Podniebienne Pieszczoty

Wpisy

  • poniedziałek, 25 lutego 2013
    • "Barszcz biały z przepiórczymi jajkami w kiełbasie"

      Składniki:

      • 500 g żeberek wołowych
      • 500 g wędzonki
      • 500 g surowej białej kiełbasy
      • 18 przepiórczych jajek
      • 1 średnia marchewka
      • 1 pietruszka
      • kawałek selera
      • 3 szklanki domowego zakwasu
      • 400 ml śmietanki 30 %
      • 1 cebula
      • 4 ząbki czosnku
      • łyżka czosnku niedźwiedziego
      • świeżo mielony czarny pieprz
      • sól morska
      • 3 średnie ziemniaki
      • kilka suszonych grzybów leśnych
      • 1 jajko


      Przygotowanie:

      Żeberka oraz wędzonkę kroimy na dwie - trzy mniejsze części i wkładmy do garnka. Dodajemy obroną i pokrojoną marchewkę, ziemniaki, selera oraz pietruszkę.

      Na suchej patelni przypalamy ze wszystkich stron cebulę (aż będzie lekko zwęglona).
      Gotujemy na wolnym ogniu jak rosół.

      Po zagotowaniu dodajemy suszone grzybki i wyciągamy mięso.

      Kiedy wędzonka przestygnie kroimy ją w drobną kostkę i podsmażamy.

      Do bulionu wlewamy zakwas oraz śmietanę.
      Zwiększamy ogień na średni, dodajemy podsmażoną wędzonkę, świeżo zmielony czarny pieprz, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawiamy solą.

      Przepiórcze jajeczka gotujemy w osolonej wodzie, następnie bardzo delikatnie obieramy.

      Białą kiełbasę wyciskamy z jelit, dodajemy do niej jajko i mieszamy.
      Ugotowane jajka przepiórki otulamy białą kiełbasą i smażymy w głębokim tłuszczu przez 3 - 4 minutki.

      Osuszamy na papierowym ręczniku i dodajemy do barszczu.

      Przed podaniem dodajemy do zupy czosnek niedźwiedzi.

      Barszcz biały z przepiórczymi jajkami w kiełbasie

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „"Barszcz biały z przepiórczymi jajkami w kiełbasie"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 lutego 2013 16:43
  • czwartek, 21 lutego 2013
  • środa, 20 lutego 2013
  • wtorek, 19 lutego 2013
    • "Delikatny łosoś z zakochanymi talarkami"

      Składniki:

      • 500 g filetu z łososia
      • 1 limonka
      • 2 ząbki czosnku
      • sól morska
      • świeżo mielony czarny pieprz
      • 5 średnich ziemniaków
      • oliwa z oliwek
      • 2 łyżki twarożku o smaku łososiowym
      • pęczek szczypiorku


      Przygotowanie:

      Dzień wcześniej nacinamy skórę łososia w paski.
      w moździerzu rozcieramy czosnek z solą, pieprzem, sokiem oraz skórką otartą z jednej limonki.

      Przygotowaną marynatą nacieramy dokładnie rybę i pozostawiamy na noc w lodówce.

      Na patelni rozgrzewamy oliwę, układamy łososia skórą do dołu i smażymy, aż zrobi się chrupiąca i rumiana.

      Następnie przewracamy łososia i smażymy jeszcze kilka minut, aż zmieni kolor.

      Ziemniaki obieramy, kroimy na cieniutkie plasterki i wycinamy serduszka.
      Smażymy we frytkownicy na złoty kolor.
      Następnie odsączamy je na ręczniku papierowym i solimy świeżo zmieloną solą morską.

      Rybę przekładamy na talerz, wierzch smarujemy twarożkiem łososiowym i posypujemy szczypiorkiem.
      Podajemy z ziemniaczanymi serduszkami.

      Delikatny łosoś z zakochanymi talarkami

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „"Delikatny łosoś z zakochanymi talarkami"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 lutego 2013 20:01
    • "Najprostsze nachosy"

      Składniki:

      • 500 g mąki kukurydzianej
      • 2 łyżki czosnku niedźwiedziego
      • wody 'na oko'
      • łyżka oleju
      • łyżeczka soli


      Sos:

      • 1 puszka pomidorów
      • 1 pęczek szczypiorku
      • 1 papryczka chilli
      • sól
      • pieprz


      Przygotowanie:

      Na blat wysypujemy mąkę kukurydzianą. dodajemy czosnek niedźwiedzi oraz sól i olej.
      Powoli, cały czas wyrabiając ciasto dolewamy wody ( około jednej szklanki ) , aż stanie się jednolite.

      Następnie dzielimy ciasto na trzy części.
      Rozwałkowujemy na cieniutki, mniej więcej milimetrowy placuszek i foremką wycinamy kształty.

      Przygotowane kawałki ciasta smażymy na głębokim tłuszczu aż odrobinę spuchną i zrobią się złote.
      Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik kuchenny, by wchłonął większość oleju.

      Do miseczki przekładamy pomidory, dodajemy do nich posiekany szczypiorek oraz papryczkę chilli, doprawiamy solą i pieprzem.

      W razie potrzeby po usmażeniu posypujemy dodatkową porcją soli i chilli.

      Najprostsze nachosy

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „"Najprostsze nachosy"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 lutego 2013 19:00
  • sobota, 16 lutego 2013
    • "Pizza w kształcie serca"

      Składniki na cztery pizze:

      • 500 g mąki z papryką
      • 4 łyżki oliwy z oliwek
      • 30 g drożdży
      • łyżka miodu
      • łyżeczka morskiej soli
      • 300 ml mleka
      • 1 jajko


      Dodatki:

      • 200 g szynki
      • 200 g żółtego sera
      • 2 papryczki peperoni
      • 1 czerwona papryka
      • pół puszki kukurydzy
      • 1 puszka pomidorów
      • 2 łyżki czosnku niedźwiedziego
      • 2 ząbki czosnku
      • 4 łyżki sosu chilli - czosnek
      • 4 kabanosy


      Przygotowanie:

      Do szklanej miski wkruszamy drożdże, dodajemy do nich sól oraz miód i delikatnie rozcieramy.

      Kiedy drożdże zaczną pracować dodajemy mąkę, jajko, mleko oraz oliwę.
      Wyrabiamy ciasto aż wszystkie składniki się połączą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

      Pomidory wlewamy do miseczki, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz czosnek niedźwiedzi.

      Wędlinę, paprykę, peperoni oraz kabanosy kroimy w paseczki.

      Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na cztery części, wałkujemy na cieniutki placek i wycinamy serca.

      Pizze układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i zapiekamy przez pięć minut w temperaturze 180 stopni.

      Następnie wyciągamy je, smarujemy sosem i układamy dodatki. Zapiekamy przez dziesięć minut.
      Ponownie wyciągamy blachę, posypujemy serca serem i pieczemy jeszcze około pięciu minut.

      Pizza najlepiej smakuje na gorąco z odrobiną sosu czosnkowego. ;)

      Pizza w kształcie serca

      Pizza w kształcie serca

       

      Walentynki 2013 - czym to się je?

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „"Pizza w kształcie serca"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      sobota, 16 lutego 2013 22:17
  • wtorek, 12 lutego 2013
    • "Domowa szynka pończoszanka"

      Składniki:

      • 2 kg ładnego schabu bez kości
      • 10 jagód jałowca
      • 1 łyżeczka majeranku
      • dwie główki polskiego czosnku
      • 2 łyżki soli morskiej
      • 2 łyżki brązowego cukru
      • 1 pęczek tymianku
      • 1 łyżeczka słodkiej papryki
      • 1 pęczek natki pietruszki
      • 1 pończocha
      • kilka metrów sznurka
      • i... cierpliwość. ;)


      Przygotowanie:

      Mięso dokładnie myjemy i wycinamy jak najwięcej tłustych błonek, starając się zachować ładny kształt mięsa.

      Do miski wsypujemy sól oraz cukier, zmiażdżone ząbki czosnku, jagody jałowca, majeranek, posiekaną natkę pietruszki oraz tymianek i słodką paprykę.
      Przyprawy dokładnie ze sobą mieszamy lekko rozcierając.

      Oczyszczony schab nacieramy przyprawami i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
      Pozostawiamy w lodówce na pięć dni, każdego dnia przekładamy mięso na drugą stronę, ponownie nacieramy i odlewamy wodę.

      Po pięciu dniach osuszamy szynkę papierowymi ręcznikami i wkładamy je w pończochę, zawiązujemy supełek, ponownie owijamy.

      Następnie ściśle zawiązujemy ją sznurkiem, robimy na górze pętelkę i zawieszamy przy grzejniku w kuchni.

      Mięso suszymy przez dziesięć dni.

      Po upływie tego czasu wyciągamy mięso z pończochy.
      W zasadzie jest już gotowe, smakuje wybornie pokrojone na cieniutkie plasterki, ale będzie jeszcze lepsze kiedy poleży jeszcze dwa - trzy dni w pergaminie w lodówce.

      Domowa szynka pończoszanka

       

      Domowy Wyrób

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „"Domowa szynka pończoszanka"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      wtorek, 12 lutego 2013 20:55
  • poniedziałek, 11 lutego 2013
  • sobota, 09 lutego 2013
    • "PomidorLova męska uczta"

      Składniki:

      • 250 g wołowiny
      • 150 g wędzonego boczku
      • 1 duża pierś z kurczaka
      • 150 g salami w kawałku
      • 2 dobrej jakości kiełbasy
      • 500 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego
      • 400 g pomidorów z oliwą i czosnkiem Pudliszki
      • 2 puszki całych pomidorów w soku pomidorowym Pudliszki
      • 2 spore cebule
      • 6 ząbków czosnku
      • 2 papryczki chilli
      • świeżo zmielony czarny pieprz
      • sól morska
      • 1 puszka kukurydzy
      • 1 puszka czerwonej fasoli
      • 4 łyżki oliwy z oliwek
      • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
      • 50 g masła
      • 500 ml wody
      • 1 pęczek bazylii


      Przygotowanie:

      Z boczku odkrawamy dolną, twardą część, następnie kroimy na cieniutkie plasterki i paseczki. Podsmażamy na złoto na suchej patelni.

      Kawałki wołowiny kroimy wzdłuż włókiem na plastry, kiełbasę w spore kawałki, cebulę siekamy w drobną kostkę i smażymy razem z boczkiem.

      Mięso przekładamy do garnka i zalewamy wodą. dusimy.

      Papryczki chilli oraz ząbki czosnku szatkujemy. na patelnię wlewamy oliwę i przesmażamy.
      Salami kroimy w kostkę, podobnie jak pierś z kurczaka i wraz z mięsem mielonym smażymy.

      Większość wytopionego tłuszczu odlewamy, resztę dodajemy do garnka.

      Na tej samej patelni roztapiamy masło i przesmażamy koncentrat pomidorowy aż ściemnieje.

      Do garnka dodajemy pomidory w puszce i kartoniku, wlewamy kukurydzę i fasolkę wraz z zalewą.
      Mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez przynajmniej dwie godziny.

      Przed końcem duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną bazylią.

      Doskonałe z ryżem, w tortilli lub z makaronem. ;)

      PomidorLova męska uczta

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „"PomidorLova męska uczta" ”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      sobota, 09 lutego 2013 20:29
  • środa, 06 lutego 2013
    • "A na kaloryczny czwartek.. Pączki z bitą śmietaną"

      Składniki na ciasto:

      • 1200 g mąki pszennej
      • 8 żółtek
      • 1 całe jajko
      • 500 ml mleka
      • 50 g drożdży piekarskich
      • 60 ml rumu
      • 1 laska wanilii
      • 4 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
      • 150 g brązowego cukru
      • 100 g miękkiego masła
      • szczypta soli


      Bita śmietana:

      • 1/2 szklanki cukru pudru
      • 400 ml śmietanki 30%
      • pół szklanki wiórków kokosowych
      • 0.5 litra oleju roślinnego
      • cukier puder do oprószania


      Przygotowanie:

      Do zamrażalnika wkładamy wilgotną szklaną miskę.

      Do dużej szklanej miski kruszymy drożdże i ucieramy powoli mikserem wraz z cukrem.
      Następnie dodajemy ziarenka z laski wanilii, skórkę pomarańczową, żółtka i jajko, wlewamy rum, mleko.

      Na stolnicę wysypujemy kilogram przesianej mąki, dodajemy szczyptę soli i robimy wgłębienie.

      Do dziurki wkładamy miękkie masło i delikatnie zarabiamy dolewając aromatyczną masę jajeczno - drożdżową.

      Kiedy połączymy wszystkie składniki podsypujemy ciasto mąką i wyrabiamy aż będzie jednolite i lekko błyszczące.

      Pozostawiamy na dwie godziny aby wyrosło, przykryte czystą ściereczką.

      Następnie dzielimy ciasto na niewielkie pączki (z tej ilości powinno ich wyjść około 30 - 35), formujemy i układamy na stole oprószonym mąką.

      Po zrobieniu pączków przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.

      Na patelni rozgrzewamy olej do 175 stopni, smażymy pączki na złoty kolor po około 1 - 1,5 minuty z każdej strony.

      Usmażone pączki odsączamy na ręcznikach papierowych.

      Wyciągamy miskę z zamrażalnika, wlewamy do niej śmietankę i ubijamy na wolnych obrotach.
      Kiedy masa zacznie gęstnieć dodajemy cukier i wiórki.
      Po ubiciu wkładamy do lodówki.

      Po przestygnięciu czwartkowych pyszności przekrawamy je na pół, smarujemy dwiema łyżkami bitej śmietany i posypujemy przesianym przez sitko cukrem pudrem.

      A na kaloryczny czwartek.. Pączki z bitą śmietaną

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „"A na kaloryczny czwartek.. Pączki z bitą śmietaną"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      środa, 06 lutego 2013 21:47

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl