Wpis
Spacer po wiśniowym sadzie jest cudownym doznaniem. Śliczne, czerwone perełki wpadające do koszyczka cieszą oczy i podniebienie. Trzymając się za ręce, rozmawiając i śmiejąc się wpadliśmy na świetny pomysł, zainspirowany ulubioną herbatą mojego Ukochanego.. ;)
Składniki:
Dodatkowo:
Przygotowanie:
Wiśnie, które będziemy macerować należy dokładnie przebrać - nie mogą być robaczywe, nadgniłe lub popękane. Kiedy już wybierzemy kilogram zdrowych owoców - myjemy je i osuszamy na papierowym ręczniku. Następnie wsypujemy je do obszernego słoja (musi mieć przynajmniej 2 litry) i zalewamy whiskey. Jako, że nie wiedzieliśmy co nam z tego wyjdzie - użyliśmy najtańszej, z popularnego czerwonego sklepu w kropeczki (swoją drogą, jest naprawdę smaczna).
Dodajemy cynamon i mocno zakręcamy słoik. Pozostawiamy w ciepłym miejscu, najlepiej na parapecie na 4 dni. Po czterech dniach, kiedy wiśnie 'napiją się alkoholu' i zrobi się trochę miejsca w słoiku - dosypujemy cukier i mieszamy.
Pozostawiamy na kolejne cztery dni. Następnie odcedzamy alkohol przez gazę nałożoną na drobne sitko. Owoce możemy wydrylować i wykorzystać do pijanego ciasta tylko dla dorosłych. ;)