Podniebienne Pieszczoty

Wpisy

  • sobota, 31 stycznia 2015
    • "Kaczka po włosku i ciasteczka z oliwkami"

      Składniki na kaczkę:

      • 1 duża kaczka bez podrobów
      • garść czarnych oliwek
      • główka czosnku
      • 10 suszonych pomidorów
      • 2 łyżki oregano
      • 2 łyżeczki soli morskiej


      Przygotowanie:

      Sól rozcieramy z oregano oraz dwoma ząbkami czosnku, Nacieramy kaczkę i wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny. Do kupra wsadzamy wsadzamy pozostały czosnek, obkładamy oliwkami i suszonymi pomidorami.

      Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem, w dolnej komorze piekarnika Samsung z funkcją dual cook.

      Mięso pieczemy przez godzinę na każdy kilogram mięsa.

      Kaczka po włosku i ciasteczka z oliwkami

      Ciasteczka:

      • 250 g mąki
      • 2 żółtka
      • 1 całe jajko
      • 1 łyżeczka soli
      • 2 łyżeczki oregano
      • 200 g masła
      • czarne oliwki
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 2 puszyste serki z pieprzem


      Przygotowanie:

      Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól i oregano, usypujemy kopczyk, wbijamy jajko i dodajemy żółtka. Masło kroimy na mniejsze kawałki i wyrabiamy jednolite ciasto. Owinięte folią wkładamy do lodówki na pół godziny.

      Ciasto wałkujemy na cieniutki, 4 - 5 mm placek i wycinamy w nim kółka szklanką. pełne kółka wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

      Wyrabiamy ciasto ponownie, wycinamy tyle samo kółek ile poprzednio, następnie w tych robimy kieliszkiem dodatkowe małe kółeczka.

      Ciastka pieczemy osobno w górnej komorze piekarnika, 180 stopni, grzanie z góry przez dziesięć minut.

      Następnie pozostawiamy do wystudzenia.

      Pełne ciastka smarujemy puszystym serkiem, następnie 'przyklejamy' ciastka z dziurką. W środek wkładamy oliwki. Podajemy do piwa. ;)

      Kaczka po włosku i ciasteczka z oliwkami

      Kaczka po włosku i ciasteczka z oliwkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      sobota, 31 stycznia 2015 21:22
  • sobota, 24 stycznia 2015
    • "Pieczone roladki z warzywami"

      Przy użyciu funkcji dual cook w piekarniku Samsung, można zrobić cały obiad za jednym zamachem, a nawet jakby się postarać to i deser - dlatego jeśli planujecie w najbliższym czasie zakup nowego sprzętu, koniecznie spójrzcie co ma do zaoferowania Samsung. ;)

      Składniki na roladki:

      • 4 plastry wołowiny z udźca
      • 1 duży ogórek kiszony
      • pół białej cebuli
      • 4 łyżeczki musztardy
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 łyżeczka czarnego, świeżo zmielonego pieprzu
      • 4 ząbki czosnku
      • 4 plasterki wędzonego boczku
      • 2 kawałki folii spożywczej
      • 4 kawałki białej nitki lub wykałaczki
      • łyżka smalcu
      • szklanka rosołu wołowego


      Przygotowanie:

      Mięso wkładamy między dwa kawałki folii spożywczej i cieniutko rozbijamy.

      W moździerzu rozcieramy pieprz z solą i czosnkiem, mieszamy z musztardą i smarujemy mięso. Kładziemy na każdym kawałek ogórka, trochę pokrojonej w piórka cebuli i plasterek boczku. Ciasno zwijamy i związujemy nitką.

      Roladki obsmażamy na rozgrzanym smalcu ze wszystkich stron, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.

      Mięso zalewamy rosołem wołowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzanie z dołu, termoobieg na około pół godziny, po tym czasie przewracamy roladki i pieczemy jeszcze pół godziny.

      Pieczone roladki z warzywami

      Składniki na warzywa:

      • 4 średniej wielkości buraki
      • 4 średniej wielkości ziemniaki
      • 1 główka czosnku
      • 2 gałązki rozmarynu
      • 1,5 łyżeczki soli
      • 50 g masła


      Przygotowanie:

      Buraki gotujemy do miękkości w skórkach, ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy al dente w osolonej wodzie.

      Masło rozcieramy z rozmarynem i łyżeczką soli. Naczynie żaroodporne smarujemy połową doprawionego masła, wykładamy obrane i pokrojone w plasterki buraki oraz podgotowane ziemniaki. Wierzch smarujemy pozostałym masłem.

      Główkę czosnku przekrawamy na pół i wkładamy między warzywa.

      Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, grzanie z góry z termoobiegiem przez około  pół godziny.

      Pieczone roladki z warzywami

      Dodatkowo:

      • 150 ml śmietanki 30 %
      • 1 łyżka mąki


      Przygotowanie wspólne:

      Wyciągamy upieczone mięso na półmisek, sos pieczeniowy przelewamy do garnka, zagęszczamy śmietanką z mąką.

      Podajemy roladki z pieczonymi warzywami i sosem. 

      Pieczone roladki z warzywami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      sobota, 24 stycznia 2015 19:37
  • piątek, 23 stycznia 2015
    • "Pączki z dziurką - donuts"

      Składniki na około 30 pączków:

      • 5,5 szklanki mąki typ 550
      • 1/2 szklanki cukru
      • szczypta soli
      • 25 g świeżych drożdży
      • 2 wiejskie jajka
      • 1,5 szklanki mleka
      • pół szklanki roztopionego masła
      • 2 łyżki rumu
      • olej do smażenia


      Lukier:

      • 2 szklanki cukru pudru
      • 8 łyżek mleka
      • kolorowe posypki


      Przygotowanie:

      Drożdże kruszymy do miski, dodajemy łyżeczkę cukru oraz sól i rozcieramy. Następnie dodajemy pozostały cukier, jajka, mleko, rum oraz masło. Mąkę przesiewamy i wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto.

      Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na minimum godzinę w ciepłe miejsce (albo na noc do lodówki)

      Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy każdą na placek o grubości około 1 cm. Szklanką wycinamy kółka, w których następnie kieliszkiem wycinamy dziurki.

      Surowe donuty i kółeczka przekładamy na podsypaną mąką stolnicę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny.

      Olej na patelni lub we frytkownicy rozgrzewamy do około 175 stopni, smażymy pączki z obu stron aż nabiorą pięknego, złotego koloru. Gotowe odsączamy na ręcznikach papierowych.

      Cukier puder ucieramy z mlekiem, lukrem polewamy pączki i posypujemy kolorowymi posypkami. 

      Pączki z dziurką - donuts

      Pączki z dziurką - donuts

      Pączki z dziurką - donuts

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      piątek, 23 stycznia 2015 19:01
  • czwartek, 22 stycznia 2015
    • "Wytrawne ciasteczka serowe do piwa"

      Składniki na około 100 sztuk:

      • 400 g mąki pszennej
      • 2 jajka
      • 150 g miękkiego masła
      • 1 łyżeczka cukru
      • 1,5 łyżeczki soli
      • 50 g parmezanu
      • 150 g twardego, żółtego sera
      • 2 arkusze papieru do pieczenia
      • 2 łyżki sezamu
      • 2 łyżki czarnuszki
      • 1/4 szklanki mleka
      • + ulubione piwo, ewentualnie kilka (podobno do czterech nie szkodzi ;p)


      Przygotowanie:

      W misce ucieramy masło z cukrem na jasny, puszysty krem, następnie wbijamy jajka, dodajemy sól i łączymy (nie przejmujcie się, jak nie będzie tworzyć jednolitej całości na tym etapie)

      Mąkę odmierzamy i przesiewamy do miski, sery trzemy na tarce o najmniejszych oczkach. Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki na pół godziny, owinięte folią spożywczą.

      Następnie ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na placek około pół centymetrowy na grubość. Wycinamy foremkami różne kształty, skrawki ponownie zagniatamy i wycinamy.

      Gotowe ciastka układamy na papierze do pieczenia, smarujemy odrobiną mleka i posypujemy sezamem lub czarnuszką.

      Pieczemy łącznie 12 minut, najpierw termoobieg, 180 stopni i grzanie z dołu, następnie kolejne sześć minut 180 stopni, termoobieg i grzanie z góry.

      Wytrawne ciasteczka serowe do piwa

      Wytrawne ciasteczka serowe do piwa

      https://lh4.googleusercontent.com/-BXIOmM5qbHI/VMFAolQg4PI/AAAAAAAAD9Q/T5YRvGo5k5o/w650-h431-no/wytrawneciasteczkaserowe3.JPG

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „"Wytrawne ciasteczka serowe do piwa"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 stycznia 2015 19:30
  • niedziela, 18 stycznia 2015
    • "Surówka z białej kapusty, jak od chińczyka"

      Składniki na marynatę:

      • 1/2 szklanki octu jabłkowego
      • 1 szklanka brązowego cukru
      • 2 czubate łyżeczki soli
      • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
      • 1 szklanka oleju ryżowego/rzepakowego


      Surówka:

      • 2,5 kg białej kapusty
      • 2 duże marchewki
      • 1 czerwona cebula
      • 4 ząbki czosnku


      Przygotowanie:

      Do dużego garnka wsypujemy cukier oraz sól, dodajemy sos sojowy, ocet oraz olej.
      Marynatę doprowadzamy do wrzenia mieszając, by wszystkie składniki się rozpuściły i połączyły. Po zagotowaniu wyłączamy.

      W tym czasie szatkujemy kapustę i mocno ugniatamy rękami, wrzucamy całość do gorącej marynaty i mieszamy. Dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę, posiekaną drobno cebulę oraz starte ząbki czosnku.

      Mieszamy, przekładamy do słoików i wkładamy do lodówki.
      Zużywamy do tygodnia, można pasteryzować.

      Pyszna już następnego dnia. ;) 

      Surówka z białej kapusty, jak od chińczyka

      Surówka z białej kapusty, jak od chińczyka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      niedziela, 18 stycznia 2015 17:01
  • piątek, 16 stycznia 2015
    • "Indyk z jabłkami i szarlotka z budyniem"

      Składniki na indyka:

      • 1 duża pierś indycza
      • 1 słodkie jabłko
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
      • pół łyżeczki mielonego kardamonu
      • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
      • 2 łyżki płynnego miodu
      • 2 łyżki ostrej musztardy
      • 1 łyżka masła


      Przygotowanie:

      Indyka myjemy, wycinamy tłuszcz i ściągamy białe błonki. Następnie nacinamy nie do końca, mniej więcej do pół centymetra.

      Mieszamy sól z pieprzem, cynamonem, rozmarynem oraz kardamonem. Przyprawami nacieramy mięso i wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny.

      Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Jabłko kroimy w półplasterki i wkładamy w nacięcia w mięsie. Jedną komorę piekarnika rozgrzewamy do 170 stopni, grzanie z dołu, termoobieg.

      Pieczemy przez czterdzieści minut. Mieszamy musztardę z miodem i smarujemy wierzch indyka, następnie dopiekamy jeszcze przez piętnaście minut z samym termoobiegiem.

      Podajemy na gorąco z surówką z jabłek i marchewki.

      Indyk z jabłkami

      Indyk z jabłkami

      Szarlotka z budyniem:

      Składniki na ciasto:

      • 450 g mąki pszennej
      • 250 g chłodnego masła
      • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
      • 2 jajka
      • 2 łyżki gęstej śmietany
      • pół szklanki cukru pudru
      • 1 łyżeczka cynamonu


      Składniki na krem:

      • 1l mleka
      • 3 budynie waniliowe
      • 4 jabłka


      Przygotowanie:

      Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder, cynamon oraz proszek do pieczenia. Robimy wgłębienie, wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, kawałki zimnego masła i wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto.

      Następnie dzielimy je na dwa kawałki w proporcji 2/3 i 1/3. Mniejszy kawałek owijamy folią spożywczą i wkładamy na dwie godziny do zamrażalnika, większy również owijamy i wkładamy do lodówki.

      Prostokątną blaszkę smarujemy masłem i posypujemy odrobiną mąki.

      Większy kawałek ciasta rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na wymiar blaszki. Drugą komorę piekarnika Samsung z funkcją dual cook rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem.

      Ciasto podpiekamy przez dziesięć minut.

      W tym czasie doprowadzamy do wrzenia mleko, dodajemy budynie według przepisu na opakowaniu i mieszamy aż zgęstnieje.

      Jabłka obieramy i kroimy w kostkę (ja pokroiłam w ósemki i uważam, że ciasto byłoby o wiele lepsze gdyby były w kremie kostki.

      Wyciągamy podpieczony blat, posypujemy jabłkami i zalewamy gorącym budyniem.

      Mniejszy kawałek ciasta ścieramy na wierzch, na grubych oczkach.

      Pieczemy jeszcze przez 35 minut.

      Podajemy po całkowitym schłodzeniu. (Ostrzegam, uzależniające! ;))

      Szarlotka z budyniem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      piątek, 16 stycznia 2015 18:05
  • piątek, 02 stycznia 2015

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl