Podniebienne Pieszczoty

Wpis

sobota, 10 października 2015

"Kurczak tajski a

Składniki dla czterech (bardzo głodnych) osób:

  • 1 kg filetu z kurczaka
  • 2 paczki waszej ulubionej, chińskiej mieszanki warzyw
  • 300 g ryżu
  • sól do smaku
  • sos słodko - ostry
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki chilli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • olej do smażenia
  • szczypiorek
  • sezam


Panierka mokra:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka mleka


Panierka sucha:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka chilli
  • pół łyżeczki soli


Przygotowanie:

Mięso kroimy w kawałki około 3 - 4 cm, doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i chilli, wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny.

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy warzywa, następnie dodajemy do nich ugotowany i odsączony ryż, doprawiamy solą do smaku.

Do miski wsypujemy mąkę, sól i chilli, dodajemy mleko i jajka, miksujemy na gładko.

W drugiej misce mieszamy mąkę pszenną z ziemniaczaną, chilli oraz solą.

Na patelni rozgrzewamy olej.

Mięso obtaczamy w mokrej panierce, następnie wrzucamy do suchej i potrząsamy miską aż cały kawałek się obtoczy, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

Do miseczek nakładamy ryż z warzywami, następnie gorące kawałki mięsa, polewamy sosem słodko - ostrym, posypujemy sezamem i szczypiorkiem.

Kurczak tajski a'la KFC

 

Kurczak tajski a'la KFC

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
kuszeniesukkuba
Czas publikacji:
sobota, 10 października 2015 19:01

Polecane wpisy

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl