Podniebienne Pieszczoty

Wpisy

  • środa, 30 kwietnia 2014
    • "Domowy kisiel jabłkowy"

      Składniki:

      • 2 duże, słodkie jabłka
      • 4 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
      • 3 szklanki wody
      • 4 łyżeczki cukru brzozowego


      Przygotowanie:

      Do garnuszka wlewamy dwie i pół szklanki wody, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia.

      Pół szklanki wody mieszamy z mąką ziemniaczaną.

      Jabłka kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy do gotującej się wody. Po minucie dodajemy ponownie wymieszaną wodę z mąką.

      Po chwili kisiel zgęstnieje, wyłączamy i podajemy. 

      Domowy kisiel jabłkowy

      Domowy kisiel jabłkowy

      Domowy kisiel jabłkowy

       

      Smaki dzieciństwa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      środa, 30 kwietnia 2014 20:16
  • wtorek, 29 kwietnia 2014
    • "Smak wiosny - kompot z rabarbaru i mięty"

      Składniki:

      • 1 kg rabarbaru
      • 2 kg słodkich jabłek
      • 1 duży pęczek mięty
      • 3 litry wody
      • pół szklanki cukru brzozowego


      Przygotowanie:

      Rabarbar dokładnie myjemy, odcinamy brzydkie końce oraz liście i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do garnka. Dodajemy pokrojone w ćwiartki jabłka bez gniazd nasiennych, związany sznureczek pęczek mięty i zalewamy wodą. Gotujemy przez około piętnaście minut na wolnym ogniu.

      Gotowy kompot przecedzamy przez sito, dodajemy do niego ksylitol i dokładnie mieszamy.

      Podajemy na zimno lub na gorąco. ;)

      Smak wiosny - kompot z rabarbaru i mięty

      Smak wiosny - kompot z rabarbaru i mięty

      Smak wiosny - kompot z rabarbaru i mięty

       

      Smaki dzieciństwa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 kwietnia 2014 19:57
    • "Kremowa zupa z kukurydzą"

      Składniki:

      • 1,5 litra rosołu
      • 2 puszki kukurydzy
      • 5 średniej wielkości ziemniaków
      • biała część pora
      • 300 g serków topionym Emmentaler Sertop
      • 2 ząbki czosnku
      • 200 g wędzonego boczku
      • opakowanie groszku ptysiowego
      • sól i pieprz do smaku


      Przygotowanie:

      Do garnka wlewamy zimny rosół, wkładamy kawałek boczku, pokrojone ziemniaki, pora oraz kukurydzę wraz z zalewą. Gotujemy przez piętnaście minut.
      Następnie wyciągamy boczek i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia.

      Do zupy dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, serki topione i doprawiamy solą oraz pieprzem. Miksujemy na gładki krem.

      Boczek kroimy w drobne paseczki, dodajemy do zupy.

      Podajemy posypaną groszkiem ptysiowym. 

      Kremowa zupa z kukurydzą

      Kremowa zupa z kukurydzą

      Kremowa zupa z kukurydzą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 kwietnia 2014 14:37
  • poniedziałek, 28 kwietnia 2014
  • niedziela, 27 kwietnia 2014
    • "Zakręcona pizza"

      Składniki na ciasto:

      • 500 g mąki pszennej
      • pół kostki świeżych drożdży
      • 1 łyżeczka cukru
      • 1 łyżeczka soli
      • 2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis
      • 400 ml wody
      • 50 ml oleju aromatyzowanego czosnkiem


      Dodatki na pizzę:

      • 100 g twardego sera mozzarella
      • 100 g żółtego sera
      • 200 g chudej kiełbasy
      • 200 g wędliny
      • 500 g pieczarek
      • 1 biała cebula
      • 2 ząbki czosnku
      • kawałek masła
      • spora szczypta pieprzu


      Sos pomidorowy:

      • 1 puszka pomidorów z czosnkiem
      • 4 ząbki czosnku
      • szczypta soli


      Przygotowanie:

      W miseczce rozcieramy drożdże z solą oraz cukrem. Posypujemy odrobiną mąki i pozostawiamy do wyrośnięcia na piętnaście minut.

      Z pozostałej mąki usypujemy kopczyk na stolnicy, w środku robimy zagłębienie, wlewamy zaczyn drożdżowy, dodajemy przyprawę pomidorową i powoli dolewając wody z olejem wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy suchą ściereczką i pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

      W tym czasie podsmażamy na odrobinie masła cebulę, pokrojone pieczarki, kiełbasę oraz starte ząbki czosnku. Po przesmażeniu zostawiamy do ostygnięcia (to ważne, żeby kręcioły się nie rozpadały).

      Pomidory miksujemy z czosnkiem i solą.

      Ciasto dzielimy na dwie części.

      Kawałek ciasta wałkujemy na placek o grubości mniej więcej 2 - 3 mm, smarujemy sosem, posypujemy połową farszu, serem i ściśle zwijamy. Kroimy na 2 cm kawałki i układamy je na papierze do pieczenia.

      Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, pieczemy przez dwadzieścia pięć minut na samym termoobiegu. Najlepiej smakują z domowym, majonezowym sosem czosnkowym.

      W przygotowaniu dania był niezastąpiony piekarnik Samsung BQ1VD6T131 z technologią Twin Convection. Już niedługo jego pełna recenzja na blogu! ;)

      Zakręcona pizza

      Zakręcona pizza

      Zakręcona pizza

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      niedziela, 27 kwietnia 2014 18:29
  • sobota, 26 kwietnia 2014
  • piątek, 25 kwietnia 2014
    • "Orzechowe placki ziemniaczane z sosem"

      Składniki na placki:

      • 1,5 kg ziemniaków
      • 2 jajka
      • 1/2 szklanki startych orzechów włoskich
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
      • pół łyżeczki soli
      • olej do smażenia


      Sos paprykowy:

      • 500 g chudego schabu
      • 2 łyżki oleju
      • 500 ml bulionu drobiowego
      • pół łyżeczki soli
      • 100 g serka topionego z wędzonym kurczakiem Sertop
      • 150 g kremu twarożkowego z kolorowym pieprzem i cebulką Sertop
      • 1 czerwona papryka
      • biała część pora
      • 2 papryczki chilli
      • 1 młoda marchewka
      • 2 łyżeczki ajwaru


      Przygotowanie:

      Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju. Schab kroimy w kostkę i smażymy, aż kawałki będą lekko brązowe. Następnie zalewamy całość bulionem i dusimy przez dziesięć minut. Do sosu dodajemy ajwar, serek topiony oraz krem twarożkowy, pokrojoną paprykę, posiekanego pora, chilli i startą marchewkę. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem piętnaście minut.

      Pod koniec smażenia placków sos doprawiamy do smaku solą.

      Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce, na najmniejszych oczkach. Całość przekładamy w tetrę/dużą gazę i mocno odciskamy nadmiar wody.

      Ziemniaki mieszamy z jajkami, orzechami, mąką ziemniaczaną i doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy ciasto i rozgrzewamy na patelni około 0,5 cm warstwę oleju. Placki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, odsączamy na papierowych ręcznikach. Podajemy z sosem, posypane orzechami. 

      Orzechowe placki ziemniaczane z sosem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      piątek, 25 kwietnia 2014 19:08
  • czwartek, 24 kwietnia 2014
    • "Ciasto dla czekoladoholików"

      Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 26 cm):

      • 250 g masła typu osełka
      • 250 g mlecznej czekolady
      • 180 ml wody
      • 300 g mąki pszennej
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      • pół łyżeczki proszku do pieczenia
      • pół szklanki gorzkiego kakao
      • pół szklanki cukru
      • 4 jajka
      • 125 ml jogurtu greckiego
      • 2 łyżki oleju

      Składniki na polewę:

      • 150 g mlecznej czekolady
      • 50 g białej czekolady
      • 130 ml śmietanki 30%

      Dodatkowo:

      • 200 ml śmietanki 30%
      • śmietan fix
      • srebrna posypka
      • 50 g tartych orzechów laskowych
      • arkusz papieru do pieczenia


      Przygotowanie:

      W niewielkim rondelku rozpuszczamy masło z mleczną czekoladą oraz wodą. Po połączeniu wszystkich składników pozostawiamy do ostygnięcia.

      Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao oraz dodajemy cukier. Wbijamy całe jajka, dolewamy dwie łyżki oleju, jogurt grecki i miksujemy. Do ciasta powolnym strumyczkiem wlewamy chłodny krem czekoladowy, nie przerywamy miksowania.

      Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (dobrze zostawić sobie 2 - 3 cm marginesu, by łatwiej było ciasto chwycić i wyciągnąć) i smarujemy dokładnie masłem.

      Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni, termoobieg, grzanie z dołu.

      Ciasto przelewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około pięćdziesięciu minut, można sprawdzić po czterdziestu minutach - ważne, żeby było lekko wilgotne.

      Upieczone ciasto pozostawiamy w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia.

      W czasie, kiedy ciasto stygnie, robimy polewę. Do miseczki wlewamy śmietankę, dodajemy oba rodzaje czekolady (drobno posiekanej) i podgrzewamy w kąpieli wodnej. Czekamy aż przestygnie.

      Ciasto wyciągamy z formy i kładziemy na kratce do pieczenia. Dekorujemy wcześniej przygotowaną polewą, startymi orzechami i bitą śmietaną.

      Po godzinie w chłodnym miejscu ciasto jest gotowe do jedzenia - idealnie smakuje ze szklanką mleka lub kubkiem kawy.

      Inspirowałam się tym przepisem. ;)

      W przygotowaniu dania był niezastąpiony piekarnik Samsung BQ1VD6T131 z technologią Twin Convection. Już niedługo jego pełna recenzja na blogu! ;)

      Ciasto dla czekoladoholików

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „"Ciasto dla czekoladoholików"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      czwartek, 24 kwietnia 2014 19:05
    • "Kluski śląskie ze szpinakiem i serem feta"

      Składniki:

      • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
      • 2 jajka
      • 1,5 kg ziemniaków
      • 300 g szpinaku ze słoiczka lub mrożonego
      • półtorej łyżeczki soli
      • 1 ząbek czosnku
      • pęczek szczypiorku
      • 300 g wędzonego boczku
      • 4 łyżki oleju
      • kawałeczek masła
      • woda
      • 100 g sera feta
      • 2 łyżeczki przyprawy ognistej Kamis


      Przygotowanie:

      Ziemniaki gotujemy do miękkości w mundurkach, w osolonej wodzie. Następnie hartujemy je zimną wodą i obieramy ze skórki. Gorące przeciskamy przez praskę wraz z czosnkiem i szpinakiem.

      Do masy dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną, pół łyżeczki soli oraz jajka. Wyrabiamy ciasto. Następnie oprószamy lekko dłonie mąką ziemniaczaną i formujemy kluseczki. W tym samym czasie wstawiamy wodę - około dwóch litrów, solimy pozostałą solą i wlewamy dwie łyżki oleju.

      Na patelni podsmażamy drobno posiekany boczek, doprawiamy go ognistą przyprawą.

      Kluski wrzucamy na wrzątek i gotujemy od momentu wypłynięcia przez 2 - 3 minuty. Gotowe odsączamy i układamy na wierzchu kawałek masła.

      Podajemy z podsmażonym boczkiem, świeżo ściętym szczypiorkiem i serem feta. 

      Kluski śląskie ze szpinakiem i serem feta

      Kluski śląskie ze szpinakiem i serem feta

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      czwartek, 24 kwietnia 2014 17:02

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl