które kroimy mniej więcej na 7 - 8 kawałków.

      Rozgrzewamy suchą, teflonową patelnie.

      Kawałek ciasta rozpłaszczamy i formujemy mniej więcej w kółeczko.

      Wałkujemy delikatnie na bardzo cieniutki placuszek, wręcz lekko przezroczysty (na wielkość patelni).

      Przygotowany placek kładziemy na mocno gorącą patelnię i pieczemy mniej więcej po 2 minuty z obu stron.
      Tortilla powinna zacząć lekko rosnąć, a w niektórych miejscach zaczną pojawiać się brązowe plamki.

      Przygotowane placki nadziewamy ulubionymi składnikami. ;)

      Domowa tortilla

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      piątek, 10 maja 2013 21:14
  • czwartek, 09 maja 2013
    • "Domowa konfitura z mniszka"

      Składniki:

      • mniej więcej 1 kg płatków mniszka lekarskiego
      • 500 g brązowego cukru
      • 200 g miodu wielokwiatowego
      • 500 ml wody
      • 2 soczyste pomarańcze


      Przygotowanie:

      Najpierw trzeba wybrać się na łąkę - zdecydowanie gdzieś z dala od ruchliwych dróg i zgiełku wielkich miast. Trzeba wziąć kilku pomocników i z obietnicą, że po zbiorach będzie pyszny grill poprosić ich o zbieranie pięknie rozwiniętych mleczy. Samej usiąść wygodnie na kocu, wysmarować twarz filtrem i od razu wyskubywać z kwiatostanu żółte płatki, ponieważ jeśli zbierzemy całe kwiaty - nawet nie zdążymy wrócić do domu a już się zamkną.

      Płatki najlepiej zbierać do wiaderka, raczej nie reklamówki, ale jak to mówią - z braku laku i kit dobry. ;)

      Po zebraniu potrzebnej ilości wywiązujemy się z obietnicy grillowej. ;)

      Po powrocie do domu, rozkładamy na stole spory arkusz papieru do pieczenia, wysypujemy płatki, równo rozkładamy i zostawiamy na noc, najlepiej przy otwartym oknie, by pozbyć się mieszkających tam jeszcze żyjątek.

      Następnego dnia przepłukujemy płatki zimną wodą.

      Do garnka wsypujemy cukier i wlewamy wodę.
      Dodajemy pokrojone w cieniutkie plasterki pomarańcze i doprowadzamy do wrzenia.

      Do gorącego syropu wrzucamy płatki i gotujemy przez około półtorej godziny (nie mieszając), na średnim ogniu, żeby większość wody odparowała. Można użyć żel-fixu, ale to raczej jeśli nastawiamy się na zrobienie większej ilości i zachomikowanie na zimę. Ja zrobiłam tak raczej 'na teraz'. ;)

      Kiedy konfitura zgęstnieje wyłączamy ogień i dodajemy miód.

      Dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcamy i stawiamy na zakrętce.

      Następnego dnia chowamy do lodówki... lub po prostu jemy na śniadanie. ;)

      Domowa konfitura z mniszka

      Domowa konfitura z mniszka

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „"Domowa konfitura z mniszka"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      czwartek, 09 maja 2013 20:34
  • poniedziałek, 06 maja 2013
    • "Śniadaniowy mus kawowy z belVitą"

      Składniki na cztery porcje:

      • 24 ciasteczka belVita 8 zbóż + mleko
      • 4 żółtka
      • 200 ml śmietanki 30%
      • 6 łyżeczek cukru pudru
      • laska wanilii
      • 2,5 łyżki waniliowej kawy
      • 100 ml wrzątku
      • kilka listków mięty


      Przygotowanie:

      Delikatnie oddzielamy żółtka od białek. Białka odkładamy do porannej jajecznicy, natomiast żółtka wrzucamy do miseczki (już można mniej delikatnie ;)), dodajemy cukier puder i wyskrobane ziarenka wanilii. Ubijamy na biały, puszysty kogiel - mogiel.

      Do filtra wsypujemy dwie i pół łyżki (można więcej, jeśli ktoś lubi mocno kawowe desery) sypanej kawy waniliowej i zaparzamy w 100 ml wrzątku.

      Po 10 minutach po łyżeczce wlewamy kawę do żółtkowego wspomnienia z dzieciństwa, nieustannie miksujemy.

      Śmietankę ubijamy na pół sztywno, mieszamy z kawową pianką.

      Dwadzieścia ciasteczek kruszymy na drobne kawałeczki i mniej więcej 1/8 całości wsypujemy na dno pucharka. Wlewamy mus, kolejna warstwa ciasteczek i mus. Wierzch dekorujemy całym ciastkiem i listkami mięty.

      Przed podaniem schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc więc warto przygotować sobie śniadanie dzień wcześniej. ;)

      Śniadaniowy mus kawowy z belVitą

      Śniadaniowy mus kawowy z belVitą

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „"Śniadaniowy mus kawowy z belVitą"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 maja 2013 21:41

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl