Podniebienne Pieszczoty

Wpisy

  • czwartek, 26 grudnia 2013
    • "Schab w ciemnym piwie"

      Składniki:

      • 1,5 kg schabu bez kości
      • 1 główka czosnku
      • 1 laska cynamonu
      • 2 gwiazdki anyżku
      • 5 goździków
      • 1 piwo typu porter
      • 1 litr bulionu
      • 2 jabłka
      • 30 g soli peklującej


      Glazura:

      • 1 żółtko
      • 100 g orzechów włoskich
      • kilka suszonych moreli i śliwek
      • kandyzowana skórka pomarańczowa


      Przygotowanie:

      Schab dokładnie myjemy, wycinamy tłuste błonki i nacieramy solą peklującą ze wszystkich stron. Wkładamy do kamionkowego naczynia na cztery dni. Każdego dnia odlewamy wodę i osuszamy naczynie papierowym ręcznikiem.

      Po zapeklowaniu wkładamy mięso do garnka, zalewamy piwem, dodajemy pokrojone jabłka, czosnek, przyprawy korzenne i uzupełniamy taką ilością bulionu by cały płyn ładnie zakrył mięso.

      Gotujemy przez półtorej godziny, następnie wyciągamy i studzimy.

      Orzechy lekko rozbijamy, owoce kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z żółtkiem. Przygotowaną glazurą smarujemy wierzch szynki i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez piętnaście minut.

      Podajemy z kwaśną żurawiną.

      Schab w ciemnym piwie

      Schab w ciemnym piwie

       

      * Przepis bierze udział w konkursie na blogu pozytywnakuchnia.pl.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 grudnia 2013 19:48
  • sobota, 21 grudnia 2013
    • "Świąteczna szynka w coli"

      Składniki:

      • 1,5 kg ładnej szynki bez kości
      • 30 g soli peklującej
      • 2 litry coli
      • 1 duża, biała cebula
      • główka czosnku
      • 1 łyżka płynnego miodu
      • 1 łyżka ostrej musztardy
      • 15 goździków
      • łyżeczka czosnku niedźwiedziego


      Przygotowanie:

      Szynkę dokładnie myjemy i nacieramy solą peklującą ze wszystkich stron. Wkładamy do kamionkowego naczynia na cztery dni. Każdego dnia odlewamy wodę i osuszamy naczynie papierowym ręcznikiem.

      Po zapeklowaniu wkładamy szynkę do garnka, dodajemy pokrojoną w ćwiartki cebulę, przepołowioną główkę czosnku oraz goździki, zalewamy colą.
      Bulion doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i zostawiamy na półtorej godziny, żeby powolutku pyrkało jak rosół. ;)

      W miseczce mieszamy miód z musztardą i czosnkiem niedźwiedzim.

      Wyciągamy mięso i zostawiamy na pół godziny by odpoczęło.
      Nacinamy je w kratkę i smarujemy musztardą z miodem by nadać pięknego połysku.

      Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy przez dziesięć minut.

      Doskonała na świąteczny stół, a  przepis zaskoczy wszystkich gości. ;)

      Świąteczna szynka w coli

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „"Świąteczna szynka w coli"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      sobota, 21 grudnia 2013 18:16
  • poniedziałek, 09 grudnia 2013
    • "Gulasz z jelenia w korzennym sosie"

      Składniki:

      • 500 g gulaszu z jelenia (do dostania w Tesco w bardzo niskiej cenie! :))
      • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej Tesco
      • 1 laska cynamonu
      • garść suszonych grzybów
      • 2 gwiazdki anyżu
      • 5 goździków
      • 400 ml śmietanki 30 %
      • 1 litr rosołu wołowego
      • garść suszonych grzybów
      • 5 średniej wielkości ziemniaków
      • 2 białe cebule
      • 4 ząbki czosnku
      • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
      • 2 liście laurowe
      • 2 kuleczki ziela angielskiego
      • świeżo zmielony czarny pieprz
      • 50 g masła


      Przygotowanie:

      W głębokim rondlu (będziemy robić danie jednogarnkowe, więc musi być na tyle duży by wszystko się zmieściło :)), rozgrzewamy masło, drobno kroimy cebulę i szklimy na niewielkim ogniu.
      Dodajemy zmiażdżone i posiekane ząbki czosnku oraz czosnek niedźwiedzi, goździki, cynamon, anyż i skórkę pomarańczową.

      Jelenia dokładnie myjemy (proszę się nie przejmować jego zapachem, jest dość charakterystyczny, zupełnie inny niż popularny drób , wołowina czy wieprzowina).

      Usuwamy białe błonki i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do cebuli.

      Do rondla dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy połową bulionu i pozostawiamy na godzinę na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.

      Po godzinie dodajemy suszone grzyby, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pozostały bulion i próbujemy czy całość nie jest zbyt mało słona - jeśli tak, to dosalamy według gustu. U nas nie trzeba było. ;)

      Pozostawiamy na półtorej godziny na małym ogniu.

      Na sam koniec dodajemy delikatnie słodką śmietankę i podajemy na gorąco. ;) 

      Gulasz z jelenia w korzennym sosie

      Gulasz z jelenia w korzennym sosie

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 grudnia 2013 18:40
  • środa, 04 grudnia 2013
  • wtorek, 03 grudnia 2013
    • "Świąteczne pierniczki z witrażykami"

      Składniki:

      • 500 g mąki pszennej tortowej
      • 100 g cukru pudru
      • 300 g prawdziwego miodu
      • 150 g masła
      • 1 łyżka sody oczyszczonej
      • 1 opakowanie przyprawy do piernika
      • 2 łyżki gorzkiego kakao
      • szczypta soli
      • około 400 - 500 g różnokolorowych landrynek


      Przygotowanie:

      Do garnuszka wkładamy masło, płynny miód, kakao oraz przyprawę do piernika. Podgrzewamy na niewielkim ogniu aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia w chłodnym miejscu.

      Na stolnicę przesiewamy mąkę z cukrem pudrem, sodą oraz szczyptą soli.

      Robimy zagłębienie, dodajemy jajko i powoli dolewając 'sos' piernikowy wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.

      W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki.

      Wyrobione ciasto dzielimy na cztery części, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na piętnaście minut.

      Landrynki rozdzielamy kolorystycznie i rozdrabniamy tłuczkiem.

      Wyjmujemy pierwszą porcję ciasta i wałkujemy na grubość około 5 mm. Większymi foremkami wycinamy kształty a następnie mniejszymi niewielkie gwiazdki/kółeczka/serduszka - co nam się zamarzy. ;)

      Przygotowane pierniczki rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do dziurek wsypujemy landrynki 'z górką'. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez dziesięć minut.

      Ciasteczka pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia na dobę (absolutnie nie ściągamy ich wcześniej z papieru!). Następnie prosimy męża/chłopaka/tatę/brata o wywiercenie dziurek na wstążeczki i ozdabiamy pachnącą choinkę. ;)

      Świąteczne pierniczki z witrażykami

      Świąteczne pierniczki z witrażykami

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „"Świąteczne pierniczki z witrażykami"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 grudnia 2013 21:05

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl