Podniebienne Pieszczoty

Wpis

wtorek, 26 maja 2015

"Lody pistacjowe - obłędne"

Składniki:

  • 400 g solonych pistacji w skorupkach
  • 1 serek mascarpone
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki syropu migdałowego
  • 2 żółtka


Przygotowanie:

Dzień wcześniej do zamrażalnika chowamy misę od maszyny do lodów.

Pistacje obieramy ze skorupek, dzielimy na dwie części - jedną 2/3, drugą 1/3.

Mniejszą część pistacji mielimy w malakserze na grubsze kawałki, odkładamy.
Większą część mielimy na pył, dodajemy syrop migdałowy i mielimy jeszcze chwilę trybem pulsacyjnym.

Do garnka wlewamy kremówkę, dodajemy cukier i podgrzewamy na niewielkim ogniu aż do rozpuszczenia.

Żółtka miksujemy, dolewamy trochę ciepłej kremówki, hartujemy i dodajemy całość do garnka, podgrzewamy chwilę i nie doprowadzamy do wrzenia.

Kremówkę łączymy z grubszymi kawałkami pistacji oraz miazgą z syropem migdałowym. Wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny.

Masę na lody wlewamy do maszyny, postępujemy według wskazówek producenta.

Zmrożone lody przelewamy do pojemniczka i wkładamy do zamrażalnika na minimum dwie godziny.

Lody pistacjowe - obłędne

Lody pistacjowe - obłędne

Lody pistacjowe - obłędne

 

Akcja lodowa 2015

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
kuszeniesukkuba
Czas publikacji:
wtorek, 26 maja 2015 14:47

Polecane wpisy

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl