Podniebienne Pieszczoty

Wpisy

  • poniedziałek, 30 kwietnia 2012
    • "ZdrLove"

      Myślę, że nadszedł czas zmienić oponkę z zimowej na letnią - toteż na moim blogu zaczną gościć częściej dietetyczne i pyszne dania. ;) Odchudzanie nie musi być niesmaczne! ;) Jakiś czas temu spotkałam się z piękną przedstawicielką marki Whomus i otrzymałam od niej kilka ich produktów do testowania. ;) Jako osobna przekąska lub dip - pasta nie zachwyciła mnie swoim smakiem. Ale jako dodatek do takiej sałatki jest idealne. ;) Zapraszam do nich na facebooka: http://www.facebook.com/whomus

      Składniki:


      Przyprawy:

      • pieprz
      • sól


      Przygotowanie:

      Ogórka zielonego oraz kiszone ogórki drobno siekamy i wrzucamy do miseczki, dodajemy posiekaną sałatę lodową, starty na tarce ząbek czosnku i zalewamy wszystko łyżką oliwy, oprószamy solą i pieprzem, mieszamy.

      Dodajemy kostkę twarogu, hummus i wcieramy w warzywa. Na sam koniec dosypujemy błonnik, łączymy z pozostałymi składnikami, w razie potrzeby jeszcze odrobinę doprawiamy.

      Smacznego!

      ZdrLove

      Whomus?


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 kwietnia 2012 20:36
  • niedziela, 29 kwietnia 2012
    • "Muffinki - Dziecięca radość"

      Składniki: (wychodzi 8 muffinek)

      • barwnik żółty
      • barwnik zielony
      • 1 śmietana 30%
      • kolorowe posypki


      Przygotowanie:

      Do zamrażalnika wkładamy mokrą miskę.

      Ciasto robimy według przepisu na opakowaniu, czyli tak jak ze wszystkimi kętrzyńskimi produktami:

      - do miski wsypujemy ciasto
      - dodajemy dwa jajka
      - pół szklanki wody
      - 7 łyżek oleju

      Wszystko miksujemy przez kilka minut na gładką masę i dzielimy na dwie równe części.

      Do jednego pojemnika wsypujemy odrobinę żółtego barwnika, do drugiego zielonego. Miksujemy, za każdym razem przed innym barwnikiem myjąc mieszaczki.

      Ciasto przelewamy do papilotek: najpierw część zieloną, później żółtą.

      Wstawiamy do piekarnika na 200 stopni, na dwadzieścia minut. Po wyciągnięciu cudownych, kolorowych muffinek studzimy je przez około godzinę.

      Następnie ubijamy na sztywno śmietanę, przekładamy odrobinę na każde ciasteczko, posypujemy kolorowymi cukiereczkami i.. zachwycamy się. ;)

      Muffinki - dziecęca radość

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „"Muffinki - Dziecięca radość"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 kwietnia 2012 16:17
    • "Chrupiąca pasta z wędzonej makreli"

      Składniki:


      Przyprawy:

      • czosnek niedźwiedzi
      • vegeta
      • pieprz cytrynowy


      Przygotowanie:

      Do garnka wrzucamy delikatnie umyte jajka, zalewamy je wodą, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy na twardo.

      Z makreli ściągamy skórkę, wyciągamy kręgosłup i pojedyncze ostki. Rozwarstwiamy ją paluszkami i wrzucamy do miseczki. Dodajemy pokrojoną drobno rzodkiewkę, ogórka oraz czerwoną fasolę.

      Jajka zalewamy zimną wodą, obieramy ze skorupek, kroimy w kostkę i dodajemy do makreli z warzywami.

      Polewamy ok. 4 łyżkami majonezu, posypujemy twarogiem, doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, vegetą i pieprzem cytrynowym, wszystko mieszamy łyżką lekko ucierając.

      Gotową pastę przekładamy na zdrowe i chrupiące pieczywo Granex, posypujemy kiełkami i jemy z ogromnym smakiem. ;)

      Chrupiąca pasta z wędzonej makreli

       

      Chrupiąca pasta z wędzonej makreli

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 kwietnia 2012 12:51
    • "Rosół z pulpecikami"

      Jest wielu fanów rosołu, szczególnie takiego kojarzącego się z niedzielą i mamą oraz babcią krzątającą się po kuchni. Zaraz przy ogromnych fanach znajduje się grupa osób, dla których rosół to woda z kluskami, którą na pewno nie da się najeść. Postanowiłam stworzyć rosół, który połączy obydwie grupy.. ;)

      Składniki na rosołek:

      • 4 duże udka z kurczaka
      • 2 marchewki
      • 1 pietruszka
      • 1 zielona część pora
      • 1 cebula
      • pół pęczka natki pietruszki
      • główka czosnku
      • pół sporego selera
      • kilka kostek lodu


      Pulpeciki:


      Przyprawy:

      • czosnek niedźwiedzi
      • lubczyk
      • pieprz
      • vegeta
      • 1 kostka rosołowa drobiowa


      Przygotowanie:

      Udka z kurczaka dokładnie myjemy i układamy na dnie garnka, zalewamy je dwoma litrami zimnej wody i wstawiamy na niewielki gaz.

      Kiedy rosół rozpoczyna swoją drogę do bycia nieziemskim, obieramy warzywa: marchewki, pietruszkę oraz selera myjemy po obraniu i wrzucamy do rosołu. Dodajemy związane żyłką gałązki natki pietruszki, kawałek pora i przekrojoną na pół główkę czosnku.

      Na suchej patelni, którą rzadko używamy podpiekamy obraną tylko z zewnętrznych skorupek cebulę, bez dodatku tłuszczu, na dużym ogniu, aż się przypali ze wszystkich stron i dodajemy ją do rosołu.

      Rosół pozostawiamy sam sobie na trzy - cztery godziny, na naprawdę maleńkim ogniu (nie może się mocno gotować)

      Kiedy rosół zacznie już pachnieć i delikatnie pyrkać, zabieramy się za pulpeciki.

      Do mięsa mielonego wbijamy dwa jajka, dodajemy pokruszony tłuczkiem błonnik, vegetę oraz pieprz. Dzięki błonnikowi staną się lepiej przyswajalne przez organizm, a samo sproszkowane zdrowie zwiąże nam dobrze mięso z jajkami. Wyrabiamy ręką, doprawiając odrobinę vegetą i pieprzem. Dodajemy starty żółty ser i dokładnie myjemy ręce nie osuszając ich.

      Mokrymi rękami formujemy małe pulpeciki, smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron.

      Czas na makaron! Nie przepadam za cieniutkimi niteczkami makaronu, który zazwyczaj dodaje się do królowej polskich zup. Dlatego też, Międzybrodzkie wstążki są idealnym rozwiązaniem. Nie są zbyt grube, a dzięki dużej zawartości jajek są naprawdę dobre i nie rozmiękają tak szybko w zupie.
      Makaron gotujemy w dobrze osolonej wodzie z dwoma łyżkami oleju.

      Usmażone kotleciki przekładamy do miseczki.

      Rosół przecedzamy, udka z kurczaka zasypujemy przyprawami i zostawiamy na następny obiad, marchewkę kroimy w plasterki i wrzucamy z powrotem do rosołu.

      Dodajemy kilka kostek lodu - dzięki temu rosół stanie się bardziej klarowny. ;)

      Doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, kostką rosołową, vegetą, pieprzem oraz lubczykiem. Wrzucamy do rosołu kotleciki i podajemy z pysznym makaronem oraz pociętą natką pietruszki. ;)

      Smacznego!

      Rosół z pulpecikami


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „"Rosół z pulpecikami"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 kwietnia 2012 12:36
  • sobota, 28 kwietnia 2012
    • "Piegusek Kętrzyński"

      Produkty z Kętrzyna na zawsze zapiszą się z moim sercu i wzrokiem będę ich szukać w każdym sklepie, a jak tylko jakiś znajdę - hyc! Do koszyka. ;)

      Składniki:

      • 1 opakowanie Babki Makowej z Kętrzyna
      • + składniki, potrzebne do wykonania ciasta czyli: 2 jajka, 7 łyżek oleju, pół szklanki wody
      • margaryna do wysmarowania formy o wielkości 6cm x 25cm x 30cm


      Masa:

      • 200 g mlecznej czekolady
      • 80 g białej czekolady z truskawkami i preparowanym ryżem
      • łyżka margaryny


      Dodatki:

      • czekoladowe listki
      • sos wiśniowy


      Przygotowanie:

      Ciasto robimy według przepisu na opakowaniu, czyli najpierw zachwycamy się migdałowym zapachem jaki roznosi się w naszej kuchni, a następnie dodajemy jajka, olej i wodę. Miksujemy na szybkich obrotach przez około pięć minut.

      Blaszkę smarujemy margaryną i przelewamy ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni, na około 20 minut. Dlaczego tak krótko? Dlatego, że ciasto rozlane na takiej powierzchni nie urośnie zbyt duże. ;)

      Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia.

      Kiedy będzie już chłodne (co przy tych upałach może trochę trwać..), przecinamy je na dwie równe części 'górę i dół'. ;)

      W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem margaryny, rozsmarowujemy na cieście, przykrywamy drugą warstwą ciasta i przyklepujemy.

      Po godzince wycinamy okrągłą foremką niewielkie ciasteczka na jeden kęs, każdy przyozdabiamy sosem wiśniowym i czekoladowym listkiem. ;)

      Smacznego!

      Piegusek Kętrzyński


      Smakołyki na pikniki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      sobota, 28 kwietnia 2012 17:37
    • "Meksykański tort"

      Składniki:

      • 6 placków pomidorowej tortilli
      • 1 puszka pomidorów
      • 6 ząbków czosnku
      • 1 puszka kukurydzy
      • 1 puszka czerwonej fasolki
      • 2 papryczki suszonej chilli
      • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
      • 2 marchewki
      • 2 czerwone cebule
      • 1 cm plaster masła
      • 500 g mięsa mielonego wołowego
      • 300 g żółtego sera w kostce


      Do ozdoby:


      Przyprawy:

      • czosnek niedźwiedzi
      • vegeta
      • pieprz
      • czosnek granulowany
      • suszone pomidory z czosnkiem i bazylią


      Przygotowanie:

      Danie nie jest tak pracochłonne jakby mogło się wydawać, pomimo, że ma sporo składników, to wystarczą nam dwa naczynia na kuchence i blaszka do pieczenia. ;) Mało więc mycia, pracy.. a efekt.. spójrzcie na miny swoich mężczyzn, kiedy będą jeść ten tort.. ;) Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy na maśle. Dodajemy do niej posiekaną czerwoną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i podpiekamy na niewielkim ogniu.

      Do marchewki dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz fasolkę. Dokładnie mieszamy łącząc wszystkie składniki ze sobą, posypujemy odrobiną vegety.

      Do osobnej miski przelewamy pomidory, dodajemy do nich papryczki chilli, doprawiamy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, czosnkiem granulowanym, pieprzem oraz vegetą. Miksujemy na gładką masę.

      Warzywa przesypujemy do sporego garnka i wstawiamy je na niewielki palnik, na najmniejszy ogień. Dolewamy do nich sos pomidorowy i dokładnie mieszamy.

      Na tej samej patelni podsmażamy mięso mielone z odrobiną vegety i pieprzu. Kiedy mięso się podsmaży - dodajemy je do warzyw w sosie i łączymy składniki ze sobą.

      Na tarce o grubych oczkach ścieramy żółty ser.

      Dno tortownicy smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Kładziemy na nią pierwszy placek tortilli, 6 łyżek sosu, garstkę sera. Następnie układamy kolejną tortillę lekko dociskając i postępujemy tak jak przy poprzednim placku. Kiedy sos nam się skończy - posypujemy wierzch obficie serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez dziesięć minut.

      Na wierzchu nasz tort wieńczymy czosnkiem niedźwiedzim, papryczkami chilli i szlaczkiem majonezu kętrzyńskiego. ;)

      Po około pięciu minutach od wyciągnięcia z piekarnika, nasz tort będzie można pokroić na pyszne porcje. ;)

      Smacznego!

      Meksykański tort

      Meksykański tort

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „"Meksykański tort"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      sobota, 28 kwietnia 2012 15:11
    • "Odżywcze śniadanie"

      Składniki na jedną kanapkę:

      • vegeta
      • czosnek niedźwiedzi
      • pieprz
      • sól


      Przygotowanie:

      Wafel smarujemy przepyszną, ostrą musztardą i odkładamy by lekko zmiękł.

      W tym czasie na patelni, na minimalnej ilości oliwy smażymy jajko sadzone, smażąc je tak by żółtko w środku było pół-płynne. Doprawiamy je czosnkiem niedźwiedzim, pieprzem oraz vegetą, przekładamy na drugą stronę i smażymy jeszcze kilka sekund.

      Na wafel posmarowany musztardą układamy pokrojone cieniutko plastry kurczaka, liść sałaty lodowej, jajko, plaster pomidora, kilka plasterków rzodkiewki.

      Zwieńczając naszą smaczną kanapkę - układamy kilka kiełków rzeżuchy i posypujemy odrobiną soli.

      Miłego dnia! ;)

      Odżywcze śniadanie


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      sobota, 28 kwietnia 2012 11:31
  • piątek, 27 kwietnia 2012
    • "Ostre udka"

      Składniki:

      • 8 dużych udek z kurczaka


      Marynata:

      • 1 Marynata Chili "Tex-Mex" Provitus
      • 4 suszone papryczki chilli
      • 4 łyżki maggi
      • 4 łyżki oleju
      • 6 łyżek sosu ostro - słodkiego
      • vegeta
      • pieprz czerwony
      • curry
      • pół szklanki sosu barbecue


      Przygotowanie:

      Udka najlepiej zamarynować dzień wcześniej, ponieważ im dłużej poleżą w przyprawach, tym lepiej je wchłoną a podczas pieczenia zachowają soczystość i nieziemski smak.

      Dlatego też ja dokładnie umyłam każde udko osobno i ułożyłam je dość ciasno w plastikowym pojemniku. W osobnej misce przygotowałam marynatę mieszając wszystkie składniki ze sobą: marynatę Provitus, maggi, olej, sos ostro - słodki, poł szklanki sosu barbecue. Następnie dodałam przyprawy: czubatą łyżeczkę vegety, pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu oraz curry.

      Marynatę odstawiłam do lodówki na dwie godziny, a przed snem zalałam nią udka, wstawiłam je z powrotem do lodówki i otuliłam szczelną przykrywką.

      Nad ranem obróciłam pojemnik do góry dnem, by marynata pokryła raz jeszcze całego kurczaka.

      W porze obiadowej rozgrzałam piekarnik do 180 stopni, ułożyłam na blaszce udka (nie trzeba jej smarować tłuszczem) i piekłam je półtorej godziny.

      Dzięki zawartości sporej ilości cukru w marynacie, skórka zrobiła się brązowa, chrupiąca i dokładnie taka jak powinna być. ;)

      Świetnie smakują z ryżem oblanym tłuszczykiem spod kurczaka i surówką.

      Taką marynatę również można wykorzystać do mięs z grilla. ;)

      Smacznego!

      Ostre udka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      piątek, 27 kwietnia 2012 19:38
    • "Pozytywna kanapka"

      Składniki na jedną kanapkę:


      Zielony majonez:


      Przygotowanie:

      Zielony majonez zrobić jest bardzo prosto, a dzięki jego pozytywnemu kolorowi każda kanapka smakuje lepiej. ;)

      Majonez wyciskamy z tubki, dodajemy do niego czosnek niedźwiedzi, kilka listków szpinaku oraz odrobinę barwnika. Wszystko dokładnie blenderujemy, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.

      Na chrupiący wafel marki Granex, kładziemy dwa plasterki szynki, smarujemy ją zielonym majonezem, układamy w rogach plasterki rzodkiewki oraz kiełki soczewicy. Na środku kładziemy plaster świeżego, zielonego ogórka, który oblewamy wokół czosnkowym majonezem i posypujemy listkami świeżego tymianku.

      Smak Majonezów z Kętrzyna jest wyraźny, ale nie dominuje w przygotowanym daniu.

      Pozytywna kanapka

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      piątek, 27 kwietnia 2012 19:29
    • Testowanie produktów marki Granex

      Testowanie produktów stanie się chyba moim hobby. ;) Zdecydowanie rozwija wyobraźnie i pozwala tworzyć dania, na które wcześniej bym na pewno nie wpadła. Tym razem na tapecie firma Granex. ;)

      'Firma GRANEX istnieje na rynku od 1990 roku. Zajmuje się produkcją zdrowej żywności z pełnych ziaren zbóż - wafli, pieczywa lekkiego, płatków śniadaniowych oraz produktów o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego.

      Firma wyposażona jest w nowoczesne urządzenia do ekspandowanej produkcji pieczywa chrupkiego z pełnych ziaren: pszenicy, ryżu i innych mieszanek zbóż. Posiada również najnowocześniejszą w Polsce linię technologiczną do ekstruzji zbóż, na której wytwarza płatki śniadaniowe w różnego rodzaju smakach i kształtach.

      Produkty ze znakiem firmy GRANEX to artykuły spożywcze o wysokim standardzie. Są całkowicie naturalne, wytwarzane bez użycia sztucznych dodatków - spulchniaczy, ulepszaczy, barwników i środków konserwujących. Produkowane według najnowszej technologii z pełnych ziaren zbóż, charakteryzują się doskonałymi właściwościami odżywczymi. Zawierają duże ilości, węglowodanów, minerałów, witamin, a przede wszystkim - błonnika pokarmowego. Dzięki wysokim walorom smakowym i dietetycznym są idealnym pożywieniem dla osób dbających o zdrowie, smukłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

      Firma od lat bierze udział w różnorodnych targach o randze międzynarodowej, zarówno w kraju, jak i zagranicą. Realizuje na bieżąco plany rozwojowe, biorąc pod uwagę oczekiwania rynku oraz potrzeby konsumentów. Z myślą o nich wprowadza nowe produkty, dopracowane pod kątem wartości odżywczych oraz walorów smakowych.

      Przedsiębiorstwo realizuje w ramach Sektorowego Programu Operacyjnego "Wzrost konkurencyjności przedsiębiorstw, lata 2004 - 2006, Priorytet 2 Bezpośrednie wsparcie przedsiębiorstw Działanie 2.2 Wsparcie konkurencyjności produktowej i technologicznej przedsiębiorstw, Poddziałanie 2.2.1 Wsparcie dla przedsiębiorstw dokonujących nowych inwestycji" projekt p.t. "Wzrost potencjału technologicznego w firmie GRANEX poprzez inwestycje w innowacyjne maszyny".'

      Oto produkty jakie otrzymałam do testów:

      Produkty Granex

      Mam nadzieję, że poprzednie moje testy spodobały Wam się i wykorzystaliście jakieś pomysły w zaciszu Waszej pachnącej kuchni. ;) Jeśli tak, to mam nadzieję, że tak będzie i tym razem! ;)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      piątek, 27 kwietnia 2012 19:10

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl