Podniebienne Pieszczoty

Wpis

sobota, 08 września 2012

"Domowa kiełbasa w słoiku, bez konserwantów"

Taka domowa mielonka, przypomina smak dzieciństwa i prawdziwe wędliny. Nie ukrywam - jest dużo pracy przy niej, ale efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. ;) Słoiki można przechowywać w lodówce nawet rok czasu.. ale nie wierzę, że tyle uda im się uchować. ;)

Składniki:

  • 2 kg surowej szynki wieprzowej
  • 700 g wędzonego boczku
  • 1 biała cebula
  • główka polskiego czosnku
  • 2 czubate łyżeczki świeżo mielonego, kolorowego pieprzu
  • 3 łyżeczki soli prowansalskiej Kamis
  • garść świeżej bazylii, zielonej oraz czerwonej


Dodatkowo:

  • 8 słoiczków po 600 ml


Przygotowanie:

Z szynki wieprzowej, wykrawamy pół kilograma najchudszego mięsa i kroimy w drobną kostkę. Podobnie postępujemy z boczkiem wędzonym - połowę najchudszej części odkrawamy, kroimy w kosteczkę i mieszamy z szynką. Dodajemy obrane i starte na tarce o małych oczkach ząbki czosnku, mieszamy i zostawiamy.

Pozostałe mięso mielimy na grubych oczkach (z boczku koniecznie usuńcie twardą skórę na dole, ciężko ją zmielić).

Do pokrojonego w kostkę mięsa dodajemy mielone, posiekaną cebulę, pieprz kolorowy, sól oraz posiekane zioła. Wszystko dokładnie wyrabiamy rękami i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Następnego dnia porządnie wygotowujemy słoiki, a każdą nakrętkę nacieramy wódką, by usunąć z niej wszystkie bakterie.

Kiedy słoiki lekko ostygną, wkładamy do nich surowe mięso, pozostawiając trzy centymetry od góry wolnej przestrzeni. Mięso należy mocno ubić.

Do garnka wkładamy czystą ściereczkę, ustawiamy na niej słoiki i zalewamy zimną wodą do trzech czwartych wysokości.

Gotujemy przez trzy godziny od momentu wrzenia, następnie słoiki mocno dokręcamy i pozostawiamy na całą noc do wystygnięcia.

Następnego dnia ponownie gotujemy słoiki przez półtorej godziny, studzimy i wkładamy do lodówki.

Powstanie przepyszne mięsko z naturalną galaretką i delikatnym smalczykiem. Palce lizać! :)

Domowa kiełbasa w słoiku


Domowa kiełbasa w słoiku

 

Domowy Wyrób

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
kuszeniesukkuba
Czas publikacji:
sobota, 08 września 2012 16:42

Komentarze

Dodaj komentarz

  • kuchennefascynacje napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/08 21:28:13:

    Mój mąż te słoiczki wyjadł by raz dwa :)

  • Gość Ania napisał(a) z 095160184017.olsztyn.vectranet.pl komentarz datowany na 2012/09/08 21:52:39:

    Dla szczęścia mojego męża zrobię tę mielonkę :) Będzie tak szczęśliwy, że aż wzruszony :) Dziękuję! :)

  • kuszeniesukkuba napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/08 21:52:55:

    Obawiam się, że ja też ich widokiem w lodówce się długo nie nacieszę. ;p

  • kuszeniesukkuba napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/08 21:55:14:

    Aniu, cała przyjemność po mojej stronie! :)

  • Gość Iwona napisał(a) z 89-79-73-123.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2012/09/08 22:36:54:

    Bardzo ciekawy przepis! Na pewno wypróbuję, kusi niesłychanie :)

  • kuszeniesukkuba napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/08 23:18:48:

    Mam nadzieję, że będzie smakowało. ;)

  • Gość Aguś napisał(a) z 213-130-162.netrun.cytanet.com.cy komentarz datowany na 2013/08/24 11:47:35:

    Witam

    A czy można zrobić to samo, ale z mięsa wołowego???

    Proszę o pomoc

  • Gość Maszka napisał(a) z apn-77-114-110-225.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2014/01/29 17:35:57:

    A czy można tą sól zamienić na zwykłą lub morską?

  • Gość szaterka napisał(a) z 92b91fd4.rdns.100tb.com komentarz datowany na 2014/03/21 14:49:20:

    mi sie wydaje ze rodzaj soli nie ma tu az takiego znaczenia. tak sie ostatnio zastanawialam ze szkoda ze te wszystkie kielbasy sklepowe sa tak naszpikowane konserwantami... czasem nie ma wyboru i trzeba taka kupic do jakiejs potrawy

  • Gość szwaczka napisał(a) z 67.213.218.7* komentarz datowany na 2014/03/26 12:11:42:

    no spoko, a ze sklepowych to jakie są najlepsze bezkonserwantowe wedliny???

  • Gość Bożenka napisał(a) z apn-5-60-129-0.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2014/03/29 19:43:03:

    ze sklepowych najlepsze bezkonserwantowe wędliny to chyba te od kani... tylko muszą mieć znaczek że seria "Bez E"

Dodaj komentarz

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne