Podniebienne Pieszczoty

Wpisy

  • poniedziałek, 31 grudnia 2012
    • "Pikantne, serowe paluchy"

      Składniki:

      • 500 g pszennej mąki
      • 15 g drożdży
      • 1 spora papryczka chilli
      • 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
      • szczypta cukru
      • 2 łyżeczki suszonej bazylii
      • 240 ml mleka
      • 60 ml oliwy
      • 150 g sera typu masdamer


      Przygotowanie:

      Do miski kruszymy drożdże, dodajemy sól, szczyptę cukru oraz bazylię.
      Delikatnie rozcieramy łyżką aż drożdże zaczną pracować. Pozostawiamy na pięć minut.

      Następnie wsypujemy mąkę, dodajemy starty masdamer, oliwę oraz mleko.

      Wyrabiamy ręką, aż powstanie jednolita kulka.
      Przygotowane ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu na półtorej godziny.

      Następnie dzielimy ciasto na dziesięć części. Każdą część rolujemy na stolnicy w długi wałek.

      Kiedy ciasto będzie o grubości mniej więcej 1 cm, dzielimy na mniejsze, około 5 cm paluszki.

      Blaszkę przykrywamy papierem do pieczenia, układamy paluszki w lekkich odstępach.
      Pieczemy przez piętnaście minut w temperaturze 180 stopni.

      Doskonałe z sosem czosnkowym lub ketchupem. ;)

      Pikantne, serowe paluchy


      Pikantne, serowe paluchy

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 31 grudnia 2012 18:47
  • niedziela, 30 grudnia 2012
    • "Zupa szwejka"

      Składniki:

      • 2 litry bulionu drobiowego
      • 300 g topionego serka z pieczarkami
      • 250 g pieczarek
      • pęczek lubczyku
      • 500 g mięsa mielonego z wołowiny
      • 4 dobrej jakości kabanosy
      • 200 g wędzonego boczku
      • biała część sporego pora
      • 50 g masła
      • 2 łyżeczki soli morskiej
      • 3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
      • 1 szklanka białego wina
      • 2 liście laurowe
      • 1 jajko
      • 4 łyżki startego parmezanu
      • 3 ząbki czosnku
      • 300 ml słodkiej śmietanki


      Przygotowanie:

      Do garnka wlewamy bulion drobiowy, wkładamy kawałek boczku oraz liście laurowe. Gotujemy na niewielkim ogniu przez piętnaście minut.

      Na maśle podsmażamy drobno posiekanego pora z pieczarkami, kiedy się zeszklą dodajemy pokrojone kabanosy.
      Z bulionu wyciągamy boczek, kroimy w kosteczkę i dodajemy na patelnię.

      Do mięsa mielonego dodajemy parmezan, jajko oraz starte ząbki czosnku. Doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu i formujemy niewielkie kuleczki.

      Do gotującego się bulionu wrzucamy mięsne kuleczki, wlewamy śmietankę oraz białe wino.

      Kiedy zupa ponownie zacznie wrzeć dodajemy rozdrobniony serek topiony, posiekany pęczek lubczyku i doprawiamy pozostałą solą oraz pieprzem.

      Zupę gotujemy przez trzydzieści minut na niewielkim ogniu. Podajemy z grzanką serową.

      Zupa szwejka

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      niedziela, 30 grudnia 2012 21:30
  • sobota, 29 grudnia 2012
    • "Hot dog a'la pizza!"

      Składniki na ciasto:

      • 500 g mąki pszennej
      • 1 jajko
      • 2 łyżki oliwy z oliwek
      • 1 łyżeczka suszonej bazylii
      • 1 łyżeczka oregano
      • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
      • 1 łyżeczka ostrej papryki
      • 240 ml mleka
      • 25 g drożdży
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 łyżeczka miodu


      Dodatkowo:

      • 20 krótkich serdelków
      • pół puszki pomidorów
      • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
      • sól
      • 2 ząbki czosnku
      • garść świeżej bazylii
      • 150 g żółtego sera
      • 2 arkusze papieru do pieczenia
      • 1 białko
      • 50 g słonecznika


      Przygotowanie:

      Do miski kruszymy drożdże, dodajemy do nich sól oraz łyżeczkę miodu i delikatnie rozcieramy. Pozostawiamy na dziesięć minut.

      Następnie dodajemy jajko, mąkę, oliwę, ciepłe mleko oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wyrabiamy, aż stworzy jednolitą masę.

      Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut.

      Pomidory przelewamy do miseczki, dodajemy koncentrat, starte ząbki czosnku oraz posiekaną bazylię. Miksujemy, doprawiamy solą.

      Ciasto dzielimy na 5 części, wałkujemy starając się zachować kształt prostokąta, następnie tniemy na cztery placuszki.
      Każdy prostokąt smarujemy odrobiną sosu pomidorowego, posypujemy startym serem, układamy serdelek i zwijamy jak roladkę.

      Przygotowane hot dogi układamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy słonecznikiem.

      Pieczemy przez trzydzieści minut w temperaturze 180 stopni.

      Hot dog a'la pizza!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      sobota, 29 grudnia 2012 18:03
  • piątek, 28 grudnia 2012
    • "Delikatna tarta serowa"

      Składniki na kruche ciasto:

      • 250 g pszennej mąki
      • 150 g masła
      • 2 żółtka
      • pół łyżeczki soli
      • 2 łyżki wody
      • odrobina oliwy


      Nadzienie:

      • 1 kuleczka mozzarelli
      • 150 g żółtego sera
      • 2 jajka
      • 300 ml śmietanki 30%
      • 1 pęczek szczypiorku
      • 2 ząbki czosnku
      • 100 g wędzonego boczku
      • szczypta gałki muszkatołowej
      • odrobina soli
      • świeżo zmielony pieprz


      Przygotowanie:

      Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy kawałeczki zimnego masła i dużym nożem, zagarniając do środka cały czas siekamy (staramy się unikać kontaktu ciasta z ciepłymi dłońmi).

      Następnie dodajemy żółtka, sól oraz wodę i szybciutko wyrabiamy.

      Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na dwie - trzy godziny do lodówki.

      Po schłodzeniu rozwałkowujemy kruche ciasto na placek grubości mniej więcej 4 mm i wykładamy nim naoliwioną formę do tarty. Dociskamy, usuwamy nadmiar ciasta i przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia. Na wierzch wysypujemy groch/ryż.

      Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy spód przez piętnaście minut.

      Do miski wlewamy śmietankę, dodajemy jajka, starte ząbki czosnku oraz posiekany  szczypiorek. Ser żółty trzemy na tarce o grubych oczkach, natomiast mozzarellę drobno siekamy.
      Dodajemy sery do miski i miksujemy na gładką masę. Farsz doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.

      Spód wyciągamy z piekarnika, usuwamy papier do pieczenia wraz z obciążnikami, wlewamy farsz i pieczemy jeszcze przez dziesięć minut.

      W tym czasie boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy.

      Przed podaniem posypujemy tartę skwarkami oraz świeżym szczypiorkiem.

      Delikatna tarta serowa

      Delikatna tarta serowa

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „"Delikatna tarta serowa"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      piątek, 28 grudnia 2012 18:38
  • piątek, 21 grudnia 2012
    • "Szybkie świąteczne paszteciki"

      Składniki:

      • 1 opakowanie ciasta francuskiego
      • 300 g pieczarek
      • 1 czerwona cebula
      • 2 ząbki czosnku
      • 200 g kapusty kiszonej
      • 2 łyżeczki soli morskiej
      • 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
      • 2 łyżki przyprawy do sosów i zup
      • 4 łyżki oliwy z oliwek
      • 1 arkusz papieru do pieczenia
      • 1 łyżka cukru
      • 2 liście laurowe
      • 4 ziarenka ziela angielskiego


      Przygotowanie:

      Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek i smażymy na niej drobno posiekaną czerwoną cebulę.
      Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach.

      Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy do niej łyżkę cukru i czekamy aż zacznie się karmelizować, następnie dodajemy pieczarki, starte ząbki czosnku, sól oraz pieprz.

      Kapustę odsączamy z zalewy, zalewamy szklanką świeżej wody, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie.
      Po zagotowaniu wyciągamy przyprawy i porządnie odsączamy kapustę na sitku.

      Pieczarki doprawiamy przyprawą grzybową do sosów i zup, pozostawiamy do ostygnięcia.

      Farsz mielimy w maszynce, na najmniejszych oczkach.

      Rozwijamy ciasto francuskie, rozkładamy równomiernie nadzienie pozostawiając po 1 cm czystego ciasta ze wszystkich stron.
      Zwijamy jak roladkę i kroimy na niewielkie paszteciki.

      Grzybowo - kapuściane ciasteczka rozkładamy na papierze do pieczenia i każde z osobna smarujemy pędzelkiem nasączonym odrobiną oliwy.

      Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez piętnaście minut.

      Doskonałe jako samodzielna przystawka lub dodatek do barszczyku. ;)

      Szybkie świąteczne paszteciki

       

      Wonderful dream!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      piątek, 21 grudnia 2012 19:52
    • "Przyprawa do zup i sosów grzybowych"

      Składniki:

      • 500 g suszonych grzybów leśnych (różnych rodzajów)
      • 20 g suszonego majeranku
      • 4 łyżeczki drobno zmielonego, czarnego pieprzu
      • 20 g czosnku staropolskiego


      Przygotowanie:

      Wysuszone grzyby wkładamy partiami do maszynki do mielenia, zakładając najmniejsze oczka.
      Mielimy je cztery do pięciu razy, aż stworzy się lekki i pachnący lasem proszek.

      Do grzybów dodajemy majeranek, świeżo zmielony czarny pieprz oraz opakowanie czosnku staropolskiego.

      Całość dokładnie mieszamy.

      Doskonale pasuje jako przyprawa do zup, sosów, farszy do pierogów lub pasztecików. 

      Przyprawa do zup i sosów grzybowych

       

      Domowy Wyrób

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „"Przyprawa do zup i sosów grzybowych"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      piątek, 21 grudnia 2012 11:32
  • czwartek, 20 grudnia 2012
    • "Świąteczna rolada serowa"

      Święta to czas, w którym nasze stoły gdyby umiały mówić i cierpieć z bólu, to prosiłyby o leki przeciwbólowe na stawy i kręgosłupy. Pomimo obfitości różnego, naprawdę wspaniałego jedzenia, człowiek ma czasami ochotę na... kanapkę. Zapraszam więc na wyjątkową serową roladę, dzięki której nawet zwyczajna kanapka może stać się rarytasem. ;)

      Składniki na roladę:

      • 250 g żółtego sera typu gouda
      • 100 g serka topionego o smaku śmietankowym
      • 1/2 pęczka szczypiorku
      • 1/2 czerwonej papryki
      • 1 ogórek kiszony
      • 1 jajko na twardo
      • 50 g miękkiego masła
      • 1 ząbek czosnku


      Dodatkowo:

      • 1 arkusz folii aluminiowej
      • 2 litry wrzątku


      Przygotowanie:

      Ogórki, szczypiorek, jajko oraz paprykę drobniutko siekamy i wrzucamy do miseczki. Dodajemy miękkie masło oraz serek topiony. Widelcem rozcieramy masę, aż stanie się jednolita.
      Następnie doprawiamy ją startym ząbkiem czosnku i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.

      Do garnka wlewamy wrzątek, czekamy aż ponownie się zagotuje i wrzucamy do niego ser w folii (oryginalnym opakowaniu) na około 3 - 5 minut.
      Po wyciągnięciu rozcinamy opakowanie i wałkujemy roztopiony ser na grubość mniej więcej 0,5 cm.

      Na stole rozkładamy arkusz folii aluminiowej, układamy na niej serowy placek, nakładamy masę i ściśle zwijamy. Całość dodatkowo owijamy folią.

      Roladę pozostawiamy na 2 - 3 godziny w chłodnym miejscu.

      Doskonała do kanapek lub jako samodzielna przekąska. ;)

      Świąteczna rolada serowa

       

      Wonderful dream!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „"Świąteczna rolada serowa"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      czwartek, 20 grudnia 2012 19:16
  • wtorek, 18 grudnia 2012
  • poniedziałek, 17 grudnia 2012

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl