Podniebienne Pieszczoty

Wpis

wtorek, 29 września 2015

"Jesienna zapiekanka z dynią i grzybami"

Składniki:

  • 600 g ryżu
  • 1,2 l bulionu z suszonych grzybów
  • 500 g pieczarek lub leśnych grzybów
  • 2 białe cebulełyżka masła
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 udka z kurczaka
  • 250 g wędzonego, surowego boczku
  • 2 łyżki oleju
  • 500 g upieczonej dyni
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki curry
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 150 g żółtego seranatka pietruszki

Przygotowanie:

Udka z kurczaka dokładnie myjemy, usuwamy kość i kroimy na małe kawałki razem ze skórą.
Z boczku usuwamy twardą skórę i kroimy w kostkę. Smażymy razem z kurczakiem na oleju na złoty kolor. Na sam koniec dodajemy kurkumę, curry oraz kolendrę, przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, szklimy cebulę, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Po usmażeniu i odparowaniu wody dodajemy do mięsa.

Upieczoną wcześniej dynię (ja zazwyczaj piekę całą i zużywam w przeciągu dwóch dni) kroimy na kawałki i dorzucamy do reszty składników wraz z obranym i pokrojonym w plasterki czosnkiem.

Na sam koniec dorzucamy suchy ryż i całość zalewamy połową grzybowego, aromatycznego bulionu.

Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach, termoobieg grzanie z dołu przez pół godziny, następnie dolewamy pozostały bulion, ewentualnie doprawiamy na słoność i pieczemy kolejne pół godziny.

Po upieczeniu trzemy na zapiekankę żółty ser, posypujemy natką pietruszki.

Jesienna zapiekanka z dynią i grzybami

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
kuszeniesukkuba
Czas publikacji:
wtorek, 29 września 2015 17:42

Polecane wpisy

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl