Podniebienne Pieszczoty

Wpisy

  • piątek, 30 listopada 2012
    • "Waniliowy torcik Crispello"

      Składniki na krem waniliowy:

      • 200 ml śmietanki kremówki
      • 1 opakowanie waniliowego budyniu
      • 1 laska wanilii Kamis
      • 1 szklanka pełnotłustego mleka
      • 100 g mleka odtłuszczonego w proszku
      • 2 łyżki cukru


      Dodatkowo:

      • 3 okrągłe wafle
      • 3 okrągłe biszkopty
      • 200 g mlecznej czekolady
      • 100 g miękkiego masła
      • 3 łyżeczki wrzątku


      Przygotowanie:

      Kremówkę schładzamy w zamrażalniku, piętnaście minut przed rozpoczęciem przygotowania ciasta.

      Ze szklanki mleka odlewamy 1/4 i wsypujemy do niej opakowanie waniliowego budyniu. Pozostałe mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy cukier i gotujemy na niewielkim ogniu.
      Rozcinamy laskę wanilii, wyciągamy tępą stroną noża nasionka i wkładamy je do miseczki. Korę wrzucamy do mleka.

      Kiedy mleko zacznie się gotować, wlewamy rozpuszczony budyń i czekamy aż zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia.

      Śmietankę ubijamy i powoli, po łyżeczce dodajemy ostudzony budyń. Następnie, nieustannie miksując dosypujemy mleko w proszku.

      Kremem waniliowym przekładamy naprzemiennie biszkopt oraz wafle. Pozostawiamy w chłodnym miejscu, żeby ciasto zmiękło.

      W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem masła. Pod sam koniec robienia polewy dodajemy wrzątek i bardzo energicznie mieszamy.

      Polewą ozdabiamy wierzch ciasta. 

      Waniliowy torcik Crispello

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „"Waniliowy torcik Crispello"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      piątek, 30 listopada 2012 22:16
    • "Domowy pasztet do smarowania"

      Składniki:

      • 1 kg wątróbki indyczej
      • 1 kg udek z indyka
      • 250 g dobrego, solonego masła
      • główka czosnku
      • duża cebula czosnkowa
      • łyżeczka pieprzu czosnkowego
      • 2 łyżeczki soli
      • 0,5 l wody


      Przygotowanie:

      Wątróbkę myjemy i oczyszczamy z błonek. Na patelni rozpuszczamy 50 g masła i smażymy wątróbkę na złoty kolor z obu stron.

      Do garnuszka wlewamy zimną wodę, wkładamy do niej udka indycze i gotujemy na średnim ogniu. Kiedy obsmażymy całą wątróbkę, dodajemy ją do indyka i solimy.
      Całość gotujemy przed dwie godziny.

      Na patelni po smażeniu wątróbek, szklimy drobno posiekaną cebulkę, a pod sam koniec smażenia dodajemy posiekaną główkę czosnku oraz pieprz czosnkowy.

      Mięso oddzielamy od kości, kroimy razem z wątróbką w kostkę, wrzucamy do miski.

      Dodajemy cebulę z czosnkiem i miksujemy na gładką masę.

      Pozostałe masło rozpuszczamy na patelni i dolewamy do pasztetu nieustannie miksując.

      Przygotowany pasztet wkładamy do słoiczków i trzymamy w lodówce. ;)

      Domowy pasztet do smarowania

      Domowy pasztet do smarowania

       

      Domowy Wyrób

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „"Domowy pasztet do smarowania"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      piątek, 30 listopada 2012 19:39
  • wtorek, 27 listopada 2012
    • "Mięsne kuleczki z miętowym sosem"

      Składniki:

      • 500 g mięsa mielonego z wołowiny
      • 2 łyżki sera typu feta
      • 50 g żółtego sera
      • dwie łyżki domowej bułki tartej
      • ząbek czosnku
      • pół łyżeczki ziół prowansalskich
      • pół łyżeczki bazylii
      • pół łyżeczki oregano
      • szczypta soli
      • 1 jajko
      • 2 łyżeczki śmietanki
      • kilka wykałaczek
      • oliwa


      Sos:

      • pęczek świeżej mięty
      • 400 ml jogurtu greckiego
      • ząbek czosnku
      • pół łyżeczki soli
      • szczypta zielonego barwnika (niekoniecznie)
      • pieprz czarny, świeżo mielony


      Przygotowanie:

      Do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, ser żółty oraz fetę.
      Całość ugniatamy ręką, doprawiamy ziołami, startym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Pod sam koniec dodajemy śmietankę i jeszcze raz ugniatamy.

      Z mięsa formujemy niewielkie kotleciki, nabijamy na patyczki po cztery sztuki i smażymy z obu stron na rozgrzanej oliwie.

      Do miseczki wlewamy jogurt grecki, dodajemy do niego pociętą miętę, czosnek, sól, pieprz oraz szczyptę barwnika.
      Całość dokładnie miksujemy.

      Usmażone kotleciki podajemy z sosem, ryżem i rukolą. ;)

      Smacznego! ;)

      Mięsne kuleczki z miętowym sosem
      Mięsne kuleczki z miętowym sosem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 listopada 2012 22:59
  • sobota, 24 listopada 2012
    • "Sajgonki z łososiem, rukolą i pistacjami"

      Składniki na marynatę:

      • 1 łyżeczka soku z cytryny
      • 1 łyżeczka czarnego sosu chilli
      • pół łyżeczki morskiej soli
      • 1 łyżka oliwy z oliwek
      • świeżo mielony pieprz
      • skórka otarta z całej cytryny
      • szczypta ostrej papryki
      • 2 ząbki czosnku
      • 4 gałązki mięty


      Pozostałe składniki:

      • 500 g łososia norweskiego
      • 100 g pistacji bez łupinek
      • 50 g świeżej rukoli
      • 12 płatów papieru ryżowego
      • oliwa do smażenia
      • woda


      Przygotowanie:

      Do miseczki wlewamy sok z cytryny, oliwę oraz czarny sos chilli. Mieszamy ze sobą, Dodajemy skórkę otartą z wyparzonej wcześniej cytryny, starte dwa ząbki czosnku, drobno posiekaną miętę. Marynatę doprawiamy solą, pieprzem oraz chilli w proszku.

      Łososia kroimy w kawałki grubości palca (musi ich być dwanaście, po trzy dla każdej z czterech osób), zalewamy go marynatą i odstawiamy do lodówki na dwie - trzy godziny.

      Kiedy ryba przejdzie aromatami, na duży talerz wylewamy niewielką ilość wody i zamaczamy w niej płat papieru ryżowego, z obu stron. Na środku układamy odrobinę rukoli, kawałek łososia i kilka obranych pistacji. Następnie zwijamy według przepisu na opakowaniu.

      Gotowe sajgonki smażymy na rozgrzanej oliwie, z obu stron. Nie mogą się ze sobą stykać ponieważ błyskawicznie się sklejają. Podajemy na świeżej rukoli.

      Sajgonki z łososiem, rukolą i pistacjami

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „"Sajgonki z łososiem, rukolą i pistacjami"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      sobota, 24 listopada 2012 17:50
  • środa, 21 listopada 2012
    • "Cynamonowy jabłecznik"

      Składniki na ciasto:

      • 300 g pełnoziarnistej mąki
      • 8 suszonych moreli
      • 3 łyżeczki cynamonu
      • 1 szklanka mleka
      • 1/2 szklanki cukru
      • 25 g drożdży
      • szczypta soli
      • 50 g suszonych jabłek
      • 1 łyżka oleju


      Dodatkowo:

      • 2,5 dużego, soczystego jabłka
      • 1 łyżka cukru
      • 20 g masła
      • łyżeczka bułki tartej


      Przygotowanie:

      Drożdże kruszymy do sporej szklanej miski, zasypujemy je cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem. Delikatnie mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników. Pozostawiamy na dziesięć - piętnaście minut.

      Do zaczynu dodajemy mąkę, pokrojone morele, cynamon, szczyptę soli, pokrojone (w zasadzie łatwiej je ciąć nożyczkami ;)), łyżkę oleju. Całość miksujemy na gładką masę i zostawiamy na półtorej godziny do wyrośnięcia.

      Kiedy ciasto wyrośnie, obsypujemy je mąką z obu stron, odcinamy 1/5 ciasta. Resztę wałkujemy na około centymetrowy, prostokątny placek.

      Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką. Na dno układamy placek.

      Jabłka myjemy, dzielimy na cztery części, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Układamy na cieście w dwóch równych rzędach.

      Pozostałe ciasto wałkujemy, tniemy na paseczki i robimy szachownicę.

      Masło rozpuszczamy, smarujemy wierzch ciasta, posypujemy cukrem.

      Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przed trzydzieści minut.

      Doskonałe z lodami. ;)

      Cynamonowy jabłecznik

      Cynamonowy jabłecznik

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „"Cynamonowy jabłecznik"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      środa, 21 listopada 2012 21:20
  • wtorek, 20 listopada 2012
    • "Kulinarne Inspiracje Kamis - Rozmarynowy kurczak z warzywami + KONKURS!"

      Przypominam o trwającym konkursie, w którym do wygrania są trzy organizery na przyprawy oraz Kulinarne Inspiracje, fundatorem nagród jest marka Kamis.

      To już ostatni rodzaj Kulinarnych Inspiracji jakie przyszło mi testować, zostawiłam sobie najprostsze danie na sam koniec. ;)

      Składniki:

      • Opakowanie Kulinarnych Inspiracji Kamis
      • 8 pałek z kurczaka
      • pół puszki kukurydzy
      • pół puszki czerwonej fasolki
      • 1,5 białej cebuli
      • 1 marchewka
      • 2 łyżki oliwy z oliwek
      • 5 średniej wielkości ziemniaków
      • 1 łyżka miodu gryczanego
      • 1 łyżeczka soli


      Przygotowanie:

      Pałki z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i solimy jedną łyżeczką soli, delikatnie ją wcierając. Odkładamy na dwie - trzy godziny do lodówki.

      Przed wyciągnięciem mięsa z lodówki obieramy i myjemy ziemniaki i kroimy je w cieniutkie plasterki. Dodajemy do nich łyżkę oliwy z oliwek oraz całe pudełeczko rozmarynu. Delikatnie mieszamy i układamy rzędami ziemniaki w naczyniu żaroodpornym.

      Kurczaka obsmażamy na łyżce oliwy, z obu stron na złoty kolor. Następnie przekładamy go do miski, Doprawiamy je tymiankiem, 1/2 pudełeczka czosnku oraz słodką papryką.

      Na gorącą patelnię, na której smażyliśmy mięsko wlewamy łyżkę miodu, czekamy aż się rozpuści i zacznie bulgotać. Następnie wrzucamy na nią pokrojoną w pół księżyce cebulę, obraną i posiekaną w cieniutkie plasterki marchewkę, kukurydzę oraz fasolkę. Chwilę dusimy, a kiedy cebula zmięknie doprawiamy całość pozostałym czosnkiem oraz oregano.

      Ziemniaki przykrywamy warzywną kołderką, a na wierzchu układamy mięso. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni.

      Kulinarne Inspiracje Kamis - Rozmarynowy kurczak z warzywami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      wtorek, 20 listopada 2012 16:58
  • poniedziałek, 19 listopada 2012
  • sobota, 17 listopada 2012
    • "Kulinarne Inspiracje Kamis - Kurczak ze śliwką"

      Kulinarne Inspiracje Kamis ( czosnek, rozmaryn, kolendra, papryka słodka oraz tymianek ) naprawdę inspirują - pomimo, że miałam gotowy przepis i zestaw przypraw, to postanowiłam moją wersję odrobinę zmodyfikować, zamiast pieczarek użyłam boczniaków (są tak samo dostępne przez cały rok, a moim zdaniem wyraźniejsze w smaku), zamiast boczku użyłam wędliny i sera, poza suszonymi śliwkami mięso nadziałam morelami, a pieczone, chrupiące ziemniaki otuliłam grzybowym sosem.
       
      Składniki:

      • Opakowanie Kulinarnych Inspiracji Kamis
      • 4 filety z kurczaka (ok 750 g)
      • 8 suszonych śliwek
      • 8 suszonych moreli
      • 300 g dobrej szynki w plasterkach
      • 500 g boczniaków
      • 375 śmietanki 30%
      • 700 g ziemniaków
      • łyżeczka soli
      • 2 ząbki czosnku
      • 4 plastry sera
      • 1 łyżka oliwy z oliwek
      • 20 g masła
      • szczypta pieprzu


      Przygotowanie:

      Piersi dokładnie myjemy i robimy w nich kieszonki ostrym nożem. Środek każdej doprawiamy połową porcji czosnku granulowanego i wkładamy po dwie morele oraz dwie śliwki. Mięso doprawiamy papryką oraz tymiankiem. Każdy filet ściśle owijamy serem oraz wędliną (o wiele wygodniej jest, jeśli jest to jeden duży plaster szynki). Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym.

      Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Doprawiamy pozostałym czosnkiem, rozmarynem, szczyptą soli i łyżką oliwy z oliwek. Dokładnie mieszamy i wkładamy do drugiego naczynia żaroodpornego.

      Mięso i ziemniaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 - 45 minut.

      W tym czasie na odrobinie masła podsmażamy pokrojone boczniaki, doprawiamy je pieprzem i pozostałą solą. Po dziesięciu minutach wlewamy śmietankę, doprawiamy sos kolendrą, startymi ząbkami czosnku i dusimy na maleńkim ogniu.

      Kiedy ziemniaki się upieką, dodajemy je do sosu i łączymy ze sobą. Do tego pyszna, upieczona roladka - niebo w gębie! ;)

      Kulinarne Inspiracje Kamis - Kurczak ze śliwką

      Kulinarne Inspiracje Kamis - Kurczak ze śliwką

      Kulinarne Inspiracje Kamis - Kurczak ze śliwką

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      sobota, 17 listopada 2012 17:39
  • środa, 14 listopada 2012
    • "Cytrynki do herbaty"

      Składniki:

      • 6 dużych, soczystych cytryn
      • 20 goździków
      • 500 ml wody
      • 4 szklanki cukru


      Dodatkowo:

      • 4 słoiczki po 300 ml


      Przygotowanie:

      Wszystkie cytryny należy sparzyć gorącą wodą.

      Trzy cytryny obieramy ze skórki (unikając białej części), samą skórkę wkładamy do garnuszka razem z goździkami i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy cztery szklanki cukru i doprowadzamy do wrzenia.

      Z trzech cytryn wyciskamy sok (powinno go wyjść około 200 ml) i kiedy tylko syrop cukrowy się zagotuje - dodajemy do niego sok.

      Gotujemy przez trzydzieści - czterdzieści minut aż część płynu odparuje.

      Słoiki wyparzamy, pozostałe trzy cytryny kroimy w plasterki i wkładamy do słoiczków.

      Zalewamy gorącym syropem, mocno zakręcamy i stawiamy na zakrętce na całą noc.

      Taka cytrynka jest doskonałym dodatkiem do herbaty lub ciast cytrynowych. ;)

      Cytrynki do herbaty

       

      Domowy Wyrób

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „"Cytrynki do herbaty"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      środa, 14 listopada 2012 19:53
  • wtorek, 13 listopada 2012
    • "Kulinarne Inspiracje Kamis - Polędwiczki z jabłkiem w sosie szałwiowym"

      Trochę odeszłam od przepisu na opakowaniu i zamiast sosu do ziemniaków, zrobiłam zapiekankę brudząc przy tym znacznie mniej naczyń. ;) Dodałam również mniej tłustą śmietanę, prawdziwy sok jabłkowy i pokrojone cieniutko plasterki ziemniaków.

      To danie to zdecydowanie strzał w dziesiątkę - w oryginalnym przepisie moim zdaniem jest o pół łyżeczki za mało soli (przynajmniej według mojego, uwielbiającego sól podniebienia), ale smak niesamowity, idealnie ziołowy, po prostu pyszny! (rozmaryn, czosnek, tymianek, słodka papryka i szałwia)

      Zapraszam też na "Kulinarne Inspiracje Kamis - Pikantna wołowina w winie"

      Składniki:

      • 1 opakowanie Kulinarnych Inspiracji Kamis
      • 500 g polędwiczki wieprzowej
      • 1 łyżka oliwy z oliwek
      • 1 biała cebula
      • 100 g pieczarek
      • 1 słodkie jabłko
      • 150 ml świeżo wyciśniętego soku jabłkowego
      • 300 ml śmietanki 30 %
      • łyżeczka soli
      • spora szczypta pieprzu
      • sześć ziemniaków
      • 2 czubate łyżki mąki


      Przygotowanie:

      Polędwiczkę dokładnie myjemy i układając nóż pod delikatnym skosem tniemy na plasterki. Każdego kotlecika osobno delikatnie rozbijamy z obu stron i odkładamy na talerz.

      Do miseczki wsypujemy mąkę, paprykę słodką, szczyptę pieprzu oraz pół łyżeczki soli. Dokładnie mieszamy.

      Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, polędwiczki obtaczamy w mące z przyprawami i smażymy po 2 - 3 minutki z każdej strony.

      Kiedy ostatnia partia kotlecików się smaży, kroimy cebulę w piórka oraz pieczarki w plasterki. Wrzucamy razem na patelnię.

      Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym.

      Na patelnię dodajemy pokrojone na ósemki (lub na szesnastki) jabłko i delikatnie mieszamy. Po kilku minutach całość zalewamy sokiem jabłkowym oraz słodką śmietanką.

      Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Układamy je na mięsie.

      Do sosu dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy; rozmaryn, tymianek, szałwię oraz czosnek. Po dwóch minutkach wyjmujemy jabłka i układamy je na ziemniakach.

      Sos doprawiamy solą, następnie zalewamy nim zapiekankę.

      Pieczemy przez czterdzieści minut w 180 stopniach.

      Kulinarne Inspiracje Kamis - Polędwiczki z jabłkiem w sosie szałwiowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 listopada 2012 15:38

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl