Podniebienne Pieszczoty

Wpisy

  • sobota, 29 listopada 2014
  • piątek, 28 listopada 2014
    • "Bułki bezglutenowe z kaszą gryczaną"

      Składniki na 6 sztuk:

      • 1,5 szklanki mąki ryżowej
      • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
      • 50 g ugotowanej kaszy gryczanej
      • 1 jajko
      • 25 g drożdży
      • 1 łyżeczka cukru
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 łyżka czarnuszki
      • 1 białko
      • 60 ml oleju pistacjowego (lub innego orzechowego)
      • 250 ml mleka orzechowego lub wody


      Przygotowanie:

      Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz sól i rozcieramy. Odstawiamy na dziesięć minut.

      Na stolnicę przesiewamy oba rodzaje mąk, jajko, dodajemy kaszę, rozczyn, mleko orzechowe, olej i wyrabiamy ciasto (powinno przypominać w dotyku glinę, plastelinę). Gotowe ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

      Następnie ciasto dzielimy na sześć części (będą to duże, śniadaniowe bułki), wyrabiamy w dłoniach
      okrągłe bułeczki, układamy je na papierze do pieczenia i nacinamy. Przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia.

      Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, termoobieg, grzanie z dołu.

      Przed pieczeniem smarujemy bułki roztrzepanym białkiem i posypujemy czarnuszką.

      Piekarnik spryskujemy czystą wodą (w takim rozpylaczu jak do opryskiwania kwiatów doniczkowych), wstawiamy bułki i pieczemy przez pół godziny. Następnie zmieniamy na grzanie z góry i dopiekamy jeszcze dziesięć minut.

      Studzimy na kratce.
      Najlepsze tego samego dnia. ;)

      Bułki bezglutenowe z kaszą gryczaną

      Bułki bezglutenowe z kaszą gryczaną

      Bułki bezglutenowe z kaszą gryczaną

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „"Bułki bezglutenowe z kaszą gryczaną"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      piątek, 28 listopada 2014 20:23
  • czwartek, 27 listopada 2014
    • "Bubliczki"

      Przepis na bubliczki znalazłam w książce, która jest dla mnie ogromną inspiracją, swego rodzaju 'biblią' polskich przepisów - "Kuchnia polska, potrawy regionalne" - Hanna Szymanderska. Szkoda, że pani Szymanderskiej nie ma już z nami, ale to co pozostawiła po sobie, powinno być w każdym domu - nie tylko w biblioteczce, ale też na stole. Bubliczki to po prostu znane w Krakowie obwarzanki, ale czyż nie mają bardziej uroczej nazwy na Kresach? ;)

      Składniki:

      • 3 szklanki mąki pszennej
      • 10 g drożdży
      • 1/2 szklanki mleka
      • 1 jajjko
      • 2 łyżeczki masła
      • 1 łyżeczka soli
      • mak lub czarnuszka
      • 1 białko
      • 1 łyżka cukru


      Przygotowanie:

      Drożdże kruszymy do miski, dodajemy pół łyżeczki cukru oraz ciepłe mleko. Rozcieramy i odstawiamy.

      Jajko ucieramy z masłem, dodajemy sól i przesianą mąkę. Mieszamy razem z lekko podrośniętym rozczynem i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

      Ciasto przekładamy na stolnicę, ponownie wyrabiamy, ewentualnie podsypując mąką. Toczymy około centymetrowe na grubość wałeczki, zlepiamy je w pierścienie lub skręcamy ze sobą dwa i zaplatamy. Miejsce łączenia smarujemy roztrzepanym białkiem.

      Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pozostały cukier i doprowadzamy do wrzenia.

      Podrośnięte bubliczki wrzucamy na gorącą wodę i gotujemy 4 - 5 minut, wyjmujemy łyżką cedzakową na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy pozostałym białkiem, posypujemy makiem lub czarnuszką.

      Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni, pieczemy pięć minut (grzanie góra - dół, bez termoobiegu). W tym czasie przygotowujemy drugą blaszkę wyłożoną papierem lub obsypaną mąką. Podpieczone obwarzanki energicznym ruchem wywracamy na drugą blachę, pieczemy jeszcze około dziesięciu minut. 

      Bubliczki

      Bubliczki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „"Bubliczki"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      czwartek, 27 listopada 2014 18:13
  • środa, 26 listopada 2014
    • "Pierogi leniwe"

      Składniki dla 2 osób:

      • 250 g półtłustego lub tłustego twarogu
      • 1 szklanka mąki
      • 1 jajko
      • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
      • 1 łyżeczka soli


      Przygotowanie:

      Twaróg rozdrabniamy widelcem na stolnicy, dodajemy przesiane oba rodzaje mąk, jajko oraz sól.

      Wyrabiamy jednolite ciasto, dzielimy je na cztery części i toczymy dłońmi około centymetrowy wałeczek. Kroimy na mniejsze kluseczki.

      Gotujemy w osolonej wodzie 1 - 2 minuty od wypłynięcia.

      Podajemy z bułką tartą podsmażoną na maśle. 

      Pierogi leniwe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      środa, 26 listopada 2014 17:41
  • wtorek, 25 listopada 2014
    • "Dwie tarty - dwa smaki"

      Ostatnio sprawdzałam czy funkcja dual cook w piekarniku Samsung pozwala na jednoczesne pieczenie słodkich i wytrawnych ciasteczek. Tym razem chciałam się przekonać, czy dwa silne zapachy - kurczaka w curry z brokułami oraz łososia z suszonymi pomidorami będzie można piec jednocześnie, oszczędzając czas i energię, a w potrawach nie będzie czuć wzajemnie przeciwnych aromatów. I nie czuć! ;)

      Składniki na ciasto:

      • 1,5 szklanki krupczatki
      • 1,5 szklanki mąki pszennej
      • 4 żółtka
      • 200 g masła
      • 2 płaskie łyżeczki soli
      • 80 ml wody


      Przygotowanie:

      Na stolnicę przesiewamy obie mąki, robimy zagłębienie, wbijamy cztery żółtka i dodajemy pokrojone, zimne masło. Siekamy nożem aż składniki zaczną się łączyć, dolewamy wodę i opuszkami palców szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Następnie owijamy je folią i wkładamy do lodówki na dwadzieścia minut.

      Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części.

      Każdą z nich posypujemy odrobiną mąki pszennej i wałkujemy na dwa placki o wielkości około 28 cm średnicy (moja formy mają 23 cm, więc zakładamy około pięciu centymetrów więcej), następnie nawijamy ostrożnie na wałek i przekładamy do formy. Dociskamy do dna i brzegów palcami. Robimy nakłucia widelcem.

      Na ciasto kładziemy folię aluminiową i wsypujemy obciążające groszki.

      Tarty podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, grzanie góra - dół bez termoobiegu przez dziesięć minut. Następnie wyciągamy, ostrożnie ściągamy folię z groszkami i wstawiamy na kolejne dziesięć minut.

      Po upieczeniu wyciągamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

      Dwie tarty - dwa smaki

      "Tarta z łososiem i suszonymi pomidorami"

      Składniki:

      • 150 g wędzonego łososia
      • 6 suszonych pomidorów
      • 100 g żółtego sera
      • kilka listków świeżej bazylii


      Wspólny sos:

      • 100 ml śmietanki 30%
      • 4 jajka
      • 4 białka (te, które nam zostały po zrobieniu ciasta)
      • 1 łyżeczka świeżo utłuczonego pieprzu
      • 1 łyżeczka soli


      Przygotowanie:

      Do miski wlewamy śmietankę, wbijamy jajka, wlewamy białka, doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy przez dwie - trzy minuty.

      Na podpieczonym spodzie tarty układamy kawałki łososia, pokrojone suszone pomidory, całość zalewamy połową przygotowanego sosu, posypujemy serem.

      Tarta z łososiem i suszonymi pomidorami

      "Tarta z kurczakiem, brokułami i ananasem"

      Składniki:

      • 1 duża pierś z kurczaka
      • 1 mały brokuł
      • 1/2 puszki krojonego ananasa
      • 100 g żółtego sera
      • 1 łyżeczka curry
      • sól do smaku
      • 1 łyżeczka oleju kokosowego


      Przygotowanie:

      Brokuła gotujemy przez pięć minut we wrzącej, osolonej wodzie. Następnie hartujemy w misce z wodą i kostkami lodu.

      Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy drobno pokrojoną pierś. Doprawiamy curry oraz solą i mieszamy.

      Na drugi spód wykładamy mięso, odsączonego brokuła, kawałki ananasów i wlewamy pozostały sos. Posypujemy serem.

      Tarta z kurczakiem, brokułami i ananasem

      Obie tarty pieczemy bez termoobiegu, grzanie góra - dół w 160 stopniach przez dwadzieścia - dwadzieścia pięć minut.

      Podajemy na zimno lub na ciepło.

      Tarta z kurczakiem, brokułami i ananasem

      Tarta z łososiem i suszonymi pomidorami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 listopada 2014 20:37
  • poniedziałek, 24 listopada 2014
    • "Apple pie z przyprawą korzenną"

      Dostałam skrzynkę pysznych, wiejskich jabłek, nie pryskanych, słodkich - idealnych do jesiennych wypieków. Przeglądając jabłkowe pyszności natknęłam się na ten przepis i od razu się zakochałam! ;)

      Składniki na ciasto (forma o średnicy 18 cm):

      • 2 szklanki mąki pszennej
      • 1 płaska łyżeczka soli
      • 200 g zimnego masła
      • 3 łyżki lodowatej wody


      Nadzienie:

      • 5 dużych jabłek
      • 2 łyżki przyprawy korzennej
      • sok z połowy cytryny
      • 25 g masła
      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
      • 2 łyżki cukru


      Dodatkowo:

      • 25 g masła
      • 1 łyżka cukru pudru
      • 3 łyżki mleka


      Przygotowanie:

      Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz masło i siekamy nożem, następnie dodajemy wodę i kroimy aż ciasto zacznie się ze sobą łączyć. Zagniatamy szybko rękami, by jak najmniej ogrzać ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki.

      Jabłka obieramy ze skórek, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Zalewamy sokiem z cytryny.

      Mąkę ziemniaczaną (skrobię) mieszamy z przyprawą korzenną i cukrem. Zasypujemy mieszanką owoce i potrząsamy, by równo się rozprowadziło.

      Wyjmujemy ciasto, odkrawamy 1/3 i odkładamy na bok.

      Większy kawałek wałkujemy (podsypujemy solidnie mąką, by się nie przyklejało) na koło o średnicy większej o 5-6 cm niż nasza forma.
      Ciasto ostrożnie nawijamy na wałek i przekładamy na formę wysmarowaną masłem.

      Dokładnie wyklejamy dno i boki, wkładamy jabłkowe nadzienie, dodajemy kawałeczki masła na wierzch.

      Pozostałe ciasto wałkujemy i przykrywamy pie. Nacinamy "na krzyż" wierzch ciasta. Dokładnie dociskamy na bokach, formujemy falbankę. Jeśli nam zostały skrawki niewykorzystanego ciasta możemy wyciąć listki, jabłuszka lub to co nam podpowie wyobraźnia i przykleić na wierzch. ;)

      Całość smarujemy odrobiną mleka.

      Pieczemy z termoobiegiem, grzanie z dołu, 220 stopni przez 45 minut, gdyby ciasto z wierzchu zbyt szybko zaczęło się spiekać, wystarczy przykryć je folią aluminiową. ;)

      Wyciągamy z formy i kroimy po całkowitym wystudzeniu w chłodnym miejscu.

      Pie można również przed podaniem podgrzać w mikrofalówce i dodać waniliowe lody. ;)

      Apple pie z przyprawą korzenną

      Apple pie z przyprawą korzenną

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „"Apple pie z przyprawą korzenną"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 listopada 2014 12:53
  • niedziela, 23 listopada 2014
    • "Rogaliki z makiem i sezamem"

      Składniki:

      • 3 szklanki mąki
      • 2 łyżki miękkiego masła
      • 25 g świeżych drożdży
      • 1,5 łyżeczki soli
      • 1 łyżeczka cukru
      • 1 szklanka mleka
      • 1 jajko
      • 1 łyżka sezamu
      • 1 łyżka maku


      Przygotowanie:

      Drożdże rozcieramy z solą oraz cukrem, zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na dziesięć minut, by zaczęły pracować. Następnie dosypujemy przesianą mąkę oraz masło. Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto i odstawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce na minimum godzinę.

      Następnie dzielimy ciasto na dwie części, każdą wałkujemy na placek o grubości około 0,5 cm i wycinamy równe koło, które kroimy na osiem trójkątów. Każdy kawałek ciasta zwijamy od najszerszego miejsca, zaginamy rogi i układamy na papierze do pieczenia.

      Smarujemy rozkłóconym jajkiem z odrobiną mleka, posypujemy sezamem lub makiem.

      Pieczemy z termoobiegiem, grzanie z dołu, 190 stopni przez piętnaście minut, następnie kolejne dziesięć minut z grzaniem z góry.

      Podajemy z dżemem lub serkiem kremowym, albo ulubioną szynką. ;)

      Rogaliki z makiem i sezamem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      niedziela, 23 listopada 2014 17:03
    • "Wigilijny barszcz czerwony z pieczonych buraków"

      Składniki:

      • 1 kg czerwonych buraków
      • kilka kawałków folii aluminiowej
      • 4 marchewki
      • 1/4 selera
      • 1 por
      • 1 cebula
      • 1 pietruszka
      • 2 listki laurowe
      • 2 ziarenka ziela angielskiego
      • 2 szklanki zakwasu
      • 8 szklanek wody
      • sól i pieprz do smaku


      Przygotowanie:

      Buraki myjemy i owijamy folią aluminiową. Układamy w naczyniu żaroodpornym (najlepiej to zrobić przy okazji pieczenia ciast lub mięs - oszczędzimy energię ;)) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę.

      Upieczone ostrożnie wyciągamy z folii i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

      Marchewkę, pietruszkę oraz selera obieramy i wrzucamy do garnka, dodajemy pora, przypaloną cebulę, ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość zalewamy zimną wodą i gotujemy pod przykryciem (rosołu nie mieszamy, dzięki temu będzie klarowny) na niewielkim ogniu przez dwie - trzy godziny.

      Upieczone buraki obieramy ze skórki, trzemy na tarce o grubych oczkach.

      Wywar przecedzamy, warzywa odkładamy (na przykład do sałatki klasycznej), dodajemy buraki oraz zakwas. Gotujemy 10 - 15 minut nie doprowadzając do wrzenia, doprawiamy solą oraz pieprzem. Odcedzony podajemy z pasztecikami.


      Wigilijny barszcz czerwony z pieczonych buraków

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      niedziela, 23 listopada 2014 11:12
  • sobota, 22 listopada 2014
    • "Paszteciki wigilijne z kapustą, grzybami i kminkiem"

      Od jakiegoś czasu testuję funkcję dual cook w piekarniku Samsung. Tym razem chciałam sprawdzić, czy faktycznie zapachy nie przechodzą i można jednocześnie piec jedzenie wytrawne i słodkie. I jestem przeszczęśliwa, że producent nie kłamie i ani krzty zapachu nie da się nawzajem wyczuć w wypiekach. ;) Jeśli więc planujecie na święta zrobić sobie prezent pod choinkę (choć może się nie zmieścić. ;D) to polecam z całego serca piekarniki z tej serii. ;)

      Składniki na ciasto:

      • 3 szklanki mąki pszennej
      • 250 g półtłustego twarogu
      • 2 małe jajka lub jedno duże
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 łyżeczka cukru
      • 25 g drożdży
      • 3/4 szklanki mleka


      Składniki na farsz:

      • 2 garście kapusty kiszonej
      • 500 g pieczarek
      • 3 ząbki czosnku
      • łyżeczka kminku
      • łyżeczka soli
      • 50 g masła


      Dodatkowo:

      • 2 arkusze papieru do pieczenia
      • 1 jajko


      Przygotowanie:

      Drożdże rozcieramy z cukrem oraz solą, dodajemy ciepłe mleko i odstawiamy na dziesięć minut do wyrośnięcia.
      Następnie dodajemy przesianą mąkę, pokruszony twaróg, jajka i mieszamy.

      Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

      Kapustę zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia.
      Odcedzamy i porządnie odciskamy z nadmiaru wody.

      Pieczarki ścieramy na grubych oczkach i podsmażamy na maśle, dodajemy kapustę i roztarty czosnek z kminkiem i solą. Dusimy razem około dziesięciu minut, studzimy.

      Ciasto dzielimy na dwie części (składniki na farsz są przewidziane na połowę ciasta, jeśli będziecie robić tylko na słono - proszę podwoić składniki ;)). Stolnicę posypujemy mąką, wałkujemy na długi, na grubość 3 - 4 mm placek (bardziej długi niż szeroki). Na środku układamy farsz z kapusty i pieczarek, delikatnie zamykamy z jednej strony i drugiej, zwijając trochę jak roladę.

      Ostrym nożem kroimy na mniejsze paszteciki, układamy na papierze do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem.

      Pozostawiamy do wyrośnięcia.

      Paszteciki wigilijne z kapustą, grzybami i kminkiem
      Paszteciki wigilijne z kapustą, grzybami i kminkiem

      "Drożdżowe ślimaczki z jabłkami i przyprawą korzenną"

      Składniki na farsz:

      • 3 jabłka
      • 4 łyżeczki dżemu z gruszek lub pomarańczy
      • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
      • 1 łyżka bułki tartej

      Przygotowanie:

      Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z dżemem, przyprawą korzenną oraz bułką tartą.

      Wałkujemy drugą część ciasta, wykładamy farsz i zwijamy. Kroimy na mniejsze drożdżówki i układamy na papierze do pieczenia.

      Obie komory w piekarniku ustawiamy na termoobieg, grzanie z dołu, 180 stopni. Do nagrzanego wstawiamy obie blaszki - jedną na górze, drugą na dole. Po dziesięciu minutach w obu komorach zmieniamy na grzanie z góry i pieczemy kolejne dziesięć minut.*

      Wytrawne paszteciki podajemy z kubkiem gorącego barszczu, a słodkimi rozpieszczamy łasuchów. ;)

      *Oczywiście w klasycznym piekarniku również bez problemu upieczemy oba rodzaje drożdżowych przysmaków. ;) 

      Drożdżowe ślimaczki z jabłkami i przyprawą korzenną

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      sobota, 22 listopada 2014 20:19
  • czwartek, 20 listopada 2014

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl