Podniebienne Pieszczoty

Wpisy

  • środa, 29 lutego 2012
    • "Ryba w cieście sezamowo - piwnym"

      • 6 filetów z mintaja
      • 2 szklanki mąki
      • poł szklanki piwa
      • 100 ml mleka (opcjonalnie)
      • 2 jajka
      • 100 g sezamu
      • Odrobina vegety, pieprzu cytrynowego, czosnku granulowanego, curry
      • olej


      Dodatki: U mnie dzisiaj ryż, ale równie dobrze będą pasowały ziemniaki lub frytki. ;)

      Mintaja rozmrażamy w wodzie z solą (wtedy krócej to trwa), po rozmrożeniu osuszamy na papierowym ręczniku, układamy na dużej desce do krojenia i doprawiamy. Wszystko zależy od gustu - można użyć gotowej przyprawy do ryby, lub tak jak ja - kombinować. ;)
      Vegeta, sporo pieprzu cytrynowego (ostatnio moja ulubiona przyprawa ;)), curry. Odstawiamy na godzinkę, po czym zabieramy się za ciasto.

      Do jajek dodajemy piwo, solimy i doprawiamy czosnkiem granulowanym.
      Wsypujemy mąkę, sezam i blenderujemy.

      Na duży talerz wysypujemy mąkę i rozgrzewamy sporą ilość oleju na patelni. Rybkę obtaczamy najpierw w mące, następnie w cieście i smażymy na złoty kolor. ;)

      Pewnie zostanie nam trochę ciasta, ale spokojnie - u dobrej gospodyni/gospodarza nic się nie marnuje , prawda? ;)
      Można spokojnie wylać resztę ciasta na patelnie i zrobić placuszki. ;)

      Ryba w cieście sezamowo - piwnym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „"Ryba w cieście sezamowo - piwnym"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      środa, 29 lutego 2012 18:36
    • "Wariacja z kapustą kiszoną"

      • 4 spore garście kapusty kiszonej (oczywiście najlepsza jest domowa. ;))
      • Pęczek natki pietruszki
      • 2 marchewki
      • 4 ząbki czosnku
      • Pół czerwonej cebuli
      • Niewielka garść rodzynek
      • 4 łyżki oliwy z oliwek
      • Szczypta pieprzu cytrynowego, vegety


      Sałatka zupełnie nieskomplikowana a wzbogaca rybny obiad o szaleństwo smaków i aromatów.
      Kapustę rozdrabniamy, bo zwykle jest mocno zbita - do tego jest idealna oliwa, poza tym, że nadaje wyjątkowy posmak - pomaga w mieszaniu. Marchewki obieramy i tarkujemy prosto do kapusty, czosnek przeciskamy przez praskę, kroimy cebulkę i natkę pietruszki.

      Mieszamy i dodajemy rodzynki, doprawiamy pieprzem cytrynowym i vegetą vel. solą - co kto lubi. ;)

      Wariacja z kiszoną kapustą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      środa, 29 lutego 2012 18:33

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl