Podniebienne Pieszczoty

Wpis

piątek, 29 czerwca 2012

"Wiśniowa whiskey"

Spacer po wiśniowym sadzie jest cudownym doznaniem. Śliczne, czerwone perełki wpadające do koszyczka cieszą oczy i podniebienie. Trzymając się za ręce, rozmawiając i śmiejąc się wpadliśmy na świetny pomysł, zainspirowany ulubioną herbatą mojego Ukochanego.. ;)

Składniki:

  • 0,7 ulubionej whiskey
  • 1 kg wiśni
  • 1 kawałek kory cynamonowej
  • 0,5 szklanki cukru


Dodatkowo:

  • cierpliwość
  • duży słoik
  • 1 m2 gazy
  • 2 buteleczki po 300 ml


Przygotowanie:

Wiśnie, które będziemy macerować należy dokładnie przebrać - nie mogą być robaczywe, nadgniłe lub popękane. Kiedy już wybierzemy kilogram zdrowych owoców - myjemy je i osuszamy na papierowym ręczniku. Następnie wsypujemy je do obszernego słoja (musi mieć przynajmniej 2 litry) i zalewamy whiskey. Jako, że nie wiedzieliśmy co nam z tego wyjdzie - użyliśmy najtańszej, z popularnego czerwonego sklepu w kropeczki (swoją drogą, jest naprawdę smaczna).

Dodajemy cynamon i mocno zakręcamy słoik. Pozostawiamy w ciepłym miejscu, najlepiej na parapecie na 4 dni. Po czterech dniach, kiedy wiśnie 'napiją się alkoholu' i zrobi się trochę miejsca w słoiku - dosypujemy cukier i mieszamy.

Pozostawiamy na kolejne cztery dni. Następnie odcedzamy alkohol przez gazę nałożoną na drobne sitko. Owoce możemy wydrylować i wykorzystać do pijanego ciasta tylko dla dorosłych. ;)

Wiśniowa whiskey

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
kuszeniesukkuba
Czas publikacji:
piątek, 29 czerwca 2012 17:53

Polecane wpisy

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl