Podniebienne Pieszczoty

Wpis

środa, 06 czerwca 2012

"Pierożki z ciasta drożdżowego"

Składniki na ciasto:

  • 3 i 3/4 szklanki mąki
  • 15 g drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 300 ml wody
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Farsz:

  • 0,5 kg kiełbasy
  • 2 duże cebule
  • 250 g pieczarek
  • 200 ml śmietany 18 %
  • 2 - 3 papryczki chilli
  • 1 duża gałązka rozmarynu
  • 100 g żółtego sera
  • 1 łyżka cukru
  • płaska łyżka pieprzu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/3 gałki muszkatołowej


Dodatkowo:

  • szklanka oleju
  • papierowe ręczniki


Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę, czekamy aż zacznie wrzeć i dodajemy masło. Kiedy całkiem się rozpuści, zdejmujemy z ognia i powolutku dodajemy 3/4 szklanki mąki, nieprzerwanie miksując. Do lekko podgrzanego mleka dodajemy pokruszone drożdże oraz łyżeczkę cukru. Dokładnie mieszamy aż do uzyskania zaczynu. Dodajemy drożdże wraz z mlekiem do masy, dodajemy sól, sodę oraz proszek do pieczenia.

Garnek przykrywamy suchą i czystą ściereczką i pozostawiamy na dwie - trzy godziny do wyrośnięcia, koniecznie w ciepłym miejscu.

Kiełbasę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na suchej patelni z dodatkiem igiełek rozmarynu oraz chilli. Ja przysmażyłam dość mocno, wręcz chrupko by zmienić fakturę w środku pierożków. Dodajemy pod koniec smażenia śmietanę, mieszamy i przekładamy do miski.

Cebulę siekamy w półksiężyce, smażymy na patelni po kiełbasce, posypujemy ją cukrem i lekko karmelizujemy na małym ogniu. W tym czasie precyzyjnie myjemy pieczarki i kroimy w plasterki. Dodajemy do cebuli i smażymy aż zmiękną. Doprawiamy sporą ilością pieprzu, gałką muszkatołową i świeżo wyciśniętym czosnkiem. Całość przekładamy do miski z kiełbaską i dokładnie łączymy. Dodajemy starty ser. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Kiedy ciasto wyrośnie i podwoi, a nawet potroi swoją objętość - na stolnicy usypujemy wulkan z pozostałej mąki i powoli, zarabiając do środka dodajemy zaczyn. Ciasto wyrabiamy dość długo, aż przestanie przyklejać się do rąk i będzie dobrze napowietrzone.

Pozostawiamy gotowe ciasto na 15 - 20 minut, po czym kroimy je na mniejsze części, wałkujemy na cieniuteńki placek i wykrawamy dość duże kółeczka. Na pojedyncze kółko nakładamy 1 łyżkę schłodzonego farszu i zwijamy tak jak zwykłe pierogi.

Na patelni rozgrzewamy szklankę oleju, zmniejszamy gaz i smażymy pierożki na złoty kolor z obu stron. Będą pięknie rosły. ;)

Doskonałe jako przekąska a nawet cały obiad.

Pierożki z ciasta drożdżowego

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
kuszeniesukkuba
Czas publikacji:
środa, 06 czerwca 2012 16:51

Komentarze

Dodaj komentarz

  • donutowa napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/06 21:02:35:

    Ja nie wiem jak Ty to robisz, ale zachwycam się niemal (nie ubię fety i oliwek :P) kazdym przepisem!! ;*

  • Gość mojetworyprzetwory napisał(a) z host21-188-252-18.limes.com.pl komentarz datowany na 2012/06/06 22:28:27:

    Hmm, hmm, hmm, ale pyszności!

  • Gość Lucy napisał(a) z c-94-255-249-228.cust.bredband2.com komentarz datowany na 2013/12/22 08:43:02:

    Czy to nie za duzo drozdze, soda i proszek do pieczenia ?

Dodaj komentarz

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl