Podniebienne Pieszczoty

Wpis

poniedziałek, 13 kwietnia 2015

"Krem dyniowo - orzechowy z chorizo"

Składniki:

  • 1 kg dyni piżmowej
  • garść orzechów włoskich
  • 1 puszka gęstego mleka kokosowego
  • 2 słodkie ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 biała część pora
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • 1 papryczka chilli
  • 1 l wody
  • 1 laska chorizo z białą pleśnią
  • 1 łyżeczka oleju z orzechów włoskich
  • kolendra do dekoracji
  • sól do smaku


Przygotowanie:

Dynię myjemy, kroimy na cztery części i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez około godzinę w 170 stopniach, grzanie góra - dół. ( można to zrobić dzień wcześniej, przy okazji pieczenia ciasta lub mięsa ;))

Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy posiekany imbir, czosnek, pora oraz chilli. Całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.

Następnie wyciągamy dynię, wydrążamy pestki (są jadalne i pyszne ;)), miąższ wyciągamy łyżką i dodajemy do zupy.

Zupę miksujemy na gładki krem, dodajemy masło i mleko kokosowe, doprawiamy solą i ponownie miksujemy.

Na suchej patelni prażymy orzechy.

Podajemy z kawałkami chorizo, orzechów i listkami kolendry.

Krem dyniowo - orzechowy z chorizo

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
kuszeniesukkuba
Czas publikacji:
poniedziałek, 13 kwietnia 2015 21:02

Polecane wpisy

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl