Podniebienne Pieszczoty

Wpis

niedziela, 23 listopada 2014

"Wigilijny barszcz czerwony z pieczonych buraków"

Składniki:

  • 1 kg czerwonych buraków
  • kilka kawałków folii aluminiowej
  • 4 marchewki
  • 1/4 selera
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 szklanki zakwasu
  • 8 szklanek wody
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Buraki myjemy i owijamy folią aluminiową. Układamy w naczyniu żaroodpornym (najlepiej to zrobić przy okazji pieczenia ciast lub mięs - oszczędzimy energię ;)) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę.

Upieczone ostrożnie wyciągamy z folii i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Marchewkę, pietruszkę oraz selera obieramy i wrzucamy do garnka, dodajemy pora, przypaloną cebulę, ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość zalewamy zimną wodą i gotujemy pod przykryciem (rosołu nie mieszamy, dzięki temu będzie klarowny) na niewielkim ogniu przez dwie - trzy godziny.

Upieczone buraki obieramy ze skórki, trzemy na tarce o grubych oczkach.

Wywar przecedzamy, warzywa odkładamy (na przykład do sałatki klasycznej), dodajemy buraki oraz zakwas. Gotujemy 10 - 15 minut nie doprowadzając do wrzenia, doprawiamy solą oraz pieprzem. Odcedzony podajemy z pasztecikami.


Wigilijny barszcz czerwony z pieczonych buraków

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
kuszeniesukkuba
Czas publikacji:
niedziela, 23 listopada 2014 11:12

Polecane wpisy

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl