Podniebienne Pieszczoty

Wpisy

  • poniedziałek, 30 marca 2015
    • "Wielkanocne łakocie"

      "Wielkanocny mazurek"

      Składniki na ciasto kruche:

      • 1,5 szklanki mąki krupczatki
      • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
      • 2 żółtka
      • 1 łyżka śmietanki 36%
      • 2 łyżki cukru pudru
      • szczypta soli
      • 175 g zimnego masła


      Składniki na krem czekoladowy:

      • 250 g mlecznej czekolady
      • 1 łyżeczka masła
      • 80 ml śmietanki 36%
      • 1 laska wanilii


      Dodatkowo:

      • 100 g chałwy pistacjowej
      • czekoladowe jajeczka
      • posypki


      Przygotowanie:

      Mąki z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy. Dodajemy żółtko, śmietankę, sól i szybko zagniatamy jednolite ciasto.

      Następnie owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

      Schłodzone ciasto odwijamy z folii i wałkujemy na placek o grubości około 3 mm. Możemy z niego wyciąć kształt jajka lub wyłożyć dno formy do pieczenia, wyłożonej koniecznie papierem.

      Brzegi dekorujemy wałeczkami lub kuleczkami z ciasta.

      Pieczemy w dolnej komorze piekarnika Samsung z funkcją Dual Cook, 170 stopni z termoobiegiem przez około 20 - 25 minut aż ciasto zacznie napierać złotego koloru.

      Z podanych proporcji ciasta wyszedł mi jeden duży mazurek i dwa mniejsze.

      Wypieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.

      W garnuszku o grubym dnie (lub kąpieli wodnej) rozpuszczamy kawałek masła, posiekaną czekoladę i śmietankę. Często mieszamy, dodajemy ziarenka z laski wanilii.

      Przygotowany krem wylewamy na upieczone mazurki i wstawiamy do lodówki na minimum cztery godziny.

      Po wystudzeniu dekorujemy i podajemy wielkanocnym gościom. ;)

      Mazurki Wielkanocne

      Mazurki Wielkanocne

      Mazurki Wielkanocne

       

      "Kolorowe ciasteczka"

      Składniki na ciasto:

      • 2 szklanki mąki
      • 0,5 szklanki bardzo drobnego cukru do wypieków
      • 175 g zimnego masła
      • szczypta soli
      • 1 jajko
      • 1 żółtko
      • 2 łyżeczki olejku pistacjowego lub waniliowego


      Dodatkowo:

      • kolorowe posypki
      • mini pianki
      • lukier


      Przygotowanie:

      Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, sól oraz cukier i siekamy. Następnie dodajemy jajko, żółtko oraz olejek pistacjowy.

      Szybko zagniatamy jednolite ciasto, owijamy je folią i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny (ciasto można też zrobić kilka dni wcześniej lub zamrozić).

      Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 2 - 3 mm, wycinamy kółka (lub inne dowolne kształty, jest świetne właśnie do wycinania i dekorowanie ;)), następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

      Dolną komorę w piekarniku Samsung z funkcją dual cook rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Pieczemy około dziesięć minut.

      Z podanych propoprcji wyszło mi 40 ciastek.

      Wystudzone ciastka lukrujemy i posypujemy kolorowymi posypkami. Będą świetnym, świątecznym prezentem dla najmłodszych. ;)

      Kolorowe ciasteczka

      Kolorowe ciasteczka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „"Wielkanocne łakocie"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 marca 2015 21:47
  • sobota, 28 marca 2015
    • "Tacos z wołowiną i guacamole"

      Składnik na tacos:

      • 12 muszelek do tacos
      • 1 kg mielonej wołowiny
      • 2 dojrzałe pomidory
      • 1 cebula
      • 3 ząbki czosnku
      • 1 łyżka oleju
      • 1 papryczka chilli
      • 1 zielona papryka
      • 200 g ostrego sera
      • 1 puszka mini czarnej fasoli
      • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
      • 1 łyżeczka soli
      • szczypta kolendry, kuminu i chilli w płatkach


      Składniki na guacamole:

      • 2 duże, bardzo dojrzałe awokado
      • sok z połowy niedużej cytryny
      • 3 ząbki czosnku
      • 1 papryczka chilli razem z nasionkami
      • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
      • 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego
      • sól do smaku
      • pół pęczka kolendry


      Przygotowanie:

      Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę z posiekną chilli i papryką. Dodajemy mięso, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smażymy około dziesięciu minut.
      Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, odsączoną fasolę i koncentrat. Całość doprawiamy kolendrą, kuminem, solą i chilli. Smażymy aż większość sosu odparuje. Pod koniec dodajemy 50 g startego żółtego sera, wyłączamy.

      Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na 180 stopni, grzanie z góry.

      Muszle wypełniamy mięsem, posypujemy serem i zapiekamy przez trzy minuty.

      Do miski przekładamy miąższ awokado, dodajemy pokrojone chilli, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sok z cytryny. Dodajemy jogurt grecki, olej z orzechów włoskich i kolendrę, całość doprawiamy solą i miksujemy.

      Gorące tacos podajemy z guacamole i dobrym piwem.. lub tequilą. ;) 

      Tacos z wołowiną i guacamole

      Tacos z wołowiną i guacamole

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      sobota, 28 marca 2015 20:44
  • wtorek, 24 marca 2015
    • "Morteau sausage - najlepsza wędzona kiełbasa francuska"

      Jadąc do Francji postanowiliśmy przywitać naszych gospodarzy kilkoma polskimi smakołykami, między innymi oscypkiem i kiełbasą lisiecką. Nasz prezent szczególnie smakował ich synowi, ktory nawet rodzicom nie dał się do niego dorwać. ;) Po kilku dniach nasz gospodarz przyniósł nam kiełbasę, wino i ser. Wino i ser wciąż czekają na spróbowanie, a jako prawdziwi mięsożercy zabraliśmy się najpierw za kiełbasę. Saucisse de Morteau to tradycyjna, wędzona kiełbasa wieprzowa z regionu Morteau. Podpytałam cóż z tego cuda można zrobić, a po zrobieniu, po prostu się zachwyciłam! Jak tylko będziecie mieli możliwość, koniecznie ją spróbujcie. ;)

      Zapraszam więc na dwa przepisy - jeden klasyczny, a drugi jest moją francuską wariacją. ;)

      "Pieczona Morteau saucisse"

      Składniki:

      • 2 kiełbasy Morteau
      • 1 kg ziemniaków
      • 2 gałązki rozmarynu
      • 4 ząbki czosnku
      • sól
      • woda
      • 50 g masła


      Przygotowanie:

      Kiełbasę wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy przez czterdzieści minut. Ziemniaki obieramy i gotujemy al dente w osolonej wodzie.

      Ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy zgniecione ząbki czosnku, galązki rozmarynu i kawałki masła. Na wierzch układamy kiełbasę. Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem w piekarniku Samsung z funkcją dual cook przez około trzydzieści minut.

      Podajemy z musztardą i ulubionymi warzywami.

      Pieczona Morteau saucisse
      Pieczona Morteau saucisse

      "Morteau saucisse w brioszce"

      Składniki na ciasto:

      • 3,5 szklanki mąki chlebowej
      • 2 saszetki suszonych drożdży (10g)
      • 175 g masła
      • 2 łyżeczki cukru
      • 1 łyżeczka soli
      • 5 dużych jajek
      • arkusz folii spożywczej


      Dodatkowo:

      • 1 morteau saucisse
      • 1 jajko
      • 1/4 szklanki mleka


      Przygotowanie:

      Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem oraz solą. Dodajemy lekko roztrzepane jajka i wyrabiamy jednolite ciasto przez około dwadzieścia minut. Następnie dodajemy po łyżce miękkiego masłą i wmasowujemy w ciasta nieustannie je wyrabiając.

      Wyrobione ciasto będzie delikatne, klejące i pachnące niezwykle masłem. Wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na dwie godziny w ciepłe miejsce, najlepiej przy grzejniku.

      Po wyrośnięciu ciasto bijemy pięścią wyżywając się za cały tydzień, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na cztery godziny.

      Następnie wyciągamy i dzielimy na dwie części.

      Formę (u mnie silikonowa nie zdała egzaminu, nie wiem.. jakieś zaćmienie umysłowe miałam, myśląc, że będzie rosło tylko w górę..) smarujemy masłem i obsypujemy odrobiną mąki. Wkładamy połowę ciasta, wypełniamy całe dno, następnie wkładamy do keksówki kiełbasę i przykrywamy dwoma kulkami pozostałego ciasta. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem z mlekiem.

      Pieczemy przez poł godziny w piekarniku Samsung nagrzanym do 185 stopni, termoobieg, grzanie z dołu.

      Podajemy ze świeżym masłem ( w myśl zasady Julii Child ;)) albo ulubionym twarożkiem.

      Morteau saucisse w brioszce

      Morteau saucisse w brioszce

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 marca 2015 22:11
  • niedziela, 01 marca 2015
    • "Pierożki w dwóch smakach"

      Pierożki w dwóch smakach

      Wspólne ciasto:

      • 2,5 szklanki mąki pszennej
      • 1 szklanka mleka
      • 1 łyżka oleju
      • 1 saszetka suchych drożdży
      • 1 płaska łyżeczka soli
      • 1 płaska łyżeczka cukru


      Przygotowanie:

      Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy suche drożdże, sól oraz cukier. Następnie wlewamy mleko z olejem i wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

      Pierożki z krewetkami:

      • 300 g obranych i sparzonych krewetek
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 papryczka chilli
      • pół pęczka natki pietruszki
      • sól do smaku
      • 2 łyżki majonezu


      Przygotowanie:

      Krewetki, pietruszkę, chilli oraz czosnek siekamy, doprawiamy solą oraz majonezem.
      Połowę wyrośniętego ciasta wałkujemy na grubość około 3 - 4 mm, wykrawamy kółeczka, nadziewamy farszem, lekko zwilżamy wodą brzegi i sklejamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy.

      Pierożki w dwóch smakach
      Pierożki w dwóch smakach

      Pierożki w dwóch smakach

      Pierożki z kurczakiem i gorgonzolą:

      • 300 g piersi z kurczaka
      • 2 ząbki czosnku
      • 50 g gorgonzoli
      • 100 g chorizo
      • sól do smaku
      • 2 łyżki musztardy dijon


      Przygotowanie:

      Surowe piersi drobno kroimy, mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, pokruszonym serem i solą. Dodajemy pokrojone chorizo, wszystkie składniki łączymy za pomocą musztardy.

      Wałkujemy drugą część ciasta, wykrawamy kółka i układamy na drugiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

      Korzystając z piekarnika Samsung z funkcją dual cook ustawiamy w obu komorach termoobieg, 180 stopni. Pieczemy pierożki przez 30 - 35 minut, aż nabiorą pięknego, złotego koloru.

      Podajemy z sosami i świeżą sałatą.

      Pierożki w dwóch smakach

      Pierożki w dwóch smakach

      Pierożki w dwóch smakach

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      niedziela, 01 marca 2015 21:59

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl