Podniebienne Pieszczoty

Wpisy

  • piątek, 28 lutego 2014
  • czwartek, 27 lutego 2014
    • A na kaloryczny czwartek.. gniazdka z cytrynowym lukrem

      Składniki:

      • 2 szklanki przesianej mąki
      • 1 szklanka wody
      • 100 g masła
      • szczypta soli
      • 4 jajka
      • dwa arkusze papieru do pieczenia
      • szpryca
      • olej do smażenia


      Lukier:

      • szklanka cukru pudru
      • sok z połowy dużej cytryny
      • 1 żółtko


      Przygotowanie:

      Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia. Przesiewamy mąkę i energicznie mieszając łączymy wszystkie składniki.
      Pozostawiamy do ostygnięcia.

      Następnie wbijamy do ciasta po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując.

      Papier składamy na cztery i przecinamy na zgięciach. Na powstałych kwadratach rysujemy koła i smarujemy arkusze odrobiną oleju.

      Ciasto nakładamy do szprycy i wyciskamy gniazdka.

      Olej rozgrzewamy do temperatury 170 stopni i staramy się ją utrzymać.

      Gniazdka razem z papierem kładziemy na rozgrzanym oleju, po chwili ściągamy papier i wykorzystujemy go ponownie.

      Do miski wsypujemy cukier puder, dodajemy sok z cytryny oraz żółtko, miksujemy na jednolity lukier.

      Usmażone pączki odsączamy na papierowych ręcznikach a następnie kładziemy na kratkę z piekarnika. Lukrujemy jak będą praktycznie wystudzone.

      Gniazdka z cytrynowym lukrem

       

      Tłusty czwartek 2014

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      czwartek, 27 lutego 2014 16:09
  • środa, 26 lutego 2014
    • "A na kaloryczny czwartek.. Nadziewane orzechowe pączki"

      Składniki na ciasto:

      • 1 szklanka przesianej mąki
      • 1 szklanka startych orzechów ziemnych
      • 1 kieliszek wódki orzechowej
      • szczypta soli
      • 1 szklanka wody
      • 100 g masła
      • 4 jajka
      • olej do smażenia


      Nadzienie:

      • 200 ml śmietanki 36%
      • łyżka cukru z prawdziwą wanilią


      Przygotowanie:

      Do rondla wlewamy wodę, dodajemy szczyptę soli, kieliszek wódki oraz sto gram masła. Doprowadzamy do wrzenia.

      Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy orzechy i całość wsypujemy do wrzącej wody z masłem. Energicznie mieszamy aż powstanie jednolite ciasto.

      Pozostawiamy do ostygnięcia.

      Następnie dodajemy jajka, po każdym dokładnie miksując.

      Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej mniej więcej do 170 stopni.
      Ręce zwilżamy olejem i formujemy niewielkie, lekko spłaszczone kuleczki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
      Usmażone odsączamy na papierowych ręcznikach i studzimy.

      Do zimnej, szklanej miski wlewamy śmietankę i dodajemy cukier miksujemy na sztywno. Przygotowaną bitą śmietanę przekładamy do szprycy i nadziewamy kuleczki.

      Podajemy posypane cukrem pudrem.

      Nadziewane orzechowe pączki

      Nadziewane orzechowe pączki

       

      Tłusty czwartek 2014

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      środa, 26 lutego 2014 17:50
  • poniedziałek, 24 lutego 2014
  • czwartek, 06 lutego 2014
    • "Pikantna zupa ogonowa"

      Składniki:

      • 1,5 kg ogonów wołowych
      • 2 czerwone papryki
      • 2 papryczki chilli
      • 6 średnich ziemniaków
      • 1 duży por
      • 3 marchwie
      • 1/4 selera
      • 1 pietruszka
      • 4 ząbki czosnku
      • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
      • 2 łyżki masła
      • 2 łyżki oleju
      • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
      • pęczek pietruszki
      • łyżeczka soli
      • pieprz czarny, świeżo zmielony


      Przygotowanie:

      Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy ogony ze wszystkich stron, aż lekko zbrązowieją (nie przejmujcie się, jak lekko się przypalą).

      Mięso przekładamy do garnka, dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, selera oraz zieloną część pora. Zalewamy wodą i gotujemy przez dwie godziny na niewielkim ogniu.

      Następnie wyciągamy mięso i wyłączamy wywar. Pozostawiamy na pół godziny do ostygnięcia. Obieramy z kości i kroimy (najłatwiej to zrobić palcami ;)).

      Marchewkę, pietruszkę oraz seler kroimy na mniejsze kawałki. Czerwoną paprykę kroimy w paseczki, chilli w plasterki (można usunąć pestki jeśli nie lubi się bardzo ostrych potraw) Wszystko dodajemy do bulionu.

      Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. Włączamy średni płomień.

      Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy posiekaną białą część pora wraz z czosnkiem, jak warzywa zmiękną dodajemy koncentrat pomidorowy oraz czosnek niedźwiedzi. Zagęszczamy zupę.

      Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
      Podajemy gorące. 

      Pikantna zupa ogonowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      czwartek, 06 lutego 2014 21:45

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl