Podniebienne Pieszczoty

Wpisy

  • sobota, 28 lutego 2015
    • "Kurczak w mango oraz tarta z mango i mandarynkami"

      Składniki na kurczaka:

      • 4 średniej wielkości udka z kurczaka
      • 1 dojrzałe mango
      • 1 puszka mleka kokosowego
      • pół łyżeczki curry
      • pół łyżeczki płatków chilli
      • pół łyżeczki morskiej soli
      • 4 łyżeczki konfitury z mango
      • 2 ząbki czosnku
      • 2 łyżki oleju arachidowego
      • 200 g ryżu
      • sól i chilli do smaku


      Przygotowanie:

      W miseczce mieszamy sól z chilli, curry, startym czosnkiem oraz konfiturą z mango. Marynatą nacieramy mięso i wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny, najlepiej na całą noc.

      Następnego dnia mięso obsmażamy z obu stron na patelni, na rozgrzanym oleju orzechowym. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy mlekiem kokosowym (ważne, żeby miało postać śmietanki).

      Pieczemy w dolnej części piekarnia Samsung z funkcją dual cook, z termoobiegiem przez około czterdzieści minut. Dziesięć minut przed końcem pieczenia wyciągamy gotową tartę owocową z górnej części piekarnika i wkładamy na jej miejsce kurczaka. Ustawiamy grzanie z góry i dopiekamy w temperaturze 200 stopni, by skórka była chrupiąca.

      Przygotowanie ryżu z mango:

      Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, następnie mieszamy go z pokrojonym na niewielkie kawałki mango, doprawiamy solą i chilli. Podajemy z mięsem.

      Kurczak w mango

      Kurczak w mango

      Kurczak w mango

       

      Składniki na tartę z mango i mandarynkami:

      • 1 opakowanie okrągłego ciasta francuskiego
      • 200 ml śmietanki 30%
      • 2 jajka
      • 1/3 szklanki cukru
      • 1 lasa wanilii
      • 1 dojrzałe mango
      • 3 mandarynki
      • 20 g masła
      • 2 łyżki konfitury z mango


      Przygotowanie:

      Formę na tartę smarujemy miękkim masłem, układamy na niej ciasto, dociskamy dokładnie do brzegów. Dno nakłuwamy widelcem w wielu miejscach.

      Wkładamy do górnej części piekarnika Samsung, nagrzanej do 200 stopni z termoobiegiem. Spód tarty podpiekamy przez dziesięć minut.

      W tym czasie w miseczce mieszamy jajka ze śmietanką, cukrem, jajkami oraz wyskrobanymi ziarenkami laski wanilii. Masę wylewamy na podpieczone ciasto francuskie. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 140 stopni i pieczemy pół godziny.

      Następnie wyciągamy ciasto i odkładamy do ostygnięcia. Wierzch smarujemy konfiturą z mango.

      Po zjedzeniu obiadu dekorujemy wierzch tarty mango i mandarynkami, podajemy deser.

      Tarta z mango i mandarynkami

      Tarta z mango i mandarynkami

      Tarta z mango i mandarynkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      sobota, 28 lutego 2015 21:49
  • piątek, 27 lutego 2015
    • "Francuskie śniadanie"

      Korzystając z funkcji dual cook w piekarniku Samsung, można raczyć się spokojnym, pełnym rodzinnego ciepła i uśmiechu śniadaniem we francuskim stylu - jeszcze ciepłe croissanty, szklanka soku z mango i codzienna gazeta.

      Obiecuję sobie od jakiegoś czasu, że w końcu sama zrobię ciasto na croissanty, więc jak tylko się odważę, to pojawią się w tym samym wpisie. ;) Tym razem wersja dla pół leniwych - bo ani nie kupne, ani nie zrobione od zera.. Ale jakie pyszne! ;)

      Francuskie śniadanie

      Składniki na wytrawne rogaliki:

      • 1 opakowanie ciasta na croissanty
      • 100 g żółtego sera
      • 1 łyżeczka płatków chilli
      • 1 jajko


      Przygotowanie:

      Ciasto lekko wałkujemy, wycinamy trójkąty i zwijamy w rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy serem oraz chilli.

      Wkładamy do piekarnika na górną prowadnicę i pieczemy według instrukcji na opakowaniu.

      Francuskie śniadanie

      Składniki na słodko - słone rogaliki:

      1 opakowanie ciasta na croissanty
      pół słoiczka solonego karmelu
      1 jajko

      Przygotowanie:

      Ciasto również wałkujemy, wycinamy trójkąty, przy najdłuższej krawędzi kładziemy łyżeczkę karmelu i zwijamy w rogaliki. Układamy na drugiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem.

      Pieczemy według instrukcji na dolnej prowadnicy.

      Gorące rogaliki podajemy z ulubionym sokiem, pyszną, świeżo zmieloną kawą i codzienną gazetą. ;)

      A jeszcze w tym tygodniu croissanty zrobione od a do z ! ;)

      Francuskie śniadanie

      Francuskie śniadanie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      piątek, 27 lutego 2015 12:24
  • niedziela, 08 lutego 2015
    • "Rozgrzewający krem z pomidorów"

      Składniki:

      • 800 ml pomidorów krojonych (najlepiej z kartonika)
      • 500 ml passaty z pomidorów
      • 1 papryczka chilli
      • 4 ząbki czosnku
      • 2 duże marchewki
      • 1 pietruszka
      • 1/4 selera
      • 1 por
      • 1 cebula
      • 2 łyżeczki soli
      • 1 łyżeczka pieprzu
      • 2 łyżki ziół prowansalskich
      • 2 łyżki suszonego oregano
      • kilka listków świeżej bazylii
      • 2,5 litra wody
      • 2 łyżki oliwy z oliwek
      • groszek ptysiowy, grzanki lub makaron


      Przygotowanie:

      Do garnka wkładamy obrane marchewki, pietruszkę oraz selera. Dobrze umytego pora i zalewamy wodą. Cebulę przypalamy ze wszystkich stron i wrzucamy do reszty.
      Wywar gotujemy około godziny na wolnym ogniu, pod przykryciem.

      Następnie wyciągamy wszystkie warzywa (u mnie pietruszkę, seler i część marchewki zjada córcia ;)) Marchewki kroimy i wrzucamy z powrotem. Dodajemy pomidory krojone, passatę, posiekane ząbki czosnku i miksujemy.

      Krem doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy przez dziesięć minut.

      Zioła rozcieramy w dłoniach i wsypujemy do zupy, dodajemy oliwę, podajemy na gorąco z ulubionymi dodatkami i świeżą bazylią.

      Rozgrzewający krem z pomidorów

      Rozgrzewający krem z pomidorów

      Rozgrzewający krem z pomidorów

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „"Rozgrzewający krem z pomidorów"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      niedziela, 08 lutego 2015 20:22
  • piątek, 06 lutego 2015
    • "Domowy groszek ptysiowy"

      Składniki:

      • 8 jajek
      • 300 g przesianej mąki
      • 500 ml wody
      • 1 płaska łyżeczka soli
      • 100 g masła
      • 4 arkusze papieru do pieczenia


      Przygotowanie:

      Do głębokiej patelni wlewamy pół litra wody, dodajemy masło i sól i doprowadzamy do wrzenia.

      Mąkę przesiewamy i wsypujemy do wrzącej wody. Mieszamy drewnianą łyżką aż do połączenia się wszystkich składników.

      Gotowe ciasto odkładamy na piętnaście - dwadzieścia minut do przestudzenia.

      Do wysokiej szklanki (dobrze się sprawdza kufel od piwa) wbijamy wszystkie jajka.

      Miksując dolewamy po jednym jajku do ciasta na patelni i dokładnie łączymy wszystkie składniki.

      Gotowe ciasto przekładamy ( na cztery partie ) do rękawa cukierniczego.

      Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Rękawem cukierniczym wyciskamy niewielkie porcje ciasta w odstępach około pół centymetrowych.

      Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra - dół, przez około piętnaście minut. Przez ostatnie pięć przestawiamy na grzanie z góry i 190 stopni.

      Podajemy z ulubioną zupą.

      Domowy groszek ptysiowy

      Domowy groszek ptysiowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      piątek, 06 lutego 2015 20:04
  • czwartek, 05 lutego 2015

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl