Podniebienne Pieszczoty

Wpisy

  • sobota, 10 października 2015
    • "Kurczak tajski a

      Składniki dla czterech (bardzo głodnych) osób:

      • 1 kg filetu z kurczaka
      • 2 paczki waszej ulubionej, chińskiej mieszanki warzyw
      • 300 g ryżu
      • sól do smaku
      • sos słodko - ostry
      • 2 łyżeczki imbiru
      • 2 łyżeczki chilli
      • pół łyżeczki pieprzu
      • 2 łyżki sosu sojowego
      • 1 łyżka oleju kokosowego
      • olej do smażenia
      • szczypiorek
      • sezam


      Panierka mokra:

      • 2 szklanki mąki pszennej
      • 2 jajka
      • 2 łyżeczki chilli
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 szklanka mleka


      Panierka sucha:

      • 3 szklanki mąki pszennej
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 1 łyżka chilli
      • pół łyżeczki soli


      Przygotowanie:

      Mięso kroimy w kawałki około 3 - 4 cm, doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i chilli, wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny.

      Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.

      Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy warzywa, następnie dodajemy do nich ugotowany i odsączony ryż, doprawiamy solą do smaku.

      Do miski wsypujemy mąkę, sól i chilli, dodajemy mleko i jajka, miksujemy na gładko.

      W drugiej misce mieszamy mąkę pszenną z ziemniaczaną, chilli oraz solą.

      Na patelni rozgrzewamy olej.

      Mięso obtaczamy w mokrej panierce, następnie wrzucamy do suchej i potrząsamy miską aż cały kawałek się obtoczy, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

      Do miseczek nakładamy ryż z warzywami, następnie gorące kawałki mięsa, polewamy sosem słodko - ostrym, posypujemy sezamem i szczypiorkiem.

      Kurczak tajski a'la KFC

       

      Kurczak tajski a'la KFC

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      sobota, 10 października 2015 19:01
  • wtorek, 29 września 2015
    • "Jesienna zapiekanka z dynią i grzybami"

      Składniki:

      • 600 g ryżu
      • 1,2 l bulionu z suszonych grzybów
      • 500 g pieczarek lub leśnych grzybów
      • 2 białe cebulełyżka masła
      • 6 ząbków czosnku
      • 4 udka z kurczaka
      • 250 g wędzonego, surowego boczku
      • 2 łyżki oleju
      • 500 g upieczonej dyni
      • 2 łyżeczki kurkumy
      • 2 łyżeczki curry
      • sól i pieprz do smaku
      • 1 łyżeczka ziaren kolendry
      • 150 g żółtego seranatka pietruszki

      Przygotowanie:

      Udka z kurczaka dokładnie myjemy, usuwamy kość i kroimy na małe kawałki razem ze skórą.
      Z boczku usuwamy twardą skórę i kroimy w kostkę. Smażymy razem z kurczakiem na oleju na złoty kolor. Na sam koniec dodajemy kurkumę, curry oraz kolendrę, przekładamy do naczynia żaroodpornego.

      Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, szklimy cebulę, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Po usmażeniu i odparowaniu wody dodajemy do mięsa.

      Upieczoną wcześniej dynię (ja zazwyczaj piekę całą i zużywam w przeciągu dwóch dni) kroimy na kawałki i dorzucamy do reszty składników wraz z obranym i pokrojonym w plasterki czosnkiem.

      Na sam koniec dorzucamy suchy ryż i całość zalewamy połową grzybowego, aromatycznego bulionu.

      Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach, termoobieg grzanie z dołu przez pół godziny, następnie dolewamy pozostały bulion, ewentualnie doprawiamy na słoność i pieczemy kolejne pół godziny.

      Po upieczeniu trzemy na zapiekankę żółty ser, posypujemy natką pietruszki.

      Jesienna zapiekanka z dynią i grzybami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 września 2015 17:42
  • poniedziałek, 13 lipca 2015
    • "Domowy kapsalon"

      Składniki:

      • 1 kg ziemniaków
      • 1 kg mięsa z udek kurczaka lub indyka
      • 50 g przyprawy typu gyros
      • sól i pieprz do smaku
      • olej do smażenia
      • 4 łyżki majonezu
      • 1 duży jogurt grecki
      • pęczek natki pietruszki
      • 3 ząbki czosnku
      • 4 pomidory
      • 1 zielony ogórek
      • 1 słoiczek kukurydzy (lub puszka)
      • 1 biała cebula
      • 2 - 3 garście ulubionej sałaty
      • 250 g sera gouda
      • 5 aluminiowych, prostokątnych foremek


      Przygotowanie:

      Mięso kroimy w drobną kostkę, doprawiamy przyprawą, solą i pieprzem i odkładamy do lodówki na minimum dwie godziny (najlepiej całą noc),

      Następnego dnia rozgrzewamy 3 - 4 łyżki oleju na patelni i podsmażamy mięso aż zrobi się miękkie i lekko chrupiące.

      Na blacie rozkładamy sobie aluminiowe foremki.

      Na dno każdej foremki układamy warstwę mięsa.

      Ziemniaki obieramy, kroimy w paski / kosteczki i smażymy we frytkownicy lub pieczemy w piekarniku aż będą złote.

      Na mięsie układamy usmażone ziemniaki, posypujemy porcją sera.

      Przygotowany kapsalon zapiekamy w piekarniku z funkcją grilla przez około dziesięć minut.

      W tym czasie robimy sos i sałatkę.

      Do miski przekładamy majonez, jogurt grecki, ścieramy ząbki czosnku, dodajemy połowę pęczka natki pietruszki. Doprawiamy solą i serem.

      Do drugiej miski dodajemy pokrojone pomidory, drobno posiekaną cebulę, plasterki ogórków, sałatę, kukurydzę oraz resztę natki. Mieszamy, doprawiamy do smaku.

      Sałatkę przekładamy na gorący kapsalon, polewamy sosem.

      Domowy kapsalon

      Domowy kapsalon

      Domowy kapsalon

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 lipca 2015 19:02
  • poniedziałek, 15 czerwca 2015
  • czwartek, 11 czerwca 2015
  • piątek, 29 maja 2015
    • "Letni koktajl dwukolorowy"

      Składniki na warstwę czerwoną:

      • 1 kg truskawek
      • 2 łyżki mieszanki babki płesznik z jajowatą
      • 2 łyżki soku z cytryny


      Składniki na warstwę zieloną:

      • garść szpinaku
      • garść jarmużu
      • 2 łyżki soku z cytryny
      • filiżanka zimnego naparu z pokrzywy
      • łyżka młodego jęczmienia


      Przygotowanie:

      Wyciągamy dwie miski.

      Do pierwszej wrzucamy umyte truskawki bez szypułek, dodajemy sok z cytryny i babki, miksujemy.

      Do drugiej miski wrzucamy umyty szpinak, jarmuż, dodajemy herbatę i sok z cytryny. Miksujemy.

      Podajemy w jednym naczyniu, nalewamy warstwowo.

      Smacznego!

      Letni koktajl dwukolorowy

      Letni koktajl dwukolorowy

      Letni koktajl dwukolorowy

       

      Oczyszczające smoothies "Czas na szpinak 5!" Milion Smaków Truskawek - druga edycja

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      piątek, 29 maja 2015 21:40
  • środa, 27 maja 2015
    • "Lody sernikowe z galaretką truskawkową"

      Składniki:

      • 500 g półtłustego twarogu
      • 125 g mascarpone
      • 4 żołtka
      • 1/2 szklanki mleka
      • 5 łyżek cukru pudru
      • 1 galaretka truskawkowa
      • 100 ml wrzątku
      • otarta skórka z jednej cytryny


      Przygotowanie:

      Dzień wcześniej do zamrażalnika chowamy misę do lodów.

      Twaróg dwukrotnie mielimy.

      Do miski wbijamy cztery żółtka, ucieramy z cukrem pudrem na gładką, lekko puszystą masę. W garnuszku podgrzewamy mleko, doprowadzamy do wrzenia. Powoli dolewamy do żółtek.

      Do masy jajecznej dodajemy zmielony twaróg, mascarpone i skórkę otartą z cytryny. Miskę owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny.

      Do szklanki wlewamy 100 ml wrzątku, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Przelewamy do płaskiego naczynia i wkładamy do lodówki.

      Schłodzoną masę przekładamy do maszyny razem z pokrojoną galaretką, postępujemy według instrukcji producenta.

      Podajemy z chrupiącymi rurkami. ;)

      Lody sernikowe z galaretką truskawkową

      Lody sernikowe z galaretką truskawkową

       

      Akcja lodowa 2015

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      środa, 27 maja 2015 17:38
  • wtorek, 26 maja 2015
    • "Lody pistacjowe - obłędne"

      Składniki:

      • 400 g solonych pistacji w skorupkach
      • 1 serek mascarpone
      • 1 szklanka śmietanki 30%
      • 1/3 szklanki cukru
      • 2 łyżki syropu migdałowego
      • 2 żółtka


      Przygotowanie:

      Dzień wcześniej do zamrażalnika chowamy misę od maszyny do lodów.

      Pistacje obieramy ze skorupek, dzielimy na dwie części - jedną 2/3, drugą 1/3.

      Mniejszą część pistacji mielimy w malakserze na grubsze kawałki, odkładamy.
      Większą część mielimy na pył, dodajemy syrop migdałowy i mielimy jeszcze chwilę trybem pulsacyjnym.

      Do garnka wlewamy kremówkę, dodajemy cukier i podgrzewamy na niewielkim ogniu aż do rozpuszczenia.

      Żółtka miksujemy, dolewamy trochę ciepłej kremówki, hartujemy i dodajemy całość do garnka, podgrzewamy chwilę i nie doprowadzamy do wrzenia.

      Kremówkę łączymy z grubszymi kawałkami pistacji oraz miazgą z syropem migdałowym. Wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny.

      Masę na lody wlewamy do maszyny, postępujemy według wskazówek producenta.

      Zmrożone lody przelewamy do pojemniczka i wkładamy do zamrażalnika na minimum dwie godziny.

      Lody pistacjowe - obłędne

      Lody pistacjowe - obłędne

      Lody pistacjowe - obłędne

       

      Akcja lodowa 2015

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuszeniesukkuba
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 maja 2015 14:47
  • niedziela, 24 maja 2015
  • sobota, 23 maja 2015

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl