Podniebienne Pieszczoty

Wpis

wtorek, 18 grudnia 2012

"Świąteczne śledzie z mandarynkami i wanilią"

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 1 laska wanilii Kamis
  • 2 duże, bezpestkowe mandarynki
  • 50 g świeżych daktyli
  • 50 g rodzynek
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 listki laurowe


Przygotowanie:

Filety kroimy w kostkę, zalewamy zimną wodą i dodajemy liść laurowy.
Do słoika wlewamy oliwę, laskę wanilii przecinamy na pół, tępą stroną noża wyciągamy nasionka i razem z laską dodajemy do słoika.
Pozostawiamy na całą noc w chłodnym miejscu.

Następnego dnia rybę odcedzamy i przekładamy do szklanej miski. Dodajemy obrane cząstki mandarynek, wypestkowane
i pokrojone w plasterki daktyle oraz rodzynki.

Ze słoika usuwamy laskę wanilii i zalewamy marynatą śledzie.

Świąteczne śledzie z mandarynkami i wanilią

 

Śledziowe szaleństwa

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
kuszeniesukkuba
Czas publikacji:
wtorek, 18 grudnia 2012 21:07

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Ola Este napisał(a) z *.threembb.co.uk komentarz datowany na 2012/12/19 03:18:27:

    właśnie szukam jakiegoś ciekawego pomysłu na śledzia, nie wiem czy jestem przekonana do jego przygotowania na słodko, ale w sumie Twój przepis ma w sobie coś kuszącego :)

  • kuszeniesukkuba napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/19 07:22:58:

    Mnie wyjątkowo zaskoczył jego smak, a słodkość wcale nie jest mocno wyczuwalna. ;)

    Wesołych świąt! ;)

Dodaj komentarz

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl