Podniebienne Pieszczoty

Wpis

wtorek, 18 listopada 2014

"Kwaśnica po żywiecku"

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 3 l wody
  • 1 duża cebula
  • garść suszonych grzybów
  • 800 g schabu z kością
  • 1 duży por
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 500 g niedużych ziemniaków
  • 1 łyżeczka smalcu


Przygotowanie:

Do garnka wkładamy umyte mięso, obrane marchewki, pietruszkę oraz selera, pora oraz garść namoczonych i posiekanych grzybów. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem aromatyczny bulion przez około dwie - trzy godziny.

Następnie wyciągamy mięso, oddzielamy od kości i kroimy na porcje. Cebulę smażymy na złoty kolor na odrobinie smalcu. 

W osobnym garnku gotujemy kapustę w wodzie, w której wcześniej moczyliśmy grzyby.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.

W moździerzu rozcieramy czosnek z solą i ziarnami pieprzu.

Doprawiamy wywar, dodajemy wodę z obgotowanej kapusty.

Na talerze wykładamy porcję kapusty kiszonej oraz mięsa, zalewamy gorącą kwaśnicą. 

Kwaśnica po żywiecku

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
kuszeniesukkuba
Czas publikacji:
wtorek, 18 listopada 2014 18:06

Polecane wpisy

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl