Podniebienne Pieszczoty

Wpisy

  • poniedziałek, 27 kwietnia 2015
  • niedziela, 26 kwietnia 2015
    • "Domowa pasta tahini"

      Dzisiaj miałam totalne zaćmienie umysłowe i wsadziłam plastikową końcówkę od blendera w świeżo uprażone ziarna sezamu... Nie podobał mi się dźwięk jaki wydaje blender więc na niego spojrzałam, a on się ordynarnie stopił. Nie wiedziałam, czy się śmiać czy płakać, szczególnie, że kilka godzin wcześniej włączyłam zły palnik na indukcji (cholerna indukcja, serio.. nigdy bym sobie jej nie sprawiła świadomie..) i spaliłam deskę do krojenia.. Ech, ten dzień mógłby się już skończyć.

      Składniki:

      • 2 szklanki białego sezamu
      • 2 łyżki oleju sezamowego


      Przygotowanie:

      Sezam prażymy na suchej patelni, aż zacznie pachnieć (mi zapach przypomina popcorn) i lekko się zezłoci. Odstawiamy do ostudzenia.

      Następnie miksujemy ziarna dolewając odrobinę oleju aż uzyskamy konsystencję pasty. My lubimy zostawić pojedyncze ziarenka sezamu, ale możecie miksować aż uzyskacie jednolitą, lejącą się tahinę. ;)

      Domowa pasta tahini

      Domowa pasta tahini

      Domowa pasta tahini

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „"Domowa pasta tahini"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 kwietnia 2015 10:55
  • czwartek, 23 kwietnia 2015
    • "Sałatka z tuńczykiem na krakersach a'la ciasto"

      Składniki:

      • 48 serowych krakersów - około 300g
      • 300 g tuńczyka w sosie własnym
      • 6 łyżek kukurydzy z puszki
      • 8 jajek
      • 200 g żółtego sera
      • 2 łyżeczki musztardy dijon
      • pęczek szczypiorku
      • 300 ml majonezu


      Przygotowanie:

      Jajka gotujemy na twardo, obieramy, oddzielamy żółtka od białek i wkładamy do osobnych miseczek.

      Na desce do krojenia rozkładamy pierwszą warstwę szesnastu krakersów.

      Starty na najdrobniejszej tarce ser mieszamy z połową majonezu i ostrożnie rozsmarowujemy na krakersach, przykrywamy kolejną warstwą krakersów.

      Następnie mieszamy odsączonego tuńczyka z musztardą, wykładamy na krakersy, posypujemy kukurydzą i przykrywamy ostatnią warstwą, lekko dociskamy.

      Białka ścieramy na najmniejszych oczkach i mieszamy z pozostałym majonezem. Rozmarowujemy na ciasteczkach, posypujemy pokruszonymi żółtkami.

      Wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny.

      Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

      Sałatka z tuńczykiem na krakersach a'la ciasto

      Sałatka z tuńczykiem na krakersach a'la ciasto

      Sałatka z tuńczykiem na krakersach a'la ciasto

      Sałatka z tuńczykiem na krakersach a'la ciasto

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 kwietnia 2015 18:21
  • wtorek, 21 kwietnia 2015
  • niedziela, 19 kwietnia 2015
  • sobota, 18 kwietnia 2015
    • "Zupa z pokrzywy z kaszą jaglaną"

      Przyszła przepiękna wiosna, a łąki są usiane prawdziwym bogactwem przyrody. Jednym z naturalnych 'lekarstw' jakie możemy teraz zbierać (uzbrojeni w porządne rękawice, ja się średnio przygotowałam i mam poparzone palce, ale to podobno na zdrowie. ;p) jest pokrzywa zwyczajna. Pomaga w walce z anemią (więc jest doskonała dla kobiet w ciąży), jest świetna na problemy żołądkowe (od dwunastego miesiąca można ją podawać dzieciom - w formie zupki lub koktajlu), wspaniale wpływa na kondycję włosów i paznokci. Polecam, zachęcam - nie bójcie się, że nie poznacie, jak parzy - znaczy, ze pokrzywa. ;)

      Składniki:

      • 1,5 l rosołu drobiowego lub warzywnego
      • 1 marchewka
      • 1 ziemniak
      • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
      • 2 szklanki umytej i sparzonej pokrzywy
      • 4 ząbki czosnku
      • 1 biała cebula
      • 25 g masła
      • sól i pieprz do smaku


      Przygotowanie:

      Ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Zalewamy bulionem drobiowym i gotujemy do miękkości.

      Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na złoty kolor cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, wrzucamy pokrzywę, chwilę mieszamy i całość przekładamy do zupy.

      Dodajemy kaszę jaglaną i jeśli mamy ochotę - śmietanę. Miksujemy na gładki krem.

      Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z chrupiącym, pełnoziarnistym pieczywem. 

      Zupa z pokrzywy z kaszą jaglaną

      Zupa z pokrzywy z kaszą jaglaną

      Zupa z pokrzywy z kaszą jaglaną

      Zupa z pokrzywy z kaszą jaglaną

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      sobota, 18 kwietnia 2015 20:12
  • piątek, 17 kwietnia 2015
    • "Zielony hummus z awokado"

      Składniki:

      • 1 szklanka suchej cieciorki
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      • 2 ząbki czosnku
      • pół pęczka kolendry
      • 6 łyżek pasty tahini
      • 1 łyżka ziaren sezamu
      • 4 łyżki oleju z awokado
      • 1/3 szklanki wody z kostką lodu
      • sok z 1/2 cytryny
      • spora szczypta gruboziarnistej soli morskiej
      • 1 duże awokado Hass


      Przygotowanie:

      Cieciorkę wsypujemy na sitko, przepłukujemy wodą, wsypujemy do garnka i zalewamy dwiema szklankami wody. Dodajemy pół łyżeczki sody oczyszczonej (dzięki temu szybciej zmięknie) i odstawiamy na całą noc.

      Następnego dnia odlewamy wodę, ponownie przepłukujemy cieciorkę, zalewamy dwiema szklankami wody i dodajemy resztę sody. Gotujemy do miękkości.

      Cieciorkę odcedzamy i studzimy. (Można również użyć cieciorki z puszki, warto wtedy wybrać taką eko, bez zbędnych dodatków)

      Następnie wrzucamy do malaksera razem z pastą tahini, czosnkiem, awokado, solą oraz sokiem z cytryny. Miksujemy przez 3 - 4 minuty na w miarę gładki krem. Następnie dodajemy lodowatą wodę i miksujemy jeszcze przez chwilę.

      Przed podaniem polewamy olejem, posypujemy sezamem i kolendrą.

      Wspaniale smakuje ze świeżą, chrupiącą bagietką. 

      Na blogu znajdziecie również klasyczny hummus.

      Zielony hummus z awokado


      Zielony hummus z awokado

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      piątek, 17 kwietnia 2015 21:09
  • czwartek, 16 kwietnia 2015
  • środa, 15 kwietnia 2015
    • "Dietetyczny sernik z awokado"

      Składniki na spód:

      • 1 jajko
      • 1 szklanka pełnoziarnistej mąki
      • 1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich
      • 4 łyżki syropu z agawy
      • 50 g masła


      Składniki na sernik:

      • 500 g jogurtu greckiego
      • 2 miękkie awokado Hass
      • 4 listki żelatyny
      • 4 łyżki syropu z agawy
      • 1 karambola
      • sok z jednej cytryny
      • szczypta soli


      Przygotowanie:

      Na stolnicę wysypujemy mąkę oraz orzechy, dodajemy jajko, masło i syrop z agawy. Siekamy nożem aż składniki zaczną się łączyć, następnie szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

      Następnie wyciągamy ciasto, wałkujemy na grubość około 0,5 cm, nawijamy na wałek i przekładamy do formy o średnicy 25 cm, wysokość 4 cm.

      Ciasto nakłuwamy i wkładamy do lodówki.

      W tym czasie nagrzewamy piekarnik, grzanie góra - dół, 170 stopni przez dwadzieścia - dwadzieścia pięć minut.

      Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

      Do miski przekładamy jogurt grecki, dodajemy wydrążone awokado, sok z cytryny,szczyptę soli i syrop z agawy.
      Miksujemy na gładką, jednolitą masę.

      Żelatynę namaczamy przez dziesięć minut w wodzie, po napęcznieniu odsączamy lekko odciskając, przekładamy do miseczki i wkładamy do mikrofalówki na najniższą moc, na około dziesięć sekund.

      Do żelatyny dodajemy łyżkę masy sernikowej, mieszamy i dodajemy do reszty masy.

      Miksujemy ponownie, wylewamy na upieczony spód. Ciasto dekorujemy karambolą, schładzamy przez dwie - trzy godziny.

      Podajemy polane syropem z agawy.

      Dietetyczny sernik z awokado

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „"Dietetyczny sernik z awokado"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      środa, 15 kwietnia 2015 22:28
  • wtorek, 14 kwietnia 2015
    • "Hummus - pasta ze zdrowej cieciorki"

      Jeśli jeszcze nie próbowaliście pasty z cieciorki (albo jej samej, koniecznie to zmieńcie!) to zapraszam na przepis wyjątkowy - pełen cynku - eliksir dla zdrowych włosów i paznokci, witamin podnoszących odporność organizmu, a nawet mówią i piszą mądre głowy, że obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi.

      Hummus (czyli po prostu cieciorka po arabsku ;)) możecie dodawać zamiast majonezu, smarować nim pieczywo, maczać warzywa, zapakować w słoik i wziąć na grilla zamiast tuczących sosów, a najlepiej to wyjedzcie go palcem, bo jest po prostu pyszny. ;)

      Składniki:

      • 1 szklanka suchej cieciorki
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      • 2 ząbki czosnku
      • pół pęczka kolendry
      • 6 łyżek pasty tahini
      • 1 łyżka ziaren sezamu
      • 4 łyżki oleju z orzechów włoskich (lub oliwy)
      • 1/3 szklanki wody z kostką lodu
      • sok z 1/2 cytryny
      • spora szczypta gruboziarnistej soli morskiej
      • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej


      Przygotowanie:

      Cieciorkę wsypujemy na sitko, przepłukujemy wodą, wsypujemy do garnka i zalewamy dwiema szklankami wody. Dodajemy pół łyżeczki sody oczyszczonej (dzięki temu szybciej zmięknie) i odstawiamy na całą noc.

      Następnego dnia odlewamy wodę, ponownie przepłukujemy cieciorkę, zalewamy dwiema szklankami wody i dodajemy resztę sody. Gotujemy do miękkości.

      Cieciorkę odcedzamy i studzimy.

      Następnie wrzucamy do malaksera razem z pastą tahini, czosnkiem, gałką, solą oraz sokiem z cytryny. Miksujemy przez 3 - 4 minuty na w miarę gładki krem. Następnie dodajemy lodowatą wodę i miksujemy jeszcze przez chwilę.

      Przed podaniem polewamy olejem, posypujemy sezamem i kolendrą.

      Wspaniale smakuje ze świeżą, chrupiącą bagietką. 

      Hummus - pasta ze zdrowej cieciorki

      Hummus - pasta ze zdrowej cieciorki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „"Hummus - pasta ze zdrowej cieciorki"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 kwietnia 2015 19:10

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl