Podniebienne Pieszczoty

Wpis

sobota, 15 grudnia 2012

"Świąteczna esencja pomarańczowo - waniliowa"

Świetny dodatek do grzanego wina lub piwa, makowca lub kutii. ;)

Składniki:

  • 2 kg pomarańczy
  • 2 laski wanilii Kamis
  • 6 goździków
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 5 szklanek cukru


Przygotowanie:

Owoce dokładnie myjemy.

Przy użyciu skrobaczki do obierania ziemniaków obieramy cieniutko skórkę pomarańczy, następnie przekładamy je do miski i zalewamy wrzątkiem.

Następnie odcedzamy wodę, wyciskamy nadmiar płynów i kroimy w bardzo drobną kosteczkę.

Skórkę przekładamy do garnuszka, dodajemy przeciętą na pół laskę wanilii oraz goździki. Z kilku pomarańczy wyciskamy sok, odlewamy całą szklankę i dodajemy do garnuszka. Następnie wlewamy cztery szklanki wody i wsypujemy pięć szklanek cukru.

Esencję gotujemy przez cztery - pięć godzin, aż skórka pomarańczowa stanie się prawie przezroczysta.

Następnie przelewamy do buteleczek.

Świąteczna esencja pomarańczowo - waniliowa

Świąteczna esencja pomarańczowo - waniliowa

 

Domowy Wyrób

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
kuszeniesukkuba
Czas publikacji:
sobota, 15 grudnia 2012 19:50

Polecane wpisy

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl