Podniebienne Pieszczoty

Wpis

sobota, 01 grudnia 2012

"Świąteczny, domowy salceson"

Składniki:

  • 2 duże golonki z dużą ilością mięsa
  • 4 udka z kurczaka
  • 500 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 duży, biały por
  • 1 cebula czosnkowa
  • 2 główki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • łyżka ziela angielskiego
  • łyżka czarnego pieprzu
  • 5 łyżeczek soli
  • 2 gwiazdki anyżu Kamis
  • kilka goździków
  • opakowanie żelatyny wieprzowej
  • butelka po 3 litrowym oleju


Przygotowanie:

Do dużego garnka wkładamy umyte golonki, udka z kurczaka oraz pokrojoną łopatkę wieprzową. Dodajemy obrane marchewki, pietruszki, lekko nadpaloną cebulę, przekrojone na pół główki czosnku oraz pora.

Całość zalewamy wodą, aż całkowicie zakryje mięso i warzywa.

Doprawiamy ziarenkami pieprzu, ziela angielskiego, anyżem oraz goździkami. Dodajemy liście laurowe i sól.

Wywar gotujemy przez cztery godziny, na niewielkim ogniu, co jakiś czas sprawdzając czy nie ma zbyt mało wody.

Po przegotowaniu zostawiamy na całą noc do ostygnięcia.

Następnego dnia oddzielamy mięso od kości, rosół filtrujemy i podgrzewamy. Skóry, kości i chrząstki wyrzucamy i całe mięsko kroimy w kostkę.

Kiedy rosół będzie ciepły dodajemy do niego żelatynę, energicznie mieszamy i w razie potrzeby gdyby zrobiły się jakieś grudki - miksujemy.

Pokrojone mięso wkładamy do butelki po oleju, w której ścinamy górę, zalewamy rosołem i odkładamy w zimne miejsce na dwanaście godzin.

Kiedy galareta zastygnie, wyciągamy z formy, kroimy i cieszymy się wspaniałą, domową wędliną. ;)

Świąteczny, domowy salceson

 

Domowy Wyrób

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
kuszeniesukkuba
Czas publikacji:
sobota, 01 grudnia 2012 15:37

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość ala napisał(a) z 178.181.136.252.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2012/12/15 19:22:17:

    kiełbaskę i salceson robiłam , wyszły przepyszne!Super strona.

  • kuszeniesukkuba napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/17 12:47:59:

    Cieszę się ogromnie, że smakowały!

    Dziękuję, serdecznie pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt! ;)

  • kuchennefascynacje napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/18 22:37:46:

    Pięknie wygląda.

  • Gość mirek.g napisał(a) z pc200.quarto.pl komentarz datowany na 2014/09/20 11:31:22:

    Może niektórym gwiazdki anyżu kojarzą się ze świętami ale mnie po ich dodaniu wg. przepisu będą się kojarzyły niestety z dziegciem .Popsuły cały smak wspaniałego salcesonu.

  • kuszeniesukkuba napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/21 07:52:22:

    Mirku - tak to jest z anyżkiem, jedni go uwielbiają, inni nienawidzą.

  • Gość mirek.g napisał(a) z pc200.quarto.pl komentarz datowany na 2014/10/06 13:35:00:

    Dzisiaj znowu robię ten pyszny salceson z małymi zmianami:1 kg głowizny,1 kg skrzydełek, 1/2 kg łopatki wieprzowej,1/2 kg golonki, 1/2 kg ozorków i aż 5 pojedynczych ziarenek anyżku/ostatnio jakoś go przetrawiłem,nie było tak żle:-)/Pozostałe składniki bez zmian.

  • kuszeniesukkuba napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/07 12:29:15:

    No widzisz? ;) Nie taki anyż straszny jak go malują!

Dodaj komentarz

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl