Podniebienne Pieszczoty

Wpis

sobota, 12 maja 2012

"Smażone cukinie w cieście piwnym - Tracey Lawson"

Zapraszam na kolejny przepis inspirowany książką "W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole - przepisy." Tym razem smażona cukinia, którą odrobinę pomieszałam z przepisem Zucchine alla parmigiana, razem stworzyły genialną przekąskę, doskonałą do piwa, długiego czytania książki i słuchania obijającego się o parapet deszczu.. ;)

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 50 g świeżo startego parmezanu
  • 1 wiejskie jajko
  • kilka gałązek szałwii
  • dwie szczypty soli
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 szklanka jasnego, naturalnego piwa


Przygotowanie:

Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końce i kroimy lekko ukośnie na dość cieniutkie plasterki (2 - 3 mm). Wkładamy je do miski, posypujemy szczyptą soli oraz czosnkiem granulowanym, skrapiamy oliwą i mieszamy.

Odstawiamy na bok i zajmujemy się ciastem.

Mąkę przesiewamy przez drobne sitko, dodajemy jajko, sól, starty parmezan, posiekaną szałwię oraz piwo. Miksujemy, aż masa stanie się gładka i lekko lejąca.

Odstawiamy ciasto na około pół godziny.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, plasterki cukinii obtaczamy w cieście piwnym i smażymy na złoty kolor.

Kiedy staną się chrupiące - przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.

Podajemy jako przekąskę, najlepiej do piwa (ech, piwo z piwem.. mmmm..;))

Smażone cukinie w cieście piwnym

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
kuszeniesukkuba
Czas publikacji:
sobota, 12 maja 2012 15:54

Polecane wpisy

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl