Podniebienne Pieszczoty

Wpis

piątek, 16 stycznia 2015

"Indyk z jabłkami i szarlotka z budyniem"

Składniki na indyka:

  • 1 duża pierś indycza
  • 1 słodkie jabłko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżka masła


Przygotowanie:

Indyka myjemy, wycinamy tłuszcz i ściągamy białe błonki. Następnie nacinamy nie do końca, mniej więcej do pół centymetra.

Mieszamy sól z pieprzem, cynamonem, rozmarynem oraz kardamonem. Przyprawami nacieramy mięso i wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny.

Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Jabłko kroimy w półplasterki i wkładamy w nacięcia w mięsie. Jedną komorę piekarnika rozgrzewamy do 170 stopni, grzanie z dołu, termoobieg.

Pieczemy przez czterdzieści minut. Mieszamy musztardę z miodem i smarujemy wierzch indyka, następnie dopiekamy jeszcze przez piętnaście minut z samym termoobiegiem.

Podajemy na gorąco z surówką z jabłek i marchewki.

Indyk z jabłkami

Indyk z jabłkami

Szarlotka z budyniem:

Składniki na ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g chłodnego masła
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu


Składniki na krem:

  • 1l mleka
  • 3 budynie waniliowe
  • 4 jabłka


Przygotowanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder, cynamon oraz proszek do pieczenia. Robimy wgłębienie, wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, kawałki zimnego masła i wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto.

Następnie dzielimy je na dwa kawałki w proporcji 2/3 i 1/3. Mniejszy kawałek owijamy folią spożywczą i wkładamy na dwie godziny do zamrażalnika, większy również owijamy i wkładamy do lodówki.

Prostokątną blaszkę smarujemy masłem i posypujemy odrobiną mąki.

Większy kawałek ciasta rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na wymiar blaszki. Drugą komorę piekarnika Samsung z funkcją dual cook rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem.

Ciasto podpiekamy przez dziesięć minut.

W tym czasie doprowadzamy do wrzenia mleko, dodajemy budynie według przepisu na opakowaniu i mieszamy aż zgęstnieje.

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę (ja pokroiłam w ósemki i uważam, że ciasto byłoby o wiele lepsze gdyby były w kremie kostki.

Wyciągamy podpieczony blat, posypujemy jabłkami i zalewamy gorącym budyniem.

Mniejszy kawałek ciasta ścieramy na wierzch, na grubych oczkach.

Pieczemy jeszcze przez 35 minut.

Podajemy po całkowitym schłodzeniu. (Ostrzegam, uzależniające! ;))

Szarlotka z budyniem

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
kuszeniesukkuba
Czas publikacji:
piątek, 16 stycznia 2015 18:05

Polecane wpisy

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl