Podniebienne Pieszczoty

Wpis

sobota, 23 maja 2015

"Kurczak w miodzie lawendowym"

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka lub 10 pałek
  • 4 łyżki miodu lawendowego
  • 1 łyżka lawendy
  • 1 czubata łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
  • pół łyżeczki tymianku
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka oleju


Przygotowanie:

Ćwiartki dzielimy na dwie części - pałkę i udko. Wkładamy do miski.

W garnku rozgrzewamy miód, dodajemy lawendę, sól, sok z cytryny oraz tymianek. Podgrzewamy aż miód się całkowicie rozpuści.

Ciepłą marynatą polewamy mięso i wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny, najlepiej na całą noc.

Zamarynowane mięso rozkładamy na blaszce posmarowanej olejem.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, pieczemy z termoobiegiem przez godzinę, po połowie czasu przewracamy na drugą stronę.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Kurczak w miodzie lawendowym

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
kuszeniesukkuba
Czas publikacji:
sobota, 23 maja 2015 19:35

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • madeline82 napisał(a) komentarz datowany na 2015/05/25 11:54:40:

    Lawenda... pokochałam ją już dawno. Bardzo fajny przepis, muszę wypróbować :-)

Dodaj komentarz

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl