Podniebienne Pieszczoty

Wpisy

  • sobota, 31 marca 2012
    • "Krakowskie pomodoro"

      Za oknem szaro, buro i ponuro. Dla mnie dzisiaj niezbyt dobrze zaczął się ten dzień i roniłam łzy razem z deszczem. Na szczęście istnieje jedzenie, które swoimi kolorami, smakami i aromatami potrafi rozweselić, pocieszyć i ukoić smutek. ;)

      Składniki:

      • 1 obwarzanek krakowski z serem
      • 2 puszki całych pomidorów
      • 10 średnich ziemniaków
      • 1 marchewka
      • 1 pietruszka
      • pół pęczka koperku
      • pół pęczka natki pietruszki
      • kilka gałązek świeżego oregano
      • zioła prowansalskie
      • ostra papryka chilli
      • pieprz indyjski
      • Vegeta Natur
      • 150 g kiełbasy krakowskiej suchej
      • główka czosnku
      • 2 cebule
      • pół łyżeczki sosu Teriyaki
      • łyżka sosu słodko - ostrego
      • 3 łyżki oliwy z oliwek (Eliksir długowieczności)
      • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
      • 3 udka z kurczaka
      • 1 bulion w kostce
      • kilka plasterków żółtego sera


      Przygotowanie:

      Obrane i pokrojone ziemniaki dokładnie myjemy, wrzucamy do garnka i gotujemy w bulionie z kostki rosołowej. Dodajemy marchewkę oraz pietruszkę.

      W osobnym garnuszku w lodowatej wodzie gotujemy udka z kurczaka, dobrze obsypane papryką chilli i pieprzem indyjskim. Kiedy mięso odda cały swój aromat - dolewamy esencję do warzyw, a kurczaka wrzucamy do miseczki, obsypujemy przyprawami - szast prast mamy obiad na drugi dzień (wystarczy, że go podpieczemy lub usmażymy). ;)

      Do miękkich już warzyw dodajemy pokrojoną cebulę wraz z kiełbasą krakowską, pęczkiem pietruszki oraz koperku, główką obranego czosnku i jedną łyżką oliwy z oliwek. Kiedy czosnek lekko zmięknie - miksujemy całość na gładką masę, nie zdejmując zupy z ognia (chyba, że ktoś ma słabą wprawę - wtedy polecam zdjąć i dodatkowo otulić lekko ostudzony garnek przezroczystą folią). Dodajemy pomidory w puszce i jeszcze raz miksujemy.

      Doprawiamy według upodobań - u mnie jest dość pikantnie i wyraziście, natomiast jeśli chcemy tą zupę podać dzieciom - lepiej ograniczyć przyprawy. ;)

      Obwarzanka kroimy na kawałki i podsmażamy na gorącej patelni z dwiema łyżkami oliwy. Podajemy z wesoło wyciętym kawałkiem sera, grzankami i świeżym oregano. ;)

      Smacznego !

      Krakowskie pomodoro


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „"Krakowskie pomodoro"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      sobota, 31 marca 2012 15:00
  • środa, 28 marca 2012
    • "Ziemniaczane kotleciki z niespodzianką"

      Często po obiedzie zostaje trochę ziemniaków, z którymi nie wiadomo co zrobić. Proponuję więc dzisiaj kotleciki, które są 'na winie' czyli.. to co się z lodówki nawinie to w kotlecie. ;)

      Składniki:

      • 1 kg ugotowanych ziemniaków
      • pół szklanki mleka
      • 2 jajka
      • 2 szklanki mąki
      • 1 pierś z kurczaka
      • 1 kiełbasa drobiowa
      • przyprawa do ziemniaków
      • sól
      • pieprz
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 4 łyżki bułki tartej
      • olej


      Dodatki:

      Sos grzybowy, gulasz, śmietana - co kto lubi. ;)

      Przygotowanie:

      Do przestudzonych ziemniaków dolewamy mleko i miksujemy na gładką masę. Dodajemy jajka i powoli, partiami mąkę (z ziemniakami to różnie bywa, czasami są bardziej wodniste, czasami mniej..).  Dodajemy mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą doprawiamy przyprawą do ziemniaków i odstawiamy.

      Na patelni z odrobiną oleju podsmażamy drobno pokrojoną pierś z kurczaka oraz kiełbasę. Posypujemy sporą szczyptą pieprzu oraz odrobiną soli. Kiedy mięso będzie gotowe - dodajemy do ziemniaczanej masy i dokładnie mieszamy.

      Ponownie rozgrzewamy patelnię, obficie polewając ją olejem, nakładamy masę dużą łyżką i delikatnie 'rozpłaszczamy'. Smażymy na złoty kolor. ;)

      Smacznego !

      Ziemniaczane kotleciki z niespodzianką


      Kurczak i spółka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „"Ziemniaczane kotleciki z niespodzianką"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      środa, 28 marca 2012 21:35
    • "KolorLove"

      Taką sałatkę moja mama robiła często do obiadu, kiedy dzień wcześniej gotowała rosół. W myśl zasady: "W kuchni nie może się nic zmarnować!"

      Składniki:

      • 8 młodych marchewek
      • połowa białej części pora
      • garść łuskanego słonecznika
      • 1 puszka fasolki czerwonej
      • 4 łyżki oliwy z oliwek
      • odrobina vegety
      • 1 kostka rosołowa


      Przygotowanie:

      Marchewkę gotujemy do miękkości z kostką rosołową (lub wyciągamy z prawdziwego rosołu), kroimy na plasterki i wrzucamy do miseczki. Dodajemy pokrojonego pora, czerwoną fasolkę oraz oliwę z oliwek wymieszaną ze szczyptą vegety. Na suchej patelni prażymy słonecznik i posypujemy nim sałatkę. Dokładnie mieszamy. Pasuje w zasadzie do każdego obiadu lub jako samodzielna przekąska. ;)

      KolorLove

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      środa, 28 marca 2012 15:02
  • wtorek, 27 marca 2012
    • "Mięso z mięsem - czyli to co mężczyźni lubią najbardziej."

      Składniki:

      Roladki:

      • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
      • 9 plastrów boczku
      • 1 główka czosnku
      • 2 jajka
      • 100 g bułki tartej
      • odrobina soli
      • olej


      Sos:

      • 1 czerwona cebula
      • 1 czerwona papryka
      • 200 ml śmietany 18%
      • 1 kostka rosołowa wołowa
      • 1/6 kostki masła
      • 3 łyżki ciemnej, razowej mąki


      Przygotowanie:

      Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i rozbijamy w foliowym woreczku na płaskie kotlety. Obieramy główkę czosnku, drobno siekamy i nacieramy mięso.

      Na suchej patelni podsmażamy cieniutkie plastry boczku, na złoty kolor, aż wytopi się większość tłuszczyku. Zostawiamy do ostygnięcia.

      W tym czasie gotujemy dowolny dodatek - u nas jest to biały ryż pomieszany z kaszą gryczaną w proporcji 2:1. ;)

      Boczek zdejmujemy z patelni, kładziemy po 3 plasterki na każdą pierś i dość ciasno zwijamy. Odkładamy.

      Na tłuszczyku z boczku podsmażamy cebulę wraz z papryką i kostką rosołową. Kiedy warzywa będą miękkie - przelewamy do garnuszka, zaciągamy śmietaną i miksujemy. Na tej samej patelni roztapiamy masło i robimy zasmażkę z ciemnej mąki - dodajemy do garnka i dokładnie mieszamy - jeśli zajdzie taka potrzeba można jeszcze trochę 'pomęczyć' sos blenderem.

      W głębokim talerzu roztrzepujemy jajka z odrobiną soli, obtaczamy roladki w jajku oraz bułce tartej - smażymy na złoty kolor (ze wszystkich czterech stron ^^).

      Po usmażeniu - przekładamy roladki do sosu, chwilę jeszcze gotujemy je w sosie i podajemy.

      Smacznego !

      Mięso z mięsem - czyli to co mężczyźni lubią najbardziej

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „"Mięso z mięsem - czyli to co mężczyźni lubią najbardziej."”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 marca 2012 15:44
  • poniedziałek, 26 marca 2012
    • "Domowe paluszki rybne"

      Lubię wiedzieć co jem - stąd pomysł na domowe paluszki rybne, smakujące o niebo lepiej od kupnych. Wyróżniają się smakiem, chrupkością i 100% pewnością, że to co mamy na talerzu, jest w pełni zdrową i pyszną rybą. ;)

      Składniki:

      • 1 kilogram filetów z mintaja
      • 2 jajka
      • 150 g bułki tartej
      • łyżka mąki
      • 3 łyżeczki Koperkowego pesto
      • pieprz, przyprawa do ryb, vegeta
      • olej

      Surówka:

      • pół kapusty pekińskiej
      • pół puszki kukurydzy
      • pęczek szczypiorku
      • kawałek białej części pora
      • 5 ogórków kiszonych
      • 3 łyżki oliwy z oliwek
      • 3 gałązki oregano


      Dodatki:

      Co kto lubi. ;) u nas - gotowane ziemniaki, ale równie dobrze mogą być to frytki lub ryż

      Przygotowanie:

      Rybę rozmrażamy w zimnej, lekko osolonej wodzie (rzekomo wtedy rozmraża się szybciej ;)) Kroimy ją wzdłuż, a następnie na dwa/trzy kawałki po długości. Marynujemy w 3 - 4 łyżkach oleju z dodatkiem koperkowego pesto, przyprawy do ryb, pieprzu oraz vegecie. Obsypujemy mąką.

      Kiedy ryba nam będzie wchłaniać smak - zabieramy się za surówkę. Kapustę pekińską drobno siekamy, dodajemy pokrojonego pora wraz z ogórkami i szczypiorkiem. Wsypujemy kukurydzę, polewamy oliwą i dokładnie mieszamy.

      Kawałki ryby obtaczamy w roztrzepanym jajku z odrobiną soli, panierujemy w bułce tartej i smażymy we frytkownicy (szybciej ;)) lub na patelni z dużą ilością oleju.

      Smacznego !

      Domowe paluszki rybne

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 marca 2012 15:43
  • sobota, 24 marca 2012
    • "Prawie biały barszcz"

      Nie wszystkie osoby przepadają za smakiem białej kiełbasy i skrzętnie wyławiają ją z barszczu. Chciałabym więc zaproponować zupę, która w smaku niewiele odbiega od standardowego Wielkanocnego dania, a jednak przynajmniej moim zdaniem jest o wiele lepsza. ;)

      Składniki:

      • 2 marchewki
      • 1 pietruszka
      • 1/4 selera
      • 8 średniej wielkości ziemniaków
      • 6 kabanosów
      • 2 kiełbasy
      • 250 g wędzonego boczku
      • 1 cebula
      • 8 jajek
      • majeranek
      • 1 twarożek z czosnkiem
      • 12 ząbków czosnku
      • pieprz indyjski
      • 1 opakowanie barszczu białego (tak, wiem.. gotowanie z torebek jest słabe, ale moim zdaniem bardzo polepsza smak)
      • 2 kostki rosołowe wołowe
      • 2 l wody
      • odrobina oliwy
      • 50 g masła
      • 2 liście laurowe


      Przygotowanie:

      Obrane warzywa kroimy w kostkę i wrzucamy do bulionu przygotowanego z wody i kostek rosołowych. Na patelni podsmażamy pokrojony boczek, kiedy pięknie się zarumieni - dodajemy pokrojoną kiełbasę oraz kabanosy.

      W czasie smażenia gotujemy jajka na twardo w osolonej wodzie.

      Kiedy mięso będzie dobrze podsmażone, lekko chrupiące - dodajemy je do warzyw i rozrabiamy biały barszcz w jednej szklance wody. Dolewamy do bulgoczącego wywaru. Czosnek obieramy i drobno siekamy, dodajemy wraz z twarożkiem czosnkowym i wlewamy kilka kropel oliwy. Próbujemy barszcz, doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojone jajka (zostawiamy połowę by móc je przekrojone włożyć do zupy) i  masło.

      Smacznego ! ;)

      Prawie biały barszcz

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „"Prawie biały barszcz"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      sobota, 24 marca 2012 16:12
  • piątek, 23 marca 2012
    • "Krówkowe Tiramisu"

      Ależ tu się zrobiło słodko ! ;) Nikt w moim 'magicznym domu' nie przepada za mocno kawowymi deserami, więc co by połechtać słodyczą ich podniebienia - kawę zamieniłam na kakao. ;) Efekt - wyśmienity ! ;)

      Składniki:

      • 1 opakowanie Pomysł na... Tiramisu
      • 250 ml śmietanki 36%
      • łyżka rodzynek
      • 1 łyżeczka ciemnego kakao
      • 1 łyżka słodkiego kakao
      • łyżeczka przyprawy do ciasteczek korzennych
      • szczypta przyprawy do kaw i deserów
      • 150 g kruchych ciasteczek
        - 150g mąki
        - 100 g masła
        - 1 jajko
        - 50 g cukru
        - 1 łyżeczka proszku do pieczenia


      Przygotowanie:

      Dzień wcześniej należy upiec dosłownie kilka kruchych ciasteczek - przecież nic tak nie smakuje jak własne. Następnie należy je przełożyć do woreczka i delikatnie rozbić na miazgę tłuczkiem.

      Deser przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, jednak zamiast kawy - dodajemy kakao oraz przyprawę do ciasteczek korzennych oraz szczyptę cudownie aromatycznej przyprawy do kaw i deserów. Kiedy kakaowy napar z nutką amaretto ostygnie - zalewamy nim ciastka i dokładnie mieszamy. Do śmietankowej części - dodajemy łyżkę dobrych i dużych rodzynek. Układamy w pucharkach, ozdabiamy czekoladowymi serduszkami i odstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny. ;)

      Przepis bierze udział w konkursie Winiary: [klik!] do którego wszystkich serdecznie zapraszam ! ;)

      Delikatne Tiramisu

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „"Krówkowe Tiramisu"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      piątek, 23 marca 2012 12:32
    • "Kokosowe uniesienie"

      Składniki:

      • 1 opakowanie Pomysłu na... Panna Cotta, Winiary
      • łyżka płatków migdałów
      • łyżka wiórków kokosowych
      • łyżeczka kolorowych perełek
      • 4 serduszka z białej czekolady
      • szczypta cukru waniliowego


      Przygotowanie:

      Deser robimy według przepisu na opakowaniu, jednak przed końcem gotowania śmietanki - dodajemy wiórki oraz płatki migdałów. Kiedy wszystko już nam się pięknie połączy - przelewamy do kieliszków do wina i stawiamy w chłodnym miejscu. Następnego dnia robimy sos truskawkowy, ochładzamy go, polewamy nim deser, posypujemy perełkami i na środku kładziemy przepiękne serduszko. ;)

      Przepis bierze udział w konkursie Winiary: [klik!] do którego wszystkich serdecznie zapraszam ! ;)

      Kokosowe uniesienie

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      piątek, 23 marca 2012 09:42
  • czwartek, 22 marca 2012
    • "Wiosenna burza smaków"

      Dzisiaj zacznę muzycznie - (klik!)

      Jako, że wiosna to moja ulubiona pora roku proponuję kolejną sałatkę. ;)

      Składniki:

      • 100 g sera z niebieską pleśnią
      • 2 pomidory
      • puszka kukurydzy
      • 100 g rukoli
      • pół sałaty lodowej
      • 100 g tartej mozzarelli
      • 2 opakowania paluszków surimi
      • 3 łyżki oliwy (Eliksir długowieczności)
      • 3 gałązki oregano
      • 50 gramów płatków migdałów
      • kilka kropel octu balsamicznego

      Sos:

      • 100 ml śmietanki 36%
      • 4 łyżki majonezu
      • 6 ząbków czosnku
      • Vegeta Natur


      Sałaty myjemy, lodową drobno kroimy - rukolę wrzucamy w całości. Kroimy ser pleśniowy, pomidory. Dodajemy do sałatki kukurydzę, mozzarellę.

      Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, majonez mieszamy ze śmietaną, odrobinę doprawiamy Vegetą i dolewamy do sałatki. Dokładnie mieszamy i podajemy. ;)

      Wiosenna burza smaków

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 marca 2012 22:12
  • środa, 21 marca 2012
    • "Wiosenne marzenie"

      Witam wszystkich kochających jedzenie w pierwszy dzień wiosny. ;) za oknem cudowna pogoda, lekko pieszcząca rześkim wiatrem, zbliżają się dni, w których na naszych stołach zagoszczą młode warzywa, więc zapraszam na niesamowicie prostą i pyszną sałatkę. ;)

      Składniki:

      • 6 kabanosów drobiowych
      • 6 rzodkiewek
      • 60 g rukoli
      • 2 pomidory
      • 100 g posiekanych orzechów ziemnych
      • pół ogórka zielonego
      • Vegeta Natur
      • 2 łyżki oliwy (Eliksir długowieczności)
      • pół pęczka szczypiorku


      Przygotowanie:

      Kabanosy kroimy drobno i podsmażamy na złoto na oliwie, kroimy pomidory, rzodkiewki, ogórka - dodajemy rukolę i dokładnie mieszamy. Posypujemy orzechami, dodajemy kabanosy, posypujemy szczyptą Vegety i jemy z ogromnym smakiem ! ;)

      Wiosenne marzenie

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      środa, 21 marca 2012 14:46

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl