Podniebienne Pieszczoty

Wpisy

  • niedziela, 28 kwietnia 2013
    • "Krakersy serowo - czosnkowe"

      Składniki:

      • 2 szklanki mąki chlebowej
      • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
      • 50 g masła czosnkowego (przepis jest niżej ;))
      • 150 g żółtego sera*
      • 2 łyżeczki brązowego cukru
      • 1 łyżeczka różowej soli
      • 0,5 szklanki mleka
      • arkusz papieru do pieczenia
      • sól lub sezam do posypywania


      * Warto spojrzeć w sklepie, czy oferują tak zwane 'końcówki serów', często są już nawet starte. Są o wiele tańsze i bogatsze w smaku, bo w ich 'skład' wchodzą różne rodzaje serów.

      Przygotowanie:

      Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier oraz sodę oczyszczoną.

      Ser ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach, dodajemy do mąki wraz z miękkim masłem i mlekiem.

      Całość wyrabiamy robotem kuchennym lub dłońmi.
      Kiedy ciasto będzie jednolite odstawiamy je na dwie godziny do lodówki, żeby lekko stwardniało.

      Następnie kuleczkę dzielimy na dwie części i wałkujemy na bardzo cieniutki, mniej więcej milimetrowy placek.

      Nożykiem do pizzy tniemy go na paseczki, a następnie w kwadraty (a w zasadzie - jak wyjdzie, tak wyjdzie ;)).

      Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

      Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia.

      Każdego krakersa nakłuwamy widelcem i posypujemy solą lub sezamem, układamy na blaszce i pieczemy przez 7 - 8 minut w piekarniku. Jednak radziłabym je pilnować i często na nie spoglądać, żeby się nie spaliły. ;)

      Krakersy serowo - czosnkowe

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „"Krakersy serowo - czosnkowe"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      niedziela, 28 kwietnia 2013 20:49
  • sobota, 27 kwietnia 2013
    • "Proziaki z masełkiem czosnkowym"

      Cudownie jest mieć przy sobie dwóch najważniejszych mężczyzn w moim życiu - mój Ukochany i najlepszy brat na świecie, zawsze mi pomogą, nawet jeśli ja od dwóch dni jestem nie do życia, wręcz do rzyci. Kręgosłup siadł mi całkiem, ale do kuchni przecież ciągnie.. Oglądając ostatnio Kulinarne Rewolucje, pani Magda Gessler zaproponowała odnowionej restauracji by serwowali regionalne dania Podkarpacia. Strasznie spodobała mi się nazwa 'proziaki' więc wspólnymi siłami postanowiliśmy je zrobić. ;) Kiedy Piotruś dzielnie zmywał, Krzyś zawzięcie wyrabiał ciasto i piekł mini chlebki. ;) Ja miałam siłę tylko na zrobienie czosnkowego masła, ale efekt wspólnej pracy jest niesamowity! ;)

      Składniki:

      • 300 g mąki pszennej
      • 200 g mąki owsianej
      • 1 płaska łyżka sody oczyszczonej
      • 1 płaska łyżka cukru
      • pół łyżeczki różowej soli
      • 300 ml kefiru


      Masełko:

      • 200 g prawdziwego masła
      • 3 ząbki czosnku
      • szczypta soli
      • szczypta pieprzu


      Przygotowanie:

      Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sodę oczyszczoną, sól oraz cukier.

      W mące robimy wgłębienie jak podczas robienia ciasta na pierogi.

      Zagniatając do środka, powoli dolewamy kefiru i wyrabiamy ciasto.

      Po uzyskaniu jednolitej masy odstawiamy ciasto na trzydzieści minut żeby odpoczęło.

      Następnie wałkujemy je, na grubość mniej więcej 1 cm.
      Z ciasta wycinamy kółka szklanką.

      Patelnię rozgrzewamy i układamy na niej placuszki (bez tłuszczu), smażymy z obu stron na złoty kolor.

      Masło wkładamy do miseczki i rozpuszczamy przez 20 - 30 sekund w mikrofalówce lub w garnuszku.
      Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, szczyptę soli oraz pieprzu.

      Podajemy gorące, polane masełkiem czosnkowym. ;)

      Proziaki z masełkiem czosnkowym

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „"Proziaki z masełkiem czosnkowym"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      sobota, 27 kwietnia 2013 14:45
  • czwartek, 25 kwietnia 2013
  • poniedziałek, 22 kwietnia 2013
    • "Kurczak zapiekany w sosie brokułowym"

      Składniki:

      • 8 niewielkich podudzi z kurczaka
      • 1 biała cebula
      • 2 łyżki oliwy z oliwek
      • 4 ząbki czosnku
      • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
      • 2 łyżeczki różowej soli
      • 200 ml śmietany 12 %
      • 1 l bulionu
      • 1 brokuł
      • 1 niewielka cukinia
      • 4 łyżki amarantusa
      • spora szczypta pieprzu
      • dwie garście świeżego szpinaku
      • 2 łyżeczki sezamu
      • 100 g oscypka


      Przygotowanie:

      Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz hojnie posypujemy czosnkiem niedźwiedzim.
      Odstawiamy na dwie - trzy godzinki, żeby przeszedł przyprawami.

      Po marynowaniu rozgrzewamy patelnię z dwiema łyżkami oliwy z oliwek i obsmażamy kurczaka z obu stron na złoty kolor.
      Po przesmażeniu odkładamy go na talerz.

      Brokuła wrzucamy na pięć minut do wrzącej wody, następnie chłodzimy go w misce z kostkami lodu.

      Na tą samą patelnię wrzucamy pokrojoną w plasterki cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojoną w plasterki cukinię oraz szpinak.

      Następnie dodajemy śmietanę.

      Całą zawartość patelni przekładamy do jakiejś miski/garnka, dodajemy bulion, amarantusa oraz brokuły i miksujemy na gładki sos.

      Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem i posypujemy startym oscypkiem.

      Zapiekamy w piekarniku przez dwadzieścia minut w temperaturze 180 stopni. ;)

      Kurczak zapiekany w sosie brokułowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 kwietnia 2013 18:04
  • sobota, 20 kwietnia 2013
    • "Odchudzający kapuśniak z chilli"

      Składniki:

      • 1/4 główki młodej kapusty
      • 400 g kapusty kiszonej
      • 2 średniej wielkości ziemniaki
      • 100 g kaszy orkiszowej
      • 2 marchewki
      • 1/2 białej rzepy
      • 1 cebula
      • 4 ząbki czosnku
      • 2 papryczki chilli
      • 200 g kiełbasy z piersi kurczaka
      • 2 litry bulionu
      • 4 łyżki jogurtu greckiego
      • 2 liście laurowe
      • spora szczypta pieprzu
      • dwie łyżeczki czosnku niedźwiedziego
      • pęczek natki pietruszki
      • sól morska - według uznania
      • 2 łyżeczki przyprawy do bigosu oraz potraw z kapusty Kamis


      Przygotowanie:

      Kapustę dzielimy na cztery części i z jednej wycinamy głąb. Następnie szatkujemy na drobne paseczki i wrzucamy do garnka.
      Marchewkę oraz rzepę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach wprost do garnka.

      Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekaną chilli, liście laurowe oraz 100 gram kaszy orkiszowej.

      Całość zalewamy bulionem i wstawiamy na średni płomień.

      Po godzinie, na suchej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbaskę wraz z cebulą. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, czosnek niedźwiedzi oraz cztery łyżki jogurtu greckiego. Po wymieszaniu dodajemy do gotującej się zupy.

      Kapustę kiszoną odciskamy z zalewy i dodajemy do kapuśniaku.
      Gotujemy jeszcze przez trzydzieści minut.

      Pod koniec doprawiamy pieprzem, przyprawą do potraw z kapusty oraz w razie konieczności - solą.

      Odchudzający kapuśniak z chilli

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      sobota, 20 kwietnia 2013 17:34
    • "Delikatny mus krówkowy"

      Składniki:

      • 400 ml śmietanki 30 %
      • 150 g kruchych krówek
      • 6 łyżeczek waniliowego cukru pudru
      • 4 żółtka
      • 1 kieliszek amaretto


      Przygotowanie:

      Do żółtek wsypujemy cukier i miksujemy na puszysty kogiel - mogiel.

      Śmietankę ubijamy na 'tuż przed' tym, jak zrobi się sztywna i odstawiamy do lodówki.

      Krówki siekamy na drobne kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

      Do żółtek wlewamy amaretto, dodajemy po łyżce rozpuszczonych krówek (nie muszą być idealnie rozpuszczone, wystarczy, że będą lekko miękkie) i nieustannie miksujemy.

      Po dodaniu wszystkich cukierków dodajemy bitą śmietanę i całość dokładnie ze sobą łączymy.

      Gotowy mus rozlewamy do pucharków, dekorujemy pokruszonymi krówkami i odstawiamy do lodówki na całą noc.

      Delikatny mus krówkowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      sobota, 20 kwietnia 2013 15:33
  • piątek, 19 kwietnia 2013
    • "Domowe Kimchi"

      Choć na pierwszy rzut oka może wydawać się niezwykle pracochłonne, w rzeczywistości 'fizycznie' robi się je dość szybko, znacznie dłuższy jest czas oczekiwania na finalny efekt. Nigdy szczególnie nie interesowałam się kuchnią azjatycką, ale zostałam poproszona o zrobienie kimchi, więc  podjęłam wyzwanie, czytałam, studiowałam wręcz przepisy aż w końcu doszłam do według mnie najbardziej smacznej wersji. ;)

      Składniki:

      • 1 duża kapusta pekińska
      • (około 2 kg, ważne, żeby miała zielone liście)
      • 2 marchewki
      • 1/2 białej rzodkwi
      • 1 gruszka nashi (można zastąpić słodkim jabłkiem)
      • 1 zielona papryka
      • 1 pęczek grubego szczypiorku
      • 3 cebulki dymki
      • 1 główka czosnku
      • 2 spore kawałki imbiru (długości 3 - 4 kciuków)
      • 2 łyżki sezamu
      • 1/4 szklanki różowej soli
      • 1/4 szklanki soli morskiej gruboziarnistej
      • 1 opakowanie ostrej chilli
      • 1 opakowanie słodkiej papryki
      • 5 papryczek chilli
      • 2 łyżki płatków chilli
      • pół opakowania ugotowanego ryżu
      • 1/3 szklanki sosu rybnego
      • 1 szklanka wody


      Przygotowanie:

      Kapustę dokładnie myjemy, usuwamy zewnętrzne liście i przekrawamy na pół. Wycinamy głąb, wyrzucamy go a resztę siekamy na średnio grube kawałki. Wkładamy do glinianego naczynia.

      Do miski wsypujemy sól i zalewamy taką ilością wody, aby został mniej więcej 1 cm zalewy nad pekińską.

      Pozostawiamy na cztery godziny w temperaturze pokojowej.

      Po upłynięciu tego czasu odlewamy solankę i trzy - cztery razy płuczemy kapustę bardzo zimną wodą by zachowała jędrność i pozbyła się nadmiaru soli.

      Marchewkę oraz rzodkiew obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Najłatwiej to zrobić krojąc pod skosem na plasterki, a następnie kilka plasterków na raz kroić w paseczki.

      Szczypiorek kroimy na 2 - 3 cm kawałki, a paprykę w paski.

      Do drugiej miski ścieramy obrany imbir, dodajemy wyciśniętą główkę czosnku, posiekane dymki, papryczki chilli oraz startą gruszkę nashi. Dodajemy sproszkowane papryki, płatki chilli oraz posiekane papryczki. Dolewamy sos rybny, wodę i wsypujemy ugotowany ryż.
      Całość bardzo dokładnie, na najwyższych obrotach miksujemy, aż do uzyskania jednolitej pasty.

      Na patelni prażymy na złoto dwie łyżki sezamu i posypujemy nim kapustę. Dodajemy wszystkie posiekane warzywa i pastę.

      Teraz czas na założenie ochronnych rękawiczek, co by nie wypalić sobie rąk. ;)

      Całość dokładnie mieszamy i wcieramy pastę w warzywa.

      Przykrywamy drugą częścią naczynia i odstawiamy na trzy dni, choć śmiało można jeść od razu.

      Domowe Kimchi

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „"Domowe Kimchi"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      piątek, 19 kwietnia 2013 20:03
  • czwartek, 18 kwietnia 2013
  • wtorek, 16 kwietnia 2013
  • poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl